Dodaj do ulubionych

ponawiam pytanie do pana Duszczyka o VAT

IP: *.kamir.com.pl 03.12.02, 18:11
Obserwuj wątek
    • Gość: X-Man Re: ponawiam pytanie do pana Duszczyka o VAT IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 04.12.02, 02:02
      Odpowiem Ci na podstawie wlasnego doswiadczenie w obrocie pomiedzy moja firma
      znajdujaca sie w Austrii, a kontrachentami w Niemczech i Holandii. NIE ma
      zadnych SAD'ow (nie ma granic celnych - wiec ich nie porzeba, pierwszy
      wprowadzajacy towar na teren EU placi clo i VAT - VAT rozny dla danych
      krajow !!!), Jesli zamawiasz towar w zagranicznej firmie firma TA wystawia Ci
      fakture NETTO bez naliczania kwoty VAT, wymieniacie sie numerami NIP po ktorych
      mozna sprawdzic czy to jest zarejestrowany unijny podatnik.
      • Gość: PABLO Re: ponawiam pytanie do pana Duszczyka o VAT IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 09:08
        Bardzo dziękuje za informację. Pan ekspert śpi albo na zwolnieniu.
        Jeszcze raz: kupując towar np w Belgii dotane od nich fakturę netto z wpisanym
        ich numerem VAT i moim NIP. Przy mojej sprzedazy np. do Francji też wystawię im
        fakturę netto z odpowiednimi numera,mi VAT. czy przy sprzdaży na takie faktury
        netto można odliczać VAT np. zaplacony tutaj w kosztach produkcji?
    • maciej.duszczyk Re: ponawiam pytanie do pana Duszczyka o VAT 04.12.02, 09:22
      Musiałem przeoczyć. Jakie to pytanie?

MD
      • Gość: PABLO Re: ponawiam pytanie do pana Duszczyka o VAT IP: *.kamir.com.pl 04.12.02, 11:11
        Moje pytanie jest nastepujace (czesciowo odpowiedzial na
        nie uczestnik forum): jak bedzie rozliczany VAT w
        transakcjach z kontrahentami znajdujacymi sie na terenie
        Unii lecz w innych krajach?
        Z wypowiedzi uczestnika tego forum wynika iz wystawiane
        miedzy takimi kontrahentami beda faktury netto z podaniem
        numeru VAT (NIP). Czy to prawda?
        Moje pytane jest nastepujace czy od sprzedazy na takie
        faktury netto bedzie mi przyslugiwal zwrot VATu
        poniesionego w kraju w kosztach produkcji?
        Czy zachowane zostana idiotyczne przepisy dotyczace VATu
        w eksporcie uslug? W chwili obecenej za eksport uslugi
        uznaje sie usluge wykonana poza terytorium RP a nie
        usluge wykonana na rzecz platnika kontrahenta spoza RP.
        nadmieniam iz moi unijni kontrahenci za takie uslugi
        wykonane na ich terytorium ale dla kontrahentow spoza
        unii wystawiaja faktury netto. Eliminuje to polskie
        uslugi z konkurencji czyniac je o 22% drozszymi w
        porownaniu z konkurentami z innych krajow unii(np. wobec
        kontrahentow z USA).
        Czy kupujac jako firma do wlasnego uzytku np. samochod od
        dealera w kraju unii tez otrzymam fakture netto i czy
        nasz fiskus nie ma prawa doliczyc mi do tego samochodu VATu?
        Co z firmami nie bedacymi platnikami VAT czy tez beda
        mogly kupowac na faktury netto czy tez beda im wystawiane
        faktury brutto rozumiem wg stawek VAT kontrahenta z unii.
        • maciej.duszczyk Re: ponawiam pytanie do pana Duszczyka o VAT 04.12.02, 11:25
          Dziękuje bardzo. Musi jednak Pan troszke poczekać. Mój kolega, który zajmuje
          się podatkami jest chwilowo nieobecny. Będzie w piątek i wtedy ustosunkuje się
          do pytania. Odpowiadajac osobiscie mógłbym popełnic jakiś błąd lub czegoś
          niedopisać. Pytanie jest szczegółowe i wymaga takiej samej odpowiedzi. Mam
          nadzieję, ze nie jest to problem.

Pozdrawiam

MD
          • Gość: PABLO Re: ponawiam pytanie do pana Duszczyka o VAT IP: *.kamir.com.pl 04.12.02, 11:28
            Nie nie jest to problem, w koncu wejscie do unii to
            kwestia ponad roku. Ale prosilbym az tak dlugo nie
            zwlekac z odpowiedzią.
            Pozdrawiam.
            • Gość: PABLO jeszcze jedno pytanie IP: *.kamir.com.pl 04.12.02, 11:47
              poniżej kopiuje fragment z artykułu w rzepie cos z tym
              VATem jest jednak inaczej niz sobie wyobrażałem. gdzie
              będzie sie pobierac ten VAT i na jakiej podstawie?

Obok niższych dochodów i wyższych wydatków w 2004 r.
              budżet będzie musiał wykupić około dwa razy więcej
              papierów (za 2,5 mld zł) i kredytów niż w br. Dodatkowo
              dzięki likwidacji barier celnych na granicy VAT będzie
              wpływał do budżetu później, bo nie będzie się go pobierać
              już na granicy.
              • Gość: X-Man Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 05.12.02, 03:20
                Moj przyklad robie import do Austrii przez granice Niemiecka (bo slowacy i
                czesi w tranzycie stawiaj dziwne zadania zabezpieczen celnych) na granicy
                niemieckiej dokonuje formalnosci w wypelnianiu dokumentow i wprowadzam towar na
                teren Unii nie placac na miejscu podatkow celnych i VAT. Po jakims czasie 30-40
                dni przychodzi do mnie wezanie do zaplacenia tych naleznosci do urzedu
                austryjackiego. Z czego oplaty celne najprawdopodobniej 25% kwoty wendruje do
                kasy niemieckiej a reszta do unijnej, co sie zas tyczy VAT to wszystko wendruje
                do austryjacego urzedu czyli 20%. Co zyskuje ta droga - to ze mam opoznione
                platnosci zanim biurokraja przesle wszystko do austrii i olewam
                slowakow/czechow z ich zadaniami zabezpieczen. My bedziemy mieli tylko jedna
                granice :)wschodnia i to nie cala, reszta bedzie importowana przez inne lepiej
                usytuowane punkty graniczne np. Hollandia, Frankfurt, Wieden !!! Zanim
                biurokracja przesle dokumenty do naszych urzedow minie troche czasu. I o to
                najprawdopodobniej tutaj chodzi z tym 'bedzie wplywal pozniej'.

Samochody tutaj jest cos tajemniczego, bo podobno nie mozna sobie kupic od tak
                sobie samochodu za granica i go zarejestrowac w kraju. Nie wiem bo mam kupiony
                na miejscu w kraju dzialalnosci gospodarczej, ale cos w tym musi byc bo po
                Mercedesy to cala unia by jezdzila o Niemiec - bo wychodzi najtaniej netto. A
                tak nie robia :(. Stad w unii przeglosowano zmiane zasad sprzedazy samochodow
                np. nie tylko w firmowch salonach, w jednym salonie rozne marki, mozliwosc
                sprzedazy nie orginalnych czesci w salonach firmowych i najprawdopodobniej
                mozliwosc sprzedazy wlasnie obcokrajowcom unijnym. Tutaj lepiej sie niech ktos
                inny wypowie kto zna ten problem.

Sprzedaz podmiotom nie bedacymi platnikami VAT -
                • Gość: PABLO Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 10:12
                  X-Man, bardzo dziekuje za wyjasnienia.
                  Rozumiem już ze z tym opoznieniem wplywow celnych chodzi o import z krajow
                  spoza unii. Tym niemniej poniewaz importuje towary droga lotnicza ew. morska to
                  i tak beda one przychodzily bezposrednio do Polski , choc byc moze lepej bedzie
                  importowac je inaczej ale to trzeba sprawdzic.
                  Nie wiem czy wiesz jak jest z ta sprzedaza netto dla kontrahentow VAtowcow
                  pomiedzy krajami unii, liczy sie czy nie liczy ta sprzedaz do odliczen VAT
                  poniesionego w kosztach. Cos tu musi byc bo jest to najprostszy sposob na
                  przekrety VAT (jezeli mozna to odliczac). jezeli nie mozna to kraje o wysokim
                  VAT maja przerabane bo koszty produkcji rosna o VAT. I tak zle i tak niedobrze.
                  Co do VATu w uslugach to powstaje pytanie czy kazdy kraj zachowuje wlasne
                  przepisy wewnetrzne dotyczace VAt czy sa one jednolite (okresy rozliczen,
                  stawki, itp).
                  Rozumiem ze moge firme zarejestrowac w dowolnym kraju unii a sprzedawac tzn
                  biuro miec w innym, wtedy podatki place tam gdzie firma jest zarejestrowana a
                  sprzedaje kontrahentom z jakimi stawkami VAT kraju zarejestrowania czy kraju
                  sprzedazy?
                  • Gość: X-Man Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 16:17
                    >Rozumiem ze moge firme zarejestrowac....
                    Tak mozesz zarejestrowac w dowolnym kraju firme ALE to sa odrebne podmioty !!!
                    I obowiazuja ich przepisy danych krajow. Mosisz rozroznic firme zarejestrowana,
                    a biuro przedstawicielstwo firmy - pierwsze moga wystawiac faktury a drugie nie
                    moga wystawiac faktur moga ew. tylko wydawac towar przyjmowac serwisy etc.
                    Jesli sprzedajesz 'zagranice' podatnikowi VAT, do kraju unijnego to ZAWSZE
                    sprzedajesz netto, a jesli sprzedasz w danym kraju TO zawsze doliczasz lokalny
                    VAT do faktury. Czyli masz firme w polsce i biuro w Niemczech to nie mozesz
                    wystawic faktury z niemiec musi ona byc z polski czyli netto. Masz firme w
                    polsce i firme w niemczech, sprzedajesz z niemieckiej firmy kontrahentowi
                    niemieckemu doliczasz VAT 16%, sprzedajesz z polskiej firmy wystawiasz netto
                    fakture. Przy sprzedzy z niemieckiej firmy oczywiscie musisz pierwsze sprzedac
                    towar netto pomiedzy swoimy firmami polska a niemiecka netto. tylko muszisz sie
                    liczyc z durzymi kosztami utrzymania takch firm za granica.

Moi dostawcy sprzedaja mi z Niemiec, Holandii netto i dostaja zwrot VAT od
                    swojego panstwa z faktur zakupu tego towaru (jesli towar byl kupiony przez nich
                    zagranica netto przez nich, to oczywiscie dostana zero zwrotu :) ). W polsce w
                    zeszlym miesiacu tez wyszla nowelizacja zwrotow VAT'u od wyeksportowanego
                    towaru mozna obecnie starac sie o zwrot tylko tego co sie zaplacilo VAT'u dla
                    tego towaru a nie wszyskiego nadplaconego.

Unia mowi nam ze majac granice z wschodu tez skozystamy bo z oplaty pobranej na
                    naszej granicy wplynie do naszego rzadu 25% tej kwoty celnej, ale mam pytanie
                    kto odprawia bezposrednio na granicy - co z towarami jadacymi z Rosji na
                    dokumentach T1 bezposredni np. do urzedu celnego w Amsterdamie ? Oplaty beda
                    pobierane w urzedzie celnym Hollandii i tam chyba trafi te 25% oplaty a nie do
                    nas ? Wiec tak naprawde to moze byc tylko mydlenie oczu jak reszta ...

Kazdy kraj zachowuje swoja polityke co do terminow i zasad placenia VAT, stawki
                    na dane produkty moga byc narzucane odgornie, tak jak nasz VAT na materialy
                    udowlane w pzryszlosci tutaj wyskoczylismy dobrze przed peleton dzieki naszym
                    negocjatorom niech ich szl....

Z tego co napisales wynika ze importujesz elektronike do polski lub materialy
                    tkaniny ??

Ciekaw jestem co odpowie expert po powrocie z urlopu, moze nasi cos innego
                    wynegocjowali (zmuszeni zostali).
                    • Gość: PABLO Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.kamir.com.pl 05.12.02, 17:07
                      Reasumujac:
                      otwieram firme w Niemczech i biuro w Polsce. Sprzedaje
                      klientom w Polsce netto, moimi klientami sa glownie
                      szpitale maja NIP REGON itp ale zdaje sie nie moga sobie
                      VATu odliczyc bo uslugi medyczne sa z VAT zwolnione wiec
                      dla nich VAT sie dodaje i byloby bardzo atrakcyjnie gdyby
                      mogli kupic netto. Ale caly czas w to nie wierze. Toz
                      importerzy szybko na to wpadna i przestana odprowadzac
                      VAT do gospodarki, Firmy produkujace w Polsce chcac
                      sprzedac netto w Polsce robilyby to samo: zakladalyby
                      zaprzyjaznione firmy w innych krajach unii tylko po to
                      aby towar "wyjechal" i "wrocil" po cenie netto (w koncu
                      22% taniej to nie byle co). Oczywiscie ze wzgledu na brak
                      SAD nic fizycznie nie wyjezdza. Proste ale chyba zbyt
                      proste cos tu jest bo podatkowo unia rozlecialaby sie po
                      pol roku.
                      Zreszta VAT jest tak zagmatwany ze najlepiej byloby to
                      scierwo usunac z systemu podatkowego. To tylko pole do
                      naduzyc i zerowisko dla budzetu.
                      • Gość: X-Man Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 18:15
                        Caly czas zapominasz ze twoja firma w niemczech skads musi miec towar !!!! Ktos
                        juz wczesniej ten VAT musial zaplacic. Jesli masz polprodukty z niemiec to tam
                        za nie zaplaciles juz 16% VAT, jesli masz je kupionne netto od swojej polskiej
                        firmy to ta polska firma tez zaplacila za te produkty VAT (musi sie starac o
                        zwrot). A ktos kto wyprodukowal te polprodukty w Polsce JUZ nie moze sie starac
                        o zwrot VAT bo sprzedaje je w kraju lokalnie. Dlatego nie mozesz myslec ze
                        zniknie caly nalezny VAT nalezny do panstwa, ale tylko jego czesc nalezna od
                        twojego zysku na danej transakcji. Caly czas myslimy po polsku 'jak tu oszukac'
                        a nie ze nie warto - lepiej mniej a nie narazac sie na konsekwencje prawne. Np.
                        na Taiwanie jesli komus raz zamkna firme to TA osoba juz nigdy nie moze
                        zarejestrowac na siebie firmy (rodzina tez mu sie za ktoryms razem skonczy).
                        • Gość: PABLO Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.kamir.com.pl 05.12.02, 18:42
                          Tu nie chodzi o to by oszukać. Oszustwem podatkowym w VAT
                          jest np. podstawianie lewych faktur kosztowych + lewych
                          faktur sprzedazy eksportowej aby wyludzić zwrot VAT z
                          urzędu. jest to przestepstwo karno-skarbowe i słusznie
                          sie za nie idzie do więzienia!
                          czym innym jest natomiast takie ustawianie sprzedazy
                          swojej firmy aby byla ona bardziej konkurencyjna.
                          Wyobraz sobie sytuacje staje do przetargu w szpitalu moja
                          firma i firma zarejestrowana w Niemczech. Oferujemmy ten
                          sam produkt tylko ja w cenie brutto a oni w cenie netto
                          czyli o 22% taniej. Ja z VAT nic nie mam )poza klopotami
                          bo musze go odprowadzic do urzedu skarbowego niezaleznie
                          od faktu czy szpital mi fizycznie zaplacil czy nie) a moj
                          towar jest na tym przetargu znacznie drozszy. Musze sie
                          przed czyms takim bronic bo inaczej mnie wysiudaja.
                          Oczywiscie moge robic podobne szwindle niemieckim frimom
                          co zwazywszy na potencjal rynku byloby niezlym intersem.
                          ja im polski rynek moge zostawic bez szczegolnego zalu a
                          przejac niemiecki.
                          Chodzi o zasady jesli tak durne zasady rzadza w unii
                          (caly czas nie moge w to uwierzyc!) to ludzie musza na to
                          trafic bo takie luki prawne wychwytuja ludzie operujacy
                          na rynku. To regulacje prawne rynku pokazuja ludziom jak
                          dzialac i tu pomyslowosc jest nieograniczona. Poza tym
                          nnie widze tu zadnego przestepstwa tylko dzialanie zgodne
                          z prawem.
                          w przypadku rozliczen miedzy VATowcami to nie bedzie
                          mialo znaczenia ale w przypadku polskiej sluzby zdrowia
                          juz tak! Dlatego mnie to interesuje abym nie obudzil sie
                          z reka w euronocniku.
                          • Gość: X-Man Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.02, 06:36
                            Jestem po rozmowie z ksiegowa - i tak moge sobie kupic samochod w Niemczech
                            oczywiscie fakture dostane netto, ALE pozniej dostane z urzedu podatkowego
                            wezwanie do zaplaty 20% VAT od tej faktury netto (pytanie jak dlugo ta przerwa
                            do wezwania bedzie trwala miesiac ? trzy miesiace ?). Poniewaz samochod bedzie
                            uzywany na terenie austrii to musze zaplacic obowiazujacy w austrii VAT na
                            produkt. Zapomnialem sie spytac co z towarem ktory ew. moge miec na magazynie a
                            jest on do dalszej odsprzedazy, zapytam sie w przyszlym tygodniu czy to
                            traktuja inaczej czy tez tak samo. Acha zwroty VAT sa nawet do 60 dni, wynika
                            to z kwartalnego rozliczania VAT mojej firmy. Handluje towarem w locie wiec
                            mnie nie spotkala taka doplata VAT do urzedu.
                          • Gość: X-Man Re: jeszcze jedno pytanie IP: 195.114.180.* 11.12.02, 01:15
                            Czyli pozostaje pytanie po jakim czasie szpital bedzie musial odporowadzic
                            podatek VAT na towar kupiony w innym kraju ? Miesiac, trzy miesiace, wiecej ...
                            I tutaj mozesz byc atrakcyjny :) przez pewien czas ta transkcje kredytuje unia,
                            a czy szpital zaplaci do urzedu na czas to nie wiadomo ... ostatecznie zawsze
                            moga odpowiedziec ze brak pieniedzy.
            • maciej.duszczyk Re: ponawiam pytanie do pana Duszczyka o VAT 10.12.02, 15:13
              Trochę to trwało, ale mam pierwsze odpowiedzi. Udziela ich mój kolega z
              departamentu Marcin Jatczak.

Odpowiadam Panu na trzy pierwsze pytania, a mianowicie:

1. Jak będzie rozliczany VAT w transakcjach z kontrahentami znajdującymi
              się na terenie Unii lecz w innych krajach?
              2. Czy między takimi kontrahentami będą wystawiane faktury netto z
              podaniem numeru VAT (NIP)?
              3. Czy od sprzedaży na takie faktury netto będzie przysługiwał zwrot
              podatku VAT poniesionego w kraju w kosztach produkcji?

Wszystkie te pytania dotyczą obowiązujących w Unii Europejskiej reguł
              opodatkowania handlowych transakcji towarowych dokonywanych pomiędzy krajami
              Wspólnoty (np. między kontrahentem z kraju A i kontrahentem z kraju B).
              Szczególne zasady dotyczące wewnątrzwspólnotowej dostawy i
              wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów zostały w Unii Europejskiej wprowadzone 1
              stycznia 1993 roku w związku z utworzeniem rynku wewnętrznego (= obszar
              pozbawiony wewnętrznych granic, w obrębie którego zapewniony jest swobodny
              przepływ towarów, osób, usług i kapitału w zgodzie z przepisami traktatu). Tym
              samym został utworzony – poprzez zniesienie granic celnych i fiskalnych
              pomiędzy państwami członkowskimi UE – wspólny obszar celny Wspólnoty
              Europejskiej. W związku z tym, stosowane wcześniej pojęcia eksportu i importu w
              rozumieniu przepisów celnych odnoszą się obecnie jedynie do wprowadzenia lub
              wywozu towarów poza obszar Wspólnoty i nie mają zastosowania do transakcji
              towarowych pomiędzy krajami UE, o które Pan pyta. Te transakcje – jak wyżej
              wspomniałem – określane są mianem wewnątrzwspólnotowej dostawy i
              wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów.

Jeśli chodzi o skutki, jakie wynikają z transakcji towarowych (w zależności od
              ich rodzaju) odpowiednio dla sprzedawcy z kraju A oraz nabywcy z kraju B,
              pozwalam sobie przesłać Panu zawartość tabeli opracowanej przez Pana Krzysztofa
              Sachsa i umieszczonej w artykule autorstwa Tegoż, opublikowanym w jednym z
              ostatnich numerów “Przeglądu podatkowego”. Znajdzie pan tu informacje na temat
              miejsca opodatkowania jak również prawa do zwrotu podatku naliczonego.

Zasady opodatkowania wybranych przypadków
              wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów
              (wszystkie transakcje wiążą się z przewozem towaru z kraju A do kraju B)

w zależności od rodzaju transakcji

1. Sprzedaż i wysyłka towaru przez podatnika z kraju A podatnikowi z kraju B

Skutki dla sprzedawcy: Miejsce powstania obowiązku podatkowego - kraj A (art. 8
              (1)(a)). Sprzedawca deklaruje obrót zwolniony od podatku (art. 28c(A)(a)) z
              tytułu wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów. Przysługuje mu prawo do zwrotu
              podatku naliczonego przy nabyciu towaru (art. 17(3)(b)).

Skutki dla nabywcy: Nabywca zobowiązany do zapłaty podatku z tytułu
              wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów (art. 28a(1)(a)). Miejsce powstania
              obowiązku podatkowego - kraj B (art. 28b(A)(1)). Nabycie opodatkowane wg stawki
              właściwej dla danych towarów w kraju B (art. 28e(4)). Nabywcy przysługuje prawo
              do odliczenia podatku na zasadach ogólnych (art. 17(2)(d)).

2. Sprzedaż i wysyłka towaru przez podatnika z kraju A osobie fizycznej
              zamieszkałej w kraju B (obroty sprzedawcy z krajem B poniżej limitu ustalonego
              dla "distance selling" w kraju B)

Skutki dla sprzedawcy: Miejsce powstania obowiązku podatkowego - kraj A (art. 8
              (1)(a)). Sprzedawca deklaruje obrót z tytułu dostawy towarów opodatkowanej wg
              stawki podatku stosowanej w kraju A.

Skutki dla nabywcy: Nabywca nie podlega żadnym obowiązkom z tytułu VAT. Towar
              przez niego nabyty został opodatkowany w kraju A, przy zastosowaniu stawki tam
              obowiązującej.

3. Sprzedaż i wysyłka towaru przez podatnika z kraju A osobie fizycznej
              zamieszkałej w kraju B (obroty sprzedawcy z krajem B powyżej limitu ustalonego
              dla "distance selling" w kraju B)

Skutki dla sprzedawcy: Miejsce powstania obowiązku podatkowego - kraj B (art.
              28b(B)(1)). Sprzedawca nie deklaruje obrotu w kraju A. Podlega rejestracji w
              kraju B i deklaruje podatek wg zasad obowiązujących w przypadku transakcji
              krajowych w kraju B.

przez niego nabyty został opodatkowany w kraju B, przy zastosowaniu stawki tam
              obowiązującej.

4. Sprzedaż i wysyłka nowego środka transportu przez dowolny podmiot z kraju A
              osobie fizycznej w kraju B

Skutki dla sprzedawcy: Sprzedawca staje się podatnikiem, jeżeli nawet nie
              prowadzi działalności gospodarczej (art. 28a(4)). Miejsce powstania obowiązku
              podatkowego - kraj A (art. 8(1)(a)). Sprzedawca deklaruje obrót zwolniony od
              podatku (art. 28c(A)(b)). Przysługuje mu prawo do zwrotu podatku naliczonego
              (art. 17(3)(b)).

Skutki dla nabywcy: Nabywca zobowiązany jest do zapłaty podatku z tytułu
              wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów (art. 28a(1)(b)). Miejsce opodatkowania -
              kraj B (art. 28b(A)(1)). Nabycie opodatkowane wg stawki właściwej dla danych
              towarów w kraju B (art. 28e(4)).

5. Nabycie towaru w kraju A przez osobę fizyczną zamieszkałą w kraju B, która
              następnie przewozi towar do kraju B

Skutki dla sprzedawcy: Transakcja opodatkowana w kraju A jak transakcja
              krajowa. Zastosowanie ma stawka podatku stosowana w kraju A.

przez niego nabyty został opodatkowany w kraju A, przy zastosowaniu stawki tam
              obowiązującej.

6. Przewiezienie towarów przez podatnika z kraju A do kraju B w celu
              wykorzystania do własnej działalności

Skutki dla sprzedawcy: Czynność zrównana z dostawą towarów za wynagrodzeniem
              (art. 28a(5)(b)). Miejsce powstania obowiązku podatkowego - kraj A (art. 8(1)
              (a)). Podatnik deklaruje obrót zwolniony od podatku (art. 28c(A)(d)).
              Przysługuje mu prawo do zwrotu podatku naliczonego przy nabyciu towaru (art. 17
              (3)(b)).

Skutki dla nabywcy: Transakcja zrównana z wewnątrzwspólnotowym nabyciem towaru
              za wynagrodzeniem (art. 28a(6)). Miejsce opodatkowania - kraj B (art. 28b(A)
              (1)). Nabycie opodatkowane wg stawki właściwej dla danych towarów w kraju B
              (art. 28e(4)). Podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia podatku na zasadach
              ogólnych (art. 17(2)(c)).

Gdyby miał Pan jakieś dodatkowe, bardziej szczegółowe pytania postaram się w
              miarę dostępnego czasu i moich możliwości (nie jestem doradcą podatkowym!!!)
              odpowiedzieć. Na pozostałe pytania wkrótce odpowiem.

Pozdrawiam

MJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka