Dodaj do ulubionych

Nagła smierć młodego owczarka

04.01.21, 15:53
Witam, Pako był 2,5 letnim owczarkiem niemieckim pełnym życia. Co rano był zamykany do kojca razem z matka. Wczoraj chcąc wypuścić obydwoje, zauważyłem, ze pies jest inny niż zawsze. Słaniał się na nogach, po przejściu kilku metrów stawał i patrzył w moja stronę.
Następnie zaczął głęboko oddychać i czasem pokasływać. Położył się i nie chciał wstać. Pojechaliśmy do weterynarza, stwierdził ze to choroba kleszczowa. Ale badania nic nie wykazały. Morfologia wykazała o polowe za mało czerwonych krwinek. Dostał antybiotyk i jeżeli się pogorszy mieliśmy przyjechać rano.
Niestety rano pies już nie żył. A w jego nozdrzach i na podłodze była krew. Czy ktoś wie co mogło mu się stać?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwa Re: Nagła smierć młodego owczarka 04.01.21, 19:01
      Może zjadł trutkę na szczury?
      • mateusz19999 Re: Nagła smierć młodego owczarka 05.01.21, 00:50
        To właśnie wykluczyliśmy, pies przebywał tylko na podwórku a trutki jeżeli już miały gdzieś być to w garażu itp.
        Dodatkowo nie wymiotował, nie miał temperatury
        • mamtrzykotyidwa Re: Nagła smierć młodego owczarka 05.01.21, 02:11
          Po trutce na szczury pies nie wymiotuje i nie ma temperatury, tylko się wykrwawia i ma problemy z oddychaniem.
          • mateusz19999 Re: Nagła smierć młodego owczarka 05.01.21, 18:02
            Jak wspomniałem nie ma takiej możliwości, żeby miał do tego dostęp. Psy nie miały jak wejść do żadnego pomieszczenia na podwórku, oprócz kojca
            • mamtrzykotyidwa Re: Nagła smierć młodego owczarka 05.01.21, 22:59
              Skoro tak mówisz...
              Może zrób sekcję zwłok, jeśli chcesz wiedzieć, co się stało?

• addart Re: Nagła smierć młodego owczarka 06.01.21, 02:55
              Pies nie zje trutki na szczury. Ale może zjeść żywego lub martwego szczura i do tego nie musi wchodzić do pomieszczeń...
              • mateusz19999 Re: Nagła smierć młodego owczarka 06.01.21, 03:07
                Akurat ten pies potrafił zagryźć np. kurę, mógł nosić martwe zwierze w pysku, ale nigdy by nie zjadł
    • agaat_aw Re: Nagła smierć młodego owczarka 17.01.21, 02:02
      Wykluczyłeś kaszel kennelowy? Parwowirozę?
    • agaat_aw Re: Nagła smierć młodego owczarka 17.01.21, 02:06
      Jeśli krwinek było za mało to już miał leukopenię... To pojawia się przy chorobach wirusowych... tak jak pisałam wcześniej, kaszel kennelowy, parwowiroza... Te choroby których już nie było, wracają- bo ludzie nie szczepią swoich psów. Nawet jeśli twój pies był szczepiony na te choroby, to 2,5 letni pies ciągle jest na to narażony... tym bardziej jeśli miał kontakt z innymi psami i ich odchodami... piszesz o oddechu... Więc stawiam na kaszel kennelowy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka