Dodaj do ulubionych

ropomacicze

11.07.05, 22:40
moja sunia(jamnik 13 lat)ma ropomacicze.Operacja z roznych wzgledow nie
wchodzi w gre.Chce jej pomoc lekami.Bylam dzis u weta na
konsultacji.Zaproponowal antybiotyk przez 2 tygodnie a potem leczenie
hormonalne.I tu moje pytanie czy psu w tym wieku podawac jeszcze jakies
hormony?Na co i po co? Jakie sa szanse wyleczenia?I czy takie terapie
antybiotykowe trzeba powtarzac co jakis czas ?
Obserwuj wątek
    • civi1 Re: ropomacicze 12.07.05, 07:31
      ropomacicze najcześciej jest nastepstwem wczesniej stosowanych hormonów. jednym
      ze sposobów leczneia jest właśnie terapia hormonalna. w macicy zbiera sie
      jałowa ropa jesli nie przeprowadzimy natybiotykoterapii proces moze się
      roznosić i piesek w końcu padnie z powodu sepsy. hormony podaje sie po to by
      wyhamowac proces ropomacicza. szczerze mówiąc skoro operacja nie wchodziw gre.
      to to leczenie jest jedyna szansa na przezycie dla Twojego pieska. co do
      antybiotykoterapii - jesli proces znów się zaostrzy.tzn nie da się opanowac
      ropomacicza, powtórka antybiotykoterapi będzie konieczna. przeprowadza się ją
      tez czasami jesli stan suczki pozwala przed operacją usuniecia macicy. tak więc
      spokojnie zaufaj swojemu lekarzowi. 3mam kciuki by było dobrze
    • avasawaszkiewicz Re: ropomacicze 12.07.05, 09:51
      Owszem jest to jedyne wyjście ale nie wiem czy poinformowano Cię, że sytuacja
      nie wygląda zbyt łagodnie. Tzn przy ropomaciczu postępowaniem z wyboru jest
      operacja polegająca na usunięciu macicy w raz z jajnikami. W przeciwieństwie do
      kotów ropomacicze u psów leczy się BARDZO źle, niektórzy sądzą nawet, że w
      ogóle. Wszytsko oczywiście zależy od stanu zaawansowania ropomacicza. Od tego
      czy jest to ropomacicze otwarte, zamkniete czy mieszane. Czy dotyczy jendego
      rogu czy obydwu, czy diagnoza jest wczesna czy stan zwierzaka jest poważny.
      Czy psiak ma już gorączkę itp.
      Ogólnie rzecz biorąc problemem, który stwarza ropa z macicy jest zatrucie
      organizmu.
      Nie wiem z jakich powodów nie może odbyć się operacja ale jeśli chodzi o wiek
      to pomimo jego zaawansowania na Twoim miejscu zdecydowałabym się jednak
      operacje. Tam gwarantowana poprawa - wyleczenie, tutaj życzę z całych sił P O W
      O D Z E N I A , ponadto zarówno tutaj jak i tam nie obejdzie sie bez kosztów i
      bez ryzyka. Nie mówiąc o tym, że silne antybiotyki, które podejrzewam,że lekarz
      Wam zaproponuje również powodują obciążenie organizmu (wątroby, nerek czy
      żołądka).
      POzdrawiam - ava
    • dorna Re: ropomacicze 12.07.05, 18:29
      dziekuje za odpowiedzi.Problem jest w tym,ze sunia jest w podeszlym wieku,ma
      rozedme pluc,problemy z sercem i juz kiedys znieczulanie do zabiegu omal nie
      skonczylo sie tragicznie.Szkoda jedynie,ze wtedy podczas usuwania guzow na
      sutkach lekarz nie zaproponowal od razu sterylizacji...W kazdym razie
      pozostaniemy przy lekach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka