Dodaj do ulubionych

Tabletki przeciwbólowe

19.04.05, 18:34
Proszę o radę czy pieskowi można podawać Ketoprofen w tabletkach jako środek
przeciwbólowy i przeciwreumatyczny? Dzięki za odpowiedż
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Tabletki przeciwbólowe 19.04.05, 22:36
      Odpowiedź jest trudna. Nie znam sytuacji. Nie znam rasy psiaka ani jego wieku.
      Nie wspomnę już o jego wynikach badań, jego stanie ogólnym i problemach.
      Troszkę to za mało ból i reumatyzm.
      Na Waszym miejscu zainteresowałabym sie jednak innymi możliwościami. Ketoprofen
      to lek o dość silnym działaniu i licznych niepożadanych właściwościach.
      Począwszy od ewentualnych pieczeń odbytu po inne zaburzeń w przewodzie
      pokarmowym (bule brzycha, nudności, biegunki itp). Jest to również lek
      obarczający watrobę i nerki. W przypadku ich niewydolności lek ten
      zastosowałabym w skrajnych przypadkach.
      Na miejsce tego leku zaproponowałabym chociażby pylargine w czopkach, która co
      prawda ma podobne działania niepożadane jest chyba częściej stosowana u
      zwierząt i ze względu na to chętniej podawana (bo dobrze znane jest
      przyjmowanie tego leku przez innych pacjentów).
      Pozdrawiam - ava
      • bolczo Re: Tabletki przeciwbólowe 20.04.05, 07:25
        Serdecznie dziękuję za odpowiedż.Pytałem o Ketoprofen bo myślę że jest to lek o
        podobnym działaniu jak Karprofen czyli Rimadyl sprzedawany w lecznicach jako
        środek przeciwbólowy i przeciwreumatyczny dla psów.Mój pies to owczarek
        niemiecki w wieku 12lat i wadze około 50kg więc dawki leków muszą być dość duże.
        Od lat z powodzeniem stosowane były kilkunastodniowe kuracje Rimadylem ale
        ostatnio nie za dobrze toleruje ten preparat.Szukam po prostu
        zamiennika.Jeszcze raz dziękuję za odpowiedż.
        • avasawaszkiewicz Re: Tabletki przeciwbólowe 21.04.05, 00:12
          No więc tak. Rimadyl to lek nie dość, że stosunkowo drogi to również niezbyt
          korzystnie wpływa na psiaka przy długotrwałym stosowaniu. Na Twoim miejscu
          spróbowałabym więc leków homeopatycznych przeznaczonych dla ludzi. Leki te są
          do kupienia w aptece. Jeden z nich to Zeel. Lek ten występuje w postaci ampułek
          (niestey na receptę) a także w postaci tabletek (wówczas recepta nie jest
          konieczna). W przypadku tej pierwszej postaci reakcja jest dość szybka.
          Oczywiście nie wszystkie psy reagują na homeopatię ale ja spotykałam sie z
          bardzo dobrymi wynikami stosowania tego leków i uważam, że zawsze warto
          spróbować gdyż cena ich nie jest jakaś przerażająca i psy dobrze go tolerują. W
          przypadku jednak tabletek poprawa widoczna jest dopiero po jakiś 3tygodniach.
          Kolejnym takim lekiem jest Discus o podobnym działaniu.
          Oczywiście istnieja także leki poza homeopatią. Możecie poza rimadylem
          wypróbować
          * metacam lub jego odpowiednik ludzki --> Meloxicam
          *lub artroflex
          Jednak obydwa leki również maja dość silne działanie i mogą niekorzystnie
          wpływac na watrobę psa
          Spróbujcie tego - ava
          • bolczo Re: Tabletki przeciwbólowe 21.04.05, 09:51
            Piękne dzięki dla Pani doktor , życzę wielu sukcesów zawodowych i osobistych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka