Dodaj do ulubionych

Problem z nogą

30.08.10, 23:06
Witajcie!
Kochani mam do was prośbę. Może coś poradzicie.
Mój pies gdy ciągle chodzi to jest normalnie a gdy się położy np. śpi i
wstanie to utyka na jedną nogę. Minie około minuty i przestaje. To zaczęło się
jakieś 4 miesiące temu. Raz gorzej utyka a raz lekko a nieraz wogóle. Może
wiecie co to może być. Mam 10 lat.
Obserwuj wątek
    • adri991 Re: Problem z nogą 30.08.10, 23:36
      to ostatnie zdanie "Mam 10 lat" Miało być że pies ma 10 lat!! Źle napisałem.!!!!!
      • 25augustyna Re: Problem z nogą 31.08.10, 08:29
        do weterynarza na przeswietlenie łapki.Moze też weszła u tam jakaś
        dzazga ? Obejrzyj łapkę psiaka dokładnie!
      • tenshii Re: Problem z nogą 31.08.10, 09:54
        To pewnie jakieś zwyrodnienia albo dysplazja, związane z wiekiem.
        Warto byłoby go prześwietlić i ukierunkować pomoc dla niego, bo pewnie go boli i na pewno nie będzie bolało mniej, a raczej więcej (bez leczenia).
        Na pewno jednak nie zaszkodzi podawanie mu np arthroflexu albo jakiegoś innego chondroprotetyku.
        • semi-dolce Re: Problem z nogą 31.08.10, 10:23
          Też obstawiam, że to objaw starzenia się. Arthroflex jak najbardziej, a jeżeli
          po kilku dniach podawania nie będzie poprawy to do weta po jakis rimadyl. No i
          nagrzewaj ten staw, rób ciepłe okłady albo poduszke elektryczną (uważaj, żeby
          nie poparzyc) albo worek z gorczycą.
          • blue.berry Re: Problem z nogą 01.09.10, 17:05
            byle nie rimadyl! jeśli już to metacan w zastrzykach.
            z ogrzewaniem tez bym była ostrożna bo zależy jaki jest to typ urazu. zapewne
            taki jak piszecie czyli "starość nie radość" ale jeśli np sa to naderwane
            więzadła albo kulawizna spowodowana urazem typu nadwichnięcie to rozgrzewać tego
            się nie powinno.
            na pewno możesz psu pomóc rozmasowując łapę (biodro) zaraz po wstaniu, czasem to
            pomaga. i rzeczywiście jeśli masz możliwość to warto psiaka pokazać
            weterynarzowi, ew. zrobić prześwietlenie (z tym ze kręgosłup,ew ekspozycja
            biodra z boku może być zrobiona na żywca, biodra pełne w kierunku dysplazji są
            robione w sedacji, przy 10-letnim psie nie polecam raczej.)
            • semi-dolce Re: Problem z nogą 02.09.10, 11:09
              A dlaczego nie wolno nagrzewać naderwanego wiezadła? Jeśli nie ma opuchlizny to
              chyba wolno i nawet trzeba, w kazdym razie tak mi kazał robic dr Janicki a
              nastepnie dr Sterna, a to autorytety w dziedzinie ortopedii psiej.
              • blue.berry Re: Problem z nogą 02.09.10, 14:02
                kurcze, no to może coś mi się poderdało : ) moj pies miał chyba wszelkie możliwe
                urazy ruchowe i pamiętam że przy niektórych nagrzewanie absolutnie nie było
                wskazane, a wręcz przeciwnie - stosowaliśmy zimne kompresy. ale wychodzi na to
                że nie pamiętam przy jakiej okazji : ) starość nie radość, pamięć nie ta co
                kiedyś. przy okazji sie dopytam przy jakich urazach nagrzewanie nie jest wskazane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka