Dodaj do ulubionych

nieprzyjemny zapach z pyska psa

04.07.05, 23:40
Moj jamnik ma juz 12 lat i niestety w ostatnim czasie strasznie zaczelo mu
nieprzyjemnie pachniec z pyska, czasem jest to nie do wytrzymania
(szczegolnie w samochodzie, bo przeciez nie wyrzuce go z kolan) , ma troche
ciemnego osadu przy dziaslach ( kamienia ?), czy to moze byc przyczyna? Czy
wyczyscic mu kamien, to sie chyba robi po "glupim jasiu", ale czy to nie
zaszkodzi staremu psu? A moze jest jakas inna przyczyna?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: nieprzyjemny zapach z pyska psa 05.07.05, 14:38
      maja69 napisała:

> ciemnego osadu przy dziaslach ( kamienia ?), czy to moze byc przyczyna?

moze. naasze koty tak mialy. Usunelismy kamien. POmoglo.
      Ale w Twoim przypadku nie musi byc to samo.

• blue25 Re: nieprzyjemny zapach z pyska psa 05.07.05, 16:46
      Z tego, co się orientuję, często jest to kwestia pokarmu i tego, jak on się
      trawi. Moze zmiana żywienia pomoże?
      K.
    • avasawaszkiewicz Re: nieprzyjemny zapach z pyska psa 05.07.05, 18:48
      Nieprzyjemny zapach z pyska to rzecz dość uciążliwa. Przyczyną może być zarówno
      kamień jak i nieprawidłowe żywienie czy też inne problemy jamy ustnej jak
      chociażby zepsute zęby - próchnice, kieszonki okołozębowe, zapalenia dziąseł
      itp.
      Główną przyczyną jest odkładający się na zębach kamień. Wszystko zależy od jego
      intensywności. Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest oczyszczenie psu
      zebów - co wykonuje się po premedykacji psiaka czyli po tak zwanym "głupim
      jasiu". Podczas tego zabiegu lekarz może nie dość, że prawidłowo i dokładnie
      usunąć kamień to do tego jeszcze zrobić przegląd pozostałych zębów i w razie
      konieczności pousówać te, które się już nie nadają i stwarzają problemy. POtem
      dość dobrze jest zapobiegawczo walczyć z kamieniem tzn : myć psu zęby
      specjalną pastą czy nakłąniac kosteczkami do ścierania kamienia -, które to
      rzeczy są do kupienia w większości sklepów oraz lecznic dla zwierząt.
      Co do niebezpieczeństwa to ryzyko zawsze istnieje, i oczywiście jest do dla
      takiego już nie młodego psiaka obciążające ale również uporczywe moga być dla
      niego jego zębiska - nie tylko dla Was :). Stąd należy wybrać pomiędzy
      mniejszym złem - innej skutecznej metody niestety nie ma.
      Oczywiście do tego zabiegu powinniście sieprzygotowac. Zrobic psiakowi badania
      ogólne oraz dodatkowe - krwi i moczu aby ocenić jego stan i tym sugerować się
      podczas zabiegu.
      Pozdrawiam - ava
    • rezurekcja strona www. 07.07.05, 10:12
      www.weterynarz.waw.pl/kpzzp.htm
    • 1mzeta Re: NIEWIARYGODNE 20.07.05, 00:17
      Mój 15 letni pies (owczarek niemiecki ) może podać Twojemu łapkę :) nadal ma
      kamień na zębach, ale dwa dni temu przeżyłam coś czego się nie spodziewałam.
      Ogólnym stwierdzeniem lekarza było to, że kamień z tylnich zębów należy usunąć
      (bo tylko tam się osadził)a dwa "dziurawe" zęby trzonowe należy usunąć bo
      powodują dodatkowe problemy z zatokami i wydzieliną z oczu. Niestety mój
      biedaczek nie zakwalifikował się do narkozy ze względu na wiek i ogólny stan
      zdrowia no i "mój" niesamowity pan doktor usunął częściowo kamień z ząbków i
      wyrwał dwa zepsute ząbki bez żadnych ceregieli na tzw. "żywca". Pies się nieźle
      wkurzył, na pewno go bolało wiem , że na pewno ktoś pomyśli że ze mnie nie
      dobra "pani" skoro się na to zgodziłam(ludzie usuwają zęby nie zawsze ze
      znieczuleniem i też boli niestety), ale nikt nie drżał o jego zdrowie i o to
      czy wybudzi się z narkozy Po fakcie wiem że dobrze zrobiłam bo wyrwane zęby
      niezłe dziury miały i na pewno bolały biedaczka podczas jedzenia. Także precz z
      kamieniem na zębach. PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka