Dodaj do ulubionych

problemy z dorosłym psem

31.05.11, 09:32
pies ma 16 lat, od tygodnia coś mu się porobio w główce, stał się mocno pobudzony, nadpobudliwy, chociaż prawie nic nie chce jeść, na dworze zachowuje się jak opętany - podbiega do każdego człowieka i zwierzęcia, ostatnio pomylił nawet gołębia z psem. biega nerwowo i z nosem przy ziemi - nie ma w pobliżu suczki więc zakochanie z powodu cieczki odpada. jest przygłuchy, ślepnie, budzi sie o 3 nad ranem i tak potrafi chodzic w tą i z powrotem - czasem położy się na sekundę, dwie i zaczyna spacer po mieszkaniu na nowo, nie daje nikomu spac. w dzień wyje praktycznie bez przerwy - myślałam, że może sąsiedzi tylko się skarżą, ale miałam okazję posłuchać kiedy byłam na urlopie. co z nim robić? leki na uspokojenie nie działają, miał jakieś niebieskie tabletki na zaburzenia behawioralne i żel kalm aid, ale bez efektów...
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: problemy z dorosłym psem 31.05.11, 09:58
      starość nie jest łatwa. ani przyjemna. być może sa to objawy demencji. tutaj był dość rozwinięty wątek na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,525,122209045,122209045,demencja_u_boksera.html
      na pewno problemy ze słuchem i wzrokiem mogą przyczyniać się do zmian w zachowaniu - pies jest niepewny, zdenerwowany, pojawiają się agresywne zachowania. sama widzę po moim psie jak starość niesie ze sobą zmiany - właśnie problemy ze snem, potrzebę załatwiania się w nocy, rozdrażnienie.
      czy robiliście jakieś chociażby podstawowe badania - może przyczyny leżą u podstaw jakiegoś schorzenia? co do nocnych spacerów - może warto go zabrać w nocy na krótki spacer? może po prostu ma parcie na pęcherz i stad takie wędrowanie?
      nie mam nic mądrego do napisania - sama od jakiegoś czasu nie dosypiam bo mój pies potrafi co noc wychodzić za potrzebą albo właśnie się kręcić. może warto jeszcze poszukać jakichś leków? innego weta?
      • behemotha Re: problemy z dorosłym psem 31.05.11, 10:14
        niestety, gdyby chodziło tylko o załatwianie potrzeb w nocy nie byłoby problemu, nie raz się wychodziło. jak tak na niego patrzę, to zwyczajnie zgłupiał właśnie chyba na starość. rodzice zastanawiają się nad uśpieniem, nie wiem, może to jest właściwe rozwiązanie.
        dzięki za linka.
    • anaiss Re: problemy z dorosłym psem 31.05.11, 13:07
      Behemotha, jestem autorką wątku linkowanego przez Blue. Tam z kolei linkowałam do artykułu na temat zaburzeń behawioralnych kotów i psów w podeszłym wieku i proponowanych leków. Mimo, że mój stwór miał prawie wszystkie opisane w tym artykule objawy, akurat bez ogólnej nadpobudliwości i nadmiernej wokalizacji, to ostatecznie diagnoza poszła w innym kierunku. Wspomagamy go karmą Hill's b/d /dla staruszków/ i Karsivanem. Ja bym doradzała kontakt z logicznym wetem, badania krwi, zwłaszcza poziomu amoniaku we krwi, który podwyższony zatruwa organizm i może dawać objawy neurologiczne. Mój pierwszy wet nawet o tym napomknął, ale ocenił - nie wiem jak, chyba telepatycznie, że z jego wątrobą jest wszystko w porządku, co - jak się później okazało - po zmianie kliniki i badaniach - nie było prawdą. W przypadku podejrzenia jakiś zmian w mózgu - zostaje tomografia komputerowa i badanie płynu mózgowo - rdzeniowego, z tego co mi jest wiadomo nie można inaczej tego zdiagnozować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka