Dodaj do ulubionych

Elegancko podać herbatkę

02.06.10, 01:57
Nie rozumiem paru rzeczy w związku z imbrykiem. Zalewamy wrzątkiem liście
herbaty w celu uzyskania esencji czy zalewamy jakoby na gotową herbatę, którą
potem podajemy do filiżanek gościom?

Druga sprawa: jeżeli robimy gotową herbatę w tzw imbryku to jak nalewając
gościom uniknąć wlania fusów?
Czy wypada wlewać z pomocą koszyczka do filiżanki gościa?
Czy po prostu wlać i nie zwracać uwagi że jakiś fus się dostał?

Trzecia sprawa: jeżeli to jednak esencja to w takim bądź razie musze podac
drugi dzbanek z gorącą na podgrzewaczu wodą do zalania herbatki w filiżance?

Czwarta sprawa: jeśli mam gotową herbatę w dzbanku i rozlałam ją do filiżanek
nie powinnam dolewać drugi raz tej samej z dzbanka ponieważ fuski za bardzo
naciągną się aromatem i powinnam w tym wypadku iść zaparzyć nową świeżą?

Piąta sprawa: Po co te podgrzewacze? Nie rozumiem. Jeżeli zalewamy w imbryku
na gotową herbatkę i fuski się naciągną, po rozlaniu do filiżanek nie możemy
pozostawić jej na podgrzewaczu bo herbata będzie się dalej parzyć, czego w
gruncie rzeczy nie powinno się czynić. Więc jak z tym jest?

Jeśli ktoś pomoże będę wdzięczna. Zagmatwałam się trochę w studiowaniu
parzenia herbatki.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katarinabeauty Re: Elegancko podać herbatkę 02.06.10, 10:44
      Wiem, że tematów mnóstwo o herbatach i kawach, ale nijak nie mogę znaleźć tego,
      czego szukam.
      Mianowicie już rozeznałam się, że serwis do kawy to nie to samo co do herbaty :)
      Zabrzmiało dość groteskowo, ale chodziło mi o to, że herbatę podajemy w innej
      filiżance a kawę w innej.
      I tu powstaje pytanie.
      Prosiłabym o pomoc.
      Jeśli mam serwis do kawy i filiżanki do kawy są inne, innego wzoru i kształtu od
      filiżanek do herbaty (inny serwis), to jak podajecie gościom jeżeli jeden
      zażyczy sobie herbatę a drugi kawę?
      W osobnych do tego filiżankach z innych kompletów czy wówczas podajemy z jednego
      serwisu, np do herbaty??
      Pilnie proszę o pomoc:)
      • felinecaline Re: Elegancko podać herbatkę 05.06.10, 18:58
        Nie tylko filizanki sa inne, dzbanki rowniez.
        Ja podaje kawe w filizance do kawy, herbate w filizance do herbaty, nawet z
        roznych serwisow, w ogole lubie i zreszta kolekcjonuje zdekompletowana porcelane
        a znajomi zazwyczaj dopominaja sie swoich ulubionych filizanek.
        • katarinabeauty Re: Elegancko podać herbatkę 14.06.10, 11:22
          Rozumiem, że tak można:) tzn przystoi i jest to eleganckie?
          byłabym wdzięczna za rady z parzeniem herbaty
          pozdrawiam
          • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 21.07.10, 12:36
            Najlepiej herbate zaparzyc w kuchni (to kilka minut - przewaznie nie wiecej niz 3) a nastepnie przelac, juz bez lisci (pozostaja w imbryku w ktorym parzylismy, do nastepnych zalan, jesli gatunek herbaty na to pozwala)do czajniczka w ktorym pojdzie na stol i tam na podgrzewacz.
            Jesli zaparzamy jednorazowo dokladnie tyle herbaty ile rozlejemy do filizanek zaraz po jej zaparzeniu, mozna podac na stol w czajniczku w ktorym parzylismy i zaraz po zaparzeniu rozlac do filizanek.
            Przy herbatach o duzych lisciach (np. oolong) jest nikla szansa, ze jakis lisc przedostanie sie do naparu nalewanego gosciom. A jesli nawet.....to co z tego?
            • marcinos4 Re: Elegancko podać herbatkę 22.07.10, 10:58
              Ja jakiś czas temu oszalałem na punkcie herbaty. W Klubie Miłośników Dobrej
              Herbaty dowiedziałem się że podobno dobrze podana herbata od razu inaczej
              smakuje. Zakupiłem więc ładną porcelanę i teraz z każde picie herbatki to jak
              swojego rodzaju ceremonia. Polecam dobrą porcelanę do herbaty bo wtedy smakuje
              super i z klasa.
              • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 22.07.10, 12:28
                Mnie zaintrygowalo parzenie zielonych (glownie te parza sobie w Chinach) herbat w porowatych glinianych czajniczkach.
                Taki czajniczek to jak angielski trawnik - po 100 latach to herbata z niego.... ;)

Jesli zainteresowanie mi sie utzryma, to kupie sobie jeden czajniczek gliniany wylacznie pod zielone herbaty.
                Obecnie korzystam z porcelanowych i ceramicznych, osobno do pu erh, osobno do zielonych, a czarne i oolongi w tym samym.
                • marcinos4 Re: Elegancko podać herbatkę 23.07.10, 09:46
                  Ostatnio widziałem świetny zestaw kiperski. Ludzie w Klubie Miłośników Dobrej
                  Herbaty pisali nawet że wykorzystali go na spotkaniu ze znajomymi gdzie zrobili
                  sobie swoistego rodzaju rytuał z zaparzania herbatki. Zestawik był śliczniutki,
                  biała porcelana najwyższej jakości z maleńkimi kwaitowymi ręcznie malowanymi
                  wzorami. Fajna sprawa :)
                  • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 23.07.10, 10:16
                    marcinos4 napisał:

> Ostatnio widziałem świetny zestaw kiperski. Ludzie w Klubie Miłośników Dobrej
                    > Herbaty pisali nawet że wykorzystali go na spotkaniu ze znajomymi gdzie zrobili
                    > sobie swoistego rodzaju rytuał z zaparzania herbatki. Zestawik był śliczniutki,
                    > biała porcelana najwyższej jakości z maleńkimi kwaitowymi ręcznie malowanymi
                    > wzorami. Fajna sprawa :)

Z tym, ze porcelana (ogolnie bardzo zalecana do parzenia) nie chlonie aromatu.
                    Dlatego jest dobra do parzenia w ktorym nie grozi nam "zanieczyszczenie" aromatem poprzednio parzonych herbat, co moze sie zdazyc np w czajnikach ceramicznych.
                    Czajniczki gliniane z kolei, maja wewnetrzne powierzchnie lekko porowate i z biegiem lat, gdy prawidlowo sie w nich parzy dobre odmiany tego samego gatunku herbat, powierzchnia wewnetrzna wytwarza z wchlonietych skladnikow taka jakby skorupke, oddajaca przy parzeniu czesc wchlanianego aromatu. Stad porownanie do angielskich trawnikow, gdyz efekt jest odczuwalny po kilku czy kilkunastu latach intensywnego wykorzystania czajniczka.

Czytalem , ze rowniez parzenie w czajniczkach wykonanych ze srebra podnosi walry parzonej herbaty. Nie wiem jak konkretnie - przeciez porcelana tez nie reaguje chemicznie , zwlaszcza w zakresach temperatur wchodzacych w gre, ale w kilku miejscach podawano, ze srebro (moze jako katalizator? ) polepsza walory herbaty.
                    • marcinos4 Re: Elegancko podać herbatkę 26.07.10, 09:12
                      Bardzo ciekawie piszesz na ten temat. Takie posty bardzo miło się czyta, kiedy
                      ktoś wie o czym mówi. Wpadnij może do Klubu Miłosników Dobrej Herbaty bo takie
                      rady na pewno tam się przydadzą.
                      • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 26.07.10, 19:47
                        marcinos4 napisał:

> Bardzo ciekawie piszesz na ten temat. Takie posty bardzo miło się czyta, kiedy
                        > ktoś wie o czym mówi. Wpadnij może do Klubu Miłosników Dobrej Herbaty bo takie
                        > rady na pewno tam się przydadzą.

Ale wy tylko Dilmah pijecie.
                        • marcinos4 Re: Elegancko podać herbatkę 27.07.10, 10:35
                          To jest Klub Miłosników Dobrej Herbaty i rozmawiamy ogólnie o herbacie. Więc nie
                          tylko o herbacie Dilmah. Chociaż fakt większość pija Dilmah ale to nie konieczny
                          warunek żeby pogadac :)
                          • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 27.07.10, 11:40
                            oolong nie macie - a ostatnio odkrylem ta herbate :)
                            • marcinos4 Re: Elegancko podać herbatkę 27.07.10, 15:57
                              Posiadamy taką herbatę, sam osobiście jej próbowałem. Odsyłam do strony
                              www.sklep.dilmah.pl/p/pl/83008/dilmah_oolong_tea_ tam są wszystkie
                              informacje. Oolong idealnie pasuje do rybki. Polecam takie połączenie.
                              • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 27.07.10, 16:27
                                Brak
                                www.sklep.dilmah.pl/c/pl/7_14_3/2/1/0/long/sypkie.html
                                jest jedynie jakas wersja w torebkach (wybacz, ale wole placic za herbate a nie
                                ponosic w cenie wyrobow kosztow paczkowania w torebeczki. Do tego wymogiem
                                parzenia tych herbat jest duza przestrzen, zeby liscie mogly sie rozwinac - nie
                                tnie ich sie)

www.sklep.dilmah.pl/p/pl/83008/dilmah_oolong_tea_%5B25x2g%5D.html
                                Nic nie pisze co to za oolung - za wyjatkiem wymienienia polowy Chin i Tajwanu
                                jako ojczyzny tych herbat.
                                Gdzie lezy plantacja firmy Dilmach gdzie uprawia sie fermetuje tego typu herbate ?
                                • marcinos4 Re: Elegancko podać herbatkę 28.07.10, 10:23
                                  Plantacje Dilmah znajdują się na Cejlonie. Sama firma bardzo dba o odpowiednią
                                  fermentacje herbaty. Jest to starannie wyselekcjonowana herbata, zbierane są
                                  tylko dwa listki i pączek. Nie ma mowy o cięciu liści wszystko jest robione
                                  według naturalnych procesów. Po raz kolejny odsyłam do strony jak i do Klubu
                                  Miłośników Dobrej Herbaty gdzie cały proces można fermentacji, zbioru herbaty
                                  można obejrzeć.
                                  • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 28.07.10, 11:31
                                    Przeciez niemozliwe jest, zeby oolung mogl sie odpowiednio rozlozyc w torebce.
                                    Dwie lyzeczki herbaty pecznieja i wypelniaja mi polowe pojemnosci czajniczka z
                                    ktorego otrzymuje okolo 300 ml. naparu.

Odeslij mnie do strony na ktorej sa zdjecia lisci oolung bedacych w sprzedazy -
                                    z tych torebeczek
                                    • marcinos4 Re: Elegancko podać herbatkę 28.07.10, 16:26
                                      Wielkość liści nie ma znaczenia jeśli chodzi o jakość herbaty. Wpływa ona
                                      jedynie na moc naparu. Jednak herbata Uung Dilmah jest tak skomponowana że
                                      listki mają wystarczająco dużo miejsca w torebce. Kiper dobiera mieszankę tak
                                      żeby miała ona odpowiednią barwę, aromat i smak. W przypadku Dilmah mamy do
                                      czynienia z wielką dbałością o cały proces tworzenia herbaty. Jest on pakowana w
                                      hermetyczne opakowania co zapobiega absorbowaniu zapachów i wilgoci, czego nie
                                      można powiedzieć o sklepach z herbatą. Tam stoi ona w słojach jest ciągle
                                      otwierana, przesypywana. Dostaje się do niej wilgoć i mnóstwo różnych zapachów.
                                      A jak wiadomo herbata jest bardzo podatna i szybko absorbuje inne aromaty.
                                      Proponuje spróbować ulung Dilmah i sprawdzić czy czuje pan różnicę.
                                      • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 28.07.10, 16:51
                                        marcinos4 napisał:

> Wielkość liści nie ma znaczenia jeśli chodzi o jakość herbaty. Wpływa ona
                                        > jedynie na moc naparu.

Dlaczego herbaty Dilmach sypkie sa (lepsze gatunki) drozsze niz torebkowe?

>Jednak herbata Uung Dilmah jest tak skomponowana że
                                        > listki mają wystarczająco dużo miejsca w torebce.

Niemozliwe.
                                        Ta herbata zwieksza tak swoja objetosc, ze praktycznie nie da sie prawidlowo
                                        zaparzyc jej w metalowym zamknietym zaparzaczu.

Kiper dobiera mieszankę tak
                                        > żeby miała ona odpowiednią barwę, aromat i smak.

Jaka mieszanke?
                                        Oolung sa to herbaty jednorodne.

> W przypadku Dilmah mamy do
                                        > czynienia z wielką dbałością o cały proces tworzenia herbaty. Jest on pakowana
                                        > w
                                        > hermetyczne opakowania co zapobiega absorbowaniu zapachów i wilgoci, czego nie
                                        > można powiedzieć o sklepach z herbatą. Tam stoi ona w słojach jest ciągle
                                        > otwierana, przesypywana. Dostaje się do niej wilgoć i mnóstwo różnych zapachów.
                                        > A jak wiadomo herbata jest bardzo podatna i szybko absorbuje inne aromaty.
                                        > Proponuje spróbować ulung Dilmah i sprawdzić czy czuje pan różnicę.

Nie mam zamiaru marnowac pieniedzy (nie pije od pewnego czasu herbat w
                                        torebkach - zadnych). Z czym mam nie czuc roznicy? Z oolong milk czy Dung Ti? Bo
                                        oba przykladowe bardzo sie roznia i smakiem i aromatem - zapewniam. Ktores inny
                                        z oolongow chinskich czy raczej tajwanskie brac pod uwage?

Herbata to gatunek krzewow i miejsce uprawiania, sposob pielegnacji zbioru i
                                        fermentacji.
                                        W przypadku oolung dilmahowskiego sa to krzewy cejlonskie uprawiane na Cejlonie.
                                        Cejlonczycy maja wlasne herbaty i wlasna fermentacje, na plantacjach ktore
                                        zalozyli u nich Anglicy. - co daje wlasne wyroby, bardzo wysokiej klasy ale w
                                        swoim gatunku.
                                        Moga nasladowac wyroby chinskie czy japonskie (herbaty zielone), ale jest to
                                        nasladownictwo (nawet nie wiadomo czego - jaka odmiane maja nasladowac) i
                                        powinni sygnowac jednoznacznie swoja marka jako wlasne odmiany smakowa, ktore
                                        usiluja uzyskac.
                                  • dominikjandomin Re: Elegancko podać herbatkę 29.07.10, 17:06
                                    marcinos4 napisał:

> Plantacje Dilmah znajdują się na Cejlonie.

Dilmah sprzedaje herbaty nie tylko z Cejlonu...
                                    • Gość: fronek Re: Elegancko podać herbatkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 11:27
                                      Oczywiście, z tego co widziałem herbaty są z różnych stron świata - jednak
                                      podobno paczkowane są na Cejlonie :)

Pozdrawiam
                                      • krzysztofsf Re: Elegancko podać herbatkę 02.08.10, 13:11
                                        Gość portalu: fronek napisał(a):

> Oczywiście, z tego co widziałem

To znaczy?
                                        Byles w ich przetworni?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka