monika265 28.11.04, 22:20 czy ktoś wie jak zrobić dobrą kawę Latte samemu w domu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: kawa Latte IP: *.ctnet.pl 01.12.04, 14:31 Robisz kawke.Osobno ubijasz mleczko.Ale mieszasz w shakerze albo miksujesz je i dodtajesz na sama góre kawki i powstaje Ci wysoka pianka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kawa Latte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 08:12 a czym to się różni od capuccino? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: kawa Latte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.04, 00:07 Cappuchino to expresso z mleczna pianka, podawane w filiżankach, a latte - kawa z mlekiem i pianka, podawana w wysokich szklankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kawa Latte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 22:32 Czyli w zasadzie to to samo, różnica tylkow sposobie podania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: kawa Latte IP: *.gizycko.mm.pl 25.12.04, 23:52 wlasnie chyba nie - expresso jest mocna, z mielonej kawy, a latte jest slabsza i chyba moze byc zrobiona z rozpuszczalnej kurcze zglupialam, chyba trezba bedzie porozmawiac o tym z jakims kawiarnianym kelnerem;) jak sie czegos dowiem to dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: kawa Latte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 12:50 według tego co serwują w Sturbucksach to i Latte, i Capuccino sa robione na bazie mocnego expresso. Tylko do Latte dolewa sie gorace mleko i odrobine mlecznej pianki. Natomiast do Capuccino odrobine goracago mleka, i mnostwo mlecznej pianki (napowietrzonego mleka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze Sztokholmu Re: kawa Latte IP: 192.36.190.* 18.01.05, 14:10 W skaldie latte tez jest expresso, latte ma zdecydowanie wiecej mleka niz cappuccino (pol na pol) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.05 Re: kawa Latte 27.12.04, 15:56 Samo zrobie latte to jeszcze nic, żeby się udało trzeba mieć pewne niezbędne akcesoria. Ja parzę kawę w takim metalowym, włoskim expresie - można go kupić w marketach i ikei. Natomiast mleko ubjam specjalnym ubjaczem - są różne, ja poleca taki platikowy z ikei-kosztuje ok.7 zł. Do szklanki najpierw leję mleko, które w niej ubjam, anstępnie bardzo powoli wlewam domleka kawusię!!! Uwielbiam caffe latte!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaia Re: kawa Latte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 20:55 a jakie mleko? Tłuste? Zimne? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.05 Re: kawa Latte 06.01.05, 13:42 Tak tłuste i ciepłe, bo caffe latte używa się ciepłego spienionego mleka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: kawa Latte IP: *.azory.net.pl 18.01.05, 19:23 Swego czasu do kawy rozpuszczalnej Jacobs byly dolaczane szklanki gratis (najpier do kawy Latte potem do kawy mrozonej i niedawno do kawy po irlandzku).I na kawe Latte byl taki przepis : do szklanki wsypac 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej dolac goracej wody do polowy a reszte dopelnic goracym mlekiem.Chyba jeszcze cos tam bylo o bitej smietance na gore ale niestety nie pamietam.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zmm Re: kawa Latte 19.01.05, 16:27 Ej kawosze, nie ma czegos takiego jak expresso - myslalem ze nie wiedza tego tylko w prowincjonalnych kawiarenkach.. Espresso, espresso, espresso....!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilecka Re: kawa Latte IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.05, 23:50 nie ma ani expresso, jak zauwazyl zmm, ani kawy LATTE, bo latte to znaczy mleko po wlosku. to o czym mowa to CAFFELATTE. i tylko tak to wystepuje- pisane razem. caffelatte polega na tym ze bierze sie troche espresso wlewa sie to do szklanki podluznej i wlewa sie gorace mleko, z piana, ale nie tak duzo jak do cappuccino, w ogole to zacznijmy od tego ze w oryginalnym cappuccino powinna byc SAMA piana z mleka, a nie mleko. amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edis Re: kawa Latte IP: *.olsznet.ec.pl 23.05.05, 15:11 A jak zrobić kawę, zeby były trzy warstwy, na dole mleko, potem kawa, a na końcu pianka. Z ta ostatnią to nie ma problemu, tylko jak zrobić, zeby na dole było mleko a w środku kawa? Odpowiedz Link Zgłoś
clairejoanna Re: kawa Latte 23.05.05, 19:10 Co do tego, jak się robi caffelatte, to się zgadzam z ilecką. Ja jestem posiadaczką maszyny espresso od roku. Na początku rzeczywiście starałam się robić te wszystkie kawy (espresso con pana, caffelatte, cappucino, machciatto) wtedług przepisów, ale po kilku tygodniach mi się znudziło i tej chwili mieszam espresso z mlekiem i spienionym mlekiem tak, jak mi się podoba nie statanawiając się na nazwie. A jak chodzi o mleko spienione: Wczasie spieniania mleka, mleko się zagrzewa. Czy ktoś wie, jak zrobić dobrą piańkę mleczną? Czasem udaje mi się pięknie: Dużo piańki na wieszchu i mleko "płynne" na dnie. Ale czasem mi się robi taka jakaś ciapaja z ciepłym mlekiem. Od czego to zależy? Pozdrowienia, CJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilecka Re: kawa Latte IP: *.cust.tele2.it 23.05.05, 23:46 mleko powinno byc bardzo zimne, inaczej sie nie ubije na piane! Odpowiedz Link Zgłoś
clairejoanna Re: kawa Latte 24.05.05, 00:40 Gość portalu: ilecka napisał(a): > mleko powinno byc bardzo zimne, inaczej sie nie ubije na piane! ---> Ja tylko uzywam takie prosto z lodowki, i tak sa roznice Pozdrowienia, CJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilecka Re: kawa Latte IP: *.cust.tele2.it 30.05.05, 16:48 a moye sprobuj mleko tluste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeżynka Re: kawa Latte IP: *.eltronik.net.pl 08.06.05, 21:27 Debilizm policjanta "mówi się ekspresso pani Alutko,bo robi się w ekspresie a nie espressie,prawda"? Ha,ha,ha zaśmiał się hrabia po francuzku,gdyż tylko ten język znał. Odpowiedz Link Zgłoś