she_ra
14.08.13, 01:24
Witam, zaniepokoiło mnie zachowanie mojej 9-cio letniej labradorki: zawsze miała spory apetyt, ale zwykle domagała się dodatkowego jedzenia gdy widziała, że ktoś z domowników coś je. W takich sytuacjach przymila się i robi maślane oczy, ale od ok. 3 dni domaga się jedzenia bardzo aktywnie. Kilkakrotnie zaczepia łapką, albo trąca nosem żeby za nią pójść, kręci się po pokoju, podskakuje, a gdy wstanę żeby iść za nią, biegnie prosto do kuchni, a po drodze nerwowo przeszukuje i obwąchuje podłogę tak jakby liczyła, że znajdzie jakieś jedzenie (nigdy wcześniej tak nie robiła). Zanim dotarło do mnie, że coś jest nie tak, dałam jej parę razy jakąś drobną przekąskę i zdziwiło mnie, że jadła w taki sposób jakby głodzono ją tygodniami. Dodam, że cały czas dostaje takie same porcje jedzenia i zwykle w okresie lata miała mniejszy apetyt niż zwykle. Dziś już nie wiedziałam jak sobie z tym poradzić i dałam jej jogurt naturalny z błonnikiem i dopiero wtedy się uspokoiła, napiła się wody, wyszła na spacer i poszła spać. Co może powodować takie zachowanie? Pomocy :(