Gość: RdM IP: 213.139.217.* 01.09.03, 18:30 Halo, jest tu kto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vico Re: Nudy straszl& & & #35 35 305;we IP: *.adsl.pi.be 01.09.03, 18:41 Czasem ktos sie pojawia, ale tylko od wielkiego swieta. Wynika to chyba z pelnej zgody dyskutantow. Nie mamy o co sie poklocic ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Tajemniczy RdM IP: 62.233.197.* 01.09.03, 19:45 Nie jest tak źle. Widzę,że nadal wielu z nas tu zagląda. Tylko tematów do dyskusji na razie brakuje. Ale i to się wktórce zmieni. Niedługo debata budżetowa... Aha, przypomniałem sobie. Vico, napisałeś,ze Robert to bardzo tajemnicza osoba. No pewnie. Żonaty i dzieciaty opat, hmm... Ciekawe. Z tym opatem to jakieś żarty co, Robercie? Tak samo jak z wyspami Bergamuta. Niektórzy uwierzyli, ze naprawde tam pojechałeś, he, he.. Odpowiedz Link Zgłoś
wolna_galicja Re: Tajemniczy RdM 01.09.03, 21:43 Gość portalu: robi napisał(a): > Aha, przypomniałem sobie. Vico, napisałeś,ze Robert to bardzo tajemnicza > osoba. No pewnie. Żonaty i dzieciaty opat, hmm... Ciekawe. Z tym opatem to > jakieś żarty co, Robercie? Tak samo jak z wyspami Bergamuta. Niektórzy > uwierzyli, ze naprawde tam pojechałeś, he, he.. Jako osoba, która (chyba) pierwsza nazwała Roberta opatem wyjaśniam. To taki mały żarcik. Nick RdM pochodzi od św. Roberta z Szampanii - założyciela zakonu cystersów i pierwszego opata klasztoru w Citeaux (łac. Cistercium - stąd nazwa). Jeśli Cię to interesuje, to polecam lekturę: www.mateusz.pl/wdrodze/nr304/304-09-C-Bobry.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Tajemniczy RdM IP: 62.233.197.* 01.09.03, 22:07 wolna_galicja napisał: > Jako osoba, która (chyba) pierwsza nazwała Roberta opatem wyjaśniam. To taki > mały żarcik. Nick RdM pochodzi od św. Roberta z Szampanii - założyciela zakonu > cystersów i pierwszego opata klasztoru w Citeaux (łac. Cistercium - stąd nazwa) Ja to wiem. Czytałem posty RdM-a. Gdzieś nawet na wezwanie Gabrysi napisał swój zyciorys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztofsf Re: Tajemniczy RdM IP: 213.155.166.* 01.09.03, 22:10 Te pogawedki kojaza mi sie z okopami w czasie I wojny swiatowej, gdy zolnierze tak sobie gadulili o wszystkim i o niczym w oczekiwaniu na atak.........:) pzdr krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Tajemniczy RdM IP: 62.233.197.* 01.09.03, 22:21 Wejdź sobie na usenet. Tam jest ciekawiej. Zmieniam zdanie, co do grupy. Może się skusisz ponownie Krzysztofie. Aha, dzięki za maila. Pozdrawiam robi Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: Nudy straszl& & & #35 35 305;we 01.09.03, 19:40 Gość portalu: RdM napisał(a): > Halo, jest tu kto? Ano. Odpowiedz Link Zgłoś
wolna_galicja Fakt, Robercie, nudy.... 01.09.03, 21:37 Gość portalu: RdM napisał(a): > Halo, jest tu kto? Jestem, jestem, ale nudy straszliwe. Tematy niemrawo powracają, ja zaczynam cytować sam siebie a Kimmjiki z nudów zaczął pisać jako Fraggles... NIestety, jaj zaczną się dopiero po 1 maja. Tobie to dobrze - możesz patrzeć z oddali :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Nudy okropne 01.09.03, 22:26 Dyskusje o niczym, jęki, że USA jest do dupy, Unia jest do dupy, wszystko jest do dupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Nudy straszl& & & #35 35 305;we IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 12:38 Gość portalu: RdM napisał(a): > Halo, jest tu kto? Cześć Ostatnio sobie przypomniałem o Twojej idei koalicji PO-PiS-PSL-LPR. Dlaczego ? Bo znowu ujawnił się Matrix. Cała opozycja chce odnowy, ale akurat tak się dziwnie złożyło że jeśli jednej partii podoba się jakiś słuszny postulat, to tej drugiej się on nie podoba, i na odwrót. PO chce jednomandatowych okręgów wyborczych, ale PiS już nie bardzo. PiS chce referendum w sprawie konstytucji europejskiej, ale PO już nie. Podobnie jest z wszystkimi WAŻNYMI sprawami (podatki, prywatyzacja, aborcja). Pluralizm w sam raz taki, żeby broń Boże nie zrobić czegoś mądrego. Oczywiście można myśleć, że to tylko przypadek, ale ja mam już deja vu... Matrix po prostu czsami nawala i można zobaczyć coś więcej... O PSL-u nie powiem nic, bo ci myślą ostatnio tylko o rzepaku. A LPR to często dobre chłopaki, choć rozdarte między wygodną opcją wtopienia się w Matrix a wyrzeczeniami wynikającymi z konieczności walki o Prawdę. Tak, soczysty stek smakuje jak cholera, choć nieprawdziwy. To tyle na razie z pokładu Nautilusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragless Re: Nudy straszl& & & & #35 35 35 305;we IP: *.mysiar.net / 192.168.1.* / 80.48.165.* 02.09.03, 12:44 Gość portalu: erik napisał(a): > Podobnie jest z wszystkimi WAŻNYMI sprawami (podatki, prywatyzacja, aborcja). O ile mi wiadomo, wszystkie wymienione partie popieraja obecna ustawe antyaborcyjna. Ba, nawet SLD ja ostatnio popiera, bo dobre stosunki z Kosciolem wiecej warte niz wlasne poglady. > To tyle na razie z pokładu Nautilusa. Cale szczescie, ze przed nami juz tylko jedna czesc Matrixa - potem moze Ci przejdzie ta mania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip powazne tematy IP: *.2.core.net.pl 02.09.03, 12:50 Skoro poruszamy juz tak wazny temat, to gdzie w Matrixie byl Nautilus ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.mysiar.net / 192.168.1.* / 80.48.165.* 02.09.03, 12:57 O ile pamietam, tak sie nazywal pojazd, w ktorym mieszkal Morfeusz z ekipa. Ale on nie byl w Matrixie, tylko w realu;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip podrazmy IP: *.2.core.net.pl 02.09.03, 13:05 Mialem na mysli film("Matrix"), ale tam statek nazywal sie Nebuchadnezzar. Nautilus jest z Verne`a ("20 tys.mil..."). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragless Re: podrazmy IP: *.mysiar.net / 192.168.1.* / 80.48.165.* 02.09.03, 13:10 Gość portalu: klip napisał(a): > Mialem na mysli film("Matrix") Nie watpie, ale nie moglem nie skorzystac z okazji zeby zazartowac;-). > ale tam statek nazywal sie Nebuchadnezzar. Faktycznie, sklerotyk ze mnie. No to nie wiem, trzeba zwrocic sie z tym pytaniem do erika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 13:07 Gość portalu: klip napisał(a): > Skoro poruszamy juz tak wazny temat, to gdzie w Matrixie byl Nautilus ? Tfu, Nabuchodonozor. I TO Z BIBLII !!! Prześladowca Izraelitów. Nie jestem jakimś wielkim fanem tego filmu, ale RdM chyba jest, a ja zawsze bardzo chcę mu się przypodobać. Tym razem chciałem za bardzo :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: powazne tematy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 13:18 Gość portalu: erik napisał(a): > Gość portalu: klip napisał(a): > > > Skoro poruszamy juz tak wazny temat, to gdzie w Matrixie byl Nautilus ? > > > Tfu, Nabuchodonozor. I TO Z BIBLII !!! Prześladowca Izraelitów. > > Nie jestem jakimś wielkim fanem tego filmu, ale RdM chyba jest, a ja zawsze > bardzo chcę mu się przypodobać. Tym razem chciałem za bardzo :-)))) To ciekawe że nazwali tym imieniem statek. Czyżby jakaś aluzja że za matrixem stoją starozakonni. Musze jeszcze raz obejrzec ten film pod kątem antysemityzmu i w razie czego napisać donos do Michtrixa. Teraz sobie przypomnialem że przecież niósł pewne fundamentalistyczne przesłania (np. Trinity). Chociaż będe twierdził że to jest jednak gnoza. A z gnoza uporalismy sie juz chyba w II wieku? no ale gnoza jest bardzo fotogeniczna i odradza sie w stu formach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 12:33 Gość portalu: PABLO napisał(a): > To ciekawe że nazwali tym imieniem statek. Czyżby jakaś aluzja że za matrixem > stoją starozakonni. :-))))))))))))))))) > Teraz sobie przypomnialem że > przecież niósł pewne fundamentalistyczne przesłania (np. Trinity). Jest tego więcej. Neo w Matrixie nazywa się Anderson. Ponć jedno z tłumaczeń tego nazwiska to Syn Człowieczy. Cypher któremu smakował soczysty stek może w takim razie przestawiać postać Judasza. A po dodaniu dwóch liter otrzymujemy Lucypher. Poza tym Neo umiera aby po chwili zmartwychwstać..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: powazne tematy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.03, 13:07 Gość portalu: erik napisał(a): > Gość portalu: PABLO napisał(a): > > > > To ciekawe że nazwali tym imieniem statek. Czyżby jakaś aluzja że za matri > xem > > stoją starozakonni. > > > :-))))))))))))))))) > > > > Teraz sobie przypomnialem że > > przecież niósł pewne fundamentalistyczne przesłania (np. Trinity). > > > Jest tego więcej. > Neo w Matrixie nazywa się Anderson. Ponć jedno z tłumaczeń tego nazwiska to Syn > > Człowieczy. > Cypher któremu smakował soczysty stek może w takim razie przestawiać postać > Judasza. A po dodaniu dwóch liter otrzymujemy Lucypher. > Poza tym Neo umiera aby po chwili zmartwychwstać..... Tak, czyzby więc Ewangelia dla pokolenia gier komputerowych? Ale zasada że świat jest zły/jest ułudą, oszustwem i został stworzony przez złego Demiurga, oraz że wyzwolenie/zbawienie jest dla wtajemniczonych - to juz GNOZA w czystej postaci. Ale gnoza jest bardzo fotogeniczna. A propos tematyki religijnej w sztuce czy słyszeliście o kłopotach Mela Gibsona w związku z kręconym przez niego filmem o ukrzyzowaniu Chrystusa. podobno organizacje żydowskie wystosowały protest iz film ten może obudzić stare antysemickie demony iż to Żydzi ukrzyżowali Chrystusa, co może jest zgodne z prawdą ale po co komu taka prawda? Polityczna poprawnośc nakazuje więc w filmie nie poruszać tej kwestii. Lepiej jednak kręcić filmy w rodzaju Matrixa bo można śmiało obejśc te problemy, a rzucic tylko delikatne aluzje to tu tam. Życie artysty łatwe nie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.mysiar.net / 192.168.1.* / 80.48.165.* 04.09.03, 13:39 Gość portalu: PABLO napisał(a): > film ten może obudzić stare antysemickie demony iż to Żydzi ukrzyżowali > Chrystusa, co może jest zgodne z prawdą ale po co komu taka prawda? Do Biblii dawno nie zagladalem, ale jesli pamiec mnie nie myli, Jezusa ukrzyzowali Rzymianie. W zgodzie z rzymskim prawem zreszta, a Wasz idol JKM twierdzi przeciez, ze prawo jest swiete i nalezy go zawsze i wszedzie bezwzglednie przestrzegac - co prowadzi do wniosku, ze ukrzyzowanie bylo jak najbardziej sluszne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 11:32 Gość portalu: Fragless napisał(a): > Do Biblii dawno nie zagladalem, ale jesli pamiec mnie nie myli, Jezusa > ukrzyzowali Rzymianie. W zgodzie z rzymskim prawem zreszta, a Wasz idol JKM > twierdzi przeciez, ze prawo jest swiete i nalezy go zawsze i wszedzie > bezwzglednie przestrzegac - co prowadzi do wniosku, ze ukrzyzowanie bylo jak > najbardziej sluszne... Good boy ! Słuszne z punktu widzenia prawa, ale nie z punktu widzenia... słuszności. Poczytaj sobie w ostatnim "NCz!" artykuł "Za co stracili Hilla ?". Autorstwa oczywiście JKM :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.zamosc.mm.pl 05.09.03, 12:47 Gość portalu: erik napisał(a): > Słuszne z punktu widzenia prawa, ale nie z punktu widzenia... słuszności. > Poczytaj sobie w ostatnim "NCz!" artykuł "Za co stracili Hilla ?". Autorstwa > oczywiście JKM :-) Wlasnie do tego sie odnosilem mowiac o pogladach JKMa na prawo. Z tego co on tam bredzi, wynika jasno: Prawo uber alles. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 13:40 Gość portalu: Fragless napisał(a): > > Wlasnie do tego sie odnosilem mowiac o pogladach JKMa na prawo. Z tego co on > tam bredzi, wynika jasno: Prawo uber alles. A jednak źle zrozumiałeś :-( Z tego artykułu nie wynika, że "prawo uber alles", ale że prawo nie działa wstecz. Zasada "lex retro non agit" to jedna z podwalin cywilizacji łacińskiej. Jeżeli uważasz, że JKM "bredzi" to tylko dajesz dowód na to, że jesteś już jakby z innej bajki. Po prostu nie macie już z JKM-em wspólnego kodu cywilizacyjnego. Ty będziesz twierdził, że JKM bredzi, a JKM będzie twierdził że ty bredzisz. I co najgorsze, nie ma żadnych szans żebyście się kiedykolwiek dogadali. Różnice cywilizacyjne są praktycznie nie do zasypania. Czyli nikt z was nie bredzi. Macie rację o tyle, o ile pozostajacie w swoim kręgu cywilizacyjnym. Pytanie brzmi tylko, która cywilizacja zbudowana jest na prawdzie ? Z tego co wiem to wy twierdzicie, że wszystkie są sobie równe i nie ma jednej prawdziwej. I dlatego jesteście skazani na klęskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.zamosc.mm.pl 05.09.03, 16:08 Gość portalu: erik napisał(a): > Z tego artykułu nie wynika, że "prawo uber alles", ale że prawo nie działa > wstecz. Z artykulu wynika, ze gdyby Hitler wprowadzil prawo pozwalajace mordowac Zydow, to po wojnie nikt nie moglby zrobic nazistom krzywdy, bo ich zbrodnie bylyby zgodne z prawem. Jak dla mnie to prowadzi jednoznacznie do wniosku, ze "prawo uber alles". > Zasada "lex retro non agit" to jedna z podwalin cywilizacji łacińskiej. Tego nie kwestionuje. > Czyli nikt z was nie bredzi. Macie rację o tyle, o ile pozostajacie w swoim > kręgu cywilizacyjnym. Mozna to i tak nazwac. Nie wiem tylko, do jakiej to cywilizacji nalezy JKM. > Pytanie brzmi tylko, która cywilizacja zbudowana jest > na prawdzie ? Z tego co wiem to wy twierdzicie, że wszystkie są sobie równe i > nie ma jednej prawdziwej. I dlatego jesteście skazani na klęskę. Cywilizacji nie buduje sie na zadnej "prawdzie", tylko na zbiorze zasad. Jesli zasady sa sensowne, cywilizacja sie rozwija, jesli nie - upada. Nasza cywilizacja sie rozwija i dominuje w swiecie, wiec nasze zasady sa widocznie najlepsze. A poniewaz jedna z zasad to mozliwosc podwazania zasad, nasza cywilizacja zawsze bedzie mogla dostosowac swoje zasady do zmieniajacego sie swiata. Jestesmy wiec skazani na sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 16:11 Gość portalu: Fragless napisał(a): > Z artykulu wynika, ze gdyby Hitler wprowadzil prawo pozwalajace mordowac > Zydow, > > to po wojnie nikt nie moglby zrobic nazistom krzywdy, bo ich zbrodnie bylyby > zgodne z prawem. Jak dla mnie to prowadzi jednoznacznie do wniosku, ze "prawo > uber alles". Jak to ? Przecież naziści byli agresorami, więc jako tacy w wyniku przegranej wojny i tak zasługiwali na stryczek (chyba że zwycięzcy by z tego prawa zrezygnowali) > Nie wiem tylko, do jakiej to cywilizacji nalezy JKM. do tej opartej na prawdzie > Cywilizacji nie buduje sie na zadnej "prawdzie", tylko na zbiorze zasad. Prawie zawsze tak właśnie jest jak piszesz. Nie może być inaczej, bo prawda z definicji jest tylko jedna. I dlatego jest też jeden wyjątek od opisanej przez ciebie zasady. > jedna z zasad to mozliwosc podwazania zasad Brrrrrrr Wyszło szydło z worka To się nazywa AUTOKOMPROMITACJA kolego kimmijiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragless Re: powazne tematy IP: *.zamosc.mm.pl 06.09.03, 17:03 Gość portalu: erik napisał(a): > Jak to ? Przecież naziści byli agresorami, więc jako tacy w wyniku przegranej > wojny i tak zasługiwali na stryczek Jakim prawem? > > Nie wiem tylko, do jakiej to cywilizacji nalezy JKM. > > > do tej opartej na prawdzie Czyli jakiej? > Prawie zawsze tak właśnie jest jak piszesz. Nie może być inaczej, bo prawda z > definicji jest tylko jedna. I dlatego jest też jeden wyjątek od opisanej > przez ciebie zasady. Jaki? > To się nazywa AUTOKOMPROMITACJA kolego kimmijiki. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: powazne tematy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.03, 14:47 Gość portalu: Fragless napisał(a): > Gość portalu: PABLO napisał(a): > > > film ten może obudzić stare antysemickie demony iż to Żydzi ukrzyżowali > > Chrystusa, co może jest zgodne z prawdą ale po co komu taka prawda? > > Do Biblii dawno nie zagladalem, ale jesli pamiec mnie nie myli, Jezusa > ukrzyzowali Rzymianie. W zgodzie z rzymskim prawem zreszta, a Wasz idol JKM > twierdzi przeciez, ze prawo jest swiete i nalezy go zawsze i wszedzie > bezwzglednie przestrzegac - co prowadzi do wniosku, ze ukrzyzowanie bylo jak > najbardziej sluszne... Brawo! i tej wersji powinien Gibson sie trzymać! Po co jakies wstawki z Barabaszem i umywaniem rąk przez Piłata? Nie będę juz wspominał że wołanie zgromadzonych Żydów: "krew jego na nas i na syny nasze" nie brzmi zbyt szczęśliwie w kontekście Holocaustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: powazne tematy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 11:32 Gość portalu: PABLO napisał(a): > Gość portalu: erik napisał(a): > > > Gość portalu: PABLO napisał(a): > > > A propos tematyki religijnej w sztuce czy słyszeliście o kłopotach Mela > Gibsona > > w związku z kręconym przez niego filmem o ukrzyzowaniu Chrystusa. podobno > organizacje żydowskie wystosowały protest iz film ten może obudzić stare > antysemickie demony iż to Żydzi ukrzyżowali Chrystusa, co może jest zgodne z > prawdą ale po co komu taka prawda? Polityczna poprawnośc nakazuje więc w > filmie > > nie poruszać tej kwestii. Niestety, to nie były tylko organizacje żydowskie :-( W tej chwili Gibson ma ponoć również problemy ze znalezieniem dystrybutora Się dzieje :-(((((((((((((( > Lepiej jednak kręcić filmy w rodzaju Matrixa bo można > > śmiało obejśc te problemy, a rzucic tylko delikatne aluzje to tu tam. Życie > artysty łatwe nie jest! Oj nie. Choć Gibson to nie tylko artysta. Jest też synem swego ojca, który to ojciec (a za nim i syn) ma bardzo osobliwe zdanie o kondycji Kościoła katolickiego... Dość powiedzieć, że w czasie kręcenia "Pasji" Gibson codziennie uczestniczył w mszy świętej wszechczasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RdM Re: Nudy straszl& & & #35 35 305;we IP: *.dial.proxad.net 06.09.03, 17:32 jedno zdanie wpisu -tyle odpowiedzi. Wow! Pozdrawiam. PS: Zaloga! (to do ekipy Nautilusa): "pelne zanuzenie" PPS: owszem: jestem wielkim fanem pierwszego Matriksa. Wstyd przyznac: drugiego nie widzialem (bo mlodsza mlodziez (juz ochrzczona (u cystersow bien sur) mi zabkuje i czasu na cokolwiek mam malo). A poza zabkowaniem to jak zwykle: praca, dom, zona, kapiele mlodziezy, nauka obslugi nocnika, karmienie mlodziezy mlodszej, czytanie bajek dla mlodziezy starszej, etc. Jak kto umie to niech sobie przeczyta w The Economist sprzed tygodnia co oni pisza o czlonkostwie PRL w UE. To nie ja napisalem - slowo honoru. PPS: Erik: ty sie nie migaj, tylko do roboty. Corki sie starzeja. RdM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RdM W temacie Michtrixa IP: *.dial.proxad.net 06.09.03, 17:43 W temacie Michtrixa: jak ktos zyczy wiedziec o co chodzi to lekture powinien zaczac tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=4687423&a=4845139 a potem przeczytac sobie wpisy MOr'a. Oryginalny wpis pt: "Michtrix" pojawil sie w WWW po raz pierwszy w 2001 roku bodaj na forum NP (albo Frondy). Ale to mniejsza. PS: dla jasnosci: MOr i RdM to dwie rozne osoby, ale w temacie Michtrixa nasz poglad jest zbiezny. RdM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Nudy straszl& & & & #35 35 35 305;we IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 11:24 Gość portalu: RdM napisał(a): > Zaloga! (to do ekipy Nautilusa): "pelne zanuzenie" Tak jest kapitanie ! > Erik: ty sie nie migaj, tylko do roboty. Corki sie starzeja. Ech, kiedy w końcu zauważysz, że w tym miganiu jest metoda. Pomyśl tylko. Czy dwadzieścia kilka lat różnicy to naprawdę tak dużo ? Odpowiedz Link Zgłoś