Dodaj do ulubionych

Jutro sterylka!pomozcie

07.05.06, 19:13
JUtro mamy sterylke o g.11tej, od kiedy dzisiaj mamy odstawic wode i jedzonko?
kotka ma 5lat.dzieki!BArdzo sie boje
Obserwuj wątek
    • seniorita_24 Re: Jutro sterylka!pomozcie 07.05.06, 19:19
      Nie dawaj jej jeść przez co najmniej 12 godzin przed i po zabiegu. Nie karm jej
      suchym pokarmem aż do zdjęcia szwów, weź leki przeciwbólowe od weterynarza i
      aplikuj przez kilka dni po zabiegu. Głowa do góry, będzie dobrze :)
      W międzyczasie możesz poczytać o sterylkowych i posterylkowych dylematach
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=40717&highlight=posterylkowy
      • clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 07.05.06, 19:20
        czyli dzisiaj od 23ej zero jedzenia a picie?
        • gagik.geworgian Re: Jutro sterylka!pomozcie 07.05.06, 19:25
          Witam.
          Najlepiej byloby , gdyby kolację dostała teraz i żeby kolacja była mniejsza niż
          zwykle i aż do jutra nie mozna podawać jedzenia. To bardzo ważne, gdyz jelita
          na czas zabiegu muszą być opróżnione.Dostęp do wody jest wolny, a wodę można
          zabrać na godzinę przed operacją, tak by nie napiła się przde samym zabiegiem.
          Temat sterylizacji i postępowania po niej był wiele razy omawiany na forum.
          Warto poszukać w przeszukiwarce, a jeśli będziesz miała ponownie jakieś
          wątpliwości zapraszam ponownie - Gagik
          • clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 07.05.06, 19:30
            ok, zjadla godzine temu, wobeb tego odstawiam jedzenie, wode zostawaim jej
            normalnie, tak?Strasznie sie boje i ciagle waham, od roku sie nosze z zamiarem
            sterylizacji....strasznie sie boje, ze nie zniose jej wide=oku cierpiacej i ze
            narazam ja na bol.
            • pierozek_monika Re: Jutro sterylka!pomozcie 07.05.06, 20:11
              po zabiegu dostanie zastrzyk przeciwbólowy, więc będzie dobrze. Może się dziwnie
              zachowywać z powodu narkozy, ale to przez pierwszą dobę po zabiegu.
              Szybkozapomni o zabiegu i będzie miała spokój raz na całe jej życie. :-)
              Odwagi! Pozdrawiam i życzę udanego zabiegu.
              • mist3 Re: Jutro sterylka!pomozcie 07.05.06, 21:46
                Polecam również założenie kaftanika - jeśli kotka nie będzie obserwowana 24h.
                Dzięki temu kitka nie wyciągnie sobie szwów, a poza tym - w kaftaniku jest tak
                niewygodnie, że prawdopodobnie kocia nie będzie się praktycznie w ogóle ruszać
                (moja chodziła tylko do kuwety) - co parę dni po zabiegu jest wskazane - żeby
                nie zrobiła się przepuklina.
                Będzie dobrze - nie ona jedna to przeżyła i nie Ty jedna :) Poza tym masz
                kciukowe wsparcie (lub modlitewne - jeśli wierzysz) od wielu zakoconych
                forumowiczów :)
                • clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 13:22
                  i poszla...pod nóż:((((
                  • rezurekcja Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 13:40
                    clarisse_von napisała:

> i poszla...pod nóż:((((

skalpel, skalpel!!! zaden noz.
                    • gagik.geworgian Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 18:55
                      Witam.
                      Czekamy na wieści. Jak udała się operacja? Jak się czuje zoperowana?
                      Pozdrawiam - Gagik
    • rezurekcja przydatne linki 08.05.06, 09:54
      www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html
      oraz
      www.vetserwis.pl/operacja_kot.html
      tam sa porady pooperacyjne.
    • clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 20:01
      udalo sie!!!!!!!!!
      ale straszne rzeczy:
      1.była w ciazy 2 tygodniowej, co dziwne z 1 malenstwem:(
      2.strasznie wrzeszczy i sika na kołdre
      3.musze ja trzymac (delikatnie), zeby nie biegala ..
      aha i ciagle kicha.....i bije ze zlosci (bo to straszna zlosnica) ogonem
      p.s.wielkie dzieki za wsparcie!!!
      czy jutr moge skoczyc na zajecia czy lepiej zpstac z nią w domku?teraz lezymy
      sobie razem pod kołderką....hihi
      • clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 20:58
        wyciera kaftanikiem caly brud z podlogi:((
        • pierozek_monika Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 21:05
          olać kaftanik - grunt, że pod spodem ma czysto

to maleństwo i tak nie miało szansy na przeżycie

zadecyduj póxniej co robić, może rano - zobaczysz jak sunia się będzie czuć.
          Dziś to napewno ma jeszcze banię, nie ma się co czarować, jest przecież po narkozie.
          Ale jutro rano...
          Swoją drogą dla świętego spokoju, jesli nie musisz iść - to bym została w domu.

(A mój pies teraz też leży po głupim jasiu i udaje że jest najnieszczęśliwszym
          psem na świecie ;) )
          • pierozek_monika Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 21:06
            przepraszam - jaka sunia! KOTKA!!!! :-)
    • terminatrix Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 21:53
      Wiem że już po ptakach ale taka mała prośba do tych których zwierzęta budzą się
      po operacji
      otulcie koniecznie zwierzaka w coś bardzo ciepłego po operacji, w coś czego nie
      byłoby szkoda jak zwierzątko się posiusia
      • clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 22:35
        to okropne,mojakotka ciagle wrzeszczy i sie przemieszcza, nie moge jej
        upilnowac....vet kazal zglosic sie dopiero w czwartek i nie chcial zapisac
        lekow przeciwbolowyhc, powiedzial, ze dostanie zastrzyk w czwartek.nie wiem czy
        dzisiajszy przeciwbolowy srodek wystarczy na tak dlugo....
        • terminatrix Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 22:58
          my miałyśmy operację 26 kwietnia, trochę poważniejszą niż sterylka
          owiń ją w coś bardzo ciepłego, możesz coś podłożyc dodatkowo pod pupę bo pewnie
          się zsiusia pod siebie dopóki nie jest do koca przytomna, pewnie jej bardzo
          zimno
          moja jak przytomniała szukała ciepłego miejsca w zasadzie sama na to wpadłam że
          trzeba ją w coś owinąć, jeżeli nie możesz jej stale nosić to przynajmniej nie
          spuszczaj jej z oka bo sobie zrobi krzywdę
          zrób jej jakiś ciemny kątek
          ja owinęłam jej budkę z wilkliny w starą kołdrę, w środku wyłożyłam miękkimi
          szmatkami i postaw w cichym ciemnym odosobnionym miejscu
          potem przez parę kolejnych dni kicia nie chciała spać gdzieindziej dopóki nie
          poczuła się lepiej, właściwie to był znak że coś sie poprawia kotu
          była stała trasa: kuweta, woda, domek, i tak wkoło
          jeżeli kicia ciągle śpi z otwartymi oczami to "mrugaj" jej powiekami od czasu
          do czasu żeby nie wyschły

• clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 23:16
            nie pozwala sie owinąć, ciagle sie odkrywa, wrzeszczy, nie pozwala dotykac,
            chyba ją boli!
            • terminatrix Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 23:39
              a masz jakiś domek dla niej, może być z jakiegoś pudła, może tam by się
              zechciała schować
              moja też sie strasznie wyrywała na początku
              była w amoku
              budziła się i próbowała się wtedy zabić, dwie pierwsze noce wcale nie spałam
              tylko wisiałam nad nią
              może owiń ją w coś lżejszego, musisz ją uspokoić, dać jej poczucie
              bezpieczeństwa
              ja swoją owinęłam, potem się "położyłam" nad nią jak kura nad jajkiem nie tak
              żeby uciskać oczywiście ale żeby ją otoczyć swoim ciepłem i zapachem i mówiłam
              do niej cichym spokojnym głosem, potem sama zaczęła się wciskać pode mnie i tak
              sobie siedziałyśmy, potem sama zaczęła się chować do tego domku

• terminatrix Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 23:41
                w tym pokoju w którym leży wyłącz światło może być jakaś przyciemnona lamka
                nocna w drugim końcu pokoju ale im mniej światła tym lepiej
                kot sam szuka ciemności, chyba ma wtedy nadwrazliwe oczy
        • pierozek_monika Re: Jutro sterylka!pomozcie 08.05.06, 23:49
          jak to! Żadnego zastrzyku przeciwbólowego nie dostała???!
          Niemożliwe.
          Jesli dostała, to na pewno tak się zachowuje z powodu narkozy.
          • clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 09.05.06, 00:35
            ZGASILAM SWIATLO, zastrzyk na pewno dostala, ale pewnie troche ja boli, juz
            zdazyla mnie pogryzc, wiec jej nie dotykam, ciagle sie przemieszcza-boje sie,
            ze ta ruchliwosc nie wyjdzie jej na zdrowie..., wrzeszczy kiedy ja
            przykrywam.mam nadzieje, ze do czwartku damy rade...wiecie jak dlugo goja sie
            szwy?
            • pierozek_monika Re: Jutro sterylka!pomozcie 09.05.06, 08:11
              szwy się zdejmuje zazwyczaj po 7-10 dniach, ale ja myślę, że już dziś nawet
              będzie się inaczej zachowywać.
              Pozdrawiam

Monika
              • terminatrix Re: Jutro sterylka!pomozcie 09.05.06, 09:54
                i jak tam przetrwałyście noc?
                • clarisse_von Re: Jutro sterylka!pomozcie 09.05.06, 17:58
                  udalo sie!kicia strasznie sie wiercila, przewracala z boku na bok kilkadziesiat
                  razy, dzisiaj sobie spi i domaga sie jedzonka, nakarmilam ja troszeczke,
                  wycałowalam..i jest ok....zdaje sie, ze wreszczy z powodu kaftanika a nie
                  bólu:))
                  • gagik.geworgian Re: Jutro sterylka!pomozcie 09.05.06, 19:27
                    Witam.
                    Widzę, że kotka jest zdenerwowana całą sytuacją. Tak to już jest jedna kotki
                    lepiej znoszą zabieg i są okazami spokoju podczas rekonwalescencji, a inne
                    niemal biegają po ścianach , a celem ich zycia staje się pozbycie się kaftanika.
                    Wszelkie niepokojące Cię sytuacje powinnas konsultować z lekarzem prowadzącym,
                    więc nie wahaj się do niego dzwonić i zapytać co i jak. Zwykle najgorsze są
                    pierwsze 3 dni, potem już powinno byc coraz lepiej. Jeśli widzisz, że kotka
                    czuje się nieswojo, a przy Tobie sie uspokaja, to warto żebyś była teraz przy
                    niej. Co do ruszania się, to najważniejsze, by kotka nie wskakiwała i nie
                    zekakiwała z czegoś i nie wykonywała ruchów, które powdują napinanie się powłok
                    brzusznych. Co do zdjęcia szwów, to zwykle zdejmuje się je po 10 dniach
                    i przy tej okazji lekarz powinien skontrolować , jak wygoiła się rana
                    pooperacyjna oraz ogólny stan kotki.
                    POzdrawiam i życzę by kotka szybko odzyskała dobre samopoczucie - Gagik
                    • mist3 Re: Jutro sterylka!pomozcie 09.05.06, 22:18
                      Moja kotka po sterylizacji, jak już w miarę doszła do siebie po narkozie, też
                      była bardzo niespokojna. Usiłowała chodzić, zataczając się (dodatkowe
                      utrudnienie - kaftanik, bez niego zaraz zabierala się za rankę) - tak jakby
                      chciała mi pokazać 'wszystko ze mną ok'. W związku z tym - żeby się nie potłukła
                      i nie zrobiła sobie dodatkowej krzywdy od ok. 12tej w nocy (wtedy zaczęła
                      chodzić) do 4tej rano nosiłam ją na rękach - 'pokazując' wszystkie ulubione
                      kąciki - wtedy była spokojniejsza i w końcu o 4tej usnęłyśmy obie. Na następny
                      dzień było już ok (tzn. ja dostałam antybiotyki i przeciwbólowe tableki do
                      aplikacji) - za to kicia, kiedy doszło do niej, że jest w kaftaniku - zamieniła
                      się w 'kukiełkę' wychodzącą ze swojej norki tylko na siusianie. Kiedy chciałam
                      pościelić łóżko - musiałam ją przenosić, podkładać jej wodę i jedzenie pod nosek.
                      Za to po ściągnięciu kaftanika po 8. dniach kotka spędziła kilka godzin biegając
                      jak szalona w kąta w kąt :)
                      Teraz jest naprawdę ok, czego i wam życzę :)
    • jaania3 Re: Jutro sterylka!pomozcie 11.05.06, 22:53
      I jak tam rekonwalescencja...???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka