Dodaj do ulubionych

Nowe paszporty - wreszcie!

06.08.05, 21:30
Mam nadzieje, ze beda mialy gwiazdki i napisy Unia Europejska we wszystkich
dwudziestu jezykach Unii, tak jak kazdy inny paszport unijny na zachod,
poludnie i polnoc od Polski. Czekalam na te paszporty juz dlugo.

Apropo: nareszcie beda gwiazdki na tablicach rejestracyjnych od nastepnego
roku!
Obserwuj wątek
    • Gość: myszka Re: Nowe paszporty - wreszcie! IP: *.170-130-66.mc.videotron.ca 07.08.05, 00:45
      hehe gwiazdki beda ale nazwa polska pozostanie,bo nie ma kraju europa tak jak
      bys sobie tego zyczyla
    • Gość: klip obywatel jako przestepca IP: *.dolsat.pl 07.08.05, 10:35
      wiedzialem,ze znajda sie glupcy cieszacy sie z coraz dalej posunietej kontroli
      panstwa
      przed zlozeniem wniosku o nowy paszport raczki umyj porzadnie, zeby sie odciski
      palcow nie znieksztalcily
    • Gość: rapper żałosne ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.05, 13:43
      Tak tak, kiedyś z tubylcami w Afryce wymieniano kolorowe paciorki
      na diamenty ( tylko takie tam białe szkielka, tłumaczył biały człowiek )
      i w ten sposób biały człowiek niósł kaganek oświaty
      ekomomicznej pośród ciemnych ludów.

Dzisiaj niektórym naiwnym krajowcom ( III RP )
      wystarcza do szczęścia kilkanaście gwiazdek w paszporcie
      albo na blachach i po dwa odciski palców na stronie.

A może dać sobie wytatuować numer PESEL na pośladkach ?

Boże jakie to jest żałosne.
      Lallu7, czytasz tylko kolorowe ?

• lalla7 Nowe paszporty - wreszcie! 07.08.05, 15:10
        Znaki biometryczne sa niezbedne ze wzgledu na kontrole nie tylko wobec
        terrorystow islamskich ale takze zwyklych kryminalistow.

A jesli chodzi o gwiazdki na paszportach to mam do nich prawo - czekalam na nie
        od dawna... Poza tym rejestracje samochodowe w Czechach i na Litwie tez juz
        maja gwiazdki unijne a ja na swoim autku tez chce takie miec :-) podobaja mi
        sie!
        • Gość: molk Re: Nowe paszporty - wreszcie! IP: *.crowley.pl 07.08.05, 17:19
          To sobie domaluj :) Lala :)
          • travel_wawa Re: Nowe paszporty - wreszcie! 08.08.05, 23:18
            Widzisz...problem w tym, że domalować nie wolno.

Były próby doklejenia gwiazdek na blachach i policja z całą surowością to
            ścigała i wlepiała mandaty.

Od 1 maja nowe tablice rejestracyjne bedą z gwiazdkami (oczywiście my musimy
            być we wszystkim ostatni, po Litwinach i po Słowakach).

Nie rozumiem natomiast po co czekać i po co zabraniac tym, którzy maja na to
            ochotę na naklejenie gwiazdek.

Tak jest np. w Szwecji, w Niemczech. Mozna miec nowe tablice z gwiazdkami,
            mozna stare bez gwiazdek, a mozna je sobie dokleić.

Dlaczego w tym naszym cholernym sztywniackim kraju nie ma możliwości wyboru?

W Barcelonie widziałem wiele tablic z zaklejonym paskiem gwiazdki/E na
            gwiazdki/CAT ( Katalonia). I jakoś nikt im mandatów za takie cos nie wlepia.
            Nie zdziwiłbym się, gdyby Katalończyk w Polsce za cos takiego zabulił...
            • Gość: na zimno A po cholere na w ogole te gwiazdki ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.08.05, 11:07
              Czy to cos zmienia ? Czy nie jest istotny tylko numer pojazdu bez wzgledu na
              oprawe plastyczna.

Jedynym wymogiem jest CZYTELNOSC.

Czy urzedasy musza nam ciagle wymyslac cos nowego, aby zalozone przez ich
              sponsorow firmy mialy z czego zyc ?

Czy na prawde w EU nie ma wazniejszych spraw do zalatwienia niz jakies
              gwiazdki ?

Czemu ludzie przejmuja sie w ogole takimi marginaliami.

• travel_wawa Chodzi o prawo WYBORU !!! 09.08.05, 12:09
                Jak nie chcesz, to nie miej gwiazdek. Ale ja chce miec i wkurza mnie, ze ktos
                mi zabrania.
                • Gość: travel_berlin [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 22:59
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Big Zbig Re: Nowe paszporty - wreszcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 16:37
          To sobie cholera kup ZA SWOJE PIENIĄDZE
          Mi to jest niepotrzebne.

Tresowany niewolnik, k***a mać!!!
          • travel_wawa Chetnie bym kupił. 09.08.05, 12:11
            mam na to i chcę je miec.
            Tylko na razie jakis zapyzialy urzedas znad jeszcze bardziej zapyzialego biurka
            wali w stol i wrzeszczy "NIE LZIA !"
          • Gość: Ochmistrz Re: Nowe paszporty - wreszcie! IP: *.chello.pl 09.08.05, 22:16
            Gwiazdki dostana tylko noworejestrowane samochody, oraz ci ktorzy beda chcieli -
            wobec czego sprawa wymiany tablic nie odbedzie sie za pieniadze kogokolwiek.
            • travel_wawa Ale ja chcę je nalepic już dzisiaj! 09.08.05, 23:17
              Po co czekać do maja? Jakie jest tego uzasadnienie?

Dlaczego u Słowaków, Węgrów, Czechów, Litwinów, Łotyszy, Estończyków mozna dziś
              a u nas nie?

Dlaczego znowu my w tyle za sąsiadami?
              • Gość: na zimno Re: Ale ja chcę je nalepic już dzisiaj! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.08.05, 12:21
                W "Pociagach pod specjalnym nadzorem" (film) uzyto pieczatki
                przystawionej na ... pewnej czesci ciala pewnej pani.

Poczula sie wtedy znacznie lepiej.
                Sadze, ze gwiazdki pelnia obecnie podobna role.

A wiec do dziela !
                Przylepiajcie sobie gwiazdki tam, gdzie przyniosa one najwieksza satysfakcje.

A tutaj urzadzimy gielde dla licytujacych sie rodakow i rodaczek.
                Bo bez gwiazdek zycie jest szare.

• travel_wawa Facet..... 10.08.05, 17:54
                  Mi i wielu innym chodzi TYLKO o to, żeby to cholerne państwo (czytaj: banda
                  biurokratów z zakutymi pałami) nie zakazywało mi tego, co w wkększości innych
                  państw-członków UE jest dozwolone i jakos dziwnym zradzeniem losu nie stanowi
                  problemu.

NIC WIĘCEJ.
                  • klip-klap jak chca to moga ,hehe 10.08.05, 21:16
                    ale srodki kontroli (paszporty biometryczne) szybko wprowadzili...
                    • 1tomasz1 Re: jak chca to moga ,hehe 10.08.05, 21:22
                      klip-klap napisał:

> ale srodki kontroli (paszporty biometryczne) szybko wprowadzili...

Kto?

"Władze Szwajcarii rozpoczną w przyszłym roku wydawanie osobom podróżującym do
                      Stanów Zjednoczonych paszportów z danymi biometrycznymi. Oprócz odcisków palców,
                      w nowym dokumencie znajdą się także dane dotyczące tęczówki oka oraz kształtu
                      uszu właściciela paszportu."

I jeszcze jedno:

"Przedstawiciele Unii nie ukrywaja, że jednym z motywów wprowadzenia
                      bezpieczniejszych paszportów jest presja Stanów Zjednoczonych, które uzależniają
                      od tego możliwość wpuszczania obywateli Unii bez wiz. Sami Amerykanie chcą od
                      przyszłego roku wprowadzenia paszportów z RFID, możliwymi do skanowania na
                      odległość, co wzbudza kontrowersje dotyczące ochrony prywatności."
                      ;)
                      • Gość: klip Re: jak chca to moga ,hehe IP: *.dolsat.pl 10.08.05, 22:48
                        No i po co bezmyslnie malpuja durny pomysl z USA ?
                        • 1tomasz1 Re: jak chca to moga ,hehe 11.08.05, 09:20
                          Gość portalu: klip napisał(a):

> No i po co bezmyslnie malpuja durny pomysl z USA ?

Przeczytaj jeszcze raz to zdanie:

"jednym z motywów wprowadzenia bezpieczniejszych paszportów jest presja Stanów
                          Zjednoczonych, które uzależniają od tego możliwość wpuszczania obywateli Unii
                          bez wiz".

Zresztą ja w tym pomyśle nie widzę nic złego. A Ty?
                          • Gość: klip Re: jak chca to moga ,hehe IP: *.dolsat.pl 11.08.05, 17:45
                            coz, widze w tym pomysle duzo zlego, poniewaz zwieksza kontrole nad
                            obywatelami(odkrecic w druga strone jest pozniej trudniej) i mozna spokojnie zyc
                            bez takich paszportow; nie cieszy mie wcale,ze pomysl jest pod presja USA , a
                            sama idea pochodzi z czasow wojennych i od panstw totalitarnych
                            • 1tomasz1 Re: jak chca to moga ,hehe 11.08.05, 23:23

> coz, widze w tym pomysle duzo zlego, poniewaz zwieksza kontrole nad
                              > obywatelami(odkrecic w druga strone jest pozniej trudniej) i mozna spokojnie zy
                              > c
                              > bez takich paszportow; nie cieszy mie wcale,ze pomysl jest pod presja USA , a
                              > sama idea pochodzi z czasow wojennych i od panstw totalitarnych

W USA podchodzi się do tego w taki sposób: ja obywatel godzę się na większą
                              kontrolę państwa, w zamian mam więkse poczucie bezpieczeństwa. W związku z tym,
                              że Europa jest jaka jest wcale się nie dziwię amerykańskiej administracji, że
                              nie tylko na swoich obywatelach wymuszą większą kontrolę.
                              A pomysł jest na miarę czasów. Jeżeli się powiedziało A, należy powiedzieć B.
                              • klip-klap nie oplaca sie 13.08.05, 11:58
                                Tylko,ze czasy wcale nie ymagaja takich srodkow. Zachodzi nieproporcjonalnosc
                                srodkow kontroli w stosunku do (wyolbrzymianego) zagrozenia.
                                Oczywiscie te 'czasowe' rozwiazania zostana juz na stale.
                                • 1tomasz1 Re: nie oplaca sie 13.08.05, 15:06
                                  klip-klap napisał:

> Tylko,ze czasy wcale nie ymagaja takich srodkow. Zachodzi nieproporcjonalnosc
                                  > srodkow kontroli w stosunku do (wyolbrzymianego) zagrozenia.
                                  > Oczywiscie te 'czasowe' rozwiazania zostana juz na stale.

Oczywiście, że zostaną na stałe. Powiedz mi co w tym złego, że trudniej będzie
                                  podrobić paszport?
                                  Co do wyolbrzymianego zagrożenia masz rację. USA zmniejszyły stopień zagrożenia
                                  z pomarańczowego na żółty.
                                  A teraz główna sprawa - uzasadnij tezę, że mamy nieproporcjonalność.
                                  • Gość: klip Re: nie oplaca sie IP: *.dolsat.pl 13.08.05, 16:03
                                    > A teraz główna sprawa - uzasadnij tezę, że mamy nieproporcjonalność.

Bo wieksza kontrola,jak wspomnialem wczesniej, to wymysl czasow wojennych.
                                    Nie mamy wojny, zagrozenie jest minimalne, nie widze zadnego powodu by
                                    udostepniac wiecej informacji o obywatelach panstwu. To zbedne i nijak majace
                                    sie do istniejacego zagrozenia i godzace w prawo do prywatnosci oraz domnimanie
                                    niewinnosci. Pierwsz byc moze nizbyt cenione w postkomunistycznych krajach,gdzie
                                    od dziecka sie do zbednych papierkow przyzwyczaja, ale drugie to juz jedna z
                                    podstaw prawa naszego. Gdyby to byla wojna to byc moze mialo by to chwilowy sens.
                                    • 1tomasz1 Re: nie oplaca sie 14.08.05, 11:31

> > A teraz główna sprawa - uzasadnij tezę, że mamy nieproporcjonalność.
                                      >
                                      > Bo wieksza kontrola,jak wspomnialem wczesniej, to wymysl czasow wojennych.
                                      > Nie mamy wojny, zagrozenie jest minimalne, nie widze zadnego powodu by
                                      > udostepniac wiecej informacji o obywatelach panstwu. To zbedne i nijak majace
                                      > sie do istniejacego zagrozenia i godzace w prawo do prywatnosci oraz domnimanie
                                      > niewinnosci. Pierwsz byc moze nizbyt cenione w postkomunistycznych krajach,gdzi
                                      > e
                                      > od dziecka sie do zbednych papierkow przyzwyczaja, ale drugie to juz jedna z
                                      > podstaw prawa naszego. Gdyby to byla wojna to byc moze mialo by to chwilowy se
                                      > ns.

hmmmm, administracja USA uważa, że jest w stanie wojny z terroryzmem. To właśnie
                                      tam podejrzenie wzbudza fakt, gdy płacisz gotówką. W. Brytania rozważa
                                      przywrócenie obowiązywania dowodów osobistych.
                                      Dlaczego zakładasz, że większa ilość przechowywanych danych będzie
                                      wykorzystywana, powiedzmy w złej wierze? Jak takie informacje mogą być
                                      wykorzystywane? Co złego w tym, że paszporty bedą trudniejsze do podrobienia?
                                      Wyjaśnij dokładnie, co budzi Twój niepokój, bo nie do końca rozumiem.
                                      • klip-klap Re: nie oplaca sie 14.08.05, 12:12
                                        > hmmmm, administracja USA uważa, że jest w stanie wojny z terroryzmem.

wciskaja kit

> Dlaczego zakładasz, że większa ilość przechowywanych danych będzie
                                        > wykorzystywana, powiedzmy w złej wierze?

Nie o to chodzi, ze bedzie wykorzystywana w zlej wierze. Sprzeciwiam sie temu bo:
                                        1. jest to zbedne, po co robic cos bez czego mozna spokojnie zyc ?
                                        2. ma jakies zalety ?
                                        3. zwieksza koszty, no chyba,ze ktos mysli tak jak jeden z polskich ministrow
                                        cieszacy sie z 'boomu na czytniki'
                                        4. przywyczaja ludzi do inwigilacji metoda malych kroczkow
                                        5. narusz prywatnosc

Za nzjwazniejsze uwazam dwa ostatnie punkty. Dzis zgodzisz sie na odcisk,jutro w
                                        imie postepu technicznego na chip pod skora i kamere w domu. Ludzie staja sie
                                        niewolnikami stechnicyzowanej biurokracji i jeszcze sie z tego ciesza.
                                        • snajper55 Re: nie oplaca sie 14.08.05, 16:35
                                          klip-klap napisał:

> 1. jest to zbedne, po co robic cos bez czego mozna spokojnie zyc ?

Zbędne jest też konto bankowe, samochód, prąd elektryczny, telefon komórkowy,
                                          telewizja i wiele innych rzeczy. A jednak ich używasz.

> 2. ma jakies zalety ?

Pewniejsza identyfikacja.

> 3. zwieksza koszty, no chyba,ze ktos mysli tak jak jeden z polskich ministrow
                                          > cieszacy sie z 'boomu na czytniki'

No właśnie postęp techniki spowodował, że koszty są niewielkie w porównaniu z
                                          kosztami błędnych identyfikacji. Kiedyś umieszczanie zdjęć w dokumentach byłoby
                                          ogromnie kosztowne.

> 4. przywyczaja ludzi do inwigilacji metoda malych kroczkow

A w jaki sposób dołączenie odcisków zwiększa poziom inwigilacji ??? Nie
                                          zwiększa. Tam gdzie trzeba było się legitymować, nadal trzeba. Tam, gdzie
                                          dokumenty nie były potrzebne, nadal nie są.

> 5. narusz prywatnosc

Odcisk palca w dokumencie ???

S.
                                          • Gość: klip Re: nie oplaca sie IP: *.dolsat.pl 14.08.05, 22:28
                                            > Zbędne jest też konto bankowe, samochód, prąd elektryczny, telefon komórkowy,
                                            > telewizja i wiele innych rzeczy. A jednak ich używasz.

Te rzeczy, moze procz tv daja korzysci w przeciwienstwie do biometrycznych
                                            paszportow.

> Pewniejsza identyfikacja.

Chip pod skora jeszcze pewniejszy.

> A w jaki sposób dołączenie odcisków zwiększa poziom inwigilacji ??? Nie
                                            > zwiększa. Tam gdzie trzeba było się legitymować, nadal trzeba. Tam, gdzie
                                            > dokumenty nie były potrzebne, nadal nie są.
                                            > Odcisk palca w dokumencie ???

Oczywiscie, po co panstwu takie info ???
                                            Widocznie lubisz byc traktowany jak potencjalny przestepca. Ja jednak
                                            twierdze,ze panstwo i urzednicy sa dla obywateli a nie na odwrot.
                                            Male kroczki...

• snajper55 Re: nie oplaca sie 16.08.05, 10:25

> Te rzeczy, moze procz tv daja korzysci w przeciwienstwie do biometrycznych
                                              > paszportow.

Paszporty też dają - możliwośc identyfikacji.

> Chip pod skora jeszcze pewniejszy.

Nie, chip mozna przeszczepić. Odcisków nie zmienisz.

> Oczywiscie, po co panstwu takie info ???
                                              > Widocznie lubisz byc traktowany jak potencjalny przestepca. Ja jednak
                                              > twierdze,ze panstwo i urzednicy sa dla obywateli a nie na odwrot.
                                              > Male kroczki...

Lubie miec pewność, że nikt sie pode mnie nie podszyje. W banku, urzędzie czy
                                              gdziekolwiek indziej. Dokument identyfikacyjny jest dla mnie, a nie dla
                                              urzędnmika.

S.
                                        • 1tomasz1 Re: nie oplaca sie 14.08.05, 16:47
                                          klip-klap napisał:

> > hmmmm, administracja USA uważa, że jest w stanie wojny z terroryzmem.
                                          >
                                          > wciskaja kit
                                          >
                                          > > Dlaczego zakładasz, że większa ilość przechowywanych danych będzie
                                          > > wykorzystywana, powiedzmy w złej wierze?
                                          >
                                          > Nie o to chodzi, ze bedzie wykorzystywana w zlej wierze. Sprzeciwiam sie temu b
                                          > o:
                                          > 1. jest to zbedne, po co robic cos bez czego mozna spokojnie zyc ?

Patrząc na to co się dzieje ostatnio mam co do tego 'spokojnie' pewne
                                          uzasadnione obawy.

> 2. ma jakies zalety ?

ha! Mój kumpel za każdym razem jak przekracza granicę brany jest do dodatkowej
                                          kontroli. Podobno ktoś kto legitymuje się podobnymi danymi coś narozrabiał.
                                          Czasami to nawet śmieszne jest. Kilka razy jednak porządnie się wk... jak przez
                                          2 godziny wstrzymywał odprawę. :)

> 3. zwieksza koszty, no chyba,ze ktos mysli tak jak jeden z polskich ministrow
                                          > cieszacy sie z 'boomu na czytniki'

Czytniki przyspieszą odprawę - zmniejszy więc koszty lub zrównoważy. Weź także
                                          pod uwagę Schengen.

> 4. przywyczaja ludzi do inwigilacji metoda malych kroczkow

A jednak. Czyli co? Kto kogo i jak będzie inwigilował?

> 5. narusz prywatnosc
                                          >
                                          Jak? Znasz ustawę o ochronie danych osobowych i osotanie wyczyny GIODO?

> Za nzjwazniejsze uwazam dwa ostatnie punkty. Dzis zgodzisz sie na odcisk,jutro
                                          > w
                                          > imie postepu technicznego na chip pod skora i kamere w domu. Ludzie staja sie
                                          > niewolnikami stechnicyzowanej biurokracji i jeszcze sie z tego ciesza.
                                          >
                                          Ależ niektórzy już noszą chipy i zezwalają na instalowanie kamer w domu. :)
                                          Czy od dzisiaj przestajesz więc:
                                          - płącić kartą
                                          - korzystać z internetu i komórki
                                          - jeździć samochodem
                                          A'propos samochodu, wiesz, że w Ameryce Pn każde auto ma swoją kartotekę, gdzie
                                          zapisane jest kto był właścicielem, gdzie rejestrował, w jakich kolizjach
                                          uczestniczyło itd? Bazy danych dostępnę są za prędziesiąt dolców.

Rozumiem więc, że martwisz się o następne pokolenia? Coś w stylu 2084? Polecam
                                          więc poczytać trochę Lema.
                                          • Gość: klip Re: nie oplaca sie IP: *.dolsat.pl 14.08.05, 22:36
                                            > ha! Mój kumpel za każdym razem jak przekracza granicę brany jest do dodatkowej
                                            > kontroli. Podobno ktoś kto legitymuje się podobnymi danymi coś narozrabiał.
                                            > Czasami to nawet śmieszne jest. Kilka razy jednak porządnie się wk... jak przez
                                            > 2 godziny wstrzymywał odprawę. :)
                                            >

I myslisz,ze jak bedzie mial i odcisk palca, to go z ostroznosci nie zatrzymaja ?
                                            Watpie.

> A jednak. Czyli co? Kto kogo i jak będzie inwigilował?

Chocby znudzony urzedas. Fajnie ?

> Jak? Znasz ustawę o ochronie danych osobowych i osotanie wyczyny GIODO?

Dwie rozne rzeczy, wyczyny GIODO raza w stosunku do osob publicznych, a te osoby
                                            z racji zajecia musza byc kontrolowane. Zwykli ludzie nie.

> - płącić kartą
                                            > - korzystać z internetu i komórki
                                            > - jeździć samochodem

Wylaczajac net, jakos moge zyc bez tych rzeczy. Przyznaje ,ze sa wygodne i w
                                            przeciwienstwie do paszportow biometrycznych dobrowole oraz korzystne.

> Rozumiem więc, że martwisz się o następne pokolenia? Coś w stylu 2084? Polecam
                                            > więc poczytać trochę Lema.

Dawno go nie czytalem, a co konkretnie polecasz ?
                                            • 1tomasz1 Re: nie oplaca sie 15.08.05, 13:08

> > ha! Mój kumpel za każdym razem jak przekracza granicę brany jest do dodat
                                              > kowej
                                              > > kontroli. Podobno ktoś kto legitymuje się podobnymi danymi coś narozrabia
                                              > ł.
                                              > > Czasami to nawet śmieszne jest. Kilka razy jednak porządnie się wk... jak
                                              > przez
                                              > > 2 godziny wstrzymywał odprawę. :)
                                              > >
                                              >
                                              > I myslisz,ze jak bedzie mial i odcisk palca, to go z ostroznosci nie zatrzymaja
                                              > ?
                                              > Watpie.

Udowodnij. Moim zdaniem będzie bardziej rozpoznawalny w systemie.

>
                                              > > A jednak. Czyli co? Kto kogo i jak będzie inwigilował?
                                              >
                                              > Chocby znudzony urzedas. Fajnie ?

W celu? Czy nie wolno informatyzować, tworzyć baz danych itd? Bo urzędas?

>
                                              > > Jak? Znasz ustawę o ochronie danych osobowych i osotanie wyczyny GIODO?
                                              >
                                              > Dwie rozne rzeczy, wyczyny GIODO raza w stosunku do osob publicznych, a te osob
                                              > y
                                              > z racji zajecia musza byc kontrolowane. Zwykli ludzie nie.

Nie rozumiem co napisałeś. GIODO przegina ale w drugą stronę.

>
                                              > > - płącić kartą
                                              > > - korzystać z internetu i komórki
                                              > > - jeździć samochodem
                                              >
                                              > Wylaczajac net, jakos moge zyc bez tych rzeczy. Przyznaje ,ze sa wygodne i w
                                              > przeciwienstwie do paszportow biometrycznych dobrowole oraz korzystne.

Paszport też jest dobrowolny.

>
                                              > > Rozumiem więc, że martwisz się o następne pokolenia? Coś w stylu 2084? Po
                                              > lecam
                                              > > więc poczytać trochę Lema.
                                              >
                                              > Dawno go nie czytalem, a co konkretnie polecasz ?

Jakiś zbiór opowiadań. On pewne sprawy dostrzegał już lata temu. Pytanie tylko
                                              czy to jest złe.
                                              • Gość: klip Re: nie oplaca sie IP: *.dolsat.pl 15.08.05, 18:52
                                                > Udowodnij. Moim zdaniem będzie bardziej rozpoznawalny w systemie.

Dlaczego ja mam udowadniac ? To Ty chcesz takich paszportow. Nie wiem jak teraz
                                                wyglada 'system',ale jestem pewny, ze jakie dane by nie pokazywal, to
                                                przetrzymaja taka osobe. Dla wlasnego spokoju.

> W celu? Czy nie wolno informatyzować, tworzyć baz danych itd? Bo urzędas?

Inny przyklad: wladza,sluzby specjalne. Co za roznica, ja sobie nie zycze by
                                                mieli taka mozliwosc.

> Nie rozumiem co napisałeś. GIODO przegina ale w drugą stronę.

Przegina dla ochrony to prawda. Najbardziej to widac w sprawach
                                                publicznych(obron kwasniewskiej przed komisja), gdzie takiej ochrony nie moze
                                                byc. Zreszta to kolejny zbedny urzad.

> Paszport też jest dobrowolny.

Taa, szczegolnie jak chcesz gdzies pojechac. Podatki tez sa dobrowolne, nikt
                                                przeciez nie kaze kupowac czy zarabiac.
                                                • 1tomasz1 Re: nie oplaca sie 15.08.05, 22:00

> > Udowodnij. Moim zdaniem będzie bardziej rozpoznawalny w systemie.
                                                  >
                                                  > Dlaczego ja mam udowadniac ? To Ty chcesz takich paszportow.

Nie chcę. Ale też nie mam nic przeciwko.
                                                  Postawiłeś tezę, że go mimo to nie zatrzymają. Zawsze mnie uczono, że należy
                                                  pytać 'dlaczego'. Pytam więc, dlaczego tak sądzisz?

> Nie wiem jak teraz
                                                  > wyglada 'system',ale jestem pewny, ze jakie dane by nie pokazywal, to
                                                  > przetrzymaja taka osobe. Dla wlasnego spokoju.

Teraz osoba w systemie jest identyfikowana po imieniu, nazwisku, dacie urodzenia
                                                  itd. Te dane w skrajnych przypdakach (jak u mojego kumpla) mogą się dublować.

>
                                                  > > W celu? Czy nie wolno informatyzować, tworzyć baz danych itd? Bo urzędas?
                                                  >
                                                  > Inny przyklad: wladza,sluzby specjalne. Co za roznica, ja sobie nie zycze by
                                                  > mieli taka mozliwosc.

Niestety nie masz za wiele do gadania. :)
                                                  Mówiąc poważnie, ja wierze, że służby specjalne generalnie zostały powołane by
                                                  działać w moim interesie. Poza tym takie służby najwięcej do gadania mają w USA.

>
                                                  > > Nie rozumiem co napisałeś. GIODO przegina ale w drugą stronę.
                                                  >
                                                  > Przegina dla ochrony to prawda. Najbardziej to widac w sprawach
                                                  > publicznych(obron kwasniewskiej przed komisja), gdzie takiej ochrony nie moze
                                                  > byc. Zreszta to kolejny zbedny urzad.

Znam firmy gdzie nie wolno tworzyć wewnętrznych e-książek telefonicznych
                                                  powołując się na GIODO. Ten urząd chroni Twoją prywatność, przypominam. ;)

>
                                                  > > Paszport też jest dobrowolny.
                                                  >
                                                  > Taa, szczegolnie jak chcesz gdzies pojechac.

Nie ma obowiązku. Poza tym możesz korzystać z dowodu. No, chyba, że wybierasz
                                                  się do USA.

> Podatki tez sa dobrowolne, nikt
                                                  > przeciez nie kaze kupowac czy zarabiac.

Błąd. Żeby żyć, funkcjonować musisz kupować, zarabiać, siedzieć na zasiłku.
                                                  Rozbijać się po świecie nie musisz. ;)
                                                  • Gość: klip Re: nie oplaca sie IP: *.dolsat.pl 16.08.05, 18:15
                                                    > Teraz osoba w systemie jest identyfikowana po imieniu, nazwisku, dacie urodzeni
                                                    > a
                                                    > itd. Te dane w skrajnych przypdakach (jak u mojego kumpla) mogą się dublować.

Zdublowlay mu sie nawet daty urodzenia ? Obecnie jest wystarczajaco duzo danych
                                                    zeby kogos odroznic:imie ojca, matki, pesel, nip.

> Niestety nie masz za wiele do gadania. :)

W sensie,ze sluzby i tak zrobia swoje ? Jasne,ale moznaby to chociaz opoznic.

> Ten urząd chroni Twoją prywatność, przypominam. ;)

Taa ;), jakos przed odciskami mnie nie obronil. Ten urzad przeszkadza w
                                                    patrzeniu na rece wladzy.
                                  • Gość: klip odciski palcow IP: *.dolsat.pl 13.08.05, 16:08
                                    no i taki prosty argument na koniec : dotychczas odciski pobierano od
                                    podejrzanych i przestepcow;
                                    Jakiz to powod, by traktowac tak wszystkich, nastal ?
                                    • 1tomasz1 Re: odciski palcow 14.08.05, 11:37

> no i taki prosty argument na koniec : dotychczas odciski pobierano od
                                      > podejrzanych i przestepcow;
                                      > Jakiz to powod, by traktowac tak wszystkich, nastal ?

Kiedyś wystarczyło zdjęcie w paszporcie. Rozwój techniki spowodował, że to jest
                                      teraz żadne zabezpieczenie. Odciski palców, skan siatkówki oka, kod DNA... to co
                                      innego. Wyrabiając sobie głupią kartę bankomatową (nieświadomie) zgadzasz się na
                                      swego rodzaju permanentną inwigilację. To samo dotyczy telefonu komórkowego.
                                      Takie czasy kolego nastały...
                                      • klip-klap Re: odciski palcow 14.08.05, 12:05
                                        Wyrabiając sobie głupią kartę bankomatową (nieświadomie) zgadzasz się n
                                        > a
                                        > swego rodzaju permanentną inwigilację. To samo dotyczy telefonu komórkowego.
                                        > Takie czasy kolego nastały...

Rozumiem rozwoj techniki,ale nie widze powodu by srodki stosowane do przestepcow
                                        i podejrzanych stosowac do wszystkich. Mysle,ze to nie wynik postepu
                                        technicznego, co raczej nastawienia do identyfikacji. Ludzi po prostu
                                        przyzwyczajono,ze panstwo powinno ich identyfikowac za pomoca dokumentow.
                                        • snajper55 Re: odciski palcow 14.08.05, 16:30
                                          klip-klap napisał:

> Rozumiem rozwoj techniki,ale nie widze powodu by srodki stosowane do przestep
                                          > cow i podejrzanych stosowac do wszystkich. Mysle,ze to nie wynik postepu
                                          > technicznego, co raczej nastawienia do identyfikacji. Ludzi po prostu
                                          > przyzwyczajono,ze panstwo powinno ich identyfikowac za pomoca dokumentow.

Przestępców po aresztowaniu fotografuje się. Czy z tego powodu będziesz
                                          protestował z powodu umieszczania zdjęć w dokumentach identyfikujących ?

S.
                                          • Gość: klip przyklady IP: *.dolsat.pl 14.08.05, 22:37
                                            snajper nie chrzan, zdjecia to rzecz powszechna, podaj lepiej przyklad
                                            powszechnosci pobierania odciskow palcow
                                            • 1tomasz1 Re: przyklady 15.08.05, 13:12

> snajper nie chrzan, zdjecia to rzecz powszechna, podaj lepiej przyklad
                                              > powszechnosci pobierania odciskow palcow

Ale kiladziesiąt lat temu wcale nie była to rzecz powrzechna, prawda? Nie możesz
                                              sobie wyobrazić dok. torzsamości bez zdjęcia?
                                              • klip-klap Re: przyklady 15.08.05, 15:05
                                                Ale ja jestem przeciw dowodom tozsamosci w ogole!
                                                A teraz mi sie nie podoba rozszerzanie informacji w nich.
                                                • 1tomasz1 Re: przyklady 15.08.05, 22:05
                                                  klip-klap napisał:

> Ale ja jestem przeciw dowodom tozsamosci w ogole!
                                                  > A teraz mi sie nie podoba rozszerzanie informacji w nich.
                                                  >
                                                  Oczywiście, toŻsamości, sorry.
                                                  Czymś się jednak musisz legitymować robiąc choćby operację w banku. Czym?
                                                  W średniowieczu jak gestość zaludnienia była stosunkowo niewielki i każdy
                                                  każdego znał, dokumenty takie rzeczywiście nie były potrzebne. Na marginesie,
                                                  wyobrażasz sobie jak byłeś wystawiony na patelni, gdy każdy każdeog znał? ;) To
                                                  była dopiero inwigilacja.
                                                  • snajper55 Re: przyklady 16.08.05, 10:28
                                                    1tomasz1 napisał:

> Czymś się jednak musisz legitymować robiąc choćby operację w banku. Czym?

On jest też przeciw bankom. Albo uważa, że pieniądze powinni na słowo honoru
                                                    wypłacać. Lub trzeba by przychodzić z dwoma świadkkami. Albo z
                                                    notariuszem. ;))))

S.
                                                  • klip-klap Re: przyklady 16.08.05, 19:55
                                                    > Czymś się jednak musisz legitymować robiąc choćby operację w banku. Czym?

Podalem w odpowiedzi nizej. Cholera, jak ci Brytyjczycy jeszcze zyja ??? Dopiero
                                                    po zamachach odezwali sie zwolennicy d.o. - a nie z powodu problemow w
                                                    bankach,hehe. Niestety straszak wtc i terroryzmu podzialal.
                                                    www.electricinca.com/idcards/node05.html
                                                    Dla przypomnienia poczatkow d.o. w Polsce (charakterystyczne ze upowszechnil to
                                                    okupant najpierw nazistowski potem komunistyczny)
                                                    www.sierpc.com.pl/pokaz_zdjecie.php?id=h97
                                            • snajper55 Re: przyklady 16.08.05, 10:26

> snajper nie chrzan, zdjecia to rzecz powszechna, podaj lepiej przyklad
                                              > powszechnosci pobierania odciskow palcow

Teraz powszechna, kiedyś tylko przestepcom zdjęcia robiono. Za kilka lat o
                                              odciskach palców będzie sie mówić, że to przeciez rzecz powszechna.

S.
                                        • 1tomasz1 Re: odciski palcow 14.08.05, 16:54
                                          klip-klap napisał:

> Wyrabiając sobie głupią kartę bankomatową (nieświadomie) zgadzasz się n
                                          > > a
                                          > > swego rodzaju permanentną inwigilację. To samo dotyczy telefonu komórkowe
                                          > go.
                                          > > Takie czasy kolego nastały...
                                          >
                                          > Rozumiem rozwoj techniki,ale nie widze powodu by srodki stosowane do przestepco
                                          > w
                                          > i podejrzanych stosowac do wszystkich. Mysle,ze to nie wynik postepu
                                          > technicznego, co raczej nastawienia do identyfikacji. Ludzi po prostu
                                          > przyzwyczajono,ze panstwo powinno ich identyfikowac za pomoca dokumentow.

Naczytałeś się powieści kryminalnych czy co? :)))
                                          Osobiście najbardziej inwigilowany czuję się od momentu, gdy dostałem służbowy
                                          telefon komórkowy. ;)
                                          Spójż na problem z historycznego punktu widzenia. Czy 500 lat temu człowiek czuł
                                          się mniej 'inwigilowany'?
                                          • Gość: klip Re: odciski palcow IP: *.dolsat.pl 14.08.05, 22:49
                                            > Osobiście najbardziej inwigilowany czuję się od momentu, gdy dostałem służbowy
                                            > telefon komórkowy. ;)

no ale za zmniejszenie sfery prywatnosci dostajesz kase

Spójż na problem z historycznego punktu widzenia. Czy 500 lat temu człowiek czu
                                            > ł
                                            > się mniej 'inwigilowany'?

Po co tak daleko ? Jesli dobrz pamietam, to do poczatku XX wieku paszporty i
                                            dowody osobiste byly zbedne. Wszystko przez te wojny swiatowe...niemieckie
                                            okupacyjne kenkarty i sowieckie dowody wraz z kontrola przemieszczania
                                            obywateli. Tymczasowe rozwiazania sie ustabilizowaly, jak podatek dochodowy,hehe.
                                            Tam gdzie ceni sie wolnosc dowodow osobistych nie ma, choc widze, ze i
                                            Brytyjczycy i Amerykanie sie lamia.
                                            No ale wolnosc zawsze byla sprawa mniejszosci,wiekszosc jest dobrze wytresowana.
                                            Straszak sie znalazl wiec jest okazja wprowadzenia kolejnego srodka kontroli.
                                            Wiecej informacji pozwala na lepsze sterowanie masami, wladza ma wieksze
                                            mozliwosci manipulacji, bo ma wiecej danych.
                                            Pewnosc identyfikacji,hehe, oczywiscie dla naszego dobra i wygody. A jakze!
                                            • 1tomasz1 Re: odciski palcow 15.08.05, 13:17

> > Osobiście najbardziej inwigilowany czuję się od momentu, gdy dostałem słu
                                              > żbowy
                                              > > telefon komórkowy. ;)
                                              >
                                              > no ale za zmniejszenie sfery prywatnosci dostajesz kase
                                              >
                                              > Spójż na problem z historycznego punktu widzenia. Czy 500 lat temu człowiek cz
                                              > u
                                              > > ł
                                              > > się mniej 'inwigilowany'?
                                              >
                                              > Po co tak daleko ? Jesli dobrz pamietam, to do poczatku XX wieku paszporty i
                                              > dowody osobiste byly zbedne. Wszystko przez te wojny swiatowe...niemieckie
                                              > okupacyjne kenkarty i sowieckie dowody wraz z kontrola przemieszczania
                                              > obywateli. Tymczasowe rozwiazania sie ustabilizowaly, jak podatek dochodowy,heh
                                              > e.
                                              > Tam gdzie ceni sie wolnosc dowodow osobistych nie ma, choc widze, ze i
                                              > Brytyjczycy i Amerykanie sie lamia.
                                              > No ale wolnosc zawsze byla sprawa mniejszosci,wiekszosc jest dobrze wytresowana
                                              > .
                                              > Straszak sie znalazl wiec jest okazja wprowadzenia kolejnego srodka kontroli.
                                              > Wiecej informacji pozwala na lepsze sterowanie masami, wladza ma wieksze
                                              > mozliwosci manipulacji, bo ma wiecej danych.
                                              > Pewnosc identyfikacji,hehe, oczywiscie dla naszego dobra i wygody. A jakze!

Chyba nie ma innej możliwości przy tak gęstym zaludnieniu i w dobie
                                              globalizacji, internetu, podróży międzykontynentalnych? Jesteś zdania, że
                                              powinno się to puścić na żywioł?
                                              • klip-klap Re: odciski palcow 15.08.05, 15:08
                                                mysle ze swiat by sie nie zawalil gdyby zlikwidowac dokumenty tworzone
                                                przymusowo i specjalnie by kogos identyfikowac (dowody osobiste) czy
                                                kontrolowac(paszporty);
                                                na poczatek powiedzmy w sferze UE - w koncu jej fundamentem sa 4 wolnosci
                                                • 1tomasz1 Re: odciski palcow 15.08.05, 22:09
                                                  klip-klap napisał:

> mysle ze swiat by sie nie zawalil gdyby zlikwidowac dokumenty tworzone
                                                  > przymusowo i specjalnie by kogos identyfikowac (dowody osobiste) czy
                                                  > kontrolowac(paszporty);

Widzisz, tam gdzie nie ma takiej potrzeby np. u indian amazońskich dokumenty nie
                                                  obowiązują. W cywilizacji zachodu niestety tak. Nic na to nie poradzimy.

> na poczatek powiedzmy w sferze UE - w koncu jej fundamentem sa 4 wolnosci

hehe, żart? tych 4 wolności to nie wiem czy dożyję. A sowją drogą, jak sobie
                                                  wyobrażasz udowodnienie, że jesteś klip-klap, a nie jakiś dox przy zaciąganiu
                                                  np. kredytu?
                                                  • Gość: klip Re: odciski palcow IP: *.dolsat.pl 16.08.05, 18:09
                                                    dox to jakis nastolatek ;)
                                                    prawo jazdy, nr ubezpieczenia, akt urodzenia ?
                                                  • 1tomasz1 Re: odciski palcow 16.08.05, 22:48

> dox to jakis nastolatek ;)
                                                    > prawo jazdy, nr ubezpieczenia, akt urodzenia ?

Zgadzam się. D.o. nie są potrzebne. Wystarczyłby 1 uniwersalny dokument, ale
                                                    dobrze zabezpieczony.
        • Gość: Bustaw Re: Nowe paszporty - wreszcie! IP: *.atman.pl / *.atman.pl 10.08.05, 23:22
          Dzięki temu poczujesz się "wreszcie" europejską damą, a nie zasmarkaną
          Słowianką. Gwiazdeczki na paszporcie i tablicy rejestracyjnej to przymiot
          europejskości, a jak? Ładna chociaż jesteś? Skoroś "lalla", to pewnie tak.
        • trasymach Re: Nowe paszporty - wreszcie! 14.08.05, 09:11
          Lalla znaki biometryczne tak - na paszportach będa jednak tylko odciski palców.
          Żeby wjechać bez wiz do USA w najliższych latach może byc już wymagany paszport
          ze zdjęciem tęczówki oka. Jak wymieniac paszporty to na najnowocześniejsze.
          Znowu kupa forsy pójdzie w błoto.
          --
          Urlop. Nie zaglądać. Nie przeszkadzać. Nie zawracać gitary...
          newsweek.redakcja.pl/blogi/blog.asp?Artykul=12836&Watek=95175&WatekStr=1&DA=140820050852&AutorBloga=P_Zaremba
          --
          Blog Piotra Zaremby. Aktualne komentarze. Forum dyskusyjne
          newsweek.redakcja.pl/blogi/blog.asp?AutorBloga=P_Zaremba
          • Gość: voiture Re: Nowe paszporty - wreszcie! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.05, 11:08
            Czy niektórzy z Was dostali jakiegoś kociokwiku na punkcie
            zwyklego dokumentu, jakim jest paszport ?

Przede wszystkim, dlaczego obywatel ma płacic za wydanie paszportu
            lub dowodu osobistego co pare lat ?

Jeżeli państwo chce mieć kontrolę nad obywatelem, to niech sobie to wliczy
            w koszty swojego funkcjonowania.

Ogłaszanie, że jakieś dokumenty traca ważność z dniem ....., podczas gdy
            dotychczas były one ważne BEZTERMINOWO (np. prawa jazdy ) to tylko jeszcze
            jeden sposób na drenaż kieszeni obywatela, ktoremu własne państwo
            ogranicza jego prawa nabyte. Jest to niezgodne z konstytucja, a tego
            nikt jakoś nie zauważa.

Paru ważnych urzędników dla dorażnego interesu budżetu, niemiłosiernie
            okradanego przez innych urzędasów ( wszystkie afery razem wzięte = xxxxx
            miliardow PLN ) wydaje sobie ukaz, że jakieś dokumenty muszą być wymienione i
            już.

I my mamy za to płacić, a niby dlaczego, co ?

Czy niektórzy z was całkiem zatracili możliwoć samodzielnej analizy sytuacji ?
            Czy zrobiono Z Was "homo idioticus europueus" i zgadzacie się na to ?

• Gość: Tusio Re: Nowe paszporty - wreszcie! IP: *.chello.pl 14.08.05, 18:04
              Nowe Europejskie Paszporty to marzenie polowy swiata - afrykanie traca zycie w
              wodach morza srodziemnego by sie tu dostac i w perspektywie takie miec. A my
              bedziemy mieli je za darmo. Czyz to nie wspaniale? !
            • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 14.08.05, 22:18
              Gość portalu: voiture napisał(a):

> Jeżeli państwo chce mieć kontrolę nad obywatelem, to niech sobie to wliczy
              > w koszty swojego funkcjonowania.

To nie o kontrolę chodzi, tylko o szybszą czyli tańszą identyfikację.

> I my mamy za to płacić, a niby dlaczego, co ?

Bo to kosztuje. Kto ma za to płacic ? Marsjanie ?

S.
              • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 13:21
                snajper55 napisał:

> Gość portalu: voiture napisał(a):
                >
                > > Jeżeli państwo chce mieć kontrolę nad obywatelem, to niech sobie to wlicz
                > y
                > > w koszty swojego funkcjonowania.
                >
                > To nie o kontrolę chodzi, tylko o szybszą czyli tańszą identyfikację.

Hehe, totalitarna eurologika w pełnym wydaniu - nie chodzi o kontrolę, tylko
                szybkszą i tańszą identyfikację. Do tego celu kochana władzuchna zbuduje bazę
                danych odcisków palców pobieranych obowiązakowo od każdego chcącego wyjechać za
                granicę.
                Oczywiście władza jest dobra, bo europejska i nigdy, przenigdy nie zrobi z tych
                danych złego użytku, więc wszyscy grzecznie zapłacimy za ten wspaniały krok w
                nową rzeczywistość, a dokładniej w rok 1984.
                • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 13:47
                  tankard napisał:

> Hehe, totalitarna eurologika w pełnym wydaniu - nie chodzi o kontrolę, tylko
                  > szybkszą i tańszą identyfikację. Do tego celu kochana władzuchna zbuduje bazę
                  > danych odcisków palców pobieranych obowiązakowo od każdego chcącego wyjechać
                  > za granicę.
                  > Oczywiście władza jest dobra, bo europejska i nigdy,przenigdy nie zrobi z tych
                  > danych złego użytku, więc wszyscy grzecznie zapłacimy za ten wspaniały krok w
                  > nową rzeczywistość, a dokładniej w rok 1984.

A co Ci taka baza przeszkadza ? Baza Cię kontroluje ???? Dalej legitymujesz się
                  dowodem tam, gdzie do tej pory, tylko oprócz zdjęcia i innych danych jest tam
                  jeszcze odcisk palca. Jaka to kontrola ??? Czego kontrola ???

S.
                  • Gość: na zimno Snajper55 - jestes urzednikiem, czy co ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.08.05, 14:48
                    Dziwne myslenie prezentujesz, dziwne.
                    Argumenty jak z mownicy.

• snajper55 Re: Snajper55 - jestes urzednikiem, czy co ? 16.08.05, 17:16
                      Gość portalu: na zimno napisał(a):

> Dziwne myslenie prezentujesz, dziwne.
                      > Argumenty jak z mownicy.

Nie, zwykłym obywatelem. A dla mnie moje argumenty są oczywiste.

S.
                      • Gość: na zimno Re: Snajper55 - jestes urzednikiem, czy co ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.08.05, 17:29
                        Zwykly obywatel rzeczywiscie "lubi" byc oskubywany z grosza w zamian
                        za panstwowe obiecanki-cacanki. Teraz rozumiem. To jest podstawa funkcjonowania
                        tego systemu. On potrzebuje "zwyklych obywateli".
                        To dobrze jest tak byc sobie zwyklym obywatelem,
                        choc nie slyszalem, aby ktos chcial sie do tego przyznawac.

"Niezwyklych" obywateli zaden system nie kocha, wiec troche Ci zazdroszcze
                        wspanialej odwagi, aby prezentowac sie tutaj pod ksywka zwyklego obywatela.
                        Jeszcze raz wyrazam podziw.

• snajper55 Re: Snajper55 - jestes urzednikiem, czy co ? 16.08.05, 18:01

> Zwykly obywatel rzeczywiscie "lubi" byc oskubywany z grosza w zamian
                          > za panstwowe obiecanki-cacanki.

Dowód osobisty umożiwiający pewną identyfikację to nie obiecanki.

> Teraz rozumiem. To jest podstawa funkcjonowa
                          > nia tego systemu. On potrzebuje "zwyklych obywateli".
                          > To dobrze jest tak byc sobie zwyklym obywatelem,
                          > choc nie slyszalem, aby ktos chcial sie do tego przyznawac.

Czyżby ? A ja znam bardzo wielu zwykłych obywateli.

> "Niezwyklych" obywateli zaden system nie kocha, wiec troche Ci zazdroszcze
                          > wspanialej odwagi, aby prezentowac sie tutaj pod ksywka zwyklego obywatela.
                          > Jeszcze raz wyrazam podziw.

Nie wiem gdzie Ty tu odwagę widzisz.

S.
                          • Gość: na zimno Pomysl chlopie, pomysl ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.08.05, 19:59
                            Otoz, moj drogi dobry czlowieku, dales sobie wmowic, ze to, co proponuja
                            jako nadzwyczajne zabezpieczenie paszportow jest konieczne, bo
                            terrorysci i tak dalej.

Otoz, kiedy sie troche dokladniej poczyta, to okazuje sie,
                            ze wszyscy terrorysci, ktorzy przygotowali 11 wrzesnia
                            byli juz dobrze znani odpowiednim urzedom, ktore jednakze
                            nie znajdowaly dosc powodow, aby ich zatrzymac.
                            Do tego stopnia, ze zorganizowali sobie oni w USA szkolenie z pilotazu.
                            Z takimi czy innymi paszportami tez by sobie pewnie zorganizowali.

Setkom Polakow odmawia sie paszportow do USA, ale jakos terrorysci dostali.
                            Matka mojej znajomej np. nie dostala ( starsza schorowana kobieta z Podhala ).
                            A terrorysci dostali. A co im ta biedna kobieta mogla zrobic, no co ?

Drogi naiwny snajperze ( ktory ma trudnosci z trafieniem w sedno sprawy, choc
                            jest snajperem ), musisz sobie uzmyslowic, ze nowe paszporty biometryczne
                            to jest kopalnia zlota dla pewnych firm z sektora przemyslu elektronicznego.

I to oni wlasnie potrzebuja takich zwyklych obywateli (jak ty),
                            aby zrobic na tym bardzo niesamowicie cholernie dobry interes.
                            I ty, zgadzajac sie na to wszystko, zachowujesz sie jak potulny baranek.
                            I o to chodzi. Powodzenia.
                            A inni zrobia wszystko, aby takim jak Ty wmowic, ze to dla Twego dobra.
                            Boze, coz za naiwne dziecko.

• snajper55 Re: Pomysl chlopie, pomysl ... 16.08.05, 20:08

> Otoz, moj drogi dobry czlowieku, dales sobie wmowic, ze to, co proponuja
                              > jako nadzwyczajne zabezpieczenie paszportow jest konieczne, bo
                              > terrorysci i tak dalej.

Akurat terrorystów jakoś się nie obawiam. Po prostu wiem jak łatwo dowód
                              podrobić i podając się za kogoś życie mu zniszczyć.

> Otoz, kiedy sie troche dokladniej poczyta, to okazuje sie,
                              > ze wszyscy terrorysci, ktorzy przygotowali 11 wrzesnia
                              > byli juz dobrze znani odpowiednim urzedom, ktore jednakze
                              > nie znajdowaly dosc powodow, aby ich zatrzymac.
                              > Do tego stopnia, ze zorganizowali sobie oni w USA szkolenie z pilotazu.
                              > Z takimi czy innymi paszportami tez by sobie pewnie zorganizowali.

Pewnie masz rcję, ale można im życie utrudniać.

> Setkom Polakow odmawia sie paszportow do USA, ale jakos terrorysci dostali.
                              > Matka mojej znajomej np. nie dostala ( starsza schorowana kobieta z Podhala ).
                              > A terrorysci dostali. A co im ta biedna kobieta mogla zrobic, no co ?

Przecież wiesz, że ona nie dostała paszportu dlatego, że obawiają się jej jako
                              terrorystki, tylko jako nielegalnej pracownicy. Więc po co mieszasz dwie różne
                              sprawy ?

> Drogi naiwny snajperze ( ktory ma trudnosci z trafieniem w sedno sprawy, choc
                              > jest snajperem ), musisz sobie uzmyslowic, ze nowe paszporty biometryczne
                              > to jest kopalnia zlota dla pewnych firm z sektora przemyslu elektronicznego.
                              >
                              > I to oni wlasnie potrzebuja takich zwyklych obywateli (jak ty),
                              > aby zrobic na tym bardzo niesamowicie cholernie dobry interes.
                              > I ty, zgadzajac sie na to wszystko, zachowujesz sie jak potulny baranek.
                              > I o to chodzi. Powodzenia.
                              > A inni zrobia wszystko, aby takim jak Ty wmowic, ze to dla Twego dobra.
                              > Boze, coz za naiwne dziecko.

Jem chleb, na którym robi interes młynarz, piekarz i sklepikarz. Sklepikarz
                              używa programów, na których ja robię interes. Sklepikarz wynajmuje sklep,
                              dzieki czemu właściciel lokalu robi interes. Całe życie polega na tym, że ktoś
                              robi interes. Ty nie robisz ?

S.
                              • Gość: na zimno Re: Pomysl chlopie, pomysl ...494mln$ --> 9,1mld $ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.05, 10:16
                                Government deployments at the federal, state, and local levels will continue to
                                buoy biometrics market growth over the next five years. However, as the
                                technology benefits, namely ease-of-use and differentiated security, coagulate
                                into a more substantive, lower-cost, less-intrusive value proposition for
                                consumers, new applications will proliferate across financial, healthcare, and
                                retail sectors. In retail, for example, biometric fingerprint scanners are
                                being used to validate and execute point of sale purchases and, in some cases,
                                being used to replace cash and card-based transactions.

ABI Research forecasts global biometric market revenues to increase from $494
                                million in 2003 to $9.1 billion in 2010. This includes hardware, software,
                                algorithms, and integration services

Teraz rozumiesz ?

• snajper55 Re: Pomysl chlopie, pomysl ...494mln$ --> 9,1 17.08.05, 14:58

> Teraz rozumiesz ?

A wiesz, jaki interes zrobili producenci komputerów na informatyzacji
                                  gospodarki ? Biliony dolarów. Czy to jest powód, aby komputery odrzucić ? Czy
                                  wiesz, jaki biznes zrobili producenci samocodó ? ;))

S.
                                  • Gość: na zimno problem jest prosty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.05, 15:51
                                    Politycy rzna glupa i mowia o zagrozeniach, bezpieczenstwie i tak dalej,
                                    czyli dostarczaja argumentow na poziomie szarej gawiedzi.

Podczas gdy na prawde chodzi o forse, wielka forse.
                                    Zobaczymy, kto u nas dostanie koncesje na te paszporty i wtedy bedzie wszystko
                                    jasne.

I dlatego Twoje posty sa tak irytujace, bo niby cos rozumiesz, ale swoje
                                    wciskasz. Albo jestes snajperem z zezem wrodzonym, to wtedy przepraszam.

Najgorsze jest to, ze za te fanaberie politykow zaplaca ludzie,
                                    ktorzy ich wybrali, ale naiwnosc zmanipulowanego do cna tzw. spoleczenstwa,
                                    na Twoim przykladzie jest n i e s k o n c z o n a.

Na szczescie sa jeszcze inni, myslacy zdrowo.

• Gość: Ewelin Nowe Paszporty Europejskie! IP: *.chello.pl 17.08.05, 22:07
                                      Zeby wreszcie weszly, zeby zamknac pysk tym de***om, ktorzy tak glosuja
                                      przeciko nim!
                                    • snajper55 Re: problem jest prosty 18.08.05, 09:24

> Politycy rzna glupa i mowia o zagrozeniach, bezpieczenstwie i tak dalej,
                                      > czyli dostarczaja argumentow na poziomie szarej gawiedzi.

To sa powody rzeczywiste. Tylko Tobie się nie podobają.

> Podczas gdy na prawde chodzi o forse, wielka forse.
                                      > Zobaczymy, kto u nas dostanie koncesje na te paszporty i wtedy bedzie wszyst
                                      > ko jasne.

Ktoś niewątpliwie dostanie. Same z nieba nie spadną.

> I dlatego Twoje posty sa tak irytujace, bo niby cos rozumiesz, ale swoje
                                      > wciskasz. Albo jestes snajperem z zezem wrodzonym, to wtedy przepraszam.

Wiem, jakbym się z Tobą zgadzał, to by moje posty irytujące nie były. ;))

> Najgorsze jest to, ze za te fanaberie politykow zaplaca ludzie,
                                      > ktorzy ich wybrali, ale naiwnosc zmanipulowanego do cna tzw. spoleczenstwa,
                                      > na Twoim przykladzie jest n i e s k o n c z o n a.

A kto ma zapłacić ??? Marsjanie ? Zawsze za wszystko ludzie płacą. No, podobno
                                      manna z nieba była darmo, ale ją już dawnmo Żydzi zjedli. ;)))

> Na szczescie sa jeszcze inni, myslacy zdrowo.

Zdrowo, czyli tak jak Ty ? ;))))))

S.
                  • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 18:13
                    snajper55 napisał:

> A co Ci taka baza przeszkadza ? Baza Cię kontroluje ???? Dalej legitymujesz się
                    >
                    > dowodem tam, gdzie do tej pory, tylko oprócz zdjęcia i innych danych jest tam
                    > jeszcze odcisk palca. Jaka to kontrola ??? Czego kontrola ???

Jak rozumiem, dla Ciebie fakt że jest budowanabaza odcisków palców pobieranych
                    od każdego wyjeżdżającego za granicę to samo dobro i jak komuś przeszkadza to
                    pewnie jest uniofob albo inny reakcjonista ?
                    To że kolekcjonowanie jak największej informacji o obywatelach pod byle pozorem
                    jest ulubionym zajęciem każdego totalitaryzmu jest faktem znanym od dawna. Nie
                    wiem, jakie trzeba miec klapki na oczach, żeby chwalić dobrą władzę za to, że
                    będzie zawsze miała pod ręka twoje odciski palców, jezeli dla ciebie nie jest to
                    kolejnym krokiem do lepszej kontroli społeczeństwa, to gratuluję uniologiki.
                    • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 19:16
                      tankard napisał:

> Jak rozumiem, dla Ciebie fakt że jest budowanabaza odcisków palców pobieranych
                      > od każdego wyjeżdżającego za granicę to samo dobro i jak komuś przeszkadza to
                      > pewnie jest uniofob albo inny reakcjonista ?

Nie przeszkadza mi to, ponieważ w żaden sposób nie ogranicza to mojej wolności.

> To że kolekcjonowanie jak największej informacji o obywatelach pod byle pozo
                      > rem jest ulubionym zajęciem każdego totalitaryzmu jest faktem znanym od dawna.

Nie kolekcjonowanie danych, tylko kontrola nad poczynaniami obywatela.

> Nie wiem, jakie trzeba miec klapki na oczach, żeby chwalić dobrą władzę za to,
                      > że będzie zawsze miała pod ręka twoje odciski palców,

Mnie to ani ziębi, ani grzeje. Natomiast oczywiście jestem zadowolony z
                      trudniej porabialnych dowodów tożsamości.

> jezeli dla ciebie nie jest to kolejnym krokiem do lepszej kontroli społeczeń
                      > stwa, to gratuluję uniologiki.

Oczywiście, że nie jest, bo co niby kontrolują ? To są dane identyfikacyjne, a
                      nie kontrolne.

S.
                      • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 19:57
                        snajper55 napisał:

> tankard napisał:
                        >
                        > > Jak rozumiem, dla Ciebie fakt że jest budowanabaza odcisków palców pobier
                        > anych
                        > > od każdego wyjeżdżającego za granicę to samo dobro i jak komuś przeszkadz
                        > a to
                        > > pewnie jest uniofob albo inny reakcjonista ?
                        >
                        > Nie przeszkadza mi to, ponieważ w żaden sposób nie ogranicza to mojej > >wolności.

>
                        > > To że kolekcjonowanie jak największej informacji o obywatelach pod byle p
                        > ozo
                        > > rem jest ulubionym zajęciem każdego totalitaryzmu jest faktem znanym od d
                        > awna.
                        >
                        > Nie kolekcjonowanie danych, tylko kontrola nad poczynaniami obywatela.

Jedno jest wstępem do drugiego.

>
                        > > Nie wiem, jakie trzeba miec klapki na oczach, żeby chwalić dobrą władzę z
                        > a to,
                        > > że będzie zawsze miała pod ręka twoje odciski palców,
                        >
                        > Mnie to ani ziębi, ani grzeje. Natomiast oczywiście jestem zadowolony z
                        > trudniej porabialnych dowodów tożsamości.

I naprawde sądzisz, że dobra władza nie wykorzysta tak zebranych danych do
                        innych celów - np do śledzenia ludzi ?

• snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 20:17
                          tankard napisał:

> Jedno jest wstępem do drugiego.

Nie. Do kontroli wystarczy zwykłe rejestrowanie PESELu. Odciski niczego tu nie
                          zmieniają. Nie metoda identyfikacji jest istotna, tylko momenty, w których
                          jesteśmy identyfikowani.

> I naprawde sądzisz, że dobra władza nie wykorzysta tak zebranych danych do
                          > innych celów - np do śledzenia ludzi ?

Odciski w paszportach czy baza odcisków nie da się wykorzystać do śledzenia
                          ludzi. Śledzenie ludzi to przede wszystkim rejestracja ich pobytu w różnych
                          miejscach. A do rejestracji wystarczy PESEL. Odróżnij identyfikację od
                          śledzenia. To drugie wymaga oczywiście pierwszego, ale z identyfikacji jeszcze
                          śledzenie nie wynika.

S.
                          • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 22:18
                            > Odciski w paszportach czy baza odcisków nie da się wykorzystać do śledzenia
                            > ludzi. Śledzenie ludzi to przede wszystkim rejestracja ich pobytu w różnych
                            > miejscach. A do rejestracji wystarczy PESEL. Odróżnij identyfikację od
                            > śledzenia. To drugie wymaga oczywiście pierwszego, ale z identyfikacji jeszcze
                            > śledzenie nie wynika.

Baza odcisków palców może być wykorzystana do śledzenia ludzi, wystarczy
                            zamontować w odpowiednich miejscach czytniki odcisków i mamy gotowy system do
                            wykorzystania w zbożnych celach.
                            Ty oczywiście wierzysz, że nasi panujący tego nie zrobią, albo jak zrobią to w
                            imię wyższej europejskiej idei ?

• snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 22:36
                              tankard napisał:

> Baza odcisków palców może być wykorzystana do śledzenia ludzi, wystarczy
                              > zamontować w odpowiednich miejscach czytniki odcisków i mamy gotowy system do
                              > wykorzystania w zbożnych celach.
                              > Ty oczywiście wierzysz, że nasi panujący tego nie zrobią, albo jak zrobią to w
                              > imię wyższej europejskiej idei ?

Nie ma różnicy, czy będą to czytniki odcisków palców, czy czytniki PESELu. To
                              nie identyfikator jest istotny, tylko system. Odciski nie mają to nic do rzeczy.

S.
                              • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 16.08.05, 23:24
                                > Nie ma różnicy, czy będą to czytniki odcisków palców, czy czytniki PESELu. To
                                > nie identyfikator jest istotny, tylko system. Odciski nie mają to nic do rzeczy

A świstak siedzi i zawija - dane biometryczne, takie jak właśnie odciski palców
                                można pobrać bez Twojej wiedzy.
                                BTW: jak wyobrażasz sobie czytnik PESEL-u ?
                                • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 17.08.05, 15:01
                                  tankard napisał:

> A świstak siedzi i zawija - dane biometryczne, takie jak właśnie odciski
                                  > palców można pobrać bez Twojej wiedzy.

A kiedy ??? W tramwaju czy kinie ? A może będą z poręczy na klatce schodowej
                                  zbierać ???

> BTW: jak wyobrażasz sobie czytnik PESEL-u ?

Za pomoca urzędnika i klawiatury. ;)

S.
                                  • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 18.08.05, 11:07
                                    > A kiedy ??? W tramwaju czy kinie ? A może będą z poręczy na klatce schodowej
                                    > zbierać ???

Nie wierzysz w kreatywność naszych urzędasów ?
                                    Pewnie, gdy każą się identyfikować przy wejściu do tramwaju właśnie odciskiem
                                    palca, będziesz mówił, że to dla naszego bezpieczeństwa ?
                                    • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 18.08.05, 18:26
                                      tankard napisał:

> Nie wierzysz w kreatywność naszych urzędasów ?
                                      > Pewnie, gdy każą się identyfikować przy wejściu do tramwaju właśnie odciskiem
                                      > palca, będziesz mówił, że to dla naszego bezpieczeństwa ?

Dalej nie widzisz, że tak samo mogą kazać Ci sie legitymować PESELem ? To nie
                                      identyfikator jest istotny, tylko system.

S.
                                      • 1tomasz1 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 18.08.05, 21:51
                                        Nie rozumiem gdzie tu zamach na prywatność jeżeli będziemy identyfikowani porzez
                                        skan siatkówki oka zamiast przez zdjęcie. Podstawowa różnica polega na tym, że w
                                        pierwszym wypadku identyfikacja będzie pewniejsza. Zupełnie inna sprawa to dane
                                        opisujące osobę, które mogą znajdować się w systemie. Jeżeli będzie ich zbyt
                                        dużo, to faktycznie może być pewien problem. Tyle, że w przypdaku systemu
                                        tradycyjnego (identyfikacja poprzez PESEL, identyfikatory ze zdjęciem) jest to
                                        także możliwe.
                                        • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 12:10
                                          Więc po co w takim razie zbieranie od wszystkich wyjeżdzających za granice
                                          odcisków palców, skoro mamy już zdjęcia ?
                                          Zajrzyj na eff.org
                                          • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 12:14
                                            tankard napisał:

> Więc po co w takim razie zbieranie od wszystkich wyjeżdzających za granice
                                            > odcisków palców, skoro mamy już zdjęcia ?

Bo zdjęcie jest marnym identyfikatorem. A odciski ma każdy inne.

S.
                                            • 1tomasz1 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 12:24
                                              snajper55 napisał:

> tankard napisał:
                                              >
                                              > > Więc po co w takim razie zbieranie od wszystkich wyjeżdzających za granic
                                              > e
                                              > > odcisków palców, skoro mamy już zdjęcia ?
                                              >
                                              > Bo zdjęcie jest marnym identyfikatorem. A odciski ma każdy inne.
                                              >
                                              > S.

Przekraczałem ostatnio granicę i pogranicznik miał wątpliwości czy na zdjęciu w
                                              paszporcie (sprzed 10 lat) to rzeczywiście ja. Dobrze, że miałem przy sobie
                                              dowód osobisty.
                                              Skoro jednak odciski palców kojarzą się niektórym, to proponuję ten skan
                                              siatkówki oka. Wychodzi na to samo. Teraz jasne?
                                            • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 12:25
                                              Możesz się zdziwić, ale odciski też są podrabialne i to wcale nietrudno.
                                              Pytanie, co bedzie zbierane jako następne - próbki DNA ?
                                              Chociaż jest alternatywa: znakowanie przy pomocy RFID paszportów i innych
                                              dokumentów już się ulęgło w głowach geniuszy z Brukseli, czekamy na implanty.
                                              • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 12:36
                                                tankard napisał:

> Możesz się zdziwić, ale odciski też są podrabialne i to wcale nietrudno.

Wszystko można podrobić, jednak jedne rzeczy łatwiej, a inne - trudniej. Z
                                                odciskami jest większa pewność niż ze zdjęciem.

> Pytanie, co bedzie zbierane jako następne - próbki DNA ?

Całkiem możliwe. Widzisz w tym coś złego ?

S.
                                                • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 15:10
                                                  > Wszystko można podrobić, jednak jedne rzeczy łatwiej, a inne - trudniej. Z
                                                  > odciskami jest większa pewność niż ze zdjęciem.

Na jakiej podstawie tak sądziesz ?

> > Pytanie, co bedzie zbierane jako następne - próbki DNA ?
                                                  >
                                                  > Całkiem możliwe. Widzisz w tym coś złego ?

Ja tak - ty jak rozumiem popierasz tego typu działania ?
                                                  • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 16:13
                                                    tankard napisał:

> Na jakiej podstawie tak sądziesz ?

Ponieważ odciski każdy ma inne, a na zdjęciach często ludzi trudno odróżnić.

> Ja tak - ty jak rozumiem popierasz tego typu działania ?

Oczywiście. Popieram pewne metody identyfikacji.

S.
                                                  • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 23:56
                                                    snajper55 napisał:

>
                                                    > > Ja tak - ty jak rozumiem popierasz tego typu działania ?
                                                    >
                                                    > Oczywiście. Popieram pewne metody identyfikacji.

Więc mamy jasność - lubisz gdy państwo wie o tobie dużo i chcesz, żeby to samo
                                                    wiedziało o innych, w tej sytuacji nie ma sensu dalsza dyskusja.
                                                    EOT
                                                  • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 21.08.05, 00:27
                                                    tankard napisał:

> Więc mamy jasność - lubisz gdy państwo wie o tobie dużo i chcesz, żeby to samo
                                                    > wiedziało o innych, w tej sytuacji nie ma sensu dalsza dyskusja.

Przez to, że w paszportach czy dowodach będą odciski palców niczyja wiedza o
                                                    mnie się nie zwiększa. Masz chyba jakieś lęki ? Może to by się dało wyleczyć ?

S.
                                      • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 12:15
                                        Jest pewna różnica - numeru PESEL nie odczyta nikt bez mojej wiedzy.
                                        • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 12:37
                                          tankard napisał:

> Jest pewna różnica - numeru PESEL nie odczyta nikt bez mojej wiedzy.

Odczyta z dokumentów. A odcisk palca jak odczyta ? Zdalnie ?

S.
                                          • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 15:12
                                            Odciski palców zostawiasz wszędzie, gdzie tylko czegoś dotykasz - czy robisz to
                                            świadomie ?
                                            • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 16:14
                                              tankard napisał:

> Odciski palców zostawiasz wszędzie, gdzie tylko czegoś dotykasz - czy robisz
                                              > to świadomie ?

No i co z tego ? Teraz też zostawiam.

S.
                                              • Gość: znudzony snajper55 i tankard-jesteście strasznie namolni IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.05, 18:32
                                              • tankard Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 23:53
                                                > > Odciski palców zostawiasz wszędzie, gdzie tylko czegoś dotykasz - czy rob
                                                > isz
                                                > > to świadomie ?
                                                >
                                                > No i co z tego ? Teraz też zostawiam.

Ale teraz nikt nie ma jeszcze pełnej bazy odcisków - nie można cię łatwo
                                                zidentyfikować i namierzyć.

EOT
                                                • snajper55 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 21.08.05, 00:29
                                                  tankard napisał:

> Ale teraz nikt nie ma jeszcze pełnej bazy odcisków - nie można cię łatwo
                                                  > zidentyfikować i namierzyć.

Namierzać Cię można także po peselu, po nazwisku, można Cię wylegitymować. Jak
                                                  sobie takie namierzanie wyobrażasz ? Chcą znależć Kowalskiego. Mają w bazie
                                                  jego odciski palców. No i co dalej ? Sprawdzają każdemu na ulisy odciski
                                                  palców ?

S.
      • Gość: klip paciorki,paciorki IP: *.dolsat.pl 07.08.05, 17:56
        mialem takie samo skojarzenie
    • Gość: na zimno Chleba, igrzysk i "gwiazdek" nam trzeba IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.05, 11:04
      A inne szczegoly niewazne. Ciekawe, ze to panie wlasnie tak ten swiat naiwnie
      pojmuja.
      Swiat iluzji udekorowany symbolami z dzieciecych rysunkow.
      I to starcza. Co za czasy.

• ampolion Re: Nowe paszporty - wreszcie! 13.08.05, 19:30
      A te gwiazdeczki na niebieskim tle to nic innego niż skradziony motyw
      historycznej flagi amerykańskie. Ale jak może być inaczej gdy chodzi o Stany
      Zjednoczone Europy, przeciwbalans U.S.A.?
      www.virginiacity.com/pa49.jpg
      • lalla7 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 20.08.05, 08:21
        Ale duzo tu agentow Ameryki. Ciekawe po co mieszkaja w Unii Europejskiej, skoro
        moga pojechac do swojego ukochanego USA???

(Moze nie moga dostac wizy? ;-))) hihihi
    • oslos Re: Nowe paszporty - wreszcie! 19.08.05, 22:39
      A OK KIEDY TE PASZPORTY?CZY JUZ???
      • karbat Re: Nowe paszporty - wreszcie! 21.08.05, 19:00
        -na nowych paszportach i tak nie wjedziemy do USA bez wizy
        -za nastepne dwa,trzy lata paszporty beda nowsze hhahahahaha z nowszymi
        zabezpieczeniami
        -gwiazdki na tablicach rejestr.??dalbym sobie je na d...e przylepic
        aby jezdzic ,nie po dziurawych drogach.
        • lalla7 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 21.08.05, 19:12
          karbat napisał:

> -na nowych paszportach i tak nie wjedziemy do USA bez wizy
          > -za nastepne dwa,trzy lata paszporty beda nowsze hhahahahaha z nowszymi
          > zabezpieczeniami
          > -gwiazdki na tablicach rejestr.??dalbym sobie je na d...e przylepic
          > aby jezdzic ,nie po dziurawych drogach.

To moze bedziesz sobie musial przylepic, bo drogi w Polsce sa remontowane
          wlasnie za pieniadze Unii Europejskiej, to samo z autostradami, do budowy
          ktorych Unia ZMUSZA Polske!
          • lalla7 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 23.08.05, 15:37
            Nawet jak Unia daje pienieadze nie potrafimy zbudowac drogi!!!!!:

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2880243.html''
            • lalla7 Re: Nowe paszporty - wreszcie! 23.08.05, 15:39
              Unia cofnie dotacje na drogę do lotniska

Mimo kiepskich dróg dojazdowych, Pyrzowice są najszybciej rozwijającym się
              lotniskiem w Europie
              Fot. Eliza Oleksy / AGENCJA GAZETA

SERWISY

¤ Tanie latanie

Piotr Purzyński, Katowice, Konrad Niklewicz 23-08-2005 , ostatnia aktualizacja
              23-08-2005 14:00

Polska prawdopodobnie będzie musiała zwrócić do Brukseli 15 mln euro. To
              najwięcej w historii. Powód? Od kilku lat nie potrafimy wybudować drogi na
              lotnisko w Pyrzowicach

Jeszcze w latach 90. Komisja Europejska zgodziła się dać 15 mln euro na budowę
              strategicznej drogi dojazdowej na lotnisko w Pyrzowicach (Śląsk). Jednak od
              samego początku nad budową ciążyło jakieś fatum: strona polska notorycznie
              przekraczała ustalone terminy.

Już w 2002 r. Bruksela zaczęła więc rozważać nam odebranie dotacji. Wówczas
              jednak polskim władzom udało się przekonać unijnych urzędników. Komisja
              zgodziła się na wyjątkowe rozwiązanie: projekt został podzielony na dwie
              części. Za unijne pieniądze powstanie jeden odcinek drogi, drugi musimy
              zbudować już sami. Do końca 2005 r.

Dziś już wiadomo, że tak się nie stanie. "Unijny" odcinek drogi jest
              gotowy, "polski" nawet nie rozpoczęty. - 15 mln euro trzeba będzie zwrócić
              Brukseli - ostrzega poseł PO Edward Maniura.

Rząd potwierdza. - Po raz pierwszy grozi nam utrata tak dużej sumy pieniędzy -
              mówi wiceminister gospodarki Krystyna Gurbiel. Komisja Europejska potrąci sobie
              te pieniądze z płatności przekazywanych nam w przyszłości.

Jak nie obywatele, to zakład mięsny

Historia budowy drogi ekspresowej do Międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice
              w Pyrzowicach to gotowy scenariusz komedii pomyłek. Początkowo władze
              województwa śląskiego zobowiązały się, że 12 km drogi powstanie do końca 2003
              r. Ale budowę przez miesiące blokowało kilku mieszkańców Mierzęcic, gminy pod
              lotniskiem, którzy nie godzili się na sprzedaż swych działek i wyburzenia.
              Potem pracę zablokował - na kolejne miesiące - właściciel zakładu mięsnego,
              obok którego drogę wytyczono.

Teraz Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad nie rozpoczęła prac, bo
              warunki przetargu skutecznie oprotestowała jedna ze startujących w nim firm.
              Sprawa znalazł swój finał w sądzie, który opowiedział się po stronie
              niedoszłego wykonawcy.

Kto straci?

- Niestety, szansa na to, że uda się nam przekonać Komisję Europejską do
              ponownego przedłużenia terminu wydania pieniędzy nie jest duża -
              powiedziała "Gazecie" wiceminister gospodarki Krystyna Gurbiel. Polscy
              urzędnicy dwukrotnie zwracali się o to do Brukseli i dwukrotnie usłyszeli "nie".

Trudno się zresztą Komisji Europejskiej dziwić. - Oni w już raz nam poszli na
              rękę. Tak naprawdę już w 2002 r. powinni byli odebrać nam pieniądze. Ale
              wówczas zdołaliśmy ich przekonać do zrobienia dla nas wyjątku - tłumaczy
              Gurbiel.

Dalsza procedura będzie więc prawdopodobnie wyglądać tak - po 1 stycznia 2005
              r. Komisja zacznie kontrolę wykonania projektu, tzw. audyt. Ta wykaże, że w
              miejscu drogi, która miała powstać w 2005 r. rozciągają się kartoflane pola.
              Wówczas zapadnie decyzja - pieniądze trzeba zwracać.

Bruksela po prostu potrąci je z przekazywanych nam płatności, np. z funduszy
              strukturalnych. W efekcie, z winy GDDKiA ucierpią np. mali przedsiębiorcy,
              którzy dostaną o 15 mln euro mniej dotacji. - Można się tego spodziewać
              prawdopodobnie w 2007 r. - ocenia Gurbiel. - Do tej pory tylko raz zwracaliśmy
              pieniądze, ale wówczas była mowa o dwóch milionach euro, nie o piętnastu.

Ostatnia szansa: szczebel polityczny

Polska ma jeszcze dwie nikłe szanse na uratowanie pieniędzy. Po pierwsze,
              minister infrastruktury Krzysztof Opawski musi poprosić o interwencję komisarz
              ds. polityki regionalnej Danutę Hübner. Lecz polska komisarz może nie
              zdecydować się na nagięcie unijnych reguł. Komisarze nie chcą być posądzani o
              faworyzowanie swojego kraju.

Druga szansa, to zagrać va banque. Udawać, że nic się nie stało, zbudować
              brakujący odcinek drogi najszybciej jak się da i mieć nadzieję, że audyt
              Komisji Europejskiej przybędzie do Polski bardzo późno. Na tyle późno, że droga
              już będzie gotowa.

- Jest zgoda na bezprzetargowe wyłonienie wykonawcy budowy - zapewnia rzecznik
              wojewody śląskiego Krzysztof Mejer. Jednak nawet jeśli uda się szybko wybrać
              wykonawcę i tak nie ma szans, by skończyć ją w tym roku. Jak mówi Jerzy
              Rozmuzga z katowickiego oddziału GDDKiA, budowa 10 km ma potrwać 16 miesięcy.

Ta droga ma kapitalne znaczenie dla lotniska w Pyrzowicach, które w zeszłym
              roku obsłużyło 622 tys. pasażerów (w 2003 r. - 257 tys.). Pyrzowice są
              najszybciej rozwijającym się lotniskiem w Europie. Są też drugim po stołecznym
              Okęciu lotniskiem w kraju, jeśli chodzi o obsługę przewozów towarowych.

- Dziś wielu mieszkańców aglomeracji katowickiej szybciej dojedzie do lotniska
              w Balicach niż do nas, mimo że odległość jest prawie dwa razy większa - mówi
              Michał Faryna, dyrektor katowickiego lotniska.

Do oddalonego o 35 km od Katowic lotniska można dostać się dziś będącą w złym
              stanie drogą wojewódzką, bądź trzeba nadłożyć czasu i kilometrów, by z
              Siewierza jechać wciąż nie najlepszą i wąską drogą krajową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka