Dodaj do ulubionych

Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.03, 00:39
Macie jakieś porządne argumenty przeciw? Nie chodzi mi o ogólne ględzenie w
stylu, że nas Niemcy wykupią, tylko konkretne sprawy. Np, że komuś kto ma
jakiś zakład to się pogorszy, bo w UE są takie a takie przepisy...
Obserwuj wątek
    • kimmjiki Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE 01.03.03, 00:52
      Nie ludz sie - zadnych porzadnych argumentow nie dostaniesz, bo ich po prostu
      nie ma. Uslyszysz co najwyzej marudzenie, ze firmy nie beda w stanie spelnic
      unijnych norm i zaczna masowo bankrutowac. To, ze w innych krajach nic takiego
      nie mialo miejsca, nie ma tu oczywiscie nic do rzeczy, bo dla eurofobow Polacy
      po prostu musza miec gorzej z definicji.
      • Gość: Polan Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: 203.212.145.* 01.03.03, 11:07
        znajdziesz na stronie: www.naszawitryna.pl www.iyp.org
        www.rodzinywyborcow.net www.naszawitryna.pl/index_europa_16.html
      • Gość: POLSKA Strony o UE IP: 203.212.145.* 01.03.03, 11:10
        www.naszawitryna.pl www.iyp.org wwww.rodzinywyborcow.net
    • Gość: Pepe Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.03, 01:06
      Tak, proszę Pana.
      Nasze państwo utraci suwerenność, i trzeba się będzie o
      nią bić, bo z tego chorego tworu pod nazwą UE nie ma
      nawet prawnej możliwości wyjścia.
      Argumenty gospodarcze bieżące (rozumiem, że ich głównie
      Pan oczekuje) są obecne w takiej mnogości, że prześlę
      Panu tylko kilka linków:
      www.upr.org.pl/mazowsze/konfeuroscept.shtmlhttp://www.e-upr.org/
      innestrony.pl/http://www.kapitalizm.republika.pl/
      www.nczas.com/
      Mały fragmencik możliwości. Naturalnie "Banany dla
      Brukseli" Pan przeczyta.
      Argumenty lewicowe, typu "wykupią", "skorumpują rząd", i
      wiele innych znajdzie Pan na stronach "Trybuny", Radja
      Maryja, i również wielu innych.
      Naturalnie, proszę przeczytać Czechów, których teksty
      zresztą tu posłałem.
      Z adresu:
      www.opcja.pop.pl/
      Powodzenia.
      • Gość: Pepe reperacje linków IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.03, 01:16
        które się związały.

innestrony.pl/
        xxxxxxxxxxxxx

www.upr.org.pl/mazowsze/konfeuroscept.shtml
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

www.kapitalizm.republika.pl/
        xxxxxxxxxxxxx

www.prawica.net/
        xxxxxxxxxxxxxx

www.e-upr.org/

Doprawdy, starczy. Ostatnich 3 - 4 numerów "Najwyższego
        Czasu!" z dokładnymi wyliczeniami bilansu Przyłączenia
        Pan poszuka w bibliotece.
    • Gość: Krzysztofsf Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: 213.155.166.* 01.03.03, 01:23
      Gość portalu: karol napisał(a):

> Macie jakieś porządne argumenty przeciw? Nie chodzi mi o ogólne ględzenie w
      > stylu, że nas Niemcy wykupią, tylko konkretne sprawy. Np, że komuś kto ma
      > jakiś zakład to się pogorszy, bo w UE są takie a takie przepisy...

Poczytaj linki, ktore kolega PEPE ci pdeslal.
      Jesli samodzielnie je przeanalizujesz, to...witamy w klubie na "NIE"

Z mojego prywatnego frontu:
      1 babcia...Chirak ja przekonal, juz nie popiera jedynej slusznej linii
      przewodniej sily narodu.
      2 babcia...uswiadomilem jej, ze akcyza na papierosy ma byc identyczna jak w
      unii, a koniaku kobiecina nie pije raczej, to spadek jej nie ucieszy.
      zona...uswiadomiona od dawna.

• Gość: robi Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.dialup.warszawa.pl 01.03.03, 09:29
      Mam jeden podstawowy: brak zgody na złodziejską politykę komuchów, brak zgody
      na bezczelnośc Kołodki i odchodzanie mojego portfela. Lepszego argumentu nie
      trzeba.
      • kimmjiki Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE 01.03.03, 13:31
        Za to na okradanie przez Leppera sie zgodzisz, co?
        • Gość: Michał Lepper będzie teraz koalicjantem SLD IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.03, 13:40
          A do tej pory też był, ale nieoficjalnym.
          Gdybyś ty tyle narozrabiał, co on, siedziałbyś w kryminale.
          Ale Lepper ma plecy jak szafa.
        • Gość: robi Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.03, 13:45
          Lepper jeszcze nie rządzi, chociaż kto wie, co będzie jak sie ludzie dowiedzą
          że UE to nie kraina mlekiem i miodem płynąca.

Mam do cibie kim dwa pytania:
          - czy płacisz podatki?
          - czy masz rodzinę na utrzymaniu?
          • kimmjiki Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE 01.03.03, 14:13
            Gość portalu: robi napisał(a):

> Lepper jeszcze nie rządzi, chociaż kto wie, co będzie jak sie ludzie dowiedzą
            > że UE to nie kraina mlekiem i miodem płynąca.

O tym tez wspomnialem w swoim watku, ktory nadal czeka na merytoryczna
            dyskusje. Musialem bardzo celnie uderzyc, skoro tak jej unikacie.

> - czy płacisz podatki?

Tak.

> - czy masz rodzinę na utrzymaniu?

Nie.
            • Gość: robi Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.03, 15:09
              Masz obsesję na punkcie Leppera - to Twoja sprawa. Jeżeli płacisz podatki i
              zgadzasz się na okradanie, to znaczy, że nie płacisz dużo (może
              jesteś "rolnikiem"?). A jeżeli płacisz przez większość roku 40% od swoich
              dochodów + zgadzasz sie na podwyżki Vat-u, akcyzy, składek na ubezpiecznie
              zdrowotne, zamrożenie progów podatkowych itd, itd (trochę jeszcze można dodać)
              to jesteś nienormalny. Może zmienisz zdanie, jak będziesz musiał utrzymać
              rodzinę.
              • kimmjiki Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE 02.03.03, 00:04

> Masz obsesję na punkcie Leppera - to Twoja sprawa.

Obszernie wytlumaczylem, dlaczego obawiam sie jego dojscia do wladzy w
                przypadku negatywnego wyniku referendum. Nikt nawet nie sprobowal tego obalic,
                z czego wniosek, ze nie macie argumentow przeciw, wiec chyba mam racje...

> Jeżeli płacisz podatki i zgadzasz się na okradanie

Nie wmawiaj mi czegos, czego nie powiedzialem.

> (może jesteś "rolnikiem"?)

Gdybym byl, to powinienem sie domagac 100% doplat, czyz nie? Ja jestem uczciwym
                czlowiekiem i w przeciwienstwie do roznych cwaniakow (jak np. JKM) nie uznaje
                takich dzialan za moralne.

> A jeżeli płacisz przez większość roku 40% od swoich
                > dochodów + zgadzasz sie na podwyżki Vat-u, akcyzy, składek na ubezpiecznie
                > zdrowotne, zamrożenie progów podatkowych itd, itd

Znowu dyskutujesz z czyms, czego nie powiedzialem.
    • vico1 Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE 01.03.03, 19:17
      Glowny argument sceptykow, to watpliwosc czy w praktyce unijne srodki finansowe
      zrekompensuja skladke. Skad te watpliwosci u sceptykow ?:
      - zla polityka ekonomiczna, zli ministrowie, ogolnie "ignorancja wladzy"
      - zagraniczni ekonomisci (Ameryka) sa pesymistami jesli chodzi o dotychczasowy
      dorobek gospodarczy Polski
      - niewiara w zdolnosc wytworzenia dostatecznych wlasnych srodkow finansowych,
      by uzyskac dodatkowe srodki unijne
      - biurokracja i administracja po obu stronach obnizaja efektywnosc
      wykorzystania srodkow unijnych
      - obywatele sa zmeczeni przez podatki bezposrednie i ukryte (akcyzy)
      - wysokie bezrobocie

Dochodza jeszcze argumenty polityczne typu ograniczenie suwerennosci, inni beda
      o nas decydowac, niektorzy w UE nas nie lubia, Niemcy chca wrocic... itp.

Sa to powazne watpliwosci wychodzace z niewiary we wlasne sily i kompetencje
      decydentow. Niewiara w unijne gwarancje naszej suwerennosci. Polska nie ma
      innych gwarancji ochrony ziemi, majatku od inny kandydatow.
      Biorac to wszystko pod uwage, wedlug sceptykow, wejscie Polski do UE byloby
      wielkim nieporozumieniem, ze szkoda dla Polski.

Niestety wszystkie te "choroby" w opcji - Polska poza UE - same nie znikna.
      Marazm gospodarczy, wysokie bezrobocie moga sie utrwalic. Dobre kontakty z
      Ameryka, rozne umowy handlowe nie zmienia zdecydowanie sytuacji na lepsze.
      Sceptycy wybieraja wiec: bieda ale niech sie nam nikt do naszych spraw nie
      wtraca.

Osobiscie wolalbym zobaczyc bardziej ambitne alternatywy dla Unii. Nie moge
      uwierzyc w brak zdolnosci i aktywnosci u Polakow. Sam staralem sie zawsze
      udowadniac, ze Polacy sa wrecz lepsi od specjalistow zachodnich.
      Jesli wiekszosc sondazy wskazuje na wieksze poparcie dla Unii, to moze
      oznaczac, ze argumenty sceptykow sa niewystarczajace.
      • mareczekkk Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE 04.03.03, 01:24
        Podpisuje się pod tą wypowiedzią
    • Gość: agga Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.gisz.pl 01.03.03, 21:00
      Mam pytanie do wszystkich na nie
      Czy zdarza wam się ruszać tyłki poza granice tego "pięknego" kraju?
      A może ktoś pracował za granicą?
      Nic was nie ruszyło?
      A może byliście " troszke " inaczej traktowani niż obywatele krajów UNI
      (Moja znajoma też jest przeciw.... ona myśli, że Wielka Brytania nie jest w
      Uni Europejskiej).
      W Polsce jest tak źle , nie lepiej próbować coś zmienić?
      Nasz rząd sobie nie radzi..............
    • Gość: agga Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.gisz.pl 02.03.03, 10:34
      No i gdzie te rzetelne argumenty przeciw?
      Nie, bo nie

Gdzie konkretne przykłady?
      • kimmjiki Nie ludz sie 02.03.03, 12:00
        Od eurofobow nie da sie uzyskac konkretnych argumentow, bo takowych po prostu
        nie maja. Potrafia co najwyzej liczyc, ile doplacimy do UE w pierwszym roku
        czlonkostwa (oczywiscie przy zalozeniu, ze zmarnujemy 80-90% funduszy
        strukturalnych, a i wtedy trzeba "poprawic" pare liczb), albo rozwodzic sie nad
        kretynizmem norm bananow (fundamentalna sprawa dla naszej gospodarki). Poza tym
        lubia dowodzic, ze UE jest socjalistyczna, w czym przypominaja mi pewnego posla
        (Syczewski mu chyba bylo), ktory podczas wizyty u Lukaszenki mowil o slabosci
        polskiej demokracji i fatalnym stanie gospodarki. Na koniec zostaje straszenie
        Niemcami, ktorzy nie maja nic lepszego do roboty, tylko wykupywac bezcenna
        polska ziemie.
      • Gość: Michał Umiesz czytać ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 12:25
        Przecież powyżej padło ich mnóstwo ( np. robi ).
        Podano linki.
        Zachęcam do lektury !
        • Gość: agga Re: Umiesz czytać ? IP: *.gisz.pl 02.03.03, 18:18
          Gość portalu: Michał napisał(a):

> Przecież powyżej padło ich mnóstwo ( np. robi ).
          > Podano linki.
          > Zachęcam do lektury !
          Forum ma to do siebie,że toczy się dyskusja tutaj.
          Chodziło o konkretny przykład .
          Nie znalazłam
          • wolna_galicja Ile bedzie polskiego podatnika kosztowała UE 02.03.03, 18:36
            Gość portalu: agga napisał(a):

> Forum ma to do siebie,że toczy się dyskusja tutaj.
            > Chodziło o konkretny przykład .
            > Nie znalazłam

Sprawdź mój wątek "Ile bedzie polskiego podatnika kosztowała UE"
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=522&w=4604938
            i "dyskusję" z kimmjiki, który nie może zbić wyliczenia zamieszczonego
            w "Najwyższym Czasie!". Co ty na to młoda prounionistko?
          • Gość: robi Wątki z Duszczykiem IP: *.dialup.warszawa.pl 02.03.03, 19:42
            Poczytaj np tu:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=522&w=4689722
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=522&w=4707899
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=522&w=4496379
            Wszystkie w/w wątki zawierają wypowiedzi Eksperta, który jeszcze do niedawna
            próbował z nami polemizować. Ale podobno ma teraz za dużo pracy.
    • Gość: Deni Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 12:40
      Czy wykup ziemi nie jest porządnym argumentem ,zastanów się,a tak poza tym-
      ujednolicenie stref ekonomicznych na morzu Polsce nie da korzyści.Cóż z tego,
      że polskie kutry będą mogły pływać po morzu norweskim lub innym akwenie ,skoro
      polskie kutry nie są tak szybkie i pojemne jak z uni.Na jedną rybę złowioną w
      uni Polska straci nawet 3.
      • kimmjiki Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE 02.03.03, 13:11
        Gość portalu: Deni napisał(a):

> Czy wykup ziemi nie jest porządnym argumentem

Nie.

> Cóż z tego, że polskie kutry będą mogły pływać po morzu norweskim

Po Morzu Norweskim nie beda mogly. Norwegia nie nalezy do UE.

> polskie kutry nie są tak szybkie i pojemne jak z uni.

To niech sie zmodernizuja. Potencjalne zyski sa chyba tego warte.
        Swoja droga, niemoc eurofobow jest coraz bardziej widoczna - mamy nie wchodzic
        do Unii, bo paru rybakow moze nie podolac konkurencji...
        • Gość: Deni Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 18:33
          kimmjiki napisał:

> Gość portalu: Deni napisał(a):
          >
          > > Czy wykup ziemi nie jest porządnym argumentem
          >
          > Nie.
          >
          > > Cóż z tego, że polskie kutry będą mogły pływać po morzu norweskim
          >
          > Po Morzu Norweskim nie beda mogly. Norwegia nie nalezy do UE.
          >
          > > polskie kutry nie są tak szybkie i pojemne jak z uni.
          >
          > To niech sie zmodernizuja. Potencjalne zyski sa chyba tego warte.
          > Swoja droga, niemoc eurofobow jest coraz bardziej widoczna - mamy nie
          wchodzic
          > do Unii, bo paru rybakow moze nie podolac konkurencji...

Auaaaaa ,mamy wejść do uni bo tak chce nasz kochany rząd.A ty co tak tu sobie
          piszesz, podajesz argumenty przeciw uni? Jak nie to spadaj
    • Gość: agga Re: Rzetelne argumenty przeciwko wstąpieniu do UE IP: *.gisz.pl 02.03.03, 18:22
      Błagam nie podawajcie stron gdzie moge poczytać na ten temat.
      Wyrażajcie swoje myśli, a nie propagande innych
      • Gość: Michał Nikt nie stracił na Unii ? A dawna NRD ?! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 18:28
        Kiedy słyszałem te ciągłe zaklęcia w stylu : na Unii nikt nie stracił, to mam
        dosyć.
        Dawna NRD ma obecnie 18.4% bezrobocia, utraciła DWIE TRZECIE miejsc pracy w
        przemyśle, jest utrzymywana przy życiu TYLKO dzięki kolosalnym dotacjom
        wyciąganym z kieszeni podatnika w zachodnich landach.
        Kilkaset miliardów euro wpompowano w tem kraj i wzrostu gospodarczego nie ma.
        Nowe drogi, telefony to fakt, ale z drugiej strony to wszystko jest darowane,
        a nie wyprodukowane na miejscu. Dawna NRD to kula u nogi, a sami Niemcy mają
        dosyć.
        Biurokracja niemiecka i unijna przetrawi wszystko.
        Skoro totalnie nieruchawa, człapiąca jak żółw Unia nie potrafi ożywić dawną
        NRD, to jak uzdrowi gospodarki nowych członków ?

Oczywiście z politycznych względów upadek murou jest wspaniałym sukcesem, ale
        trzeba jasno powiedzieć, że gospodarczo jest to fiasko.
        A my będziemy mieli to samo, co w NRD, ale bez ogromnych subwencji.
        • Gość: agga Re: Nikt nie stracił na Unii ? A dawna NRD ?! IP: *.gisz.pl 02.03.03, 18:53
          Unia to nie tylko plusy to także minusy- nie neguje tego
          Nie brne też w to ślepo, zbieram informacje o stanie aktualnym i o prognozach
          na przyszłość.
          Samo wejście do Uni nie zmienia stanu kraju, (nikt za rączke nie poprowadzi)
          to czy skorzystamy na tym czy nie, zależy od nas samych.
          Jeden skorzysta inny nie , może pora dowiedzieć się co dla nas i naszych
          rodzin oznacza wejście i co możemy zyskać.
          Pewnie, że trzeba ponosić nakłady aby się zwróciło. Natomiast to czy się
          zwróci to inna kwestia.
          • Gość: robi Mnie osobiście to się nie opłaca IP: *.dialup.warszawa.pl 02.03.03, 19:34
            No przecież napisałem właśnie,że mnie się to nie opłaca. To właśnie takich jak
            ja Kołodko upatrzył sobie jako główne źródło finansowania kosztów akcesji. A ja
            nie mam ochoty ich ponosić i tyle.
        • Gość: Waga Re: Nikt nie stracił na Unii ? A dawna NRD ?! IP: *.pool.mediaWays.net 02.03.03, 21:46
          Gość portalu: Michał napisał(a):

> Kiedy słyszałem te ciągłe zaklęcia w stylu : na Unii nikt nie stracił, to mam
          > dosyć.
          > Dawna NRD ma obecnie 18.4% bezrobocia, utraciła DWIE TRZECIE miejsc pracy w
          > przemyśle, jest utrzymywana przy życiu TYLKO dzięki kolosalnym dotacjom
          > wyciąganym z kieszeni podatnika w zachodnich landach.
          > Kilkaset miliardów euro wpompowano w tem kraj i wzrostu gospodarczego nie ma.
          > Nowe drogi, telefony to fakt, ale z drugiej strony to wszystko jest darowane,
          > a nie wyprodukowane na miejscu. Dawna NRD to kula u nogi, a sami Niemcy mają
          > dosyć.
          > Biurokracja niemiecka i unijna przetrawi wszystko.
          > Skoro totalnie nieruchawa, człapiąca jak żółw Unia nie potrafi ożywić dawną
          > NRD, to jak uzdrowi gospodarki nowych członków ?
          >
          > Oczywiście z politycznych względów upadek murou jest wspaniałym sukcesem, ale
          > trzeba jasno powiedzieć, że gospodarczo jest to fiasko.
          > A my będziemy mieli to samo, co w NRD, ale bez ogromnych subwencji.

ja tez nie moge sie zgodzic z opinia ,ze w Polsce sie poprawi po wejsciu do UE.
          Przyklad bylej NRD jest tu na miejscu ,tylko u nas bedzie znacznie
          gorzej.Polska bedzie po wstapieniu do UE taka "Polska miedzywojenna" z
          podzialami ,konfliktami,slaba gospodarka i duza emigracja.Dlaczego mialoby byc
          inaczej, nie rozumiem. Zderzenie z gospodarka zachodnia bedzie jeszcze
          brutalniejsze niz do tej pory.Powstanie troche autostrad ,aby dowiesc towar do
          Polski.
        • kimmjiki Re: Nikt nie stracił na Unii ? A dawna NRD ?! 02.03.03, 23:33
          Agga powiedziala, ze nie chce linkow, to Michal zamiast linkowac, po prostu
          wkleil stary tekst. Niezdolnosc eurofobow do samodzielnego myslenia jest juz z
          dnia na dzien coraz bardziej widoczna. Caly ten watek to linki i cytaty, sami
          juz nawet powtorzyc starych hasel wlasnymi slowami nie potrafia, tylko wola
          szukac stron do linkowania. A jak sie poruszy temat, ktorego nie walkowaly
          jeszcze antyunijne media, to juz w ogole cale towarzystwo lezy na lopatkach i
          nawet nie probuje merytorycznej dyskusji - przyklady w watkach "Kilka pytan do
          eurofobow" i "NIE dla UE = TAK dla Leppera".
          • Gość: agga Re: Nikt nie stracił na Unii ? A dawna NRD ?! IP: *.gisz.pl 02.03.03, 23:48
            Dokładnie,
            Pojawiają się jeszcze argumenty
            Nie, bo nie
          • Gość: robi linki IP: *.waw1.bptnet.pl 03.03.03, 12:52
            Przecież sam dopiero się oburzałeś ,że mirmat się powtarza. Nie chce mi się
            pisać tego, co już napisałem na forum, dlatego daję linki do innych wątków. Ty
            zresztą też wskazujesz swoje własne.
            • kimmjiki Re: linki 03.03.03, 13:08

> Przecież sam dopiero się oburzałeś ,że mirmat się powtarza.

Jego wypowiedzi tez sa chyba wklejane, bo spore fragmenty powtarzaja sie co do
              slowa.

> Nie chce mi się pisać tego, co już napisałem na forum, dlatego daję linki do
              > innych wątków.

Nie wydaje mi sie, zeby wypisanie w kilku slowach najwazniejszych argumentow
              bylo az tak czasochlonne.

> Ty zresztą też wskazujesz swoje własne.

Wskazalem je tylko jako przyklady niezdolnosci eurofobow do dyskusji - nie wiem
              jak inaczej moglbym to zrobic, calej dyskusji przeciez nie powtorze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka