Dodaj do ulubionych

Sterylizacja u mlodej kotki

24.05.05, 16:34
Czy mozna wysterylizowac 3-miesieczne kotki?Wiem,ze to mlody wiek ale
sytuacja jest taka,ze albo zabieg zrobie teraz albo kotki wtopia sie w
towarzystwo reszty poldzikich kotow zokolicy i beda rozmnazac dalej.To samo
pytanie jesli chodzi o kocurki(po prostu dokarmiam rodzenstwo piwniczne,szans
na znalezienie domu nie ma a jeszcze teraz kociaki udaje mi sie zlapac i w
ogole rozroznic sposrod innych kotow).
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Sterylizacja u mlodej kotki 24.05.05, 23:00
      Niestety w tym wieku nie jest to możliwe. Istnieje poglad, i tak wykonuje isę
      takie zbaiegi za granicą, że kotki można wysterylizować już bardzo bardzo
      wczęsnie lub w 4tym 5tym miesiącu. Podobnie z samcami. Ale w ich przypadku
      zabieg ten czasem trzeba nawet opóźnić do 6tego miesiąca gdyż jąderka są na
      tyle małe, że nie jest możliwy taki zabieg.
      Nie jest jednak wskazana taka operacja tak wczesnie.
      Jest to związane ze wzrostem kociat, możliwościami poddania ich narkozie i
      odpowiedniego sprzętu. Należy poczekać do osiągnięcia dojrzałosci aby takie
      zabiegi przeprowadzić.
      U kotek dobrze jest taki zabieg wykonać po pierwszej rujce lub tuz przed nią, u
      samców w około 7mym miesiącu. Kiedy jądra są już wyraźne a samczyk zaczyna
      pryskać.
      Zajrzyj sobie na stronę :
      www.vetserwis.pl/kastracja_kot.html
      www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html
      POzdrawiam - ava
      • anmaja1 Re: Sterylizacja u mlodej kotki 29.05.05, 13:34
        Troche zdziwila mnie odpowiedz eksperta na to zapytanie:
        1. Nie rozumiem jakie sa przeszkody ze znieczuleniem u tak mlodych zwierzat?
        Przeciez znieczulenie ogolne wykonuje sie na nawet mlodszych zwierzetach
        2. Jakie sa problemy ze sprzetem?? Do rutynowej kastracji czy kota czy kotki nie
        uzywa sie mocno wyszukanych narzedzi chirurgicznych!!!!!!!!!!!
        3. Nie jest udowodnione, ze nalezy poczekac do okresu dojrzalosci by takie
        zabiegi wykonywac
        • wiesia.and.company Re: Sterylizacja u mlodej kotki 01.06.05, 11:26
          Macica jest malutka, jajowody obok moczowodów, pomylić łatwo, a potem całe
          życie siusianie pod siebie? Dobry weterynarz (nie taki, który chce zarobić za
          wszelką cenę),dobry wet. który ma dostęp do doskonałych środków znieczulających
          i salę operacyjną i jest ze specjalizacji chirurgiem też się nie zgodzi na tak
          wczesną operację (byłam w klinice, widziałam napaleńców i słyszałam odpowiedż
          chirurga - proszę przyjść za kilka miesięcy, wtedy obejrzę i zdecyduję). To był
          ekspert. Ekspert!
          To tyle na zdziwienie. Rutynowa kastracja? A co to jest? Każdy przypadek może
          być inny. Wyrwanie zęba też może się okazać nie rutynowe. Mój kolega po
          wyrwaniu zmarł na atak serca (bo zapomniał powiedzieć, że ma być znieczulenie z
          adrenaliną, a dentysta podszedł rutynowo).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka