22.02.06, 20:57
CHCIAŁABYM ZAPYTAĆ SIĘ CZY PIES MOŻE SIĘ ZARAZIĆ WIRUSEM H5N1, A TAKŻE CZY
MOŻE PRZENOSIĆ? PRZECIEŻ TO ON MOŻE MIEĆ KONTAKT Z ZARAŻONYM PTAKIEM NP.
WYTARZAĆ SIĘ W NIM I CO WTEDY?
Obserwuj wątek
    • olga-k Re: H5N1 22.02.06, 21:03
      przepraszam za użycie dużych liter nie wiedziałam, że to ozn. "krzyk"
    • titu_titu Re: H5N1 23.02.06, 08:05
      Pies nie może zarazić się tym wirusem. Organizm psa nie jest wrażliwy na wirusy
      grypy.
    • anna.jozwik Re: H5N1 23.02.06, 12:11
      Nie, pies nie może zarazić się wrusem ptasiej grypy. Psy sa niewrażliwe na tę
      chorobę.
      Ten temat był juz poruszany na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=30331689&v=2&s=0
      • wrexham Re: H5N1 23.02.06, 14:06
        no dobrze psy sa bezpieczne, a co z psem wytarzanym w martwym ptaku?
        • albert.flasz1 Re: H5N1 24.02.06, 09:24
          www.piwet.pulawy.pl/grypa/grypa.php
          • wrexham dzieki albert :) 24.02.06, 19:05

• anna.jozwik Re: H5N1 24.02.06, 20:16
          Mam nadzieje, ze właściciele nie będa pozwalali swym pupilom na tarzanie w
          ptasich zwłokach, jeśłi się takowe gdzieś znajdą?
          Wracając do sprawy: notowane przypadki zakażeń u człowieka miały miejsce u
          ludzi, ktorzy czynnie i aktywnie byli zaangażowani w sprawy usuwania ognisk
          ptasiej grypy, a wiec byli to pracownicy lub właściciele kurzych ferm, którzy
          bezpośrednio pracowali przy usuwaniu setek lub nawet tysiecy martwych ciał
          ptaków. A wiec mieli bezpośredni - a nie pośredni - konatkt ze zwłokami ptaków
          padłych na grypę. Taka sytuacja rzecywiscie stwarza realne zagrozenie dla
          czlowieka wdychajacego powietrze przesycone oparami wirusa. Chciałam
          przypomnieć, że w Azji zabito setki milionów ptaków! Wsród których setki
          tysiecy ptaków było zarażonych ptasia grypą. Teraz prosze spojrzec na
          proporcje - setki milionów zabitych ptaków i ponad setka zarażonych wirusem
          ludzi bezposrednio pracujacych przy usuwaniu zwłok. Przy usuwaniu ptasich zwłok
          z ferm drobiu brało udział wiele tysiecy osób, a jednak tylko ułamek procenta z
          nich zaraził się. Takie proporcje świadczą, że wirus ptasiej grypy jest mało
          patogenny dla człowieka, za to wysoko zjadliwy dla ptaków. Tak wiec ryzyko
          zakażenia wirusem H5N1 człowieka poprzez kontakt z "wytarzanym" w ptaku psie
          jest bliskie zeru.
          • wrexham Re: H5N1 24.02.06, 22:32
            nie znam wlasciciela psa, ktory chcialby, aby jego podopieczny wytarzal sie w
            czymkolwiek, a jednak psy sie tarzaja, nie jest to wiec kwestia naszych checi
            czy woli; dokladamy wszelkich staran, ale czasem moze sie zdarzyc; stad pytanie;
            dziekuje za odpowiedz
            wrex.
          • dorajda Re: H5N1 26.02.06, 01:59
            anna.jozwik napisała:

'Taka sytuacja rzecywiscie stwarza realne zagrozenie dla czlowieka wdychajacego
            powietrze przesycone oparami wirusa.'

nie słyszałem jeszcze, żeby już ten wirus się zmutował i inwazja wirusa
            następowała w opisany sposób

Przykro mi, że musiałem to napisać i wcale nie starałem się być złośliwy, ale
            uważam, że jest to wprowadzanie forumowiczów w błąd.
            • wrexham Re: H5N1 26.02.06, 11:05
              to nie ma nic wspolnego z mutacja; wirusem ptasiej grypy mozna sie zarazic
              nawet teraz tyle, ze bezposrednio od ptakow - w sposob jaki opisala pani
              doktor; po zmutowaniu, ktore ma szanse nastapic jesli dwa rozne wirusy grypy
              (ptasiej i tej ludzkiej np) spotkaja sie w jednym organizmie, nabeda
              umiejetnosci przenoszenia sie z czlowieka na czlowieka i wtedy to juz nie
              bedzie ptasia grypa, czyli choroba ptakow na ktora MOGA zapasc ludzie, ale
              zjadliwa forma grypy ludzkiej, ktora bedziemy sie zarazac miedzy soba do
              upadlego (doslownie)
              jesli sie myle prosze pania doktor o korekte
              pozdrawiam wrex
      • wrexham jeszcze pytanie 25.02.06, 20:04
        informacje ze strony piwet-u ponizej,
        ale mam pytanie: co z temp mniejsza niz 4 stopnie c?
        co to jest material organiczny? po prostu miesnie, skora itd?

Przeżywalność wirusa w kale ptaków wynosi 30 - 35 dni w temperaturze 4OC i
        około 7 dni w temperaturze 20OC. Przez długi okres czasu pozostaje zakaźny w
        materiale organicznym, a także w wodzie. Ulega inaktywacji w 56OC po 3 h, w
        60OC po 30 min. oraz w niskim pH. Środki dezynfekcyjne takie jak: formalina lub
        preparaty jodowe skutecznie niszczą wirus. 1 g ptasiego pomiotu jest w stanie
        zakazić około 1 mln ptaków.
        • anna.jozwik Re: jeszcze pytanie 28.02.06, 20:20
          1. Dorajda: człowiek może zarazić się wirusem ptasiej grypy już teraz. Do tej
          pory wirusem ptasiej grypy OD PTAKÓW zaraziło się ponad 190 osób, zmarło 70 z
          nich. Byli to ludzie czynnie uczestniczący w usuwaniu zwłok martwych ptakow z
          kurzych ferm, wszyscy pochodzili z Azji - daleki Wschód.
          2. Wrexham: Materaił organiczny to każdy materia pochodzący od zwierzęcia, a
          więc: kał, mocz, wszystkie wydzieliny - z oczu, uszu, wydaliny, ściółka, a
          takze zwłoki, i pordukty pochodzenia zwierzęcego. Pytasz co z temperatura
          poniżej 4 stC? A no wirus ma się w niej świetnie, wirus w zamrozeniu moze
          przetrwać latami.
          • wrexham Re: jeszcze pytanie 28.02.06, 21:47
            no walsnie, tak myslalam, bo juz pani wczesniej mi to klarowala, tyle, ze
            slyszalam w tv, ze we francji oglosili, ze mrozone kurczaki sa bezpieczne bo
            wirus zamrozony zdycha; wydalo mi sie to dziwne stad moje pytanie
            pozdrawiam wrex.
    • nessie3 Re: H5N1 24.02.06, 22:41
      Oj, nie boicie się jechać 160/h po polskich drogach, a boicie się choroby
      ptaków!!!
      • wrexham Re: H5N1 24.02.06, 22:52
        obawiamy sie nieznanego - to roznica; bez paniki probujemy sie dowiedziec co i
        jak; ja codziennie latam z moim psem do parku i karmie kaczki wiec chcialam sie
        dowiedziec czegos o tym wirusie i albercik mi pomogl (i pani doktor tez)
        pozdr. wrex
    • umfana Re: H5N1 25.02.06, 22:57
      ... a co z kotami?Np kot zjada chorego ptaka...
      Pozdr
      • wrexham Re: H5N1 26.02.06, 11:06
        no wlasnie, co z kotami? mam nadzieje, ze sa bezpieczne tak jak psy..
        • umfana KOTY 26.02.06, 19:59
          Niestety koty często się przeziębiają :(((
          • umfana KOTY :((( 28.02.06, 17:10
            Wirus ptasiej grypy u kota na Rugii

• Ptasia grypa w Brandenburgii. Polska zagrożona? (25-02-06, 15:56)

PAP 28-02-2006, ostatnia aktualizacja 28-02-2006 17:03

Wirusa ptasiej grypy H5N1 wykryto po raz pierwszy u kota - poinformował we
            wtorek niemiecki Instytut Chorób Zwierzęcych na wyspie Riems.

Zarażone zwierzę znaleziono w czasie minionego weekendu w pobliżu miejscowości
            Wittower Faehre na Rugii. W tym miejscu w połowie lutego znaleziono pierwsze
            martwe łabędzie, u których stwierdzono wirusa H5N1.
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3187760.html
            • anna.jozwik Re: KOTY :((( 28.02.06, 20:23
              Tak,niestety koty są na ten wirus wrażliwe, co udowodniły nam już dzikie
              kotowate z ogrodu zoologicznego w WItnamie, które zosatły nakarmione zwłokami
              zakażonych ptaków i przypłaciły to życiem.
              Przypadek w Niemczech wskazuje, że nasze dachowce zjedzenie martwego surowego,
              padłego na grypę ptaka takze mogą przypłacić życiem. Dlatego lepeij trzymać
              swych milusińskich w domu. A co do dzikich kotów - niestty nie mamy wpływu na
              to co one jedzą :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka