Dodaj do ulubionych

Do weterynarzy:lek na robaki Drontal Plus

29.06.04, 15:26
Moj pies ,york-maly wazacy 2 kg zaczal charczec,jakby kaszlec czy dlawic sie-
trudno okreslic.Myslałam ze to jakies zapalenie krtani,jednak wterynarz
stwierdzil ze to robaki.Czy to mogly byc objawy robakow?/w odchodach nic nie
widac/Weterynarz podał mu 1/4 tabl.i na nastepny dzien znow 1/4 tabletki
Drontal Plus.Faktycznie ze po tym przeszło.Niestety po miesiacu znow wrocily
te same objawy i sama mu podałam nastepne pol tabletki po 1/4.Znow objawy
ustapily,wiec mozna domniemac ze to faktycznie byly robaki.Nie wiem jednak
czy dobrze zrobilam gdy dalam mu ta dawke druga po miesiacu.Podobno ta
tabletka miala byc tak skuteczna a tu po miesiacu znow wrociło to
dlawienie.Czy takie moga byc objawy robakow?nawet gdy ich nie widac w kale?
Jesli tak to skad mozna miec pewnosc ze tych robakow pies juz nie ma.Czy
wystarczy takie leczenie?Przyznam ze bylam zaskoczona gdy dowiedzialam sie ze
pies ma robaki,bo wychodzi tylko na smyczy i byl z miesiac temu
odrobaczany/pasta do mordki/wtedy tez kaszlał.Jak czesto nalezy psa
odrobaczac i jak miec pewnosc ze to robaki?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: Do weterynarzy:lek na robaki Drontal Plus 30.06.04, 17:30
      Prosze o opowiedz
      • zw38 Re: Do weterynarzy:lek na robaki Drontal Plus 30.06.04, 18:11
        Odpowiedź moze dac tylko analiza kału.
        • wybredna Re: Do weterynarzy:lek na robaki Drontal Plus 01.07.04, 08:48
          Niestety wszystkie preparaty przeciw pasożytom wewnętrznym dzialają TYLKO w
          trakcie przebywania w przewodzie pokarmowym.Już na drugi dzień po odrobaczeniu
          piesek może zjeść cyty pasożytow i zarazić sie na nowo.
          Kaszel i dlawienie może występować przy inwazji glistami ponieważ w swoim cyklu
          rozwojowym przechodzą one przez płuca , zostają odksztuszone i ponownie
          polknięte.
          Jeżeli podejrzewa sie inwazję pasożytów powinno sie psa odrobaczyć przynajmniej
          dwukrotnie w odstępach 3 tygodniowych,aby za drugim razem zabić ew.świerzo
          wylęgnięte z cyst młode pasożyty zanim zaczną się rozmnażać.
          Aby mieć calkowitą pewność należy też zrobić badanie kalu na obecność cyst
          pasożytów.
          Ponadto po odrobaczeniu należy bardzo dokladnie odkurzyć mieszkanie,wyprać
          posłanie psa i zrobić wszystko by zminimalizować obecność wydalonych przez
          zwierzaka w czasie choroby cyst.
    • adam.pietron Re: Do weterynarzy:lek na robaki Drontal Plus 04.07.04, 16:10
      Robaczyce a w szczególności glistnica może objawiać się objawami kaszlowymi
      gdyż taka jest bilogia pasożyta pewne formy larwalne rozwijajsię w płucach i
      przez przyłyk musza trafić do przewodu pokarmowego.
      Co do leczenia - leczyć nalezy aż do uzsykania trzech negatywnych badań stolca -
      nalezy je wykonac około 14 dni po zakończeniu cyklu odrobaczania gdyż mniej
      więcej tyle wynosi cykl rozwojowy pasożyta.
      Co do chodzenia na smyczy inie zbierania smici , nie achani i lania obcych kup.
      Psy glistami zarażają się od swoich matek a te ( glisty) pozostaja w nich w
      postaci larw uśpionych przez całe zycie , z róxnych przyczyn może dojść do
      uaktywnienia larwy uśpionej i rozpoczęcia normalnego cyklu zyciowego -
      nalezałoby się nad nimi zastanowić.
      profilaktycznie nalezy odrobaczac psa nei częściej niż co 6 miesięcy.
      Pozdrawiam
      • jestjakieswolne Re: Do weterynarzy:lek na robaki Drontal Plus 28.01.19, 06:31
        To co mam zrobić jeżeli u mojego psiaczka ciągle powracają robaczki? Czytałam o jakimś zastrzyku ale nie znam nazwy. Jak skutecznie wyleczyć pieska? Pozdrawiam
        • jestjakieswolne Re: Do weterynarzy:lek na robaki Drontal Plus 28.01.19, 06:32
          Dodam,iż ostatnio ma znaczną utratę sierści, to juz nie jest wypadanie tylko łysienie :(
          • jestjakieswolne Re: Do weterynarzy:lek na robaki Drontal Plus 28.01.19, 06:33
            Aha i czy można pieskowi podać zwiększoną porcję o pół tabletki? Pies do 15 kg więc wychodzi 1,5 tabletki, czy mozna podać 2?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka