sympatika 01.09.02, 15:09 Mój problem ma związek nie z chorobą psa, ale z dolegliwością człowieka. Chciałabym zapytać sie jakie psy mają najmniejszy wpływ na ludzi uczulonych na sierść.Słyszałam, że to np. york shire terrier-czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.pietron Re: alergia??? 04.09.02, 10:40 Nie mam danych co do wpływu psów rasy yorkshire terrier na ludzi dotkniętych alergią na sierść. Choć podobne rzeczy mówi się np. o kotach devon rex. Jeśli natomiast uczulenie jest bardzo silne to jedyne rasy które mogę polecić to rasy bezwłose takie jak grzywacz chiński lub kot sphinx . Odpowiedz Link Zgłoś
mammaszkraba Re: alergia??? 14.01.14, 14:39 Niestety z alergia na psy, koty czy inne zwierzęta jest tak, że alergeny znajdują się w ślinie. Zwierzęta podczas codziennego wylizywania zostawiają je na sierści. Zwierzaki, które mają krótsza sierść rzadziej się wylizują przez co mają mniej alergenów na sierści i mniej rozstawiają ich po domu. Znam ten ból ponieważ mój syn uczulony jest maksymalnie na psy i koty. Również szukam rozwiązania ponieważ od dziecka miałam właśnie psa albo kota. Teraz skończyła z dwoma żółwiami i jaszczurką:) Ale to tu gadać... to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Od sp9tcu 14.01.14, 22:40 Te które maja mała sierść i te które nie kudlą no ta bene ja mam alergie i mam psa kundla Czarka i jakos zyje Odpowiedz Link Zgłoś
margie Re: alergia??? 15.01.14, 16:24 nie uczulaja psy, ktore zamiast sersci maja wlos ( podobny w strukturze do ludzkiego). Sa to wszytskie rasy, ktore sie strzyze: yorki, sznaucery, pudle,teriery . Odpowiedz Link Zgłoś
fabianj Re: alergia??? 17.01.14, 23:20 W moim przypadku zwykły, czyli taki popularny kot czarno-biały, powoduje u mnie uczulenie (odczucie kłucia, mrowienia, swędzenia) na rękach i twarzy w miejscach dotyku, zaś szaro-bury nie i nie wiem dlaczego. Obydwa są wysterylizowanymi kocurami, maja taki sam wygląd i długość sierści. Odpowiedz Link Zgłoś