Dodaj do ulubionych

Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym sercem

01.08.11, 18:13
Moj pies od roku choruje na serce i z miesiaca na miesiac jest coraz chudszy. Apetyt ma sredni, szukam wiec jakiejs karmy suchej dla niego, czy mozecie cos polecic? Nie wiem czy moze jakas tuczaca? On dostawal od kilku lat karme dla starych psow, a te z kolei maja czesto problem z tusza, u niego odwrotnie. I moze te karmy dla seniorow sa zbyt light dla niego. ALe czy w takim razie kupic mu dla szczeniat?
On juz jest prawie szkieletem obciagnietym skora.....
Obserwuj wątek
    • krokodyl_13 Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 02.08.11, 10:22
      Proponuję zwrócić się do weta, przy chorobach serca lepiej żeby pies był szczupły, ale wychudzenie może świadczyć o innych schorzeniach. Zamiast seniora można podawać karmę bytową, jest tez dla psów aktywnych ze wzbogaconym białkiem ale to wet powinien zdecydować którą bo ta ostatnia może okazać sie nieodpowiednia albo zabójcza.
      • kanga_roo Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 02.08.11, 11:45
        nasz wcina hillsa dla seniorów. teraz - z apetytem, ale bywało, że kupowałam mu do tego kitekata w puszce i polewałam suchą karmę mięsnym sosikiem, żeby zjadł. no i rosół, kurczak, ryż - zawsze chętnie jadł.
        żeby było śmieszniej, apetyt wrócił psu po operacji (skręt żołądka) i leczeniu antybiotykami :-)
        ale też jest za chudy, dobrze, że ma dużo futra.
    • blue.berry Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 02.08.11, 16:06
      myślę ze kwestię żywienia powinnaś uzgodnić z weterynarzem ktory leczy twojego psa.
      pytanie podstawowe jest takie dlaczego pies chudnie - czy jest to kwestia tego ze ma słaby apetyt i mało je czy jest to efekt choroby (serca? jakiejś innej?)
      przy słabym apetycie a potrzebie podniesienia wagi i odżywienia psa stosuje się karmy tz. rekonwalescencyjne. mają one zazwyczaj podniesioną wartość odżywczą i pozwalają psa trochę podtuczyć. są też karmy nominowane dla psów z chorobami serca (np. u Hill'sa k/d i h/d).
      karmy seniorskie, a szczególnie te w wersji light, to zapychaczo-przeczyszczacze. w przypadku psa z obniżoną wagą chyba raczej nie wskazane.
      dobór karmy (lub też rodzaju i proporcji w gotowanym jedzeniu) zależy od tego z czym dokładnie boryka się pies i jakie ma niedobory.
      • kamcia_79 Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 02.08.11, 18:19
        chudość przy chorobach serca to norma podobno, ale nasz pies ma kiepski apetyt i je po prostu za mało. Jedyne co jeszcze w miarę chętnie wcina to sucha karma dla kotów na którą się załapie gdy one są karmione i gotowane mięso, a także jedzenie z naszych talerzy. Całe życie nie żebrał przy stole a teraz go rozpuściliśmy na starość, żeby jednak chociaż coś zjadł. Gdyby nie koty ktore mu asystują psu w posiłkach (stąd je trochę wymuszenie, żeby one mu nie zjadły) już by chyba się zagłodził na śmierć.
        • hildegarde87 Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 05.08.11, 14:48
          Może spróbujcie Platinum z linii weterynaryjnej, większość psów reaguje bardzo pozytywnie na tę karmę - być może nie wróci mu apetytu, skoro i tak mało je, ale przynajmniej będzie jadł coś pełnowartościowego. Na pewno widziałam ją ostatnio na e-karma.pl, zapytaj o nią weterynarza.
        • albert.flasz1 Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 05.08.11, 17:17
          Wiedza żywieniowa ogromnej większości weterynarzy kończy się na sprzedaży "weterynaryjnych" karm (w cudzysłowie, gdyż z weterynarią mają one tyle wspólnego, co wymyślą marketingowcy i repy), zalecam zdrowy rozsądek.
          • fedorczyk4 Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 06.08.11, 10:12
            Też nie upierałabym się przy karmie weterynaryjnej, a zwłaszcza suchej. Wprawdzie prawie dwudziestoletni kundliszon mojej Mamy jada ID Hillsa, ale juz dla mojego "sercowego" PONa gotowałam obiadki utrzymując podstawowe zasady diety kardiologicznej:-)
            P.S. Mój mąż miał okazje zawodowo być wielokrotnie w fabrykach karm z najwyższej i ze średniej półki. Wprawdzie nie jest weterynarzem, ale od pierwszej juz wizyty przestał kupować w/w karmy. Stwierdził, ze różnica jest żadna!
            • albert.flasz1 Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 06.08.11, 10:52
              fedorczyk4 napisała:

> P.S. Mój mąż miał okazje zawodowo być wielokrotnie w fabrykach karm z najwyższe
              > j i ze średniej półki. Wprawdzie nie jest weterynarzem, ale od pierwszej juz wi
              > zyty przestał kupować w/w karmy. Stwierdził, ze różnica jest żadna!

Oprócz tego że ja weterynarzem bywam, dokładnie to samo...:)))
    • kamcia_79 Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 06.08.11, 11:39
      Dziekuje, temat juz nie aktualny. Serduszko przestalo mu bic 2 dni temu ;(
      • rezurekcja Wyrazy wspolczucia 07.08.11, 17:33
        ech... wszystko sie konczy...
        Zostaja wspomnienia.
        Przytulam.
      • fedorczyk4 Re: Szukam karmy dla wychudzonego psa z chorym se 19.08.11, 15:03
        Kamciu, wyrazy współczucia.
    • lw73 do fedorczyk4 06.08.11, 20:29
      A w jakich fabrykach bywał Twój mąż?
      • fedorczyk4 Re: do fedorczyk4 19.08.11, 15:02
        lw73 napisał:

> A w jakich fabrykach bywał Twój mąż?

We wszystkich obsługujacych "wiodące marki", które to marki sprzedawały karmy w sklepch sieci ogrodniczo/rolno/spożywczej dla której pracował mąż. Dodam, że rzecz działa sie w jednym z krajów Europy czasami nadal zwanej, Zachodnią;-).
        • asfo Re: do fedorczyk4 20.08.11, 09:50
          Znaczy jakie konkretnie? RC? Hills?
          • albert.flasz1 Re: do fedorczyk4 20.08.11, 15:20
            RC od kilkunastu już lat jest tylko jedną z marek, należących koncernu Master Foods, wchodzącego w skład grupy Mars. W fabrykach tych, oprócz RC produkuje się także inne "wiodące" (biorąc pod uwagę ich przereklamowanie) marek - takich, jak Pedigree, Kitekat, Whiskas, Sheba, Chappi itd.. Wiele z tych fabryk znajduje się poza Europą - tam, gdzie jeszcze można jeszcze produkować karmy na bazie mączek mięsnych i mięsno - kostnych.:)))
            • fedorczyk4 Re: do fedorczyk4 20.08.11, 16:02
              Dokładnie tak.
              Zawiedzanie mojego męża miało miejsce już kilka ładnych lat temu i nie będę podawała konkretnych nazw z dwóch powodów. Pierwszy już wymienił Albert, wiele "marek" zostało wykupionych w międzyczasie, ich produkcja przeniesiona, kilka znikneło z rynku. A niektóre zmieniły jakość i półkę.
              Drugim jest niechęć do robienia reklamy, lub antyreklamy jakiejkolwiek marce. Nie jestem weterynarzem, zoologiem, zwierzożywieniologiem i mogę w jedynie cytować ogólne spostrzeżenia Męża i ewentualnie moich zwierzaków:-) Nie mam zamiaru narazić sie na atak jakiegoś fachowca zatrudnionego przez którąkolwiek z firm, bo nie dysponuję naukową wiedzą.
              • asfo Re: do fedorczyk4 21.08.11, 12:41
                No ale że whiskas, friskies i kitekat = paskudzwo to każdy kociarz wie, wystarczy przeczytać skład na opakowaniu, reportaż z fabryki niepotrzebny. Karmienie mięsożernego kota soją i kukurydzą nie może mu wyjść na zdrowie. Można uznać, że to są "wiodące marki", pod względem sprzedaży ale na pewno nie są to marki premium. Z kolei RC chce uchodzić za wyrób wysokiej jakości, ale tu także pomaga lektura składu na opakowaniu i wszystko jasne.

Natomiast jakby Twój mąż zwiedzał fabrykę Orijena, Taste of the Wild lub puszek Grau to już bym się na Twoje wypowiedzi zmartwiła.
                • albert.flasz1 Re: do fedorczyk4 21.08.11, 13:32
                  Wszystkie gotowe, konserwowane karmy są zaprzeczeniem zdrowego, naturalnego żywienia. To jest marketing w czystej postaci. Znaczenie ma nie tylko deklarowany na opakowaniu skład (przepisy regulujące tę sprawę u zwierząt nie wchodzących w skład łańcucha pokarmowego Człowieka są bardzo liberalne, tu często wypisuje się najprzeróżniejsze, kupy nie trzymające się dziwactwa), ale także jej postać fizyczna, procesy technologiczne, jakim została poddana, zawartość sztuczności (konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki, aromaty, stabilizatory, emulgatory, lepiszcza, przeciwutleniacze itd.)... I wreszcie kompletny brak najbardziej wartościowych naturalnych składników "biogennych": witaminy, drobnoustroje itd.
                  • asfo Re: do fedorczyk4 22.08.11, 11:51
                    To samo można powiedzieć o wszelkich konserwach i przetworzonym jedzeniu dla ludzi. I owe konserwy bywają gorsze lub lepsze. I czasem jadę pod namiot i jem te konserwy.

Z kotem jest o tyle problem, że jak przyzwyczai się jeść tylko kurczaka to potem nie tknie wołowiny, więc trzeba mu dawać różne rodzaje jedzenia - bo czasem np. chcesz wyjechać z domu na jeden dzień i nie możesz, bo jak zostawisz mu rano w misce chrupki to będzie siedział głody do twojego powrotu.
                    • albert.flasz1 Re: do fedorczyk4 22.08.11, 13:41
                      asfo napisała:

> To samo można powiedzieć o wszelkich konserwach i przetworzonym jedzeniu dla lu
                      > dzi. I owe konserwy bywają gorsze lub lepsze. I czasem jadę pod namiot i jem te
                      > konserwy.

Dokładnie... Ale chyba nie żywisz się wyłącznie konserwami - bo tak wygodniej i zdrowiej? Zdarza Ci się od czasu do czasu łyknąć coś mniej przetworzonego a nawet surowego i świeżego?

> Z kotem jest o tyle problem, że jak przyzwyczai się jeść tylko kurczaka to pote
                      > m nie tknie wołowiny, więc trzeba mu dawać różne rodzaje jedzenia - bo czasem n
                      > p. chcesz wyjechać z domu na jeden dzień i nie możesz, bo jak zostawisz mu rano
                      > w misce chrupki to będzie siedział głody do twojego powrotu.

"Jak się dupa wypości, to zje i ości"...:P
                      To nie są trucizny, uważam jednak że nic nie zastąpi diety możliwie zbliżonej do naturalnej. Z tym przyzwyczajaniem się także bywa różnie - spróbuj takiemu "przyzwyczajonemu" kotu dać świeżą rybkę prosto z jeziora...:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka