Dodaj do ulubionych

Likwidacja pseudohodowli - mordowni - Ratunku!

07.07.13, 11:19
W czwartek 4 czerwca o godzinie 3.00 Pogotowie dla Zwierząt Sekcja Wielkopolska wyruszyło na interwencję do Ujścia.
Na miejscu byli przed szóstą, cała akcja zaczęła się po szóstej rano i trwała do godziny 22.00.
Odebrano właścicielowi posesji 9 psów (głównie owczarki niemieckie, ale jest też bokser i owczarek środkowoazjatycki), 8 dorosłych królików+5 młodych królików, 3 świnki morskie oraz 2 kociaki.
Wszystkie psy trafiły do 3 różnych hotelików dla zwierząt. Koty są w awaryjnym dt do niedzieli.
Jeden królik został od razu zaadoptowany przez jednego z uczestniczących w akcji funkcjonariuszy Policji!
Pozostałe gryzonie trafiły do Azylu dla królików (www.facebook.com/AzylDlaKrolikow) - BARDZO DZIĘKUJEMY!
Cała akcja nie udałaby się bez Policji z Piły, która profesjonalnie przygotowała całą interwencję.
PdZ bardzo dziękuje wszystkim, którzy byli zaangażowani w tę sprawę.

Psy odebrane z interwencji są piękne, głównie owczarki niemieckie. Są też trzy słodkie małe kocięta, które muszą znaleźć jeszcze dziś, choćby dom tymczasowy. PiLNIE potrzebna jest pomoc, wejdźcie proszę na nasze strony i wątki:
www.facebook.com/events/525283337537201/
www.dogomania.pl/forum/threads/243856-Alarm%21-Potrzebne-fundusze-na-interwencj%C4%99-DT-umieraj%C4%85ce-psy-w-okropnych-warunkach%21
www.owczarek.pl/forum/forum_posts.asp?TID=23160&PN=1
forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=154490
Obserwuj wątek
    • addart Re: pytania ... 10.07.13, 21:02
      No to mam parę pytań:
      Co to za firma "Pogotowie dla Zwierząt"?
      Dlaczego odebrano właścicielowi jego zwierzęta? Psy są "piękne" a dwa kocięta "słodkie", chyba nie było im tam źle? Nie wolno hodować królików?
      Na takie interwencje potrzebne jest zezwolenie. Dostaliście?
      Do czego jest potrzebna jeszcze "pomoc", chyba już zrobiliście, coście chcieli?

Myślę, że nie tylko ja chciałbym prosić o jakieś wyjaśnienia, nie każdy lubuje się w skakaniu po różnych stronach.
      • albert.flasz1 Re: pytania ... 10.07.13, 21:08
        addart napisał:

a chciałbym prosić o jakieś wyjaśnienia, nie każdy lubuje
        > się w skakaniu po różnych stronach.

forum.gazeta.pl/forum/w,128,127544675,127544675,pogotowie_dla_zwierzat_z_trzcianki.html
        • be-atrix Re: pytania ... 10.07.13, 21:32
          Pogotowie dla Zwierząt jest stowarzyszeniem, które ma na celu m.in. rozwijanie i propagowanie inicjatyw, postaw i działań sprzyjających skutecznej ochronie zwierząt i humanitarnego ich traktowania.
          To, że zwierzę jest śliczne lub słodkie, nie oznacza, że jest mu dobrze.
          Zwierzęta były przetrzymywane w bardzo złych, niehumanitarnych warunkach. Pozostawienie ich tam oznaczałoby skazanie ich na pełne cierpień życie i śmierć, w krótkim czasie. Mężczyzna, który prowadził pseduhodowlę uśmiercił już wiele zwierząt. Wymagają opieki w tym medycznej i socjalizacji, zanim będzie możliwe wydanie ich do adopcji., przy czym część z psów już teraz może być adoptowana. Zarówno interwencja, jak i utrzymanie zwierząt generuje niestety koszty. Interwencja została przeprowadzona z pomocą Policji, a przeciwko pseudohodowcy prowadzone jest postępowanie karne.
          Na stronach internetowych, do których linki podałam znajduje się charakterystyka ww. pseudhodowli wraz z dokumentacją fotograficzną, relacja z interwencji, charakterystyka zwierzaków, w tym tych, które już teraz można adoptować. Obecnie działania koncentrują się m.in. na poszukiwaniu środków finansowych na zapewnienie utrzymania zwierząt do czasu wydania ich do adopcji, leczeniu i socjalizowaniu tych , które potrzebują tego typu opieki i poszukiwaniu domów, choćby tymczasowych dla nic - obecnie wszystkie psy przebywają w hotelikach dla zwierząt, co generuje dodatkowe koszty. Pod opieką Pogotowia jest obecnie ponad 50 psów, kotki i konie. Ratujemy je przed chorobami, śmiercią i okrucieństwem człowieka, leczymy, szukamy im domów - wszystko to dzięki wsparciu ludzi, którzy są gotowi nam pomóc: poprzez wsparcie finansowe, wolontariat, poszukiwanie domów, dary. Czy są jeszcze jakieś pytania, na które chcielibyście Państwo uzyskać odpowiedź?
          • addart Re: pytania ... 10.07.13, 22:54
            tak, na przykład słyszałem, że po takich interwencjach obciążacie właścicieli zwierząt wygórowanymi kosztami ich utrzymania, które egzekwujecie bezlitośnie. Czy to prawda?
            Zwierzęta po interwencji często trafiają do schronisk, gdzie mają gorsze warunki, niż u ludzi, którym je zabieracie. Czy to prawda?
            Często oszukujecie właścicieli zwierząt, obiecując pomoc, a potem robicie nalot. Czy to prawda?
            Skoro ratujecie króliki nielegalnie rozmnażane, czy ratujecie również inne zwierzęta gospodarskie, np. świnie i czy sprawdzacie, czy rozmnażane są legalnie? Czy przeprowadzacie interwencje np. w ubojniach?
            Skąd wiadomo, że właściciel zwierząt o których mowa uśmiercił już wiele zwierząt? Są na to dowody, może chwalił się tym?
            Poza tym dla mnie określenie "śliczne i słodkie" słabo przystaje do zwierzęcia maltretowanego i żyjącego w złych warunkach. Takie zwierzęta zwykle ślicznie nie wyglądają, tylko wyglądają jak zwierzęta zaniedbane i chore. A te są śliczne i od razu nadają się do adopcji. Coś tu śmierdzi ...
            • be-atrix Re: pytania ... 10.07.13, 23:50
              Odpowiadając na Pana pierwsze trzy pytania. Nie, nie prawda. Natomiast nie jesteśmy w stanie przeprowadzić interwencji we wszystkich miejscach, w których należałoby to zrobić. Nie dysponujemy niestety takimi środkami. Odpowiadając na pytanie dot. śmiertelności zwierząt: Właściciel tych zwierząt taką właśnie informację przekazał w czasie rozmowy - tak , chwalił się. Dodatkowo informacje takie posiadamy od świadków. Celem weryfikacji informacji dotyczących urody zwierząt oraz ich stanu zapraszam do zapoznania się z materiałem fotograficznym, który jest zamieszczony pod podanymi przeze mnie linkami. Oczywiście nie każdy musi gustować np. w owczarkach niemieckich lub bokserach. Pozdrawiam i życzę udanego i pozbawionego frustracji tego oraz kolejnych wieczorów.
              • addart Re: pytania ... 11.07.13, 00:27
                Pocieszyła mnie Pani, że to nieprawda ... A podobno jeszcze nigdy żadnego procesu o zwrot kosztów nie przegraliście, ale to chyba plotki ...
                A zabrane z interwencji zwierzęta macie zgodnie z Ustawą oddać do schroniska i tam mają czekać do zakończenia postępowania. Żadne adopcje, bo na razie są cudzą własnością.
                Takie jest prawo, ale może się mylę ...
                I ja również życzę dalszego samozadowolenia i braku frustracji przy czytaniu wypowiedzi poszkodowanych, np. w linku podanym przez Albercika. I kolejnych udanych wieczorów po akcjach od godz. 3 do 22.
                A ja się tym tu nie frustruję, nie lubię tylko dramatycznych okrzyków i naciągania ludzi na pieniądze. Poza tym nikt się tu nie odzywał, tak jakoś smutno było ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka