Gość: Krzysiek IP: *.elartnet.pl 19.03.03, 15:27 Czy ktos wierzy w te przekupione sondaze????? OBW podaje 50% - 50% to samo mozna przeczytac na e-stronie SLD. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: toja Poczta Poczta! IP: *.di.beeck / 172.20.6.* 19.03.03, 15:29 Poczta! Poczta! Chcialbym zwrocic uwage na mozliwosc glosowania za posrednictwem tradycyjnej poczty czyli technologii znanej kazdemu a przyczyniajacej sie do lepszego zagwarantowania obywatelowi praw wyborczych, niezaleznie od jego aktualnego miejsca pobytu; procedura z powodzeniem stosowana wielu krajach, rowniez u naszych sasiadow ze wschodu czy zachodu. Jak to dziala? 1. Kazdy uprawniony do glosowania wczesniej, automatycznie otrzymuje poczta zawiadomienie o glosowaniu z opcja do ewentualnego zakreslenia "chce glosowac listownie"; zawiadomienie po wrzuceniu do skrzynki pocztowej trafia pod stosowny adres (lokalny organizator glosowania np. Urzad Miasta). 2. Chetni do glosowania poczta otrzymuja komplet dokumentow go glosowania, odpowiednio je wypelniaja i odsylaja poczta (oczywiscie bez znaczka); wszystko. Metoda znakomita rowniez dla kazdego Polaka przebywajacego za granica - trzeba pamietac, ze polskie placowki dyplomatyczne czesto sa odlegle o setki kilometrow od miejsc pobytu Polakow w danej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: *.elartnet.pl 19.03.03, 15:29 Znow zapomnieli, ze ludzie tez poza Warszawa mieszkaja. I zrobili badania tylko w stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Raz ci sie udalo, sprawiedliwie przyznaje... 19.03.03, 19:55 I po co to od razu sobie pyskowac? To tylko komuchow cieszy. Masz ironicznie racje, bo nie wiemy nic o pobranej probie. Mozemy sobie powyobrazac wyniki na probie zwolennikow Leppera, ale tez i probie pracownikow GW. Te proby moga wygladac "reprezentatywnie", ale wcale nimi nie byc. Co wiecej nic nie wiemy o sposobie zadawania pytan. Ani o tym, czy ankieterami nie byli studenci, ktorzy wypelnili te ankiety gdzies pod grusza i to lezac na dowolnie wybranym boku. Niemniej (sama jestem za UE - to najrozsadniejsza pozycja dla Polski, tym bardziej, ze i Bush, i Blair zaczyna Unie i UN do kupy zszywac) CELEM publikacji tego typu ankiet (te z SLD jeszcze mniej dla mnie wiarygodne, OBOP kiedys cenilam, ale teraz - sama nie wiem, kto nim rzadzi)jest - niestety - uruchamianie "samosprawdzajacej sie przepowiedni", tj. uczenie niezdecydowanych, jak powinni zaglosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: A w Krakowie na Brackiej zagłosują na TAK IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:00 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Re: A w Krakowie na Brackiej zagłosują na TAK 19.03.03, 20:12 Bnadem, to nie calkiem tak: spojrz na ludzkie reakcje na PUBLIKACJE sondazy (sondaze jako takie moga byc prowadzone) - maja dosc nie Unii, lecz pro-unijnej propagandy (i to prymitywnej). Na publikacje sondazy nalezaloby, dla dobra referendum, nalozyc "cisze wyborcza" i zaczac po prostu pisac fachowo o Unii. Jesli ludzie czuja smrodek manipulacji w jakiejkolwiek socjotechnice, to tej socjotechniki trzeba zaniechac, bo zwoci sie przeciw socjotechnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Oczywiście IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:19 Oczywiście, że tak, ale w tym momencie znaleźliśmy się w sytuacji dwuznacznej etycznie. Z jednej strony manipulacje są żenujące, z drugiej zaś kusi mnie, żeby trochę "podkręcić" entuzjazm prounijny. Ogólna tendencja jest tak pesymistyczna, że na fali negacji wszystkiego, co przeprowadza obecny rząd (tfu, tfu, tfu!) wywieziemy traktat akcesyjny na taczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Po typ promocji Unii CHYBIONY 19.03.03, 20:28 Znow chamy do koryta sie dorwaly(dlatego pytalam powaznie, kto dzis OBOP-em rzadzi - nie wiem, nie chcialo mi sie sprawdzac)i mamy NIEKOMPETENCJE. A przeciez tu nawet nie trzeba glowa samemu ruszac, tylko siegnac chocby do irlandzkich "gotowcow" przedakcesyjnych - narodek psychicznie bardzo zblizony, tez nawet przy niskim (wowczas) wyksztalceniu bystry i o dosc szerokich horyzontach, i tylko "zrelatywizowac kulturowo". Mysle nawet, ze wladze Irlandii (bo maja kompleks winy za pierwsze referendum w sprawie rozszerzenia) za darmo by te stare gotowce dali i jeszcze rada dopomogli, gdyby tylko ktos o to poprosil. U nich, nb., nie bylo tej irytujacej publikacji "samosprawdzajacych sie przepowiedni" - byla kupa rzeczowych reportazy z innych panstw EU i spory w studio na zywo ze zwolennikami, przeciwnikami i tymi "niby tak, ale..". Ludzie lubia byc powaznie traktowani, ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr No GABRIELCASEY skomentuje... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.03, 20:07 ...wszystko, nawet treść biletu tramwajowego! Medycyna rozpoznała i leczy już takie przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A Dr Nobody komentuje TYLKO mnie 19.03.03, 20:16 Co za obsesyjna MONOTEMATYCZNOSC. Nie wystarczylo ci, co ci na ten temat mowia ludzie postronni? A mowia, ze masz obsesje na moim punkcie, a wiec albo sie oswiadczaj, albo zmykaj. Ciekawych opinii o Dr Nobody odsylam do innych watkow dzisiejszej edycji GW on-line Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Lubi cię! IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:37 Ja trochę też, choć czasem działasz mi na nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Gabrielo pomóż euroentuzjastom IP: *.dialup.warszawa.pl 19.03.03, 21:14 Gabrielo - bodajże raz tylko wpadłaś na forum UE. Jesteś, jak widzę cały czas zdeklarowaną zwolenniczką akcesji. Przydałaby się twoja pomoc zupełnie zagubionym niedobitkom "jedynie słusznej drogi" na tym forum. Na początek możesz zapoznać się z tym wątkiem. www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=522&w=4932590 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deni Re: Najlepiej od razu 100% za(po co się męczyć) IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 15:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: *.mkis.gov.pl 19.03.03, 15:35 Mamy więc 66% samobójców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nikt tego kraju nie potrzebuje w Unii IP: 212.80.172.* 19.03.03, 17:59 Najpierw trzeba miec rzad oddany sprawie swojego kraju a nie marionetkowym rezimem. Polska ma sie stac 5-ta kolumna w Unii wedlug planow amerykanskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey POCHLEBIASZ Polsce i Polakom... 19.03.03, 20:02 Moge sie zalozyc, ze US nie ma zadnych planow wobec Polski, ze snu ona Kongresmenom nie spedza z powiek i ze mniej sie o nia martwia, niz o "uklady" z Niemcami i Francja. Nie zartuje, ze Blair juz zostal oddelegowany (zapewne z pelna aprobata Busha), by to, co w EU i UN sie porwalo, jakos do kupy pozszywac. To nie jest najbardziej szczegolowy tekst, ale podaje linka: www.msn.co.uk/news/breakingnews03/ Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A CO ty robisz w Min. Kultury i Sztuki? 19.03.03, 19:57 Z tymi pogladami? Najwyrazniej spisek komuchow i komuszkow Leszka M. przeciwko Unii jest swieta prawda, nie zas halucynacja kregow zblizonych do GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Twardogłowy z SLD czy niedobitek po Buzku? IP: *.krakow.pl 19.03.03, 19:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rutek Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 15:44 To po co wydają tyle forsy na propagandę, jak jest tak duże poparcie ? Sami w wyniki tych sondaży nie wierzą, a nam wciskają kit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egocentryk Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: *.ipt.aol.com 19.03.03, 17:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klsd Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: 212.127.77.* 19.03.03, 15:46 statystyczne dane są mylące stworzone są po to tylko aby wyrazić poparcie dla unii Odpowiedz Link Zgłoś
davout_ Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE 19.03.03, 15:47 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): Najbardziej podoba mi się zestawienie : " 66 % deklarujących udział w referendum " , a na koniec " Badania przeprowadzono na osobach powyżej 15-go roku życia " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaw Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: 62.233.141.* 19.03.03, 17:42 Unia Europejska ostatnio powiedziała TAK dla NARODU POLSKIEGO, ale równoczśnie dała "żółtą kartkę" polskiemu rządowi i prezydentowi, którzy nie zauważyli, że Polska leży w Europie, a nie na peryferiach USA. Rząd i prezydent to urzędy tymczasowe, a naród istnieje niezależnie od nich i szybko zapomni o przypadkowych nieudanych zarządcach. Kiedy przyjdzie pora, naród ten skorzysta ze swoich przywilejów i zadecyduje o wejściu do UE, jeżeli taka będzie jego wola. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Manipulacja 19.03.03, 18:07 Przecież to zaprzecza informacji, że 66% chce głosowac za Unią : "Wśród ogółu badanych, bez względu na to, czy zamierzają głosować, czy nie, przeważają zwolennicy członkostwa w Unii - 56 proc.,(58 proc. w lutym) nad przeciwnikami - 24 proc.(w lutym - 22 proc.)." Wiadomo, że często ludzie deklarują ankieterom chęć głosowania dla świętego spokoju, bo boją się oskarżenia o brak zaangażowania obywatelskiego ( zawsze frekwencja faktyczna w Polsce była niższa od deklarowanej ). Tak więc należy rozpatrywać tylko ogół badanych, a nie deklarujących chęć głosowania, bo nie wiemy, jak będzie frekwencja naprawdę. A do tego : jak można uwzględniać w badaniu osoby niepełnoletnie, skoro nie będą one brały udziału w referendum ????? Zwracam też uwagę na fakt, że na Malcie wszyscy niezdecydowani zagłosowali później na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Niestety, masz rację IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:07 podobnie było przed każdymi poprzednimi wyborami parlamentarnymi w Polsce: część wyborcow Samoobrony deklarowała inną orientację, nie chcąc się przeznać do powszechnie uznanej za kompromitującą partii. Na drugim biegunie sporo osób optowało za Unią Demokratyczną (tfu! Wolności.. po połączeniu z wszawym KLD), by następnie zmienić zdanie. Podobnie przedstawia się "towarzyski" aspekt głosowania prounijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Re: Niestety, masz rację 19.03.03, 20:19 A wiesz, o czym to swiadczy? O bledach z poziomu socjologicznego abecadla. Tu nie tylko "narzedzie badawcze" zakloca wynik (o czym tu sama pisalam). Tu wyniki sa zaklocane przez badacza, scislej: ankietera. Zgroza wieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Tzw. "wyniki zakładane" - statystyka to dziwka IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedowiarek Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: *.mm.pl 19.03.03, 19:22 A kto wierzy SLD ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Jesteś za czy przeciw - konkretnie? IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Kim ty jesteś - konkretnie ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 20:08 Przypominasz wpadającego do bunkra komandosa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Euroentuzjastą, kochającym Bliski Wschód IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filosemita Ale który Bliski Wschód? Ja jestem za Izraelem. IP: 80.51.247.* 19.03.03, 22:36 Tylko Izrael jest demokratycznym państwem, wyspą zachodniej cywilizacji na morzu wojującego antyeuropeizmu=antysemityzmu. Jako Europejczycy powinniśmy o tym pamiętać - tam żyją nasi rodacy-Europejczycy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Kim ty jesteś - konkretnie ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 20:37 Nie dostałem odpowiedzi Kosmitą ? Gabrielą ? Irakijczykiem ? Czy może tylko ................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: UFO w zielonych majtkach - a ty z LPR? IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:46 Sprawdź skąd ja piszę, a skąd Gabriela. Sprawdź też, jak się cięliśmy przy Bliskim Wschodzie. Mania prześladowcza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Nie pytałem się ciebie Bnadem ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 21:07 Zapytałem się Gabrieli, bo mnie zaciekawiła swoimi poglądami. Za to ty mnie wnerwiasz. Oczywiście nie oczekuję odpowiedzi w adresem i telefonem. Kim ja jestem można zorientować się na forum "Unia Europejska" Gazety Wyborczej : www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=522 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: I apologize, it will never happen again! IP: *.krakow.pl 19.03.03, 21:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bnadem Re: Bunkier nie dla mnie - kocham przestrzeń IP: *.krakow.pl 19.03.03, 20:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel OBOP: 66% Polaków za UE IP: 80.51.247.* 19.03.03, 22:33 Miejmy nadzieję, że zagłosuje jak najwięcej. A SLD nie jest dla mnie autorytetem, podobnie jak żadna inna partia (żeby było jasne: do wszystkich partii mam jednakowy stosunek - cwaniactwo i oszołomeria). Tam są różni ludzie - korzystne wrażenie robi na mnie marsz. Borowski, on się chociaż nie wygłupia, ale są też oszołomy - w Piotrkowie Tryb. jest Koło Weteranów Lewicy - to są starcy myślący kategoriami sprzed 50 lat. Sam słyszałem na wiecu 1-majowym w 2000 r., jak jeden z nich rzucał gromy na Unię. Weterani PPR, MO i UB raczej nie zagłosują za Unią, choć też są z SLD. Kwaśniewski ani Miller nie są dla nich autorytetem, raczej tow. Bierut... Tak czy tak, tylko Unia może nas uratować przed zalewem oszołomerii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi oj naiwny, naiwny IP: *.dialup.warszawa.pl 19.03.03, 23:39 Naiwność nie jest zaletą. Unia nie przyjdzie rządzić w Polsce, tak jak nie przyszła rządzić we Włoszech. Wejście do UE można rozpatrywać wyłącznie w sferze korzyści ekonomicznych. A te są więcej niz wątpliwe. Cała reszta, niezależnie, czy będziemy w UE czy nie, zależy tylko i wyłącznie od Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toronto Re: Jak uciac leb Hydrze.. IP: *.sympatico.ca 20.03.03, 06:00 Jerzy Przystawa Szantażyści (komentarz wygłoszony w Katolickim Radio Rodzina, 13 marca 2003) Ruch Obywatelski na rzecz JOW od wielu lat wysuwa postulat zmiany systemu wyborczego do Sejmu i wprowadzenia na wzór brytyjski małych, jednomandatowych okręgów wyborczych, aby nie wybierać ciągle tych samych osób z list partyjnych, nie wybierać tych, których już wcześniej wybrali partyjni macherzy, ale wybierać ludzi, którzy budzą zaufanie swoich wyborców. Jest rzeczą zrozumiałą, że takiej zmiany nie chcą wodzowie partii politycznych, ponieważ takie rozwiązanie godzi w ich wodzowską pozycję. Takiego argumentu nie mogą jednak wysunąć i dlatego w zwalczaniu JOW posługują się zupełnie innym typem argumentacji i do dezawuowania naszego postulatu wykorzystują tzw. porządnych ludzi, zatroskanych stanem państwa i rozwojem sytuacji. Ludzie ci nie posiadają żadnych merytorycznych argumentów, które pokazywałyby, że nasza propozycja jest niedobra dla Polski, a zamiast tego przekonują nas, że zmiany takiej, chociaż dla kraju dobrej, przeprowadzić się po prostu albo w ogóle nie da, albo przeprowadzić nie można. Wysuwane są trzy rodzaje argumentów: Pierwszy: to nic nie da. Wszyscy polityce to świnie, skorumpowane łobuzy, czy ich wybierać tak, czy inaczej zawsze wyjdzie na to samo. Nie warto sobie tym głowy zawracać. Trzeba odczekać co najmniej trzy pokolenia, wychować nowe społeczeństwo, wykorzenić dziedzictwo komunizmu, dopiero potem, kiedyś, jak społeczeństwo dojrzeje przyjdzie czas na nowe wybory. Drugi: szkoda tracić czasu na walkę o inny system wyborczy. ONI nigdy władzy z rąk nie wypuszczą, nigdy się na to nie zgodzą. Chociaż ten system jest zły, generuje korupcję, degeneruje społeczeństwo i rujnuje państwo, nie ma rady, musimy z tym żyć i toczyć swoje walki o to, co się da w tym systemie wywalczyć: może lepsze szkoły? Może lepszych sędziów? Może sprawniejszych policjantów? I wreszcie trzeci: tak macie rację, system JOW jest lepszy, ale teraz nie czas na to. Teraz musimy się zmobilizować i zająć sprawami najpilniejszymi. Taką sprawą dzisiaj jest kwestia wejścia do UE. Temu trzeba podporządkować wszystko, wszystko inne na bok odsunąć. Każdy, kto dzisiaj rozprasza energię społeczną i kieruje ją na inne sprawy, szkodzi Polsce, jest właściwie dywersantem, szkodnikiem sabotażystą. Argument pierwszy, to nic nie da, pada z różnych stron. Wysuwają go dyżurni intelektualiści, jak np. wzięty socjolog i komentator Paweł Śpiewak. Wg Śpiewaka wszystko, co Polska miała najlepszego już się ujawniło, wypełniło salony polityczne, uformowało klasę polityczną. Innej elity nie ma i próżno jej szukać. Poza Warszawą nie ma zbawienia. Zmiana ordynacji tego stanu rzeczy nie zmieni. Z drugiej strony, kilka dni temu przeczytałem ze zdziwieniem w „Rzeczpospolitej” wypowiedź pisarza, Piotra Wojciechowskiego, którego nie uważam za dyżurnego intelektualistę. Według niego właśnie muszą upłynąć trzy pokolenia, aż doczekamy się jakichś przyzwoitszych elit. Tymczasem trzeba się zająć pracą u podstaw, pielęgnowaniem ścieżek rowerowych, turystyką, współżyciem z przyrodą, dbałością o rodzinę, przyjaciół. Wypowiedzi tego rodzaju to dodatkowy przykład na stwierdzoną w wielu badaniach zaniżoną samoocenę Polaków. „Dla Polaków można wiele zrobić, z Polakami nic”. Oczywiście, wypowiadający te słowa nigdy nie stosują ich do siebie, to inni, to pozostali Polacy są tacy do niczego, ja, rzecz jasna jestem tutaj chlubnym wyjątkiem. Ale ponieważ inni są tacy to i ja nie mam po co się szarpać i wysilać, aby coś zmienić. Ostatnie wybory wójtów, burmistrzów i prezydentów miast zadały poważny cios tej ideologii. Prawie 2000 wójtów i burmistrzów zostało wybranych wbrew szefom partii politycznych, zarówno tym z lewa, jak i tym z prawa. Teraz jest czas porównań i przekonania się kto lepiej wybiera: partyjni baronowie czy obywatele? Mam nadzieję, że wynik tego testu będzie jednoznacznie pozytywny. Argument, że ONI się nie zgodzą jest połączeniem niskiej samooceny Polaków z przecenianiem siły i trwałości obecnego establiszmentu politycznego. Sprawa Rywina ujawniła całą słabość tej sieci korupcyjnych powiązań. Nagle cały ten spróchniały mur partyjnych i gangsterskich interesów na naszych oczach zaczął się sypać. Wczorajsze głosowanie w Sejmie, w którym rząd Millera uzyskał 212 głosów poparcia, pokazało, że gdyby tylko kilku z tzw. opozycjonistów pofatygowało się na głosowanie, to może nawet ten wspaniały mężczyzna musiałby już pakować manatki. Ostatnie tygodnie ujawniły jak gwałtowanie wzrasta poparcie społeczne dla idei JOW. Nagle zaczynają naszą sprawę popierać ludzie, którzy na nasz widok przez lata uciekali i zatykali sobie uszy. Teraz przechodzą na stronę zwolenników JOW i głoszą, że zawsze nimi byli. To bardzo dobrze i wszyscy się z tego cieszymy. Na tym polega idea ruchu obywatelskiego i tak on się rozwija. Pojawili się jednak nowi hamulcowi. Tłumaczą nam, że teraz nie jest czas na forsowanie zmiany systemu wyborczego. Teraz musimy się zająć naszym wejściem do UE. Każdy kto odciąga uwagę od tej najważniejszej sprawy to nie tylko dywersant, ale wręcz nie Polak. Przodują w tych oskarżeniach przedstawiciele Ligi Polskich Rodzin, by wymienić tylko świeżo nawróconego z PSL- u, posła Pęka i jemu podobnych. Ale, niestety, argument ten wysuwają nie tylko zawodowi demagodzy, ale i ludzie Bogu ducha winni, którzy nie potrafią się przeciwstawić temu histerycznemu szantażowi. Argument, że teraz nie czas na JOW, nie jest wcale nowy. Hamulcowi wysuwają go bez przerwy. Możemy przejść rok po roku historię ostatniej dekady i każdego roku były okazje, żeby zarzucać nam, że wybraliśmy się nie w porę, że teraz nie czas na JOW, bo są sprawy pilniejsze. W roku 1991, 1993, 1997, 2001 trzeba było wszystko rzucić i brać udział w kampanii wyborczej do Sejmu i Senatu. W roku 1994, 1998 i 2002 należało wszystko zaangażować w wybory samorządowe. W 1995 i 2000 mieliśmy wybory prezydenckie. Po drodze mieliśmy jeszcze referendum uwłaszczeniowe i referendum konstytucyjne. Za każdym razem pojawiali się hamulcowi szantażyści, którzy oskarżali nas o sabotaż sprawy polskiej, bo zamiast rzucenia wszystkich sił w wir tamtych walk, twierdziliśmy uparcie, że najpierw trzeba rozstrzygnąć sprawę zasadniczą, trzeba właściwie skonstruować fundament demokratycznego ustroju jakim jest ordynacja wyborcza, zanim przejdziemy do rozstrzygania o innych najważniejszych sprawach. I dzisiaj twierdzimy to samo: jeśli nie zmienimy systemu wyborczego, to referendum unijne może być wygrane, albo może być przegrane, ale bez wprowadzenia JOW my, Polacy, w obu przypadkach przegramy, bo zamiast pasterzy i gospodarzy będziemy mieli pastuchów i naganiaczy, zamiast liderów skorumpowanych agentów obcych interesów. Tylko radykalna zmiana sposobu wyłaniania elity, tylko stuprocentowe JOW, otworzyć mogą przed nami drogę i szansę naprawy i rozwoju. I ta prawda zaczyna wreszcie, choć ciągle zbyt wolno, docierać do naszych rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 NO TO 66% CZY 56% ZA UE - ZDECYDUJCIE SIĘ!!! IP: 217.11.136.* 20.03.03, 07:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: Stella.NET:* / 172.16.2.* 20.03.03, 12:05 Ztych analiz wynika, że im mniejPolaków weźmie udział w referendum tym większe bedzie poparcie dla Unii. Najlepiej więc aby przeciwnicy wejścia nie głosowali , to bedzie to wymażone 100% jak za komuny. Będzie następny sukces Millera, już mu gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztofsf Re: OBOP: 66 proc. Polaków za wejściem do UE IP: 213.155.166.* 21.03.03, 15:05 Gość portalu: Analityk napisał(a): > Ztych analiz wynika, że im mniejPolaków weźmie udział w > referendum tym większe bedzie poparcie dla Unii. Najlepiej więc > aby przeciwnicy wejścia nie głosowali , to bedzie to wymażone > 100% jak za komuny. Będzie następny sukces Millera, już mu > gratuluję. Nie podpuszczaj:))) Im mniejsze poparcie, tym czesciej eurofanatycy podpuszczaja przeciwnikow, zeby zostali w domu to.. Poprzednio "to" to bylo ze kazdy kto nie pojdzie to nieobecnoscia zaswiadczy o niecheci do unii (bzdura totalna, ale takie glosy byly) Teraz ...to co powyzej. Spokojnie, pojdziemy wszyscy i zaglosujemy, i wygramy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowiak ReBlaski i cienie statystyki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 14:51 Odpowiedz Link Zgłoś