Dodaj do ulubionych

Ropomacicze

05.02.11, 18:50
To może głupie pytanie, ale kotka po kastracji nie może mieć ropomacicza? Bo przeczytałam gdzieś że kastracja zmniejsza ryzyko wystąpienia ropomacicza i mnie trochę to zmyliło.
I czy to możliwe żeby kotka wyobrażała sobie jak to jest w ciąży? To też gdzieś przeczytałam!
Co jest gorsze dla KOTKI; przechodzenie normalnie rui i zachodzenie w ciąże czy przechodzenie rui ze środkami hormonalnymi? W którym przypadku ryzyko wystąpienia ropomacicza i całej reszty chorób jest większe?
Jak to jest że kotce która nie zachodzi w ciążę odkładają się jajeczka w jajnikach?
I czy powinnam ściągnąć chociaż na chwilę kaftanik mojej kici po kastracji? Czy między kaftanikiem a raną powinna znajdować się gaza?
Czy ściąganie szwów jest straszne dla kici?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Ropomacicze 05.02.11, 21:31
      ale kotka po kastracji nie może mieć ropomacicza? Bo pr
      > zeczytałam gdzieś że kastracja zmniejsza ryzyko wystąpienia ropomacicza i mnie
      > trochę to zmyliło.

Nie może, kastracja zmniejsza bowiem ryzyko do zera - bo jest to zabieg wycięcia macicy.

> I czy to możliwe żeby kotka wyobrażała sobie jak to jest w ciąży? To też gdzieś
      > przeczytałam

Mozliwa jest ciąża urojona, ale nie u kastrowanej kotki.

> Co jest gorsze dla KOTKI; przechodzenie normalnie rui i zachodzenie w ciąże czy
      > przechodzenie rui ze środkami hormonalnymi? W którym przypadku ryzyko wystąpie
      > nia ropomacicza i całej reszty chorób jest większe?

Gorsze, czyli bardziej obciążające dla organizmu sa ciąże, zwłaszcza jedna po drugiej, pod warunkiem wszakże, że środki hormonalne nie doprowadzą do ropomacicza - bo własnie ich podawanie bardzo zwieksza ryzyko wystąpienia tej choroby.

> I czy powinnam ściągnąć chociaż na chwilę kaftanik mojej kici po kastracji?

Sprawdź, jesli kotka się nie liże to kaftanik w ogóle nie jest potrzebny.

> Czy ściąganie szwów jest straszne dla kici?

Nie.
      • bluemka78 Re: Ropomacicze 19.02.11, 10:23
        > Mozliwa jest ciąża urojona, ale nie u kastrowanej kotki.

Zalezy jak byla kastrowana, jesli wycieta byla macica i jajniki to ciaza urojona jest niemozliwa, natomiast wielu wetow usuwa tylko macice i to jest blad. Wtedy jajniki nadal moga pracowac powodujac np. ciaze urojona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka