Dodaj do ulubionych

czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest OK ??

16.03.14, 07:23
Witam jestem na kupnie czarnego pieska. Znajomy powiedział mi ze prawdziwy czarny labrador nie powinien mieć żadnego "krawacika" czy to prawda ?? Jestem zainteresowany takim pieskiem jak na zdjęciach. Ostatnie dwa to rodzice ( tak przynajmniej sprzedawca pisze ;) )
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/031c6bd7a3f2c540.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e3ae1f1e2e253a6.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2eefb4a0c8d4b81.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ab23e1627d7c31e.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/511883a08262b097.html
Obserwuj wątek
    • panda74 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 09:47
      Zlituj się człowieku... Co to znaczy "jestem na kupnie"??? Nie ma czegoś takiego w języku polskim.
      • marekwh Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 10:36
        panda74 napisała:

> Zlituj się człowieku... Co to znaczy "jestem na kupnie"??? Nie ma czegoś takieg
        > o w języku polskim.

A czy ja sie pytam czy jest takie cos w jezyku polskim ??
    • albert.flasz1 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 10:24
      marekwh napisał(a):

> Witam jestem na kupnie czarnego pieska.

Co to znaczy???

Znajomy powiedział mi ze prawdziwy czar
      > ny labrador nie powinien mieć żadnego "krawacika" czy to prawda ??

Co za różnica? Pies ci potrzebny, czy bibelot?
      • marekwh Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 10:34
        albert.flasz1 napisał:

> marekwh napisał(a):
        >
        > > Witam jestem na kupnie czarnego pieska.
        >
        > Co to znaczy???
        >
        > Znajomy powiedział mi ze prawdziwy czar
        > > ny labrador nie powinien mieć żadnego "krawacika" czy to prawda ??
        >
        > Co za różnica? Pies ci potrzebny, czy bibelot?

To znaczy ze czarny pies (nie biszkoptowa suczka czy pies) a co do drugiego pytania to chyba prosta jest odp bo nie mam zamiaru dawac 700zl jesli jest to jakis mieszaniec
        • mmk9 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 12:29
          nie mam zamiaru dawac 700zl jesli jest to jaki
          > s mieszaniec

Brak krawacika to jeszcze nie dowód na czystorasowość. 700 zł bez rodowodu to ciężkie zdzierstwo.
        • damakier1 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 13:04
          >
          > To znaczy ze czarny pies (nie biszkoptowa suczka czy pies) a co do drugiego pyt
          > ania to chyba prosta jest odp bo nie mam zamiaru dawac 700zl jesli jest to jaki
          > s mieszaniec

Jeśli to pies bez rodowodu, to żeby nie miał ani jednego włoska białego i był czarniejszy niż najczarniejsza smoła, to i tak jest to kundel.

Jeśli zalezy Ci na psie rasowym i zamierzasz wystawiac go na wystawach, to tego nie kupuj, a udaj sie do prawdziwego hodowcy. A jeśli nie masz zamiaru uczestniczyć w wystawach kynologicznych ani czerpac korzyści z reprodukowania Twojego psa, to też nie kupuj tego pieska, a poszukaj na przykład tutaj: www.facebook.com/psygarnij albo w najbliższym schronisku.
          Kupowanie psów niby rasowych od psudohodowców jest szkodliwe, bo przyczynia się do bezsensownego rozmanażania psów i w dalszym efekcie zwieksza i tak juz ogromny problem bezdomności.

A tak w ogóle, to odradzałabym Ci kupowanie jakiegokolwiek psa.

------------
          "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
          (aut.: ToJaJurek)

Wrona i inne zwierzaki
          • albert.flasz1 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 15:14
            damakier1 napisała:

> Kupowanie psów niby rasowych od psudohodowców jest szkodliwe, bo przyczynia się
            > do bezsensownego rozmanażania psów i w dalszym efekcie zwieksza i tak juz ogr
            > omny problem bezdomności.

Bzdury.

> A tak w ogóle, to odradzałabym Ci kupowanie jakiegokolwiek psa.

Ja też.
            • damakier1 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 18:21
              żadne bzdury. I tutaj działa zasada, że popyt nakręca podaż.
        • albert.flasz1 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 15:12
          marekwh napisał(a):

a co do drugiego pyt
          > ania to chyba prosta jest odp bo nie mam zamiaru dawac 700zl jesli jest to jaki
          > s mieszaniec

Czyli nie pomyliłem się: nie potrzebuje psa, tylko bibelota. Poszukaj za 2 000 złociszy, będzie z gwarancją i serwisem pogwarancyjnym.
          • marekwh Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 22:18
            i myślisz ze smieszny jesteś ?? sorry przecież ty nie myślisz
        • a_na Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 18:45
          marekwh napisał(a):
          > To znaczy ze czarny pies (nie biszkoptowa suczka czy pies) a co do drugiego pyt
          > s mieszaniec

Nie masz zamiaru....a jednak chcesz dać 700zł (!!!) za psa o niewiadomym pochodzeniu...
          • marekwh Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 16.03.14, 22:13
            No nie wiem czy wiesz (ale widocznie nie) taniej niż 500zl nie kupisz "niby" labradora
            • mmk9 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 20.03.14, 13:59
              marekwh napisał(a):

> No nie wiem czy wiesz (ale widocznie nie) taniej niż 500zl nie kupisz "niby" la
              > bradora

Przy odrobinie szczęścia znajdę na ulicy, a już na pewno w którymś schronisku. To niestety modna rasa.
      • sp9tcu Od sp9tcu 16.03.14, 15:26
        Troli tu nie potrzebujemy
        Czarek też ma krawat i jest mu dobrze

• ach_dama_byc_z_kanady Re: Od sp9tcu 17.03.14, 11:38
          bialy krawacik jest dozwolony u rasowych czarnych labow ale taki nie moze byc wystawiany.
          tak czy siak, aby byl uznany za rasowego musi miec papiery.

Idz tutaj PSYGARNIJ- zobacz jakie cudowne psy tu maja:

ala labek
          kocham koty

co chesz miec psy-jaciela na cale zycie, czy psa- wystawe na czterech lapach??
    • blue.berry Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 17.03.14, 11:39
      prawdziwy labrador powinien mieć metrykę wystawioną przez Związek Kynologiczny w Polsce.
      umaszczenie (czy czarne, czy biszkoptowe, czy też czarne) powinno być jednolite. biała niewielka łatka na piersi dopuszczalna jest wyjątkowo i zdarza się bardzo rzadko u psów rasowych.
      i tak - 700 złotych to o 700 złotych za dużo za kundelka.
      jeśli chcesz mieć po prostu psa, to w schroniskach i fundacjach jest pełno psów labopodobnych.
      www.fundacjaprima.pl/adopcje/psy-do-adopcji.html
      www.doadopcji.pl/szukaj/labrador/polska/wszystkie/0/
      jeśli zaś chcesz mieć rasowego labradora po wiadomych rodzicach, to kup psa z hodowli zarejestrowanej w ZKwP.
    • margie Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 19.03.14, 20:07
      a od kiedy labradory sie krzyzuje mieszajac kolory? To kundle sa, w typie labradora. Tego wlasciciela nalezaloby karnie wysterylizowac za kare ze nie zrobil tego z suka.... masakra...
      Niewazne, czy ma krawat i czy nawet jest w laty. To nie ejst prawdziwy labrador, tylko podroba.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 20.03.14, 01:22
        margie napisała:
        a od kiedy labradory sie krzyzuje mieszajac kolory?

ze co ???

Minnie
        • margie Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 21.03.14, 21:11
          czego w tym zdaniu nie rozumiesz minnie?
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 21.03.14, 23:29
            nie rozumiem co w tym watku maja do rzeczy kolory.

gdy para jest zolto czarna i oboje rodzicow rasowi,
            to ich czarne szczeniaki sa w dalszym ciagu rasowe.
            to jest genetyka, po prostu, oparta na cechach dominujacych.
            tak wiec, w przypadku tych rodzicow czarny szczeniak z biala latka jest rasowy.

Minnie
            • margie Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 23.03.14, 18:08
              masz racje, pepelnilam blad, faktycznie u labkow nie am to znaczenia.
      • albert.flasz1 Kundlu margie! 23.03.14, 10:54
        margie napisała:

> a od kiedy labradory sie krzyzuje mieszajac kolory? To kundle sa, w typie labra
        > dora. Tego wlasciciela nalezaloby karnie wysterylizowac

Labrador, jest to rasa psów użytkowych pochodząca z Nowej Funlandii, została wyhodowana przez tamtejszych rybaków. W oryginale wszystkie były czarne, miewały różne białe plamki, które nikomu w niczym nie przeszkadzały. Wszystkie odmiany barwne są mutantami, czymś w rodzaju GMO, wyprodukowanymi na potrzeby znudzonych mieszczuchów, niewiedzących co zrobić z pieniędzmi i poszukujących wciąż nowych zabaweczek. Sama się wysterylizuj, nie narażaj przyszłych pokoleń, nie przekazuj im genetycznych skaz. Pozostałych przepraszam za słownictwo, ale z takimi tworami jak margie i kilkoma podobnymi występującymi na tym forum inaczej nie da się gadać - one innego języka nie rozumieją.
        • margie albercik! 23.03.14, 18:07
          kto ci dal prawo do obrazania mnie? To twoje prywatne forum, ze mozesz sobie dobierac uzytkownikow? I eliminowac ich, wg wlasnego widzimisie?
          I kim ty jestes zeby o kimkolwiek pisac per kundel? Rodowodowy jestes? masz metryczke?

A zeby ew. moc ze mna dystkutowac, to najpierw zacznij rozmowe, a nie sciagaj rozmowcy do swojego rysztokowego poziomu.
          Kretyn.
          • albert.flasz1 Re: albercik! 23.03.14, 23:05
            margie napisała:

> kto ci dal prawo do obrazania mnie?

Ten sam, który tobie dał prawo obrażać innych.

To twoje prywatne forum, ze mozesz sobie do
            > bierac uzytkownikow? I eliminowac ich, wg wlasnego widzimisie?
            > I kim ty jestes zeby o kimkolwiek pisac per kundel? Rodowodowy jestes? masz met
            > ryczke?

Właśnie, kim ty jesteś, pańciu??? To nie jest twoje prywatne forum, musisz zaakceptować że wypowiadają się tu osoby mające różne poglądy.

> A zeby ew. moc ze mna dystkutowac, to najpierw zacznij rozmowe, a nie sciagaj
            > rozmowcy do swojego rysztokowego poziomu.
            > Kretyn.

Jak napisałem powyżej, używam mowy, którą osoby twojego pokroju potrafią zrozumieć. Spadaj kretynko, bez odbioru.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: albercik! 24.03.14, 00:43
              Heel, Albert , heel !! :)

Minnie
              • albert.flasz1 Re: albercik! 24.03.14, 21:13
                ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> Heel, Albert , heel !! :)
                >
                > Minnie

???????????????????? :)))
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: albercik! 24.03.14, 22:43
                  ???????????????????? smile))

No co sie meczysz Albert,
                  nie ma co sie gryzc, lepiej wszyscy chodzmy na spacer z pociechami ;)

Minnie
            • margie Re: albercik! 24.03.14, 09:01
              cham i prostak. Niewyobrazalny jest twoj poziom agresji. Wez tabletke chlopie, powinno pomoc.
            • margie Re: albercik! 24.03.14, 09:27
              ja nikogo nie obrazam.
              Ty w swoim poscie obrajazajacym mnie nie wyrazasz zadnych pogladow, bo obelgi nie mozna nazwac pogladem.
              A, i zauwazylam ze ty innej mowy nie uzywasz, niz obelgi, wyzwiska i ogolne chamstwo. Widac, z etu nie ma moderatora, ze sie takie ejdnostki tu paletaja. Dno. Over.
              • missisipi2 Re: albercik! 24.03.14, 20:45
                Nie warto kupować z niezarejestrowanych hodowli zarówno psów jak i kotów. Jeśli nie jest dla Was argumentem cierpienie zwierząt to niech będzie strata kasy. Mojej koleżance, która kupiła niby Maltańczyka z pseudo piesek zmarł 2 tygodnie później na parwowirozę taką szczenięcą nieuleczalną chorobę zakaźną, która jest wynikiem nie szczepienia matki oraz szczeniąt. Jest odpowiednik tej choroby wśród kotów nie pamiętam nazwy. Dała za psa 900 zł nigdy ich nie odzyskała a rodowodowego mogła mieć za 1200 zł, więc czy było warto by zwierzątko cierpiało, bo było leczone bez skutecznie jeszcze przez kilka dni, dostawało kroplówki za 300 zł mniej, no i nie muszę chyba dodawać, że w efekcie straciła więcej niż 900 zł, bo leczenie też kosztowało kilkaset złotych. Ja do niedawna miała psa w typie pinczera miniaturowego rodzice mi kupili jak miałam 14 lat, więc nie byłam świadoma co to są pseudo hodowle oni też, wtedy jeszcze się o tym nie mówiło (za 100 zł a nie 700 zł jak teraz). Umarła w lutym tego roku mają prawie 13 lat. Teraz mam od 2 tygodni pinczera z rodowodem, gdyż jestem obecnie już w pełni świadoma czym są pseudo hodowle! Dałam za niego a właściwie za nią 1200 zł i nie uważam, że to rozrzutność, jak się chce mieć psa o odpowiednim zrównoważonym charakterze, bo nie tylko wygląd się liczy a charakter przede wszystkim, który zawsze będzie inny w przypadku mieszańca niż u psa czystej rasy to warto tyle wydać. Tak psy bez rodowodu to mieszańce, bo nie znasz jego dziadków, pradziadków. W przypadku psa czy kota z rodowodem znasz 3 pokolenia a nawet 4 wstecz. Rodowód to nie szpan zrozumcie, przecież pies czy kot nie ma go na czole tylko gwarancja psa bez chorób genetycznych (nie opowiadajcie bzdur, że hodowcy zrzeszeni w związku kynologicznym czy w związku felinologicznym krzyżują krewniaczo, są obostrzenia, znana jest matka i ojciec, mają papiery, wiadomo czy są spokrewnieni czy nie, takie młode nie otrzymałyby papierów a hodowca byłby wydalony ze związku). Nie piszcie takich bzdur, bo potem nieświadomi ludzie w to wierzą. Między psem z rodowodem a psem bez rodowodu jest różnica, mój mieszaniec może i żył dość długo prawie 13 lat i raczej był zdrowy, ale pinczery mogą żyć nawet 17 lat poza tym widzę już różnicę w zachowaniu, w charakterze patrząc na mojego rodowodowego. Nie szkoda mi było na psa 1200 zł uważam, że to małe pieniądze w stosunku do tego, że wydane na szczytny cel- na mojego przyjaciela. Ludzie jak wydają krocie na nałogi fajki, alkohol czy inne niby przyjemności to im nie szkoda a wtedy jak chcą psa to najlepiej za 300 zł, bo przepuścili kasę na głupoty i najlepiej zaoszczędzić na zwierzęciu. Gdybym nie mogła wydać tych pieniędzy to bym wzięła ze schroniska, ale na pewno nie zapłaciła pseudo hodowcy ani złotówki! Dopóki ludzie z mody, własnego, egoizmu będą chcieli mieć niby rasowe zwierzaki za pół darmo pseudo hodowle i dramat zwierząt będzie trwał, ogromnie jest to przykre :(! PS. to też nie prawda, że ludzie kupują psa z rodowodem by później zarabiać na szczeniętach, nie wszyscy-ja nie mam takiego zamiaru, moja suka nie będzie suką hodowlaną.
                • albert.flasz1 NO! 24.03.14, 21:21
                  missisipi2 napisała:

> Nie warto kupować z niezarejestrowanych hodowli zarówno psów jak i kotów. Jeśli
                  > nie jest dla Was argumentem cierpienie zwierząt to niech będzieplepleplepleplepleplepleplepleplepleplepleplepleplepleplepleplepleplepleplepleple

I to by było na tyle! :)))
                • mmk9 Re: albercik! 25.03.14, 11:51
                  missisipi2 napisała:
                  >nie opowiadajcie bzdur, że hodowcy zrzeszeni w związku kynologicznym czy w związku felinologicznym krzyżują krewniaczo, są obostrzenia, znana jest matka i ojciec, mają papiery, wiadomo czy są spokrewnieni czy nie, takie młode nie otrzymałyby papierów a hodowca byłby wydalony ze związku).

z tego zdania prawdziwe jest, co następuje:
                  "znana jest matka i ojciec, mają papiery, wiadomo czy są spokrewnieni czy nie,"

reszta to Twoje pobożne życzenia
    • etorebkapola Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 26.03.14, 15:12
      Jeśli kupujesz go dla rodowodu to zastanów się , bo może mieć problem na wystawach o ile nie będzie na miejscu zdyskwalifikowany... Ale jest słodki, więc przyjacielem pewnie będzie jak taki bez krawata :)
      • blue.berry Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 27.03.14, 10:07
        przecież ten pies nie ma rodowodu. jeśli miałby metrykę to raczej autor wątku nie miałby wątpliwości, czy to mieszaniec. oraz minimalne białe znaczenie na piersi u psa rodowodowego nie jest dyskwalifikujące.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 28.03.14, 12:13
          Zdecydowanie mniej watpliwosci by bylo gdyby to nie byl krawacik a muszka...

Minnie
          • albert.flasz1 Re: czarny Labrador z mały krawacikiem czy jest O 30.03.14, 10:09
            ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> Zdecydowanie mniej watpliwosci by bylo gdyby to nie byl krawacik a muszka...

Ale koniecznie zgodna z wzorcem, bo inaczej to będzie muszka - kundel! :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka