Dodaj do ulubionych

Rhodessian ridgeback

21.05.06, 14:47
niedawno kupilam sobie psa rasy rhodessian ridgeback i chcialabym sie
dowiedziec o nim jak najwiecej rzeczy jest to suczka 4 letnia z rodowodem
przepiekna kupuje jej jedzenie tylko z royal canin i chapi czasem frolic
wszystkie rzeczy ma z atestem chcialabym sie dowiedziec jakie ma potrzeby czy
dobrze ja karmie jak dlugo powinna chodzic na spacery (czesto jezdze z nia na
rowerek) itp itd z gory dziekuje za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • kloko Re: Rhodessian ridgeback 21.05.06, 14:57
      A i jeszcze jak długie musza byc smycze ? mam 2 metrowa i 8 :)
    • gagik.geworgian Re: Rhodessian ridgeback 21.05.06, 17:52
      Witam.
      Mam nadzieję, że zzdecydowałaś się na taką właśnie rasę zaznajomiłaś się z jej
      cechami charakteru i potrzebami?
      Jeśli już człowiek się decyduje na psa konkrtenej rasy to ma to tą zaletę, że
      mozna zaznajomić się z informacjami o tej rasie, poszukać ludzi , którzy takie
      psy mają i zastanowić się, czy jest to pies odpowiedni właśnie dla Ciebie.
      Jeśli zasięgasz informacji dopiero teraz , gdy masz już psa to myslę, że oprócz
      korzystania ztego forum warto poszperać w fachowej literaturze oraz w
      internecie i zajrzeć np tutaj:
      www.rrclub.pl/
      klub.chip.pl/mpstudio/wzorzec.htm
      A czy wiesz, że psy tej rasy są zwane "lwimi psami" , gdyż pierwotnie były
      używane do polowań na lwy? Miały za zadanie tropić i osaczać lwy i nie pozwalać
      im uciakać do momentu , gdy przybył mysliwy. Są chyba jedyna rasą , która tak
      odważnie zachowuje się wobec lwów. Obecnie po odpowiednim ułożoniu sa pomocne w
      polowaniach np na dziki i jelenie. Są świetnymi tropowcami, gdyż mają bardzo
      dobry węch.
      Innymi ciekawostkami jest szybkość i duża skoczność tych psów(moga skakać na
      duże wyskości).
      Co do utrzymania to myslę, że tutaj wypowiedzą się forumowicze :-) A ja tylko
      tak krótko. Karma powinna byc jak najlepszej jakości i dobrana odpowiednio do
      wieku i wielkości psa. Z pewnościa jest to pies , który musi mieć możliwość
      wybiegania się , więc o ile to mozliwe powinien móc wybiegać się bez smyczy.
      Jeśli chodzi o problemy hodowlane związane z ta rasą. To nalezy wiedzieć , że
      jest to jedna z ras predysponowanych do dysplazji stawów biodrowych . Drugim
      często spotykanym problemem są tzw torbiele skórzaste, które zwykle
      umiejscowione są w okolicy pręgi na grzbiecie. Ich pojawienie się jest
      najprawdopodobniej uwarunkowane genetycznie. Psy z tego typu problemami powinny
      byc wykluczane przez hodowców z hodowli.
      Pozdrawiam serdecznie - Gagik
    • kloko Re: Rhodessian ridgeback 23.05.06, 20:42
      :)Sunia ma się dobrze (co do tych lwów to oczywiscie wiem o tym)akurat spi po
      długim spacerku :)Myśle ze to odpowiedni pies dla mnie .Słyszalam ze te psy
      potrafia bez picia wytrzymac 24 godziny czy to prawda?Mam duży ogród pies jak
      chce moze wyjsc na podwórko kiedy chce i pobiegac sobie oprocz tego chodze z
      nia na spacerki i rowerek :)Mysle ze dobrze ja odzywiam royal caninto chyba
      najlepsze jedzenie dla psów.Pozdrawiam :)
    • kloko Re: Rhodessian ridgeback 23.05.06, 20:57
      chcialam jeszcze dodac ze chodze na wystawy musze sie pochwalic ze jeszcze
      nigdy nie zajęła miejsca poniżej 10 :) Była nawet 2 razy pierwsza:):):):):):):)
      Co moge podawac jej jeszcze do jedzenia oprocz suchej karmy i miesa ??
      • blue.berry Re: Rhodessian ridgeback 23.05.06, 22:01
        nierozumiem pewnej niekonsekwencji. w pierwszym mailu piszesz ze sunie masz od
        niedawna, teraz piszesz ze chodzisz na wystawy i sunia zajmuje takie a takie
        miejsca. biorac pod uwage cyklicznosc wystaw to wynikaloby ze psa masz od roku
        a przynajmniej poł. a wtedy to troche srednio rozumiem pierwszy mail - jak
        takiego psa sie ma chocby pol roku to wypadaloby cokolwiek o niem wiedziec
        prawda? (aha w polsce przy opcji jak nieliczna jest populacjia RR uzyskiwanie
        miejsca w 10 nie jest rzadnym osiagnieciem)

co do karm - ani chapi ani frolic to nie sa dobre karmy. royal canin zyskal
        uznanie wielu wlascicieli psow ja jednak uwazam ze rowniez nie jest najlepsza
        karma.
        Rhodesiany sa rasa specyficzna - potrzebuja nie tylko duzo ruchu ale rowniez
        ruchu wolnego tz bez smyczy. taki pies jesli nie bedzie odpowiednio "wybieganY"
        bedzie miał tendencje do ucieczek. Rhodesiany sa psami bardzo niezaleznymi.
        niegdy nie mozna nastawiac sie na to ze beda bezwzglednie posluszne i beda
        wykonywac wszystkie polecenia. ich wychowanie i prowadzenie wymaga
        cierpliwosci. psa nalezy wychowywac przez nagradzanie i zawsze i wszedzie miec
        swiadomosc cech jego charakteru...to pies mysliwski przez co specyficzny.
        dodatkowo jego mysliwskie cechy polaczone zostaly z cechami strozujacymi. czyli
        w duzym skrocie RR to psy dominujace, niezalezne, "majace wlasne zdanie". dla
        wlascicieli doswiadczonych, z umiejetnoscia prawidlowego prowadzenia psa,
        rowniez doroslego.

polecam zdokladnym zaznajomieniem sie z cechami rasy - glownie przez literature
        i kontakt z hodowcami i innymi wlascicielami psow. "myslenie ze to pies
        odpowiedni dla mnie" przy braku podstawowej wiedzy o rasie jest troche
        smieszne.
        • jottka Re: Rhodessian ridgeback 24.05.06, 11:04
          blue.berry napisała:

> nierozumiem pewnej niekonsekwencji. w pierwszym mailu piszesz ze sunie masz od
          > niedawna, teraz piszesz ze chodzisz na wystawy i sunia zajmuje takie a takie
          > miejsca. biorac pod uwage cyklicznosc wystaw to wynikaloby ze psa masz od roku
          > a przynajmniej poł

teoretycznie istnieje możliwość, że koleżanka chodzi(ła) regularnie na wystawy w
          charakterze widza, upatrzyła sobie tę sukę i wreszcie kupiła:) choć to
          faktycznie nie zmienia sprawy, że przez ten czas mogła się czegoś o rasie
          dowiedzieć, no ale zapewne teraz nadrobi
      • favorytka Re: Rhodessian ridgeback 24.05.06, 09:53
        a ile psów było w stawce???
        • kloko Re: Rhodessian ridgeback 24.05.06, 15:02
          Wiem duzo o tych psach ale chce sie dowiedziec ciekawostek i jest to
          osiagniecie bo to wystawa tylko RR Gdybym nie wiedziala nic o tych psach to bym
          go nie kupila kupilam go pol roku temu i uwazam ze kupilam go niedawno bo pol
          roku to nie jest duzo co do karmy to uwazacie ze jaka jest najlepsza ja kupuje
          royal canin i uwazam ze to bardzo dobra karma :)Pozdrawiam
          • blue.berry off topic 24.05.06, 21:42
            >ci jest to osiagniecie bo to wystawa tylko RR

a to akurat zaden argument ( nie umiejszajac twojej suni tylko tak ogolnie) -
            wystawy klubowe sa o wiele mniej prestizowe niz krajowki czy miedzynarodowe. a
            tak z ciekawosci - kiedy i gdzie odbyla sie klubowka RR?
            • favorytka Re: off topic 25.05.06, 08:23
              a tu bym się nie zgodziła
              klubówki mają dużo wyższą rangę od krajowych - w przepisach ZK dopuszczającyh
              np. sukę do hodowli ranga jest taka sama jak międzynarodowych
              poza tym zwykle na klubówce jest kilka razy więcej psów danej rasy niż na
              wystawach krajowych a czasem i międzynarodowych
              • titu_titu Re: off topic 25.05.06, 09:29
                Favorytka ma rację. Wystawa "klubowa" niewinnie i mało prestiżowo brzmi tylko z
                nazwy. W rzeczywistości to dla każdego właściciela rasowego psa najważniejsza,
                jedyna taka wystawa w roku. Przyjeżdzają na nią nawet ci wystawcy, którzy mają
                przerwę w prezentacji psów, bo to nie tylko pokaz, ale duże wydarzenie
                towarzyskie. A jeszcze jak się uda coś wygrać, to jest to wielki sukces.
                Zdobycie tytułu Zwycięzcy Klubu to marzenie każdego wystawcy i hodowcy.
                Sędziowie zapraszani na klubówki to prawdziwe autorytety i specjalisci, a nie
                arbitrzy, którzy rozszerzyli się na kolejne rasy i grupy.
                Zwykle dzień wcześniej odbywają się sympozja i wykłady na najróżniejsze tematy,
                jednak zawsze związane z psami z ras, których dana klubowa dotyczy. Wszyscy
                wystawcy otrzymują o nich informacje i zaproszenia, wstęp jest wolny.
                • blue.berry Re: off topic 25.05.06, 10:32
                  nie bede sie spierac:)))
                  wartosc klubowki została przez Was bardzo jasno pokazana:).
                  pozwole sobie jednak pozostac przy swoim zdaniu:) (pomijajac rzeczywiscie
                  błedne przyrownywanie klubowki do krajowej, ktora rzeczywiscie jest ranga
                  najnizsza).

pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka