Dodaj do ulubionych

zgryz krzyżowy

28.11.02, 14:23
U mojej suni stwierdzono zgryz krzyżowy. Nie wiem jaka jest tego przyczyna (choć bardzo mnie to nurtuje),
bardzo na nią uważalismy, kiedy wychodziły jej ząbki. Może to wada genetyczna? Ma 5,5 miesiąca, jest
wyżełkiem weimarskim. Czy można jeszcze cos z tym zrobic i przede wszystkim, czy w jej przyszłym życiu w
niczym jej to nie będzie przeszkadzac. Wykluczam "operacyjne nastawianie zębów" - chyba, że będzie to dla jej
zdrowia i komfortu.
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: zgryz krzyżowy 28.11.02, 18:20
      Zgryz nożycowy jest wadą wrodzoną , zazwyczaj jest związany z genetyką i
      raczej nie ma w tym żadnego waszego błędu.
      Czy można coś z tym zrobić w wieku 5,5 miesiąca – to pytanie realnie do
      stomatologa – choć rzeczywiście jest ich nie za dużo wśród weterynarzy ,
      Postaram się posprawdzać dane i w najbliższym czasie udzielę ci wyczerpującej
      odpowiedzi.
      Pozdrawiam
      • bruksi Re: zgryz krzyżowy 29.11.02, 14:10
        Witam!
        Dziekuję za szybką odpowiedź. Pocieszające jest to, że prawdopodobnie nie jest to moja wina. Jednak
        mysl, że nie będzie mogła mieć dzieci nie jest wcale radosna. Czy powinnam powiadomić hodowcę i czy
        mogę mieć do niego pretensję? Smuci mnie również to, że to skrzywienie wyraźnie postępuje, gdyż dolne
        wysunięte zęby wpychają górne do srodka. Czekam dlatego z niecierpliwoscią na kolejne wskazówki.
        Pozdrawiam.
        • adam.pietron Re: zgryz krzyżowy 01.12.02, 19:13
          Pani dr Jodkowska z Kliniki przywydziałowej warszawskiego wydziału medycyny
          weterynaryjnej na powaznie zajmuje się leczeniem chorób zębów i przyzebia ,
          próbuje także korygować zgryz - jesli mieszkasz w Warszawie udaj się z psem na
          konsultację.
          Inny psi stomatolog którego moge ci poradzić to dr Gawor z Krakowa.
          • bruksi Re: zgryz krzyżowy 02.12.02, 08:45
            Dziekuje za odpowiedz, mam tylko mala prosbe. Jesli bym mogla otrzymac jakis telefon do tych osob, bylabym
            wdzieczna. Jestem z Bydgoszczy. Mysle, ze to dosc ryzykowne jechac "w ciemno". Dziekuje jeszcze raz.
            Pozdrawiam.
    • adam.pietron Re: zgryz krzyżowy 02.12.02, 20:21
      Klinika wydziału medycyny wyetrynaryjnej SGGW w Warszawie , ul.
      Nowoursynowska 159
      tel.847 37 40 , p. dr Jodkowska.

• bruksi Re: zgryz krzyżowy 03.12.02, 08:41
        Jeszcze raz goraco dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka