aans 14.01.05, 14:08 Moj kociak jest w 100% zdrowy, zaszczepiony, odrobaczony i dobrze karmiony (royal canin, eukanuba, purina). Mimo to ma brzydki zapach w "buzi". czy to normalna? Mam drugiego kota z ktorym jest wszystko ok. Prosze o porade! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: przykry zapach z pyszczka kota 14.01.05, 14:31 hmmm, najczęstszą przyczyną brzydkiego zapachu z pyszczka jest kamień nazębny i/lub paradontoza bądź inne schorzenia zębów. Proponuję dokładnie obejrzeć ząbki kota, czy na pewno wszystko z nimi w porządku i zwrócić szczególną uwagę na dziąsła. Odpowiedz Link Zgłoś
ecri Re: przykry zapach z pyszczka kota 14.01.05, 14:55 Jeżeli jest kamień to czy są "domowe" sposoby usunięcia. Mój kot ma właśnie z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: przykry zapach z pyszczka kota 14.01.05, 16:18 Nie, domowych sposobów usuniecia kamienia nie ma. Musi to zrobić lekarz. Domowymi sposobami mozna tylko zapobiegać, tzn. podając mu pokarm wymagający wiekszego nakładu pracy ze strony kota, podając mu od czasu do czasu np. duże chrząstki, duże trzony kości wołowych z przytwierdzonym surowym mięsem, również suchą karmę ale nie rozmoczoną. Poza tym dobrze jest kotu jesli nie codzinnie, to przynajmniej od czasu do czasu "umyc zeby" w sposób mechaniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: przykry zapach z pyszczka kota 14.01.05, 15:00 Witam! Jeszcze coś dodam. Mniejsza lub większa skłonność do osadzania kamienia nazębnego to sprawa osobnicza, być może zależna od składu śliny. Np. jeden z moich kotów miał przez długie lata czyste zęby, drugi, jego brat musiał mieć w tym okresie kilkakrotnie usuwany kamień. Osadzaniu się kamienia nazębnego sprzyja poza tym dieta, ta Twoja jest wyjątkowo sprzyjająca. Koty nie żują ani nie rozrywają suchego pokarmu, łykają go albo tylko czasem rozgryzają, nie czyszczą więc w sposób naturalny zębów ani dziąseł. Naturalnemu czyszczeniu zębów sprzyja np. podawanie kotu przynajmniej na niektóre posiłki większych kawałków surowego mięsa. Kot musi je intensywnie gryźć, przez co oczyszcza zęby i masuje dziąsła, dodatkowo to wspomaga wydzielajaca się obficie ślina. Być może musisz teraz oczyścić Twojemu kotu zęby u lekarza, być może leczyć dziąsła. Zastanów się nad tym, co napisałem na przyszłość. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
aans Re: przykry zapach z pyszczka kota 14.01.05, 17:02 obejrzalam swojemu kociakowi ząbki bardzo dokladnie i wydaja mi sie bardzo ladne. Co do duzych kesow jedzenia, to on jak tylko do nas trafil ze schroniska (mial ok 3 miesiace), to nie lubil drobnego pokarmu dla maluchow, tylko wcinal wielki dla doroslych kotow. On wogole lubi wielkie kawalki jedzenia :) Pojde z nim do weterynarza, bo chcialaby w 100% dbac o jegozdrowie. powiedzcie mi tylko, czy oprocz kamienia czy dziasel moze to byc cos powazniejszego? Bardzo dziekuje za odpowiedzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ekobita Re: przykry zapach z pyszczka kota 14.01.05, 17:47 jezeli kociak jest młody to moze wymienia ząbki. Mojemu tak brzydko pachniało, do momentu wymiany ząbków. Odpowiedz Link Zgłoś
aans Re: przykry zapach z pyszczka kota 16.01.05, 07:49 A w jakim wieku kotek "zmienia" ząbki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: przykry zapach z pyszczka kota 17.01.05, 14:46 Kot powinien do ukończenia 6 miesiąca życia zmienić wszystkie ząbki. Prócz kamienia nazębnego, osadu nazębnego, paradontozy tudzież innych chorób zebów i przyzębia, przyczyną przykrego zapachu z pyszczka mogą być np. kłopoty z trawieniem, różne choroby przewodu pokarmowego związane z biegunką i wymiotami, także choroby narządowe, jak np. mocznica oraz inne choroby nerek i wątroby. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnarebeka Re: przykry zapach z pyszczka kota 17.01.05, 14:58 Moja kotka ma teraz 4,5 miesiąca, mam ją od drugiego miesiąca życia. Pierwsze dwa dni u mnie- kotek pachniał, potem zaczął się tworzyć ten "zapaszek". Pytałam weta, co to może być. Usłyszałam, ze to efekt trawienia białka. Pytał, czy kotka je surowe mięso. Moja mała je karmę kocią, więc to nie było to. Ustaliliśmy potem, że prawdopodobnie ma problem z trawieniem krowiego mleka. Odstawiłam tydzień temu mleko ale kotek nadal ma nieświeży oddech... Chętnie się dowiem, co to jest, więc pisz proszę, jak coś odkryjesz. A tu coś o kocich zębach: www.vetserwis.pl/kamien_kot.htmlPozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnarebeka Re: przykry zapach z pyszczka kota 17.01.05, 15:00 Oczywiście, bez pozdrownień... www.vetserwis.pl/kamien_kot.html Odpowiedz Link Zgłoś