dora1 11.11.04, 22:03 Jak w tytule co dajecie swojemu kotu na oczyszczanie przewodu pokarmowego z sierści? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ohida Re: odkłaczanie przewodu pokarmowego 12.11.04, 10:59 Jednemu nic :) Jest krótkowłosy, czesanie go co jakiś czas doskonale załatwia problem. Bardziej prozaiczną przyczyną "niedawania" mu żadnych preparatów jest to, że to straszny odmieniec (nawet jak na kota jego skala indywidualizmu jest wysoka), stąd żadne preparaty odkłaczające mu nie pasują - są wstrętne, ohydne, sama sobie zjedz i kropka. Drugi ogon, kudłaty, dla odmiany z upodobaniem częstuje się odkłaczającymi pastami. Wypróbowane przez nas i bardzo smaczne: Gimpet Malt-Soft, Fimpet Malt- Soft Extra, Beaphar Malt Paste. Bywają jeszcze odkłaczające chrupki, ciasteczka i inne rozmaite przysmaki, ale chyba skuteczniejsze są pasty :) Odpowiedz Link Zgłoś
tamara_t Re: igrasz z ogniem :) 12.11.04, 12:17 za szybko enter :) poczytaj to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=16992125&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: igrasz z ogniem :) 12.11.04, 21:48 Mój kot je suchą karmę Royal, która ma jakies składniki na kłaczki. Wcześniej usuwał je sam - czyli zwyczajnie wymiotował, wydając przy tym agonalne dźwięki /nieźle mnie przestraszył pierwszy raz/. Podjada też sobie trawkę specjalnie dla niego zasianą. I to mu wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
mmonia74 Re: igrasz z ogniem :) 12.11.04, 22:30 mojej kici nie wystarczyło zjadanie karmy royal, która ma składniki "na kłaczki" oraz jedzenie pasty odkłaczającej i dwa tygodnie temu przeżyłam horror - kicia nie chciała nic jeść; okazało się, że jest zakłaczona; lekarz powiedział, że w okresie wiosennym i jesiennym, kiedy kotom zmienia się sierść, powinny jeść pastę odkłaczającą w ilości leczniczej ,czyli dużo więcej niż ja podawałam Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: odkłaczanie przewodu pokarmowego 01.01.05, 18:01 A powiedzcie proszę jakie objawy miał kot przy tym zakłaczeniu przewodu pokarmowego?Pytam bo mam taki problem:mój pies york/wazy 2kg/ z długą sierścią ma własnie objawy chraczenia połaczonego jakby z kaszlem,jakby chciał coś odcharknąc.Wygląda to okropnie jakby chciał sie zadławić.Byłam u weterynarza i za kazdym razem inna diagnoza/a objawy te same/Najpierw powiedziano ze to robaki/tabletki na odrobaczenie/,potem że wirusowe zapalenie krtani /dostał antybiotyk/potem ze kwasy z żoładka mu sie cofaja i tak reaguje tym charczeniem dławiącym a teraz jak to przeczytałam to pomyślałam że może to od połknięcia włosa,kłaczków itp.Takie objawy /ataki,napady/występują co jakiś czas a ja nadal nie wiem co jest przyczyną i jak psu pomóc.Czy ktos może pomóc?Może to faktycznie jakieś kłaczki a pies dostaje przerózne leki na robaki/choc ich nie widze/antybiotyki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: odkłaczanie przewodu pokarmowego 04.01.05, 23:04 Nie mam pewności ale wydaje mi się, że problem odkłaczania dotyczy tylko kotów, ponieważ myją się wylizując futerko i w trakcie tej czynności połykają włosy z własnego futra. Psy raczej się w ten sposób nie myją, trzeba je kąpac. Objawy o których piszesz mogą wskazywac na tzw kaszel kenelowy. To choroba bakteryjna lub wirusowa. Poszukaj dobrego weta. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: odkłaczanie przewodu pokarmowego 06.01.05, 14:02 Proszę napisz co to jest kaszel kenelowy i jak to leczyć,bo byłam juz u wielu weterynarzy i ciagle słyszę inną dignozę.To trudno jednak nazwać kaszlem to raczej jest takie charczenie jakby chciał cos odcharknąć,nieraz psy tak charczą,dławiąc sie na smyczy jak ciągną.Czsem występuje to nagle,nie po zmeczeniu trwa parę godzin a na drugi dzień jest dobrze i za jakiś czas znów- sama nie wiem od czego to uzależnić-a moze jak połknie jakiś włos ale to tylko może a pewności nie mam co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: kaszel kenelowy 07.01.05, 22:20 Informację o kaszlu kenelowym znalazłam w książce "Ty i twój pies" Davida Taylora. Myślę, że jest w każdym poradniku dla właścicieli zwierząt. W tym poradniku piszą też, że kaszel może byc, m.in., objawem choroby serca, jeśli występuje po dłuższym leżeniu (kaszel sercowy). Może spróbuj konsultacji mailem w vetserwisie: www.vetserwis.pl/listy.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiesia.and.company Re: odkłaczanie przewodu pokarmowego 13.01.05, 12:37 Uważaj na te objawy u yorka. Yorki mają genetyczne tendencje do przyklejania się tchawicy. To się dzieje po wysiłku, po stresie np. związanym z wyjazdem, męczącym spacerze. Można leczyć - u dobrego weterzynarza. Można próbować - nie samemu - podawać środki uspokajające. Może to się początkowo objawiać w ten sposób, a potem postępować do dusznicy włącznie. Tak zszedł piesek 4-letni znajomego. Nie zdązył z nim na terapię tlenową. Idź do dobrej lecznicy, gdzie jest dobry chirurg, który wyczuje pod ręką tę wadę tchawicy. Nie zaniedbaj. Yorki tak mają, więc lepiej chuchaj na zimne. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
malgos191 Re: odkłaczanie przewodu pokarmowego 12.01.05, 13:58 Mam 2 kocury, kastraty. jednego ten problem nie dotyczy. Mimo wylizywania sie nic mu nie dolega i tyle. Drugi regularnie zwraca włosy, zazwyczaj "pomaga" sobie zjadając niejadalne rzeczy - np. ziarna owsa, suche źdźbła traw, kawałki folii, po których to zjedzeniu szybko następuje zwracanie. Fakt, że efekty tego oczyszczenia są okropne. Te wszystkie dźwięki jakie temu towarzyszą to cały cyrk. Ale widocznie ten typ tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś