06.12.05, 22:45
Moj 9 miesięczny pekinczyk dzisiaj od godziny 3 w nocy co jakiś czas wymiotuje ,chyba juz ponad 20 razy wymiotował.Na początku były to gęste brunatne ciągnące się wymiociny,ale bez zapachu,teraz ostatnie sa juz jaśniejsze.POza tym pies troche pije wode,zachowuje sie normalnie,od rana nic mu nie daje do jedzenia.Czy moze to byc cos grożnego?
Obserwuj wątek
    • anka.777 Re: wymioty 06.12.05, 23:20
      takie wymioty mogą byc groźne , bo mlode psy się łatwo odwadniają co może
      zgrażać zdrowiu i życiu. warto się zastanowić co mu mogło tak zaszkodzić? co
      zjadł? bo jeśli nagle i gwałtowne to raczaczej świadzczy o tym że coś mu
      zaszkodziło... jeśli nadal wymiotuje to radzę iść do najblizszej całodobowej
      lecznicy a jak nie da rady to spróbować dać mu może jakoś z woda węgiel
      leczniczy żeby zneutralizować ewentualne toksyny. czy ma goraczkę ? bo może to
      silne zapalenia gardła, a może kość czy ość mu stanęła w gardle dlatego tak sie
      męczy? cóż najlepiej jak najprędzej iść do lekarza. ważne żeby się nie odwodnił!
      życzę rychłej poprawy. anka
    • anna.jozwik Re: wymioty 07.12.05, 13:42
      Przyczyn wymiotów może być tak wiele, że nie sposób ich tu wszystkich wymienić.
      Poczynając od popularnych wirusówek typu parwowiroza czy koronawiroza, przez
      infekcje bakteryjne, zatrucia pokarmowe, uwięźniecie ciała obcego, skurcz
      odźwiernika, skret żołądka, wglobienie jelit, glistnice, tasiemczyce,
      lambliozę, kokcydiozę, problemy z wątrobą, problemy z nerkami i... wiele wiele
      innych.
      Stąd, odpowiadajac bezposrednio na pytanie zadane w początkwoym poscie - tak,
      to może byc coś groźnego.
      • gia27 Re: wymioty 07.12.05, 16:51
        Od dzisiaj rana pies nie wymiotuje,dałam mu troszkę jedzenia ,zjadł i nie zwrócił,chciał jeszcze ale bałam sie przeciążyc żołądek nadwyrężony wymiotami,teraz wieczoerm dostał trochę więcej jedzenia,zachowuje sie normalnie ,bawi sie ,wymiotów dzisiaj nie było wcale,czy powinnam pójsc jednak do weterynarza?
    • barrunia Re: wymioty 12.12.05, 12:55
      gia27 napisała:

> Moj 9 miesięczny pekinczyk dzisiaj od godziny 3 w nocy co jakiś czas wymiotuje
      > ,chyba juz ponad 20 razy wymiotował.

Przepraszam, ale nalezy Ci sie solidna bura!

Swojego posta na forum napisalas o 22:45, a napisalas, ze od godziny 3 w nocy
      pies choruje.
      A wczesniej nie mial kto pojsc z pieskiem do weterynarza? Albo weterynarz nie
      mogl przyjechac na wizyte domowa?

No przepraszam, ale zwierze bardzo cierpialo!

Ciesze sie, ze wymioty ustaly i mam nadzieje, ze juz wszystko dobrze.

Ale jesli moja sunia choruje, to ja biore z pracy urlop na żądanie i z pierwszej
      kolejnosci zajmuje sie cierpiacym zwierzeciem. W pierwszej kolejnosci staram sie
      zapewnic mu opieke medyczna, w drugiej - opieke najblizszych (tak aby sunia nie
      zostawala nawet przez moment sama).

Pozdrawiam
      Tomek wł. 2,5 rocznej Barruni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka