Dodaj do ulubionych

Nudy straszl& & #35 305;we

IP: 213.139.217.* 01.09.03, 18:30
Halo, jest tu kto?
Obserwuj wątek
    • Gość: vico Re: Nudy straszl& & & #35 35 305;we IP: *.adsl.pi.be 01.09.03, 18:41
      Czasem ktos sie pojawia, ale tylko od wielkiego swieta. Wynika to chyba z
      pelnej zgody dyskutantow. Nie mamy o co sie poklocic ;)
      Pozdrawiam
      • Gość: robi Tajemniczy RdM IP: 62.233.197.* 01.09.03, 19:45
        Nie jest tak źle. Widzę,że nadal wielu z nas tu zagląda. Tylko tematów do
        dyskusji na razie brakuje. Ale i to się wktórce zmieni. Niedługo debata
        budżetowa...

Aha, przypomniałem sobie. Vico, napisałeś,ze Robert to bardzo tajemnicza
        osoba. No pewnie. Żonaty i dzieciaty opat, hmm... Ciekawe. Z tym opatem to
        jakieś żarty co, Robercie? Tak samo jak z wyspami Bergamuta. Niektórzy
        uwierzyli, ze naprawde tam pojechałeś, he, he..
        • wolna_galicja Re: Tajemniczy RdM 01.09.03, 21:43
          Gość portalu: robi napisał(a):

> Aha, przypomniałem sobie. Vico, napisałeś,ze Robert to bardzo tajemnicza
          > osoba. No pewnie. Żonaty i dzieciaty opat, hmm... Ciekawe. Z tym opatem to
          > jakieś żarty co, Robercie? Tak samo jak z wyspami Bergamuta. Niektórzy
          > uwierzyli, ze naprawde tam pojechałeś, he, he..

Jako osoba, która (chyba) pierwsza nazwała Roberta opatem wyjaśniam. To taki
          mały żarcik. Nick RdM pochodzi od św. Roberta z Szampanii - założyciela zakonu
          cystersów i pierwszego opata klasztoru w Citeaux (łac. Cistercium - stąd nazwa).

Jeśli Cię to interesuje, to polecam lekturę:
          www.mateusz.pl/wdrodze/nr304/304-09-C-Bobry.htm
          • Gość: robi Re: Tajemniczy RdM IP: 62.233.197.* 01.09.03, 22:07
            wolna_galicja napisał:

> Jako osoba, która (chyba) pierwsza nazwała Roberta opatem wyjaśniam. To taki
            > mały żarcik. Nick RdM pochodzi od św. Roberta z Szampanii - założyciela
            zakonu > cystersów i pierwszego opata klasztoru w Citeaux (łac. Cistercium -
            stąd nazwa)

Ja to wiem. Czytałem posty RdM-a. Gdzieś nawet na wezwanie Gabrysi napisał
            swój zyciorys.
            • Gość: krzysztofsf Re: Tajemniczy RdM IP: 213.155.166.* 01.09.03, 22:10
              Te pogawedki kojaza mi sie z okopami w czasie I wojny swiatowej, gdy zolnierze
              tak sobie gadulili o wszystkim i o niczym w oczekiwaniu na atak.........:)
              pzdr
              krzysztof
              • Gość: robi Re: Tajemniczy RdM IP: 62.233.197.* 01.09.03, 22:21
                Wejdź sobie na usenet. Tam jest ciekawiej. Zmieniam zdanie, co do grupy. Może
                się skusisz ponownie Krzysztofie. Aha, dzięki za maila.

Pozdrawiam
                robi
    • heimer Re: Nudy straszl& & & #35 35 305;we 01.09.03, 19:40
      Gość portalu: RdM napisał(a):

> Halo, jest tu kto?

Ano.
    • wolna_galicja Fakt, Robercie, nudy.... 01.09.03, 21:37

> Halo, jest tu kto?

Jestem, jestem, ale nudy straszliwe.

Tematy niemrawo powracają, ja zaczynam cytować sam siebie a Kimmjiki z nudów
      zaczął pisać jako Fraggles...

NIestety, jaj zaczną się dopiero po 1 maja. Tobie to dobrze - możesz patrzeć z
      oddali :-)
    • bebokk Nudy okropne 01.09.03, 22:26
      Dyskusje o niczym,
      jęki, że USA jest do dupy, Unia jest do dupy, wszystko jest do dupy
      • Gość: robi Re: Nudy okropne IP: 194.149.231.* 01.09.03, 22:28
        bo jest
    • Gość: erik Re: Nudy straszl& & & #35 35 305;we IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 12:38

> Halo, jest tu kto?

Cześć

Ostatnio sobie przypomniałem o Twojej idei koalicji PO-PiS-PSL-LPR.

Dlaczego ? Bo znowu ujawnił się Matrix.

Cała opozycja chce odnowy, ale akurat tak się dziwnie złożyło że jeśli jednej
      partii podoba się jakiś słuszny postulat, to tej drugiej się on nie podoba, i
      na odwrót.

PO chce jednomandatowych okręgów wyborczych, ale PiS już nie bardzo.

PiS chce referendum w sprawie konstytucji europejskiej, ale PO już nie.

Podobnie jest z wszystkimi WAŻNYMI sprawami (podatki, prywatyzacja, aborcja).

Pluralizm w sam raz taki, żeby broń Boże nie zrobić czegoś mądrego.

Oczywiście można myśleć, że to tylko przypadek, ale ja mam już deja vu...
      Matrix po prostu czsami nawala i można zobaczyć coś więcej...

O PSL-u nie powiem nic, bo ci myślą ostatnio tylko o rzepaku. A LPR to często
      dobre chłopaki, choć rozdarte między wygodną opcją wtopienia się w Matrix a
      wyrzeczeniami wynikającymi z konieczności walki o Prawdę. Tak, soczysty stek
      smakuje jak cholera, choć nieprawdziwy.

To tyle na razie z pokładu Nautilusa.
      • Gość: Fragless Re: Nudy straszl& & & & #35 35 35 305;we IP: *.mysiar.net / 192.168.1.* / 80.48.165.* 02.09.03, 12:44
        Gość portalu: erik napisał(a):

> Podobnie jest z wszystkimi WAŻNYMI sprawami (podatki, prywatyzacja, aborcja).

O ile mi wiadomo, wszystkie wymienione partie popieraja obecna ustawe
        antyaborcyjna. Ba, nawet SLD ja ostatnio popiera, bo dobre stosunki z Kosciolem
        wiecej warte niz wlasne poglady.

> To tyle na razie z pokładu Nautilusa.

Cale szczescie, ze przed nami juz tylko jedna czesc Matrixa - potem moze Ci
        przejdzie ta mania.
        • Gość: klip powazne tematy IP: *.2.core.net.pl 02.09.03, 12:50
          Skoro poruszamy juz tak wazny temat, to gdzie w Matrixie byl Nautilus ?
          • Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.mysiar.net / 192.168.1.* / 80.48.165.* 02.09.03, 12:57
            O ile pamietam, tak sie nazywal pojazd, w ktorym mieszkal Morfeusz z ekipa. Ale
            on nie byl w Matrixie, tylko w realu;-).
            • Gość: klip podrazmy IP: *.2.core.net.pl 02.09.03, 13:05
              Mialem na mysli film("Matrix"), ale tam statek nazywal sie Nebuchadnezzar.
              Nautilus jest z Verne`a ("20 tys.mil...").
              • Gość: Fragless Re: podrazmy IP: *.mysiar.net / 192.168.1.* / 80.48.165.* 02.09.03, 13:10
                Gość portalu: klip napisał(a):

> Mialem na mysli film("Matrix")

Nie watpie, ale nie moglem nie skorzystac z okazji zeby zazartowac;-).

> ale tam statek nazywal sie Nebuchadnezzar.

Faktycznie, sklerotyk ze mnie. No to nie wiem, trzeba zwrocic sie z tym
                pytaniem do erika.
          • Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 13:07
            Gość portalu: klip napisał(a):

> Skoro poruszamy juz tak wazny temat, to gdzie w Matrixie byl Nautilus ?

Tfu, Nabuchodonozor. I TO Z BIBLII !!! Prześladowca Izraelitów.

Nie jestem jakimś wielkim fanem tego filmu, ale RdM chyba jest, a ja zawsze
            bardzo chcę mu się przypodobać. Tym razem chciałem za bardzo :-))))
            • Gość: PABLO Re: powazne tematy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 13:18

> Gość portalu: klip napisał(a):
              >
              > > Skoro poruszamy juz tak wazny temat, to gdzie w Matrixie byl Nautilus ?
              >
              >
              > Tfu, Nabuchodonozor. I TO Z BIBLII !!! Prześladowca Izraelitów.
              >
              > Nie jestem jakimś wielkim fanem tego filmu, ale RdM chyba jest, a ja zawsze
              > bardzo chcę mu się przypodobać. Tym razem chciałem za bardzo :-))))

To ciekawe że nazwali tym imieniem statek. Czyżby jakaś aluzja że za matrixem
              stoją starozakonni. Musze jeszcze raz obejrzec ten film pod kątem antysemityzmu
              i w razie czego napisać donos do Michtrixa. Teraz sobie przypomnialem że
              przecież niósł pewne fundamentalistyczne przesłania (np. Trinity). Chociaż będe
              twierdził że to jest jednak gnoza. A z gnoza uporalismy sie juz chyba w II
              wieku? no ale gnoza jest bardzo fotogeniczna i odradza sie w stu formach.
              • Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 12:33
                Gość portalu: PABLO napisał(a):

> To ciekawe że nazwali tym imieniem statek. Czyżby jakaś aluzja że za matrixem
                > stoją starozakonni.

:-)))))))))))))))))

> Teraz sobie przypomnialem że
                > przecież niósł pewne fundamentalistyczne przesłania (np. Trinity).

Jest tego więcej.
                Neo w Matrixie nazywa się Anderson. Ponć jedno z tłumaczeń tego nazwiska to Syn
                Człowieczy.
                Cypher któremu smakował soczysty stek może w takim razie przestawiać postać
                Judasza. A po dodaniu dwóch liter otrzymujemy Lucypher.
                Poza tym Neo umiera aby po chwili zmartwychwstać.....
                • Gość: PABLO Re: powazne tematy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.03, 13:07

> Gość portalu: PABLO napisał(a):
                  >
                  >
                  > > To ciekawe że nazwali tym imieniem statek. Czyżby jakaś aluzja że za matri
                  > xem
                  > > stoją starozakonni.
                  >
                  >
                  > :-)))))))))))))))))
                  >
                  >
                  > > Teraz sobie przypomnialem że
                  > > przecież niósł pewne fundamentalistyczne przesłania (np. Trinity).
                  >
                  >
                  > Jest tego więcej.
                  > Neo w Matrixie nazywa się Anderson. Ponć jedno z tłumaczeń tego nazwiska to
                  Syn
                  >
                  > Człowieczy.
                  > Cypher któremu smakował soczysty stek może w takim razie przestawiać postać
                  > Judasza. A po dodaniu dwóch liter otrzymujemy Lucypher.
                  > Poza tym Neo umiera aby po chwili zmartwychwstać.....

Tak, czyzby więc Ewangelia dla pokolenia gier komputerowych? Ale zasada że
                  świat jest zły/jest ułudą, oszustwem i został stworzony przez złego Demiurga,
                  oraz że wyzwolenie/zbawienie jest dla wtajemniczonych - to juz GNOZA w czystej
                  postaci. Ale gnoza jest bardzo fotogeniczna.
                  A propos tematyki religijnej w sztuce czy słyszeliście o kłopotach Mela Gibsona
                  w związku z kręconym przez niego filmem o ukrzyzowaniu Chrystusa. podobno
                  organizacje żydowskie wystosowały protest iz film ten może obudzić stare
                  antysemickie demony iż to Żydzi ukrzyżowali Chrystusa, co może jest zgodne z
                  prawdą ale po co komu taka prawda? Polityczna poprawnośc nakazuje więc w filmie
                  nie poruszać tej kwestii. Lepiej jednak kręcić filmy w rodzaju Matrixa bo można
                  śmiało obejśc te problemy, a rzucic tylko delikatne aluzje to tu tam. Życie
                  artysty łatwe nie jest!
                  • Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.mysiar.net / 192.168.1.* / 80.48.165.* 04.09.03, 13:39

> film ten może obudzić stare antysemickie demony iż to Żydzi ukrzyżowali
                    > Chrystusa, co może jest zgodne z prawdą ale po co komu taka prawda?

Do Biblii dawno nie zagladalem, ale jesli pamiec mnie nie myli, Jezusa
                    ukrzyzowali Rzymianie. W zgodzie z rzymskim prawem zreszta, a Wasz idol JKM
                    twierdzi przeciez, ze prawo jest swiete i nalezy go zawsze i wszedzie
                    bezwzglednie przestrzegac - co prowadzi do wniosku, ze ukrzyzowanie bylo jak
                    najbardziej sluszne...
                    • Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 11:32
                      Gość portalu: Fragless napisał(a):

> Do Biblii dawno nie zagladalem, ale jesli pamiec mnie nie myli, Jezusa
                      > ukrzyzowali Rzymianie. W zgodzie z rzymskim prawem zreszta, a Wasz idol JKM
                      > twierdzi przeciez, ze prawo jest swiete i nalezy go zawsze i wszedzie
                      > bezwzglednie przestrzegac - co prowadzi do wniosku, ze ukrzyzowanie bylo jak
                      > najbardziej sluszne...

Good boy !

Słuszne z punktu widzenia prawa, ale nie z punktu widzenia... słuszności.
                      Poczytaj sobie w ostatnim "NCz!" artykuł "Za co stracili Hilla ?". Autorstwa
                      oczywiście JKM :-)
                      • Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.zamosc.mm.pl 05.09.03, 12:47

> Słuszne z punktu widzenia prawa, ale nie z punktu widzenia... słuszności.
                        > Poczytaj sobie w ostatnim "NCz!" artykuł "Za co stracili Hilla ?". Autorstwa
                        > oczywiście JKM :-)

Wlasnie do tego sie odnosilem mowiac o pogladach JKMa na prawo. Z tego co on
                        tam bredzi, wynika jasno: Prawo uber alles.
                        • Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 13:40

>
                          > Wlasnie do tego sie odnosilem mowiac o pogladach JKMa na prawo. Z tego co on
                          > tam bredzi, wynika jasno: Prawo uber alles.

A jednak źle zrozumiałeś :-(

Z tego artykułu nie wynika, że "prawo uber alles", ale że prawo nie działa
                          wstecz.

Zasada "lex retro non agit" to jedna z podwalin cywilizacji łacińskiej. Jeżeli
                          uważasz, że JKM "bredzi" to tylko dajesz dowód na to, że jesteś już jakby z
                          innej bajki. Po prostu nie macie już z JKM-em wspólnego kodu cywilizacyjnego.
                          Ty będziesz twierdził, że JKM bredzi, a JKM będzie twierdził że ty bredzisz. I
                          co najgorsze, nie ma żadnych szans żebyście się kiedykolwiek dogadali. Różnice
                          cywilizacyjne są praktycznie nie do zasypania.

Czyli nikt z was nie bredzi. Macie rację o tyle, o ile pozostajacie w swoim
                          kręgu cywilizacyjnym. Pytanie brzmi tylko, która cywilizacja zbudowana jest na
                          prawdzie ? Z tego co wiem to wy twierdzicie, że wszystkie są sobie równe i nie
                          ma jednej prawdziwej. I dlatego jesteście skazani na klęskę.
                          • Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.zamosc.mm.pl 05.09.03, 16:08

> Z tego artykułu nie wynika, że "prawo uber alles", ale że prawo nie działa
                            > wstecz.

Z artykulu wynika, ze gdyby Hitler wprowadzil prawo pozwalajace mordowac Zydow,
                            to po wojnie nikt nie moglby zrobic nazistom krzywdy, bo ich zbrodnie bylyby
                            zgodne z prawem. Jak dla mnie to prowadzi jednoznacznie do wniosku, ze "prawo
                            uber alles".

> Zasada "lex retro non agit" to jedna z podwalin cywilizacji łacińskiej.

Tego nie kwestionuje.

> Czyli nikt z was nie bredzi. Macie rację o tyle, o ile pozostajacie w swoim
                            > kręgu cywilizacyjnym.

Mozna to i tak nazwac. Nie wiem tylko, do jakiej to cywilizacji nalezy JKM.

> Pytanie brzmi tylko, która cywilizacja zbudowana jest
                            > na prawdzie ? Z tego co wiem to wy twierdzicie, że wszystkie są sobie równe i
                            > nie ma jednej prawdziwej. I dlatego jesteście skazani na klęskę.

Cywilizacji nie buduje sie na zadnej "prawdzie", tylko na zbiorze zasad. Jesli
                            zasady sa sensowne, cywilizacja sie rozwija, jesli nie - upada. Nasza
                            cywilizacja sie rozwija i dominuje w swiecie, wiec nasze zasady sa widocznie
                            najlepsze. A poniewaz jedna z zasad to mozliwosc podwazania zasad, nasza
                            cywilizacja zawsze bedzie mogla dostosowac swoje zasady do zmieniajacego sie
                            swiata. Jestesmy wiec skazani na sukces.
                            • Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 16:11

> Z artykulu wynika, ze gdyby Hitler wprowadzil prawo pozwalajace mordowac
                              > Zydow,
                              >
                              > to po wojnie nikt nie moglby zrobic nazistom krzywdy, bo ich zbrodnie bylyby
                              > zgodne z prawem. Jak dla mnie to prowadzi jednoznacznie do wniosku, ze "prawo
                              > uber alles".

Jak to ? Przecież naziści byli agresorami, więc jako tacy w wyniku przegranej
                              wojny i tak zasługiwali na stryczek (chyba że zwycięzcy by z tego prawa
                              zrezygnowali)

> Nie wiem tylko, do jakiej to cywilizacji nalezy JKM.

do tej opartej na prawdzie

> Cywilizacji nie buduje sie na zadnej "prawdzie", tylko na zbiorze zasad.

Prawie zawsze tak właśnie jest jak piszesz. Nie może być inaczej, bo prawda z
                              definicji jest tylko jedna. I dlatego jest też jeden wyjątek od opisanej przez
                              ciebie zasady.

> jedna z zasad to mozliwosc podwazania zasad

Brrrrrrr

Wyszło szydło z worka

To się nazywa AUTOKOMPROMITACJA kolego kimmijiki.
                              • Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.zamosc.mm.pl 06.09.03, 17:03

> Jak to ? Przecież naziści byli agresorami, więc jako tacy w wyniku przegranej
                                > wojny i tak zasługiwali na stryczek

Jakim prawem?

> > Nie wiem tylko, do jakiej to cywilizacji nalezy JKM.
                                >
                                >
                                > do tej opartej na prawdzie

Czyli jakiej?

> Prawie zawsze tak właśnie jest jak piszesz. Nie może być inaczej, bo prawda z
                                > definicji jest tylko jedna. I dlatego jest też jeden wyjątek od opisanej
                                > przez ciebie zasady.

Jaki?

> To się nazywa AUTOKOMPROMITACJA kolego kimmijiki.

?
                    • Gość: PABLO Re: powazne tematy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.03, 14:47

> Gość portalu: PABLO napisał(a):
                      >
                      > > film ten może obudzić stare antysemickie demony iż to Żydzi ukrzyżowali
                      > > Chrystusa, co może jest zgodne z prawdą ale po co komu taka prawda?
                      >
                      > Do Biblii dawno nie zagladalem, ale jesli pamiec mnie nie myli, Jezusa
                      > ukrzyzowali Rzymianie. W zgodzie z rzymskim prawem zreszta, a Wasz idol JKM
                      > twierdzi przeciez, ze prawo jest swiete i nalezy go zawsze i wszedzie
                      > bezwzglednie przestrzegac - co prowadzi do wniosku, ze ukrzyzowanie bylo jak
                      > najbardziej sluszne...

Brawo! i tej wersji powinien Gibson sie trzymać! Po co jakies wstawki z
                      Barabaszem i umywaniem rąk przez Piłata? Nie będę juz wspominał że wołanie
                      zgromadzonych Żydów: "krew jego na nas i na syny nasze" nie brzmi zbyt
                      szczęśliwie w kontekście Holocaustu.
                  • Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 11:32

> Gość portalu: erik napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: PABLO napisał(a):
                    >
                    >
                    > A propos tematyki religijnej w sztuce czy słyszeliście o kłopotach Mela
                    > Gibsona
                    >
                    > w związku z kręconym przez niego filmem o ukrzyzowaniu Chrystusa. podobno
                    > organizacje żydowskie wystosowały protest iz film ten może obudzić stare
                    > antysemickie demony iż to Żydzi ukrzyżowali Chrystusa, co może jest zgodne z
                    > prawdą ale po co komu taka prawda? Polityczna poprawnośc nakazuje więc w
                    > filmie
                    >
                    > nie poruszać tej kwestii.

Niestety, to nie były tylko organizacje żydowskie :-(

W tej chwili Gibson ma ponoć również problemy ze znalezieniem dystrybutora

Się dzieje :-((((((((((((((

> Lepiej jednak kręcić filmy w rodzaju Matrixa bo można
                    >
                    > śmiało obejśc te problemy, a rzucic tylko delikatne aluzje to tu tam. Życie
                    > artysty łatwe nie jest!

Oj nie.
                    Choć Gibson to nie tylko artysta.
                    Jest też synem swego ojca, który to ojciec (a za nim i syn) ma bardzo osobliwe
                    zdanie o kondycji Kościoła katolickiego...

Dość powiedzieć, że w czasie kręcenia "Pasji" Gibson codziennie uczestniczył w
                    mszy świętej wszechczasów.
    • Gość: RdM Re: Nudy straszl& & & #35 35 305;we IP: *.dial.proxad.net 06.09.03, 17:32
      jedno zdanie wpisu -tyle odpowiedzi. Wow!

Pozdrawiam.

PS: Zaloga! (to do ekipy Nautilusa): "pelne zanuzenie"

PPS: owszem: jestem wielkim fanem pierwszego Matriksa. Wstyd przyznac: drugiego
      nie widzialem (bo mlodsza mlodziez (juz ochrzczona (u cystersow bien sur) mi
      zabkuje i czasu na cokolwiek mam malo). A poza zabkowaniem to jak zwykle:
      praca, dom, zona, kapiele mlodziezy, nauka obslugi nocnika, karmienie mlodziezy
      mlodszej, czytanie bajek dla mlodziezy starszej, etc.

Jak kto umie to niech sobie przeczyta w The Economist sprzed tygodnia co oni
      pisza o czlonkostwie PRL w UE. To nie ja napisalem - slowo honoru.

PPS: Erik: ty sie nie migaj, tylko do roboty. Corki sie starzeja.

RdM
      • Gość: RdM W temacie Michtrixa IP: *.dial.proxad.net 06.09.03, 17:43
        W temacie Michtrixa: jak ktos zyczy wiedziec o co chodzi to lekture powinien
        zaczac tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=4687423&a=4845139
        a potem przeczytac sobie wpisy MOr'a.

Oryginalny wpis pt: "Michtrix" pojawil sie w WWW po raz pierwszy w 2001 roku
        bodaj na forum NP (albo Frondy). Ale to mniejsza.

PS: dla jasnosci: MOr i RdM to dwie rozne osoby, ale w temacie Michtrixa nasz
        poglad jest zbiezny.

RdM
      • Gość: erik Re: Nudy straszl& & & & #35 35 35 305;we IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 11:24

> Zaloga! (to do ekipy Nautilusa): "pelne zanuzenie"

Tak jest kapitanie !

> Erik: ty sie nie migaj, tylko do roboty. Corki sie starzeja.

Ech, kiedy w końcu zauważysz, że w tym miganiu jest metoda. Pomyśl tylko. Czy
        dwadzieścia kilka lat różnicy to naprawdę tak dużo ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka