Dodaj do ulubionych

Nadmierny apetyt u starszego psa.

13.04.12, 10:38
Witam. Mam psa ok. 15 letniego, mieszańca, wielkością zbliżonego do beagle'a. Pies w młodości raczej nalezał do niejadków, nierzadko jedzenie wręcz zostawało w misce i trzeba było je wyrzucać. Od paru lat apetyt zaczął mu się zwiększać, ale pies na ogół jadał raz dziennie, tak jak wcześniej, tylko większe porcje. Jednak mniej więcej od półtora roku ten apetyt przybiera już formę żarłoczności. Pies dostaje teraz jeść dwa razy dziennie, pełną miskę i właściwie zaraz po zjedzeniu domaga się kolejnej dokładki. Jest głodny praktycznie bez przerwy. Dodam jeszcze, że przy obecnej ilości pochłanianego przez niego jedzenia, pies wypróżnia się z 4- 5 razy dziennie. Można wręcz odnieść wrażenie, że jedzenie przez niego ,,przelatuje''. Jest karmiony domowym, gotowanym jedzeniem ( kasza, gotowany korpus z kurczaka, kiełbasa, utarta marchew). Pies nie jest wykastrowany, ani nie po żadnym zabiegu chirurgicznym. Skąd więc aż tak nadmierny apetyt? Podejrzewałam już nawet, że ma jakiegoś tasiemca, czy innego pasozyta, ale nie. Co robić w tej sytuacji, przestawić go na siłę na jedzenie 1 raz dziennie?
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: Nadmierny apetyt u starszego psa. 13.04.12, 14:14
      1. zdecydowanie Nie przestawiać na jeden posiłek dziennie. bo będzie to obciążeniem dla systemu trawiennego. wręcz zaleca się aby psy stare jadły 2-3 razy dziennie ale za to mniejsze porcje.
      2. myślę że podstawą kwestią jest to czy pies tyje czy chudnie? jeśli chudnie to pewnie warto zrobić podstawowe badania (krew: morfologia i biochemia oraz mocz podstawowy). pozwoli to sprawdzić ogólną kondycję psa, co w tak zacnym wieku tak czy inaczej warto zrobić. być może przy takiej ilości wypróżnień jest jakiś problem z przyswajaniem pożywienia. może warto zmienić trochę dietę? kiełbasa, kasza, korpusy drobiowe to generalnie jest dość "ciężkie" żywienie. może warto wprowadzić trochę warzyw (choćby łyżkę gotowanych buraków dziennie), kasze wymienić na ryż a korpusy drobiowe na jakaś chudą wołowinę (np poliki). a z kiełbasy w gole zrezygnować.
      3. ogólnie nie ma nic dziwnego w tym że starszy pies ma większy apetyt. mam takiego w domu - w młodości jedzenie musiałam zapychać łyżką. teraz nie mogę go wygonić z kuchni. ale u nas kupa jest raz na dobę. i to właśnie mnie martwi - ilość wypróżnień. bo inaczej bym powiedziała że nie masz się co martwić i że lepiej aby tak jadł niż nie chciał jeść.
      może ktoś jeszcze napisze coś przydatnego.
      • claratrueba Re: Nadmierny apetyt u starszego psa. 14.04.12, 06:10
        Taki sam wzrost apetytu miały moje dwa psy na starość. Badania i kondycja psów była bardzo dobra, nie tyły, nie chudły. Po prostu system trawienny nie pracuje już sprawnie i część pokarmu pozostaje niestrawiona. Przestawianie na jeden czy dwa posiłki nic nie da, nie poprawi niesprawnego systemu pokarmowego. Warto wzbogacać dietę większym urozmaiceniem warzyw, do kaszy dodawac ryż, który bardziej wypełnia, daje uczucie sytości na dłużej ale nie zmieniać całkowicie- kasza jest nieporównanie bogatsza w mikroelementy niż biały ryż. Kurczaka powoli wymieniać na indyka lub wołowinę- bez porównania bardziej wartościowe mięso (przy przemysłowej hodowli kurczaków trudno mówić o jakiejkowiek "wartości" ich mięsa). Więc więcej pies otrzyma składników odżywczych, trochę ograniczy to jego głód.
        • default Re: Nadmierny apetyt u starszego psa. 17.04.12, 09:12
          To chyba częsta "przypadłość" takich staruszków. Mam 2 whippety 15-letnie i obydwa tylko by jadły. Wypróżniają się normalnie, nie tyją i nie chudną. Z kuchni najchętniej by nie wychodziły, pożrą wszystko, zwłaszcza "babcia", gdyby jej pozwolić wrąbałaby każde jedzenie od wędlin i mięs poczynając, poprzez wszelkie pieczywo, ciastka, warzywa i owoce, po orzechy, cukierki i czekoladki - czego oczywiście jej się nie daje, ale trzeba uważać, bo w swej żarłoczności nie waha się ściągnąć ze stołu w chwili nieuwagi :) "Dziadek" jest trochę bardziej wybredny, ale apetyt ma ogromny i oczekuje posiłku po każdym spacerze - czyli ok. 6 razy dziennie :)
          Podstawowym ich jedzeniem jest mielone mięso indycze z ryżem i warzywami, ponadto dostają jako przekąski psie chrupki dla seniorów, czasem kawałek parówki, herbatnik czy ser (biały lub żółty).
          Lekarz mówi, że w tym wieku organizm źle przyswaja, część pokarmu faktycznie "przelatuje" bezproduktywnie przez przewód pokarmowy, stąd zapewne nieustanne łaknienie.
          • blue.berry Re: Nadmierny apetyt u starszego psa. 17.04.12, 09:30
            czyli wychodzi na to że autorka wątku zdecydowanie powinna mienić jadłospis u swojego psa na bardziej sensowny i lepiej przyswajalny. może wtedy ilość kup się zmniejszy.

default - mój dziadek na starość zaczął jeść banany którymi całe życie bardzo pogardzał. a jak widzi gruszkę to się aż trzęsie : )
    • sp9tcu Dlaczego głodzisz psa 14.04.12, 13:30
      Dlaczego głodzisz psa
      pies niech je 2 razy posiłek z miski
      poza tym karma i woda
      dlaczego głodzisz psa
    • pytia33 Re: Nadmierny apetyt u starszego psa. 04.08.13, 16:04
      starsze psy coraz czesciej zapadaja na cukrzyce __zbadac cukier
      Ponadto posilek przypadajacy psu na dzien podzielic na 2 czesci __rano i w poludnie czy wieczor . Nie wiem kto tak kiedys zarzadzil ze pies powinien jadac tylko jeden raz . Wy tez jadacie tylko raz dziennie ?
      • default Re: Nadmierny apetyt u starszego psa. 05.08.13, 09:35
        U mojego staruszka (15,5 roku) cukier jest OK, natomiast ma zniszczone nerki ("sztywna nerka") i wszystko przez niego przelatuje... Je na okrągło, a chudy jak szkielet. Nie przyswaja białka, dlatego dawanie mu mięsa jest trochę bezcelowe, za radą lekarki daję mu posiłki z większą ilością węglowodanów (makaron, ryż) i tłuszczu (b.tłuste mięso, skóry z kurczaka, paseczki słoniny jako przekąska). Faktycznie teraz chudnie trochę mniej.
    • asfo Re: Nadmierny apetyt u starszego psa. 05.08.13, 11:56
      Zrób mu może kompletne badania krwi i moczu - może coś mu metabolizm nawala. No i jeśli nie robi się gruby to może faktycznie trzeba mu zacząć podawać bardziej wartościowe jedzenie - pies nie świnka i możliwe że w jego diecie jest za dużo marchewki i kaszy, a za mało mięsa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka