28.05.12, 12:51
Witam.Czy ktoś może mi odpowiedzieć na takie pytanie.W naszej wspólnocie mamy spore nadpłaty.Wiem że część włascicieli dostała już rozliczenie i rozliczyła się w czynszu.Jest 28 maj-ja do tej pory rozliczenia i zwrotu nie dostałam.Nie wiem kiedy powinni mnie rozliczyć z nadpłaty za ubiegły rok.Nie rozumiem też dlaczego jedni sa rozliczeni-inni-nie.Zanim wystosuję pismo-może tutaj ktoś mi udzieli informacji.Czy jest jakiś termin-obowiązujący do rozliczenia.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Nadpłata 28.05.12, 12:59
      A nie prościej zadzwonić do administracji i się dowiedzieć, kiedy dostaniesz rozliczenie?
      Może już dawno wysłali i się zgubiło, może oni przypadkowo zgubili, może...
      • marysia955 Re: Nadpłata 28.05.12, 13:19
        Pytałam administratora.Odpowiedział mi ze w kwietniu dostanę.Nie wiem według jakiego klucza rozliczyli innych.Nie pasuje mi ani nazwiskami ani numerami mieszkań.Zawsze wkładali nam do skrzynek pocztowych.Chodzi o to że muszę napisać i zażadać odpowiedzi na pismie ale nie orientuję się ile czasu mają na rozliczenie.Czy muszą zaraz po zebraniu-koniec marca czy wtedy kiedy im się chce.
        • xxxll Re: Nadpłata 28.05.12, 13:54
          marysia955 napisał(a):

> Pytałam administratora.Odpowiedział mi ze w kwietniu dostanę.Nie wiem według ja
          > kiego klucza rozliczyli innych.Nie pasuje mi ani nazwiskami ani numerami mieszkań.
          > Zawsze wkładali nam do skrzynek pocztowych. Chodzi o to że muszę napisać
          > i zażadać odpowiedzi na piśmie, ale nie orientuję się ile czasu mają na rozliczenie.
          > Czy muszą zaraz po zebraniu-koniec marca czy wtedy kiedy im się chce.

Czas już założyć kacie i przejść się do administratora wspólnoty.
          Tu ci nikt tego nie zrobi !. To tam zadaj te wszystkie pytania ....

Jak dostaniesz rozliczenie i odpowiedzi to cię gorąco zapraszamy na forum
    • stary-4 Re: Nadpłata 29.05.12, 01:06
      Terminy rozliczenia powinny być zawarte w regulaminie wspólnoty. Należy pobrać od administratora obowiązujące regulaminy i aktualne uchwały i zapoznać się. Nie ma jednolitego terminu rozliczania się we wspólnotach.
    • balanger4 Re: Nadpłata 29.05.12, 17:49
      Zgodnie z:
      "...Art. 29. 1a. Okresem rozliczeniowym wspólnoty mieszkaniowej jest rok kalendarzowy..."
      Czyli na koniec roku kalendarzowego zarząd wspólnoty powinien dokonać rozliczenia właścicieli. W przeciwnym wypadku nie powinien dostać absolutorium na zebraniu rocznym i należałoby go zmienić.
      Przyjęte jest w większości wspólnot, że najpóźniej do końca marca powinno to nastąpić, czyli razem z zawiadomieniem o zebraniu (zgodnie z art. 30 i 32) każdy właściciel powinien otrzymać rozliczenia aby ewentualne niejasności wyjaśnić na zebraniu i po rozliczeniu starego roku podjąć uchwały o opłatach na rok bieżący.
      • zarzad_oliv Re: Nadplata - jaki okres przedawnienia? 30.05.12, 15:16
        Tak swoją drogą to jaki jest okres przedawnienia dla żądania zwrotu nadpłat:

a) za wydatki związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej (art. 12 ust. 2 w połączeniu z art. 14 uowl)?
        b) za wydatki związane z utrzymaniem lokalu - głównie media (art. 13 ust. 1 uowl)?

10 lat (ogólne), 3 lata (okresowe), 2 lata (dostawa energii)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka