pucor 20.05.06, 09:23 mam pytanko jak to sie kotu czesto zdarza? mam persa lize sie baardzo dlugo i sporo przy tym klakow polyka, wcina trawke no i zdarza mu sie zwymiotowac siersc nie jestem pewna czy aby nie za czesto :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiam1 Re: kot wymiotuje 20.05.06, 11:42 Wydaje mi się, że persowi nie wystarczy trawa, trzeba podawać mu jeszcze specjalną karmę i przede wszystkim go czesać, bo z tymi długimi włosami on sobie sam nie da chyba rady. Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: kot wymiotuje 20.05.06, 14:30 Kup karmę anti-hair ball lub specjalną karmę dla persów i tak jak poradziła mysiam1 - wyczesuj kotkę Odpowiedz Link Zgłoś
gagik.geworgian Re: kot wymiotuje 20.05.06, 16:03 Witam. Połykanie dużej ilości sierści może być dla kota niebexzpieczne, gdyż taka sierść może się w przewodzie pokarmowym zbijać i powodować częściową lub nawet całkowitą niedrożność jelita. Dlatego prersy koniecznie trzeba wyczesywać przynajmniej dziennie raz ( także po to, aby sierść się nie kołtuniła) . Warto tez stosować odpowiednią karmę , która pomaga w wydaleniu sierści. Wymioty są naturalnym odruchem obronnym u kota mającym na celu usunięcie np sierści , ale jeśli się powtarzają wielokrotnie i są rozciągnięte w długim czasie to mogą prowadzić z czasem do stanów zapalnych przełyku i jamy ustnej na skutek przedostawania się do nich kwaśnego soku żołądkowego , który drażni błony śluzowe. Dlatego lepiej zapobiagać takim wymiotom poprzez wyżej wymienione czynności. Pozdrawiam serdecznie - Gagik Odpowiedz Link Zgłoś
mania1119 Re: kot wymiotuje 20.05.06, 16:21 Nie wiem czy to dotyczy tez kotow ale dla mojego krolika kupowalam specjalna paste, ktora trzeba mu bylo regularnie podawac,co kilka dni,zeby nie tworzyly sie zbite kleby siersci w zoladku.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś