Dodaj do ulubionych

Chcę adoptować pieska.

09.11.15, 14:08
Po przewertowaniu chyba całego internetu w poszukiwaniu małego pieska, postanowiliśmy z rodziną, że chyba darujemy sobie zakup ( york, maltańczyk, jamniczek ) pupila. Jesteśmy już prawie pewni adopcji.
Czy możecie mi napisać na co zwracać uwagę, chodzi mi o to zeby psiak był docelowo małym pieskiem. Nie możemy sobie pozwolic na duzego. Moze namiar na jakieś sprawdzone fundacje w woj mazowieckim ?
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Chcę adoptować pieska. 09.11.15, 17:26
      ,,Pod Psim Aniołem,, m ożna wejść na stronkę i poszukać małego-dorosłego pieska. :)
    • eenoive Re: Chcę adoptować pieska. 13.11.15, 23:13
      Nie musisz adoptowac pieska z Fundacji, mozesz tez przez wolontariuszki, sa psiaki, ktore przebywaja w domach tymczasowych lub hotelikach, ktore sa oplacane przez darczyncow. W Warszawie masz Fundacje Mikropsy. Maja stronke na facebooku, ale tam jest fajniutki malutki piesek czarny, okolo roku , nie wiem czy to jakis mieszaniec yorka ? W tomaszowie Maz. w hoteliku tez sa dwa male biale kudlate psiaczki Teddy , drugiego imienia nie pamietam. A Fundacja Azylu pod Psim Aniolem ma teraz sliczna malenka sunieczke Tinke, nie wiem w typie jakiej rasy ale jest cudna! Jest szorstkowlosa i ma fajne duze sterczace uszy. Jak chcesz napisz do mnie na maila: madelief05@gmail.com. Pomoge
    • sunsetgd Re: Chcę adoptować pieska. 06.12.15, 22:02
      najlepiej jednak (dla Was i dla pieska) pojechać do jakiegoś schroniska dla piesków i wybrać nie młodsze niż 9-10 miesięcy.. wtedy już będzie wiadomo jak duży będzie piesek (rosną do 12 miesiąca życia). i sądzę, że lepiej wybrać kundelka. są mądrzejsze i zdrowsze niż rasowe. zazwyczaj oczywiście. taki piesek po przejściach odda Wam pełną miarę miłości.
    • ardzuna Re: Chcę adoptować pieska. 06.12.15, 22:29
      Adopcja to bardzo słuszny wybór. Musicie z całą pewnością mieć świadomość, że małe pieski są poszukiwane, do adopcji także, dorosłe także. Dlatego jeśli pies może być jednak także średni albo duży, znacznie zwiększycie sobie możliwości wyboru.

Po drugie, musicie się zastanowić, czy rzeczywiście ma to być szczeniak. Tu jest dobry artykuł na ten temat www.mikropsy.org/szczeniak-czy-dorosly/

Fundacje to np. Azyl w Falenicy, Pies na Zakręcie, Zwierzaki z Mińska, Fundacja Azylu Koci Świat z Nasielska, Chata zwierzaka z okolic Serocka ma jakieś psy do adopcji

- psa można wziąć także ze schroniska, np. na Paluchu, Chrcynno (mordownia, gdzie działają ratujące psy wolontariuszki i gdzie trafiają psy z wielu podwarszawskich miejscowości), Żyrardów;

- z lecznicy (lecznica Arka w Kobyłce), PrimaVet w Konstancinie, miejsc jest całe mnóstwo i lepiej byłoby pytać, podając swoje miejsce zamieszkania.
    • mentogo Re: Chcę adoptować pieska. 07.12.15, 11:13
      Bardzo dobra decyzja :)
      Może też ludzie z fundacji VIVA coś doradzą. Mają schronisko w Korabiewicach i bardzo duże doświadczenie w adopcjach. Jest też aplikacja "adopciaki", gdzie można się dopasować do psa.
      A psiaki kilkuletnie też są super. Ja mam dwa adoptowane już w ich wieku dorosłym.
      • magine22 Re: Chcę adoptować pieska. 07.12.15, 15:00
        Rady:
        1. Jak nie macie doświadczenia lepiej piesek z DT niż ze schroniska- więcej się o nim dowiecie bo psy w DT zachowują się bardziej naturalnie niż w schronie.
        2. Rasowe rzeczywiście są bardziej wymagające, kundelki mają stalowe żołądki w porównaniu z rasowcami więc jeżeli masz pewne podejrzenia, że rodzina mimo zakazów będzie dokarmiać pieska pod stołem to lepszy kundelek.
        3. Najważniejsze żebyś przedstawiła swoje możliwości i wymogi co do psa :-) obie strony muszą być zadowolone z adopcji (tzn. i ty i psiak)
        4. Weź pod uwagę czy fryzjer raz na kwartał nie będzie dla ciebie niepotrzebnym wydatkiem wtedy lepszy krótkowłosy psiak.
        5. Jak weźmiesz szczeniaka to weź pod uwagę że pierwszy miesiąc albo dwa to miesiąc z kupą i siuśkami :-) jeżeli chcesz to ograniczyć weź dorosłego psa- możesz szukać od razu takiego który trzyma czystość.
        Mam psa od szczeniaka jest juz dorosły ale w pierwszym miesiącu po jego adopcji miałam straszne myśli :-) sikanie przeszło w gryzienie dopiero po 1,5 roku z pieska zrobił się aniołek (mam dużego psa)
    • rikol Re: Chcę adoptować pieska. 07.12.15, 14:54
      Wejdź na dogomanię. Tam jest mnóstwo psów. Poza tym w Warszawie jest schronisko, gdzie są setki psów. Jak mniej więcej przewidziec wzrost psa? Duże psy w wieku szczenięcym mają bardzo duże łapy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka