Dodaj do ulubionych

ugryzienie przez psa

18.03.14, 18:42
Witam, mam pytanie. 23 lutego ugryzł mnie pies, znalazłam właściciela i zgłosił się on na kontrole do weterynarza aby wykluczyć wściekliznę (było to 1 marca).Lekarz wtedy stwierdził, że pies jest zdrowy ale potrzebuje jeszcze kilku kontroli. Niestety właściciel nie pojawił się już więcej z psem, ponieważ uciekł mu około 10 marca. Najprawdopodobniej został przywłaszczony przez kogos innego (została znaleziona obroża tego psa). Lekarz nie moze wystawić mi zaświadczenia do sanepidu, ponieważ nie została ukończona "kwarantanna" tego psa. Dzwoniłam do lekarz który zajmuję się ugryzieniami ale zamiast mi pomóc i doradzić brzydko mówiąc olał sprawe i jeszcze miał pretensję, ze zajmuję mu czas. Boję się bo mimo wszystko nikt w 100% nie wykluczył, że ten pies jest zdrowy. Nie zostały mi przepsiane żadne zastrzyki. I moje pytanie brzmi co ja mam teraz zrobić ? I do kogo mam się zgłosić ?
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: ugryzienie przez psa 19.03.14, 07:35
      psa nie ma, ale nie uciekł chyba z książeczką w której są informacje na temat wszelkich szczepień w tym na wściekliznę?
      jeśli był szczepiony, to nie masz się czego obawiać; mnie ugryzł kiedyś pies w schronisku; miałam w nodze cztery dziury; lekarz dał mi na wszelki wypadek receptę na szczepionkę p. tężcowi i na tym się sprawa zakończyła;
      • ajaksiowa Re: ugryzienie przez psa 19.03.14, 14:10
        Ja w podobnym przypadku zgłosiłam się do szpitala zakażnego.:)
      • 29patrycja Re: ugryzienie przez psa 19.03.14, 20:56
        Właściciel powiedział, ze "zgubił" ksiażeczkę szczepień, w co też, nie wierze.
        • sp9tcu Od sp9tcu 20.03.14, 00:23
          Dziewczyno szczep się przeciw wścieklixnie póki czas
          mówię poważnie
        • albert.flasz1 Re: ugryzienie przez psa 23.03.14, 11:05
          29patrycja napisał(a):

> Właściciel powiedział, ze "zgubił" ksiażeczkę szczepień, w co też, nie wierze.

Trudno tu wyrokować, ale jest wysoce prawdopodobne, że po prostu pozbył się psa. Wpis w tak zwanej "książeczce zdrowia" nie ma żadnej wartości prawnej, pies zaszczepiony musi zostać zgłoszony Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii (wszyscy lekarze muszą prowadzić odpowiedni rejestry i co miesiąc je zgłaszać, bo wścieklizna jest chorobą zwalczaną z urzędu, podlegającą obowiązkowi zgłaszania) oraz wystawić specjalne urzędowe zaświadczenie według wzoru określonego w przepisach. Bez tego, taki pies traktowany jest jak nie szczepiony.
      • albert.flasz1 Re: ugryzienie przez psa 23.03.14, 11:01
        wrexham napisała:

> psa nie ma, ale nie uciekł chyba z książeczką w której są informacje na temat w
        > szelkich szczepień w tym na wściekliznę?
        > jeśli był szczepiony, to nie masz się czego obawiać; mnie ugryzł kiedyś pies w
        > schronisku; miałam w nodze cztery dziury; lekarz dał mi na wszelki wypadek rece
        > ptę na szczepionkę p. tężcowi i na tym się sprawa zakończyła;

I bardzo źle zrobił! Pies szczepiony czy nie, MUSI zostać poddany dwutygodniowej obserwacji. Bez tego, ty również powinnaś poddać się szczepieniu. Takie jest prawo.
        • albert.flasz1 Re: ugryzienie przez psa 23.03.14, 11:07
          PS A lekarz powinien zgłosić przypadek pogryzienia w "sanepidzie". Jeśli pies "zniknął", sprawę powinien zgłosić policji.
    • claratrueba Re: ugryzienie przez psa 20.03.14, 12:56
      Lekarz olał sprawę ponieważ wścieklizna to obecnie wielka rzadkość (w moim powiecie ostatni przypadek 15 lat temu-nietoperz, zwierzę domowe chyba ponad 20) a poza tym zastrzyk p. wściekliźnie ma sens natychmiast po ukąszeniu, w ciągu kilku dni, najpóźniej 15.
      Prawdopodobieństwo, że pies zaraził Cię wścieklizną jest mniej więcej takie jak to, że Boeing Ci na głowę spadnie.
      A jeśli rana nie bolała dziwnie, nie swędziała, goiła się normalnie, to nawet mniejsze.
    • sp9tcu Od sp9tcu 22.03.14, 19:36
      Wczoraj przeprowadziłem konsultacje na tem temat
      z moim wetkiem
      nic nie powiedział
      szkoda słów
      czy ty wiesz dziewczyno ze jak się zacznie choroba to sie umiera
      nie ma ratunku
      czy byłaś u lekarza ?
      czy byłaś po poradni chorób zakaxnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka