Dodaj do ulubionych

robaki i swierzbowiec

07.03.05, 20:37
Witam! Dwa miesiace temu przygarnelam kotke, ktora ktos podrzucil pani z TOZu. Kotka ma obecnie okolo 6-7 miesiecy. Mam problem z robakami i swierzbowcem, ktore nie daja sie wyplenic zadnym lekiem. Kotka podobno byla u pani z TOZu odrobaczana (nie wiem jaim srodkiem). Potem u lekarza dostala jakies zastrzyki na swierzbowca i inne robaki i strongholda na sierść. Praktycznie od dwoch miesiecy, codziennie ma plukane uszy Otifree i zakraplane Oridermylem. Świerzbowiec nie ustepuje i nic sie nie zmniejsza, byla chwilowa poprawa na poczatku. Teraz kotka jest po sterylizacji, i po narkozie zaczely z niej wychodzic male biale robaczki, są w kale i czasami na futerku kolo odbytu. Lekarz chce jej dac serie jakis zastrzykow, 3 zastrzyki- po jednym na tydzien, ktore podobno zwalczaja swierzbowca i robaki. CZy mozna cos jeszcze zrobic? Jakie leki są dobre i skuteczne. Prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: robaki i swierzbowiec 08.03.05, 00:26
      Decyzja lekarza jest bardzo słuszna - podejrzewam, że zastosuje tu iwermektyne
      w iniekcji.
      Świerzb to niestety problem bardzo trudny do wyleczenia i wiąrzący się, z
      ciężką i cierpliwą praca właściciela i kota. Tutaj również starałabym się
      poprawić ogólny stan kota poprawiając jego odpowiedż immunologiczną. I operacja
      i robaki mocno obniżyły jego siły. Konieczne jest wieć szybkie odrobaczenie
      oraz "od świerzbienie".
      Leki wybrane przez Twojego lekarza są bardzo na miejscu. Oczywiście możnaby
      próbować i innych preparatów ale nie wiele się one różnią od siebie i i tak
      walka ze świerzbem jest długa i długo nieskuteczna.
      Przykładami takich leków są dodatkowo:
      - novoscabin
      - crotamiton
      - dektomax
      - biodylon
      które stosować musimy nie krócej niż 2-3tyg! najlepiej również z miejcowymi
      preparatami przciwzapalnymi i przciwbakteryjnymi.
      3mam kiucki aby po zastrzykach kociak jak najszybciej wrócił do zdrowia - ava
    • kociak.23 Re: robaki i swierzbowiec 10.03.05, 10:38
      Moja kicia też miała świerzbowca w uszach, wet leczył ja właśnie zastrzykami co
      10 dni, co zastrzyk informował mnie ze kotka moje miec zawroty glowy, apatię i
      cos jeszcze, w sumie zastrzyki dostala 4 lub 5, i przeszło. co do objawów
      uboczynych to tylko raz mi zwymiotowała, ale to chyba był bardziej stres niż
      zastrzyk. teraz nie mam juz znią problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka