Dodaj do ulubionych

potrącony pies !

14.10.10, 19:07
Witam wszystkich. Dzisiaj doszło do strasznej sytuacji, mój pies york wybiegł z podwórka i wpadł pod samochód. Momementalnie usłyszałam pisk i wyleciałam na ulice . Piesek krwawił, szybko pojechałam z tatą do weterynarza. Weterynarze stwierdzili że mamy zostawić pieska na ok 2 godziny na badania. Po dwóch godzinach wróciliśmy po pieska. Okazało się ze ma złamane 2 łapki z przodu. Weterynarze podali jej morfine. Powiedzili że jeśli opatrunki nie będą zmieniane grozi jej martwica skóry. Zabrałam ją do domu i mam codziennie chodzić na zmiane opatrunków. Troche się nie pokoje, piesek leży teraz na fotelu, przyktyty kocami. Nie rusza się ale reaguje tzn. Rusza oczami i lekko głową. Prosze o pomoc, bo zabardzo nie wiem jak się zajmować takim psiakiem i bardzo denerwuje się o jego zdrowie.

Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: potrącony pies ! 15.10.10, 10:50
      słuchać się weterynarza i stosować się do jego poleceń. codziennie jeździć na zmiany opatrunku. nie wstydzić się pytać i dopytywać i nie wstydzić się wymagać odpowiedzi oraz wytłumaczenia wszelkich niejasności. zgłaszać sie do weterynarza ze wszelkimi wątpliwościami i w każdej sytuacji w której stan psa niepokoi lub ulega zmianie na gorsze. przy codziennej zmianie opatrunku pilnować aby został sprawdzony stan ogólny psa.
      jeśli będziecie czuli ze weterynarze was zbywają lub nie udzielają wystarczającej pomocy to zmienić klinikę na inną.
      pilnować opatrunków czy nie są założone zbyt ciasno i czy łapki powyżej/poniżej opatrunku nie puchną. dbać aby psiak pił odpowiednią ilość wody. jeśli nie bezie chciał pić lub jeść zgłosić się z tym do weta - być może potrzeba będzie kroplówka.

pieskowi życze szybkiego powrotu do zdrowia a Wam więcej zapobiegliwości w pilnowaniu psa.
      • claratrueba Re: potrącony pies ! 19.10.10, 07:24
        Jak napisała blueberry- weterynarz i jego zalecenia to podstawa. Proś by pieska obmacywał, badał ogólnie (temperatura, sprawdzenie stanu sluzówek, dziąseł- to pokazuje ew. odwodnienie wtedy kroplówka koniecznie).
        Natomiast całkowity brak aktywności pieska jest normalny wywołany bólem łapek i ogólnym poturbowaniem, przezyciami Dajcie mu spokój, nie próbójcie głaskać to sprawi mu ból, pozostaje miłe mówienie do psa- to go wzmocni psychicznie.Trzeba przynosic mu często wodę, dawać gotowane mięso w małej ilości a często. Nie zmuszać do jedzenia- jesli nie je wcale poproś o kroplówkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka