Dodaj do ulubionych

Prawdziwy turecki AYRAN

08.05.03, 12:18
Ktoś zna przepis? Byłoby miło sobie posączyć w te upały :-)
Obserwuj wątek
    • buggi Re: Prawdziwy turecki AYRAN 08.05.03, 12:48
      jogurt/ kwefir, woda mineralna -slabo gazowana,albo bez gazu, sól. Wszystko
      wymiachac razem i dodac swieza miete
      • buggi Re: chodzilo o kefir 08.05.03, 12:49
        ale to jest tak, jak sie pisze wszystkimi palcami, a nie jednym. wiec jeszcze
        raz: KEFIR
        • maxxa Re: ayran 08.05.03, 13:13

a czy dodaje sie czosnek?
          czy to juz regionalna wariacja na temat przepisu, i w tym prawdziwym ayranie
          sie nie dodaje?

• aard Z cyklu napoje aarda: KWEFIR 08.05.03, 13:17
        KWEFIR - napój sporządzany w Turcji i innych krajach muzułmańskich z kwaśnego
        mleka (kefiru) noszonego przez kobiety na głowie w specjalnym naczyniu przez
        trzy upalne dni z rzędu. Kwefir jest gotowy, kiedy zaczyna być mocno gazowany.
        Wtedy, czarę przykrywa się specjalnym materiałem (tur. kwef) i odstawia na
        kilka godzin do schłodzenia. Podaje się wraz z odchodami wielbłąda i przegryzką
        z błony pławnej łabędzia tasmańskiego.
        • aard Suplement 08.05.03, 13:24
          Więcej cykli aarda i innych (gdyby Wam się spodobały) znajdziecie tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=4279584&a=4279584
          • buggi Re: Suplement do aarda 08.05.03, 17:04
            kochasz zwierzeta, to widac golym okiem. Co na to Ekolodzy?
            • aard Odpowiedź na odpowiedź na suplement 09.05.03, 10:31
              buggi napisała:

> kochasz zwierzeta, to widac golym okiem. Co na to Ekolodzy?
              Ekolodzy wzięli kasę od cwaniaczków, co chcą wycinać drzewka i obecnie siedzą
              na Mururoa. Wystarczy im bombkę na Dzień Zwycięstwa podesłać. Smacznego.
              • Gość: kanuk Re: Odpowiedź na odpowiedź na suplement IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.05.03, 11:45
                tych na Atolu nie zal mi at all. sie napromieniuja i beda promienni i
                popromienni. ein Reich.
                • aard Atoli 09.05.03, 12:55
                  Atoli bikini sobie chociaż ponoszą. A w Łodzi pada, ech...
                  • Gość: kanuk Re: Atoli IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.05.03, 13:13
                    w takim klimacie atolowym to tylko bikini. a w Grotnikach tez leje ?
        • buggi Re: aard 08.05.03, 17:03
          cala przyjemnosc po mojej, ale jak juz sobie ten kwefirek zrobisz i
          przysposobisz oczywiscie a'la aard, to szepnij slówko o smaku i skutkach
      • aard Jeszcze kwestia proporcji kefiru/ jugurtu i wody 08.05.03, 13:22
        Podrzucisz?
        Z góry dzięki.
        • Gość: kanuk Arthur Aardvark Najslynniejszy ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.05.03, 14:51
          tu mozna posluchac jego radosnego podspiewywania. przepis na duszonego slonia w
          przygotowaniu. :) pbskids.org/arthur/games/musicbox/music.html
          • buggi Re: Arthur Aardvark Najslynniejszy ? 08.05.03, 17:06
            wiedzialam Kanuku, ze lubisz egzotyke, ale nie sadzilam, ze na talerzu. A co do
            duszonego slonia, wino? eeeeeeee. Do takiego zwierzecego rarytasu to cos
            bardziej procentowego lyknac trzeba.
            • Gość: kanuk sawannowe menu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.05.03, 03:20
              jak sie naprawde lubi egzotyke to i na talerzu tez sie lubi.... Wlasnie ,czym
              popijac slonia ? Chyba nie Mirinda , co ? - przepraszam tych , co nie
              zdazyli . dalej pracuje nad przepisem, troche cierpliwosci. chyba warto
              poczekac :)
          • aard No, raczej nie aż tak, ale dziękuję 09.05.03, 10:35
            Tylko z Mrówkojadami mam raczej niewiele wspólnego. Prędzej z Mlekopijem.
            Czyli ab ovo ad elephantem.
            Podpisano: Słoń jajarodny
    • badfable Re: Prawdziwy turecki AYRAN 09.05.03, 03:44
      Slon jak sama nazwa wskazuje nalezy byc popijany sokiem ze sloniecznej
      Bulgarii ,czyli w sam raz ubieglorocznym napojem zwacym sie Slonczew Briag (dla
      zapominalskich to sok z winogron itd) a w ewentualnosci wszelakiej mozna
      zapiekanke ze slonia popic drinkiem ze skoncentrowanej wody osmotycznej i wina
      5 po 12-tej z wytworni win prostych w Dzierzbinie Malym.Zagryzc obowiazkowo
      konfitura z Jarzebiny i odwrocic sie na drugi bok i zasnac snem
      sprawiedliwego ,nie pytajac o nic.Kiel polozyc na pianino i wyciagnac
      konsekwencje w zwiazku z trudnym do opanowania ziewaniem.Bez zwiazku zalozyc
      buty odpowiednio do nog i sloniwszy sie do strony wschodniej powiedziec o co w
      tym chodzi.Ci co nie sa w stanie powinni odwrocic bieg wydarzen i powrocic do
      punkyu wyjcia aby powrotnie moc skoncentrowac sie na wyjsciu.Bezszelestnie
      powinno to sie udac .Nie gwarantuje chociazby zwazywszy na okolicznosci.Milego
      klusowania sloniowego.badfable.nie pozdrawiam bo ten tu nie pozwala.
    • aard Przyrządziłem, sukces :-)) 13.05.03, 10:39
      Całkiem udany Ayranik mi wyszedł :-)
      Dzięki za przepis.
      • buggi Re: Przyrządziłem, sukces :-)) 13.05.03, 11:08
        taaaaak? to sie bardzo ciesze. Na co jeszcze chcesz przepis?:)
        • buggi Re: Aard 13.05.03, 15:38
          jszcze sie delektujesz tym Ayranem? Napisz cos
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka