Dodaj do ulubionych

pchły w mieszkaniu

29.09.13, 14:16
dzień dobry. Mam bardzo przykry problem. Mianowicie kilka dni temu znalazłam u moich kotów pchły. Mam 3 kotki. Moje kotki nigdy nie wychodzą z domu ( mieszkam w bloku), skąd więc pchły? Analizowałam wiele sytuacji i jedyna mozliwość to kiedy mniej wiecej 2 tygodnie temu wietrzyłam mieszkanie, otwarłam drzwi na klatke schodową i kotek uciekł mi na 4 piętro, zorientowałam się po około 15-20 minutach. Nie wiem co mnie naszło bo nigdy w ten sposób nie wietrze mieszkania ale stało się. Problem jest taki, że pchły skaczą mi po mieszkaniu. Za późno sie zorientowałam i nie zareagowałam w porę. Paskudna uspiona czujność. Kotki są spryskane Fiprexem pomogło od razu, przestały się drapać i wyczesywałam z sierści zdechłe pchły. Ale co z mieszkaniem? Błagam was o pomoc bo siada mi już psychika, wszystko piorę, co chwilę odkurzam kąty bo podobno tam się chowią.... ale czym mam opryskać? Czy raid elektryczny jest skuteczny? Bardzo, bardzo was proszę o radę
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: pchły w mieszkaniu 02.10.13, 06:25
      Kup to Beaphar Protecto Plus opakowanie 400 ml. Jest bardzo skuteczny bo niszczy i larwy. Wcześniej bardzo dokładnie odkurz mieszkanie, włącznie z odkurzeniem tapicerki mebli, bardzo dokładnie trzeba odkurzaczem potraktować wszelkie szpary w podłodze- ulubione legowisko pcheł. Spryskać Beapharem trzeba bardzo dokładnie (znów- szczególnie szczeliny, szpary).
      Beapharu trzeba szukać w necie, bo pozwolenie Min. Zdrowia straciło ważność (nie dlatego, że produkt szkodliwy i zakazali tylko minęło pięć lat, na które pozwolenie jest ważne) więc w normalnych sklepach nie będzie.
      • albert.flasz1 Spadaj repie! 02.10.13, 07:50
        claratrueba napisała:

> Beapharu trzeba szukać w necie, bo pozwolenie Min. Zdrowia straciło ważność (ni
        > e dlatego, że produkt szkodliwy i zakazali tylko minęło pięć lat, na które pozw
        > olenie jest ważne) więc w normalnych sklepach nie będzie.

Jeśli produkt nie jest dopuszczony do sprzedaży, to znaczy że nie wolno nim handlować także w necie. Twój post kwalifikuje się do usunięcia a twoją osobą powinna zainteresować się policja. "Dopalacze" i narkotyki też sprzedajesz?
        • asfo Re: Spadaj repie! 02.10.13, 15:01
          Serio?

Znam przypadek, że starszej osobie przepisano leki, które mogły być sprowadzone do apteki w Polsce wyłącznie za każdorazową zgodą jakiegoś tam naczelnika z NFZ. Rzeczony urzędnik z zasady stwierdzał że nie bo nie. Ot tak sobie, dla zasady.

W związku z powyższym członek rodziny staruszka co dwa miesiące wsiadał w pociąg, jechał pod niemiecką granicę po czym udawał się spacerkiem do apteki po drugiej stronie Odry, gdzie okazywał receptę i kupował co trzeba.

Nie wszystkie przepisy mają sens - bo jaki jest sens zakazywania w Polsce czegoś, co możesz swobodnie kupić w sąsiednim kraju i legalnie z tym wrócić do domu, bez konieczności posiadania paszportu czy przechodzenia kontroli na granicy?
          • kryll Re: Spadaj repie! 03.10.13, 22:46
            proponuje Flee Spray firmy Ani Medica działa mechanicznie i jest nieszkodliwy po zastosowaniu w mieszkaniu jest dopuszczony do sprzedaży na terenie RP i nie jestem repem :-)
          • donmarek Re: Spadaj repie! 20.10.13, 10:23
            Ale skoro jest taki zakaz więc i jest jakś sens tego zakazu. Nawet jego producent NIGDZIE tego nie oferuje!
        • cometto-pl Re: Spadaj repie! 22.10.13, 14:14
          "Jeśli produkt nie jest dopuszczony do sprzedaży, to znaczy że nie wolno nim handlować także w necie. Twój post kwalifikuje się do usunięcia a twoją osobą powinna zainteresować się policja."

Żeby coś takiego podpisywać "Born to be Wild" - i smutno, i śmieszno... :>
    • jul-kot Re: pchły w mieszkaniu 03.10.13, 22:57
      Rudzianko, nie przejmuj się. W mieszkaniu nie masz ich pewnie dużo, Twoje koty wyzbierają je na futra i pchły wyzdychają, bo fiprex działa przez jakiś czas ...
      • addart Re: rep ... 04.10.13, 11:30
        rep - Słownik SJP
        1. potocznie: człowiek z wieloletnim doświadczeniem w jakiejś dziedzinie; wyga;
    • izipek Re: pchły w mieszkaniu 17.10.13, 16:47
      Mam psa i od co kilka lat lapie pchelki. Nie ma co sie przejmowac. Ja kupuje u weterynarza specjalne kropelki na pchly ktore sie psom i kotom na kark zakrapia jednorazowo. Po takich kropelkach pies nie ma pchel bardzo dlugo. Mimo kontaktu z innymi psami i ciaglym wychodzeniem na spacery.
      Pchly wskakuja na psa, pija krew i zdychaja. Wiec szybko znikaja.
      Wazne zeby po odkurzaniu mieszkania odrazu wyrzucic worek z odkurzacza. Bo pchla sobie z tamtad wyjdzie.
      Pozdrawiam
      • baska123 Re: pchły w mieszkaniu 18.10.13, 17:27
        Oj izipek.
        Stąd czyli stamtąd.
        • izipek Re: pchły w mieszkaniu 19.10.13, 06:19
          No tak, jak ktos nie ma nic ciekawego do napisania, to ....
        • osmanthus Re: pchły w mieszkaniu 20.10.13, 04:22
          baska123 napisała:

> Oj izipek.
          > Stąd czyli stamtąd.

oj baska123,

skoro współcześni Polacy nagminnie piszą "z tąd", to logiczne jest, ze piszą rownież
          "z tamtąd" :D
    • djmo Re: pchły w mieszkaniu 23.10.13, 23:36
      W sklepie zoologicznym można dostać różne środki do spryskiwania podłoża i do wcierania w kota. Nie są drogie. Spryskujesz podłogę i wszystkie miejsca, gdzie siedzą koty. Środki do wcierania w kark są świetne, bo rozchodzą się po skórze kota i pchła jak dostanie się do futerka po prostu zdycha. A kota nie stresuje się pryskaniem. Też miałam ten problem, nie wiem skąd.
    • izipek Re: pchły w mieszkaniu 11.11.13, 21:24
      I jak? Poradziłaś sobie z nie proszonymi ,,gośćmi'' ???
      • rudzianka1985 Re: pchły w mieszkaniu 12.11.13, 00:28
        tak :) trochę to trwało, ogólnie to zwierzaki spryskane tym co pisałam wyżej i do tego 2 opakowania areozolu Pess po kątach, tapczanach, wieeelkie pranie ale się udało :) wszystkim dziękuję za rady :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka