Dodaj do ulubionych

strzyżenie persa

04.02.05, 16:21
moja kotka perska nie daje sie czesac.dostałam ją gdy miala 10 m-cy- cała
skołtuniona, zupełnie nie przyzwyczajona do takich zabiegów.Musze niestety ją
ostrzyc.Chce to zrobic maszynka.czy ktos z was próbował? Czy moge to zrobic
zwykla maszynka czy musi byc specjalna dla zwierzat?Moze ktos zna
specjalistów w krakowie?dziekuje
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: strzyżenie persa 05.02.05, 12:53
      W tej kwestii musze poruszyć kilka rzeczy. Po pierwsze i najważniejsze po
      usunięciu tych kołtunów, które podejrzewam są nie do rozczesania należy kota
      systematycznie PRZYZWYCZAJAĆ do czesania!!!! Tu nie wystarczy pozbyć się tego
      co jest tylko należy myśleć perspektywicznie. Także to sprawa najważniejsza!!!
      Po drugie skóra kota jest bardzo DELIKATNA!!! Do tego jaśniutka i często zdaża
      się, że nawet nożyczkami można poważnie zranić kota!!! W przypadku zastosowania
      maszynki to nie radzę stosować takiej maszynki do golenia z ostrzami, każdy
      ruch kota moze powodować zranienia. Można spróbować posłużyć się maszyna
      elektryczną do strzyżenia ludzi ale koty czasami nerwowo na nie reagują
      szczególnie na hałas.
      Jeśli będziesz miała problemy ze strzyżeniem najlepiej iść do najbliższego
      lekarza, który kota zseduje czyli da głupiego jasia i następnie go ostrzyże. W
      przypadku kotów - persów pamiętaj o tym, że koty te lubia być pokryte sierścią
      także nie powinno się ich strzyc na łyso co być może dla Ciebie będzie ten fakt
      zbawieniem ale dla nich NIE!!!
      Proponuję więc :
      1, ostrzyc kołtuny nozyczkami ile się da resztę włosów zostawiając (uwaga na
      skórkę)
      2, następnie przyzwyczajać do czesania
      3, podawać biotyne czyli wit H
      4, polewać odrobinka oliwki jedzenie lub podawać czasem zółtko jaja - z dobrego
      żródła - króte poprawią stan włowów i być może zmniejszą podatność do
      kołtunienia.
      w razie problemów zglosić sie o pomoc do lezcznicy
      3mam kciuki za cierpliwość nauczania czesania - ava
      • majenkir Re: strzyżenie persa 05.02.05, 14:02
        Ad.1. Ale wyobrazasz sobie, jak bedzie wygladal pers z powycinanymi
        gdzieniegdzie koltunami? Ja np. nie widze nic zlego w strzyzeniu persa, sama
        znam kilka takich kotkow. Do Autorki: nie rob tego sama, do ostrzyzenia kotka
        trzeba miec naprawde dobry sprzet i wprawna reke. Idz do salonu dla pieskow :).
        • gajah Re: strzyżenie persa 05.02.05, 14:45
          Dziekuje za odpowiedzi:)Nie chce sie zabierac za wycinanie kołtunów nożyczkami,
          bo jak juz zauwazyłam moze sie to zle skonczyc dla kotka.Znacie moze w krakowie
          jakis salon albo osobe która oferuje takie zabiegi?Najlepiej oczywiscie
          niedrogo;)A moze jakas dobra maszynke do strzyżenia włosów?Aha i jeszcze
          jedno,w jakich produktach znajduje sie biotyna?Kupiłam jej kropelki kerabol i
          staram sie dodawac do pozywienia,ale to sprytne zwierze nie da sie oszukac i
          zostawia jedzenie nietkniete;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka