Dodaj do ulubionych

dysplazja i protezy

18.01.05, 12:04
czy ktoś zna psa któremu założono protezy stawów biodrowych czy to skuteczna
metoda i czy watra jest tych pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: dysplazja i protezy 18.01.05, 12:40
      Miałam przyjemność, co prawda nie w Polsce być świadkiem zarówno kilku takich
      operacji jak i być obecna w powrotach do zrowia psów po takich operacjach.
      Niestety koszty ich nie są przyjazne naszym kieszeniom. Da tego muszą przed
      operacją nas "nastraszyć" tzn poinformować, że może się zdażyć, że pies nie
      przyjmie protezy. Tak sie niestety może zdażyc. W moich doświadczeniach
      naszczęście nie miałam z takim przypadkiem do czynienia ale tego trzeba być
      świadomym, że tak może się stać włąśnie tym razem. Wtedy bowiem całe pieniądze
      szlak trafił.
      Wydaje mi się jednak, że jest to jedna z najlepszych możliwośći jakie można psu
      z dysplazją zafundować. Prosze poczytaj www.vetserwis.pl/dysplazja.html
      tam wszystko jest bardzo dobrze opisane. Znajdziesz tam ocenę każdej metody!!!
      czego się możesz po niej spodziewać oraz co ona daje Twojemu psu. Szkoda się
      więc tu rozwodzić i ropisywać wal na tę strone jak w dym. Będzisz mogłą po
      przeczytaniu tego sama zadecydować, która metoda jest dla Ciebie
      najrozsądniejsza.
      Niestety nie napisałaś mi jaką rasę psa masz, ile waży w jakim jest wieku,
      który stopień dysplazji, jakie objawy w tej chwili, jakie postępowanie
      zapobiegawcze polecił lekarz, jakie leki bierze- czyli czy wszczęte zostało już
      postępowanie przed operacyjne (wzmacnianie mięśni ud i pośladków, które będa
      utrzymywać ten staw). To wszystko jest ważne przy doborze odpowiedniego
      postepowania.
      Prosze więc dokłądnie wszystko tam przeczytać. Zanim podejmiesz decyzję pomyśl
      jednak, o tym, że każda z tych operacji wymaga znieczulenia ogólnego, a więc
      zawsze wystąpi ryzyko poddania psa narkozie, każda z nich kosztuje !!!! różnice
      mogą być spore ale poczytaj o przyszłości i spróbuj wykalkulować koszta, które
      mogą Cie spotkac za parę lat. Niektóre operacje będą dobre na teraz lecz w
      większości przypadków zwyrodnienie stawu wciąż postępuje- co dalej??? znowu
      wizyty, koszta. Może lepiej raz a dobrze? moja Mama uważa, że "biednych" ludzi
      nie stać na kiepskie rzeczy :)(lepiej kupić raz droższe buty niż co miesiąc
      kupować te tańsze, które szybko się rozwalają).
      Jeśli jednak suma zaproponowana przez lekarza przerasta Cię zastanów się nad
      również skuteczną metodą - amputacji głowy kości udowej- uważam, ją za równie
      skuteczną w przypadkach dysplazji. Ale pies do siebie dochodzi trochę później
      niż w przypadku protezy, niektórzy polecą też - 3ną osteotomie miednicy/ o tym
      tez poczytaj ale w przypadku tej operacji spotkałam się z mieszanymi opiniami.
      To poza tym równeż nie najtańsza operacja i dość inwazyjna.
      Stoi przed Tobą ważna decyzja lecz zapewne na Twoje nieszczęście należy ona
      tylko do Ciebie i Twoich bliskich, zaden lekarz jej za Ciebie nie podejmie,
      może jedynie sugerować co byłoby najlepszym wyjściem nie zawsze kierując się
      dobrem zwierzaka być może czasmi kierując się zarobkami.
      Operacja z użyciem protezy choć kosztowna daje psu możliwość nowego życia co
      nie oznacza, że inne nie. Jeśli jest to więc operacja w zasięgu Twojej kieszeni
      przemyśl czy dla Twojego psa nie byłaby najlepszym wyjściem? Sama, która byś
      wybrała? Decyzja ponad to zależy od Ciebie bo to Ty wiesz najlepiej czego
      oczekujesz od swojego psa, czy chcesz, żeby wspinał się z Toba po górach czy
      potrzebujesz go bardziej w domu leżącego koło ciebie na kanapie???
      miłej lektury - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka