aard 08.05.03, 12:18 Ktoś zna przepis? Byłoby miło sobie posączyć w te upały :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buggi Re: Prawdziwy turecki AYRAN 08.05.03, 12:48 jogurt/ kwefir, woda mineralna -slabo gazowana,albo bez gazu, sól. Wszystko wymiachac razem i dodac swieza miete Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: chodzilo o kefir 08.05.03, 12:49 ale to jest tak, jak sie pisze wszystkimi palcami, a nie jednym. wiec jeszcze raz: KEFIR Odpowiedz Link Zgłoś
maxxa Re: ayran 08.05.03, 13:13 a czy dodaje sie czosnek? czy to juz regionalna wariacja na temat przepisu, i w tym prawdziwym ayranie sie nie dodaje? Odpowiedz Link Zgłoś
aard Z cyklu napoje aarda: KWEFIR 08.05.03, 13:17 KWEFIR - napój sporządzany w Turcji i innych krajach muzułmańskich z kwaśnego mleka (kefiru) noszonego przez kobiety na głowie w specjalnym naczyniu przez trzy upalne dni z rzędu. Kwefir jest gotowy, kiedy zaczyna być mocno gazowany. Wtedy, czarę przykrywa się specjalnym materiałem (tur. kwef) i odstawia na kilka godzin do schłodzenia. Podaje się wraz z odchodami wielbłąda i przegryzką z błony pławnej łabędzia tasmańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Suplement 08.05.03, 13:24 Więcej cykli aarda i innych (gdyby Wam się spodobały) znajdziecie tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=4279584&a=4279584 Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Suplement do aarda 08.05.03, 17:04 kochasz zwierzeta, to widac golym okiem. Co na to Ekolodzy? Odpowiedz Link Zgłoś
aard Odpowiedź na odpowiedź na suplement 09.05.03, 10:31 buggi napisała: > kochasz zwierzeta, to widac golym okiem. Co na to Ekolodzy? Ekolodzy wzięli kasę od cwaniaczków, co chcą wycinać drzewka i obecnie siedzą na Mururoa. Wystarczy im bombkę na Dzień Zwycięstwa podesłać. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanuk Re: Odpowiedź na odpowiedź na suplement IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.05.03, 11:45 tych na Atolu nie zal mi at all. sie napromieniuja i beda promienni i popromienni. ein Reich. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Atoli 09.05.03, 12:55 Atoli bikini sobie chociaż ponoszą. A w Łodzi pada, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanuk Re: Atoli IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.05.03, 13:13 w takim klimacie atolowym to tylko bikini. a w Grotnikach tez leje ? Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: aard 08.05.03, 17:03 cala przyjemnosc po mojej, ale jak juz sobie ten kwefirek zrobisz i przysposobisz oczywiscie a'la aard, to szepnij slówko o smaku i skutkach Odpowiedz Link Zgłoś
aard Jeszcze kwestia proporcji kefiru/ jugurtu i wody 08.05.03, 13:22 Podrzucisz? Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanuk Arthur Aardvark Najslynniejszy ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.05.03, 14:51 tu mozna posluchac jego radosnego podspiewywania. przepis na duszonego slonia w przygotowaniu. :) pbskids.org/arthur/games/musicbox/music.html Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Arthur Aardvark Najslynniejszy ? 08.05.03, 17:06 wiedzialam Kanuku, ze lubisz egzotyke, ale nie sadzilam, ze na talerzu. A co do duszonego slonia, wino? eeeeeeee. Do takiego zwierzecego rarytasu to cos bardziej procentowego lyknac trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanuk sawannowe menu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.05.03, 03:20 jak sie naprawde lubi egzotyke to i na talerzu tez sie lubi.... Wlasnie ,czym popijac slonia ? Chyba nie Mirinda , co ? - przepraszam tych , co nie zdazyli . dalej pracuje nad przepisem, troche cierpliwosci. chyba warto poczekac :) Odpowiedz Link Zgłoś
aard No, raczej nie aż tak, ale dziękuję 09.05.03, 10:35 Tylko z Mrówkojadami mam raczej niewiele wspólnego. Prędzej z Mlekopijem. Czyli ab ovo ad elephantem. Podpisano: Słoń jajarodny Odpowiedz Link Zgłoś
badfable Re: Prawdziwy turecki AYRAN 09.05.03, 03:44 Slon jak sama nazwa wskazuje nalezy byc popijany sokiem ze sloniecznej Bulgarii ,czyli w sam raz ubieglorocznym napojem zwacym sie Slonczew Briag (dla zapominalskich to sok z winogron itd) a w ewentualnosci wszelakiej mozna zapiekanke ze slonia popic drinkiem ze skoncentrowanej wody osmotycznej i wina 5 po 12-tej z wytworni win prostych w Dzierzbinie Malym.Zagryzc obowiazkowo konfitura z Jarzebiny i odwrocic sie na drugi bok i zasnac snem sprawiedliwego ,nie pytajac o nic.Kiel polozyc na pianino i wyciagnac konsekwencje w zwiazku z trudnym do opanowania ziewaniem.Bez zwiazku zalozyc buty odpowiednio do nog i sloniwszy sie do strony wschodniej powiedziec o co w tym chodzi.Ci co nie sa w stanie powinni odwrocic bieg wydarzen i powrocic do punkyu wyjcia aby powrotnie moc skoncentrowac sie na wyjsciu.Bezszelestnie powinno to sie udac .Nie gwarantuje chociazby zwazywszy na okolicznosci.Milego klusowania sloniowego.badfable.nie pozdrawiam bo ten tu nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Przyrządziłem, sukces :-)) 13.05.03, 10:39 Całkiem udany Ayranik mi wyszedł :-) Dzięki za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Przyrządziłem, sukces :-)) 13.05.03, 11:08 taaaaak? to sie bardzo ciesze. Na co jeszcze chcesz przepis?:) Odpowiedz Link Zgłoś