Dodaj do ulubionych

waleriana dla psa

19.10.02, 01:23
Dzien Dobry.

Moj pies, suczka, 10 i pol roku, miala przedwczoraj operacje na zerwane
wiezadlo krzyzowe prawej tylnej lapki. Po powrocie do domu otrzymuje
antybiotyki (Clavulox) oraz lek przeciwzapalny (rowniez lagodzacy bol?) -
Rimadyl. Niestety, oprocz operacji jest ona w okresie swojej cieczki i od
powrotu z kliniki bez przerwy placze. Czesciowo z bolu a czesciowo z powodu
cieczki i zewu natury, jesli mozna sie tak wyrazic.

Moje pytanie, czy mozna jej podac tabletke waleriany (robilismy tak podczas
poprzednich cieczek, zwykle przez tydzien, 500g waleriany dwa razy dziennie)
na uspokojenie i czy nie bedzie to mialo jakichs nieprzewidzianych skutkow w
powiazaniu z lekami, ktore obecnie pobiera.

Dziekuje z gory za porade.

Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: waleriana dla psa 19.10.02, 12:56
      Szczerze mówiąc nie stosuje waleriany u psów ale nie słyszałem też by miała
      jakieś działanie antagonistyczne lub synergistyczne z lekami typu antybiotyki
      i środki przeciwbólowe.
      Myślę jednak że nie powinno się nic stać i jeśli do tej pory dobrze łagodziła
      objawy to i tym razem pomoże .
      Pozdrawiam

• kkkammmi Re: waleriana dla psa 25.07.15, 12:52
        Walerianę używam w sprawie agresji. Mam problem, bo mój pies strasznie nie lubi nowego podopiecznego (Który tak u nas i został), ten nawet nie może na niego spojrzeć :? niestety tabletki nie pomogły, chyba pomagają na inne problemy, więc kupiłam Dorwest Herbs olejek z walerianą. I.... :shock: mój pies nigdy nie przychodzi do mnie, gdy obok leży ten nowy, a tu sam przyszedł, taki wesoły, zaczął bawić się i td., co mi się podoba, że fajnie i bardzo szybko uspokaja, ale nie hamuje zachowania. Teraz też się przydał, bo znalazłam dziką kotkę z kaliciwirozą, która mnie tak pogryzła, że musiałam iść do szpitala. Więc już który dzień siedzi na olejku i nie widzi problemów :D
    • ekspert_klinika.arka Re: waleriana dla psa 26.07.15, 09:11
      Jeśli piesek jest niespokojny po zabiegu chirurgicznym to należy poważnie brać pod uwagę ból. Zabiegi ortopedyczne generują wysokiego stopnia ból pooperacyjny, który często wymaga skojarzenia dwóch różnych leków przeciwbólowych z różnych grup. Jest prymitywnym przesądem twierdzenie, że po zabiegu ból pozwala na ograniczenie aktywności pacjenta i tym samym jest zjawiskiem pożądanym. Proszę przedyskutować ten problem z lekarzem prowadzącym.
      • addart Re: kryptoreklama 26.07.15, 10:46
        Problem sprzed trzynastu lat. Wątek został wyciągnięty przez handlarza subtelnie reklamującego Cudowny Lek Na Wszystko.
        Niemniej jednak taka porada jest potrzebna. Spotkałem się z takim poglądem również wśród weterynarzy. Tylko kto ją znajdzie w wątku o walerianie...
        • kkkammmi Re: kryptoreklama 26.07.15, 22:00
          jak mogę reklamować coś, jeśli sama jestem z Litwy, a teraz mieszkam w UK ? :) Na danny moment mam 6 podopiecznych z różnymi chorobami, więc chciałam się podzielić tym co pomaga dla mnie
          • addart Re: kryptoreklama 27.07.15, 11:00
            Nie przedstawiałaś się, a działasz w sposób typowy dla handlarzy, którzy aby mieć reklamę za darmo wyciągają stary wątek często sprzed wielu lat na interesujący ich temat i dodają swoją reklamę, która jest w ten sposób lepiej ukryta przed skasowaniem. Ten wątek jest sprzed trzynastu lat, wpisując się tu chcesz pomóc autorowi?
            Sugerujesz, że waleriana jest dobra na wszystko i podajesz nazwę drogiego preparatu, czyli go reklamujesz. Przeczytaj odpowiedź Eksperta, farmakologiczne ogłupianie zwierzęcia nie jest rozwiązaniem problemu, robi tylko z niego zombie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka