Dodaj do ulubionych

chory nos?

04.07.06, 18:59
Zauważyłem u mojego psa najpierw lekko opuchniętą lewą dziurke w nosie,
nastepnie skóra na nosie zaczęła robić się jakby przezroczysta. Nos spuchł a
na wierzchu trochę się wysuszył...po czym przejrzysta skóra złuszczyła się
bądź pies ją sobie starł.... Lekarz zapisał antybiotyk cipronex i encorton10
ale mało pomaga, nie postawił też diagnozy... nie wiem co robić, czy zmienić
lakarza, czy iść i liczyć, że uda mu sie zdiagnozować chorobę za którymś
razem...
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: chory nos? 05.07.06, 15:32
      Jakiej rasy jest pies i w jakim jest wieku? Czy zdarzalo mu się to wcześniej?
      Gdyby był to np. owczarek szkocki collie, to naprawdopodobniej byłoby to
      schorzenie zwane "nosem collie". Jest to immunopatologiczne schorzenie fachowo
      zwane toczniem skórnym, które polega na powstawaniu lokalnego odczynu zapalnego
      właśnie w okolicy nosa. Wówczas stosuje się w leczeniu właśnie sterydowe leki
      przeciwzapalne, które jak widzę zosatły zastosowane u Twojego psa.
      Inne możliwe przyczyny tego stanu to np. użądlenie/ukąszenie przez jakiegoś
      owada albo być może reakcja nadwrażliwosci na światło słonecznie, która to
      przypadłosć pojawia się u niektórych psów w lecie.
      • wojciechdubial Re: chory nos? 05.07.06, 15:50
        Pies ma ok. 9 lat i jest mieszańcem, nigdy wcześniej czegoś takiego nie miał. Kiedy jest na dworze często
        "łapie" osy czy muchy, bądź inne robactwo, może cos go ukąsiło...ale raczej na to nie wyglądało, bo od
        razu nie spuchło tylko po pewnym czasie, dosyć długim, najpierw stało się przezroczytste. Dałem już psu
        całe opakowanie tabletek, nos troche się zasusza, ale cały czas jest oblizywany. Czy w takim razie nadal
        stosować to leczenie? Pozdrawiam
        • anna.jozwik Re: chory nos? 05.07.06, 16:41
          Być moze opuchlizna rzeczywiscie spowodowana jest ukąszeniem przez owada.
          A byc moze przyczyna jest inna: skoro pies jest starszym pieskiem, w jamie
          nosowej mogło dojść np. do wytworzenia polipu przez śluzowkę nosa - wówczas
          światło jamy nosowej jest częściowo zamknięte przez polip, nos puchnie, a z
          jamy nosowej cały czas jest wydalany surowiczo-śluzowy wypływ, zazwyczaj tylko
          z jednej dziurki.
          Decyzję o kontynuacji podawania leków lub zaprzestania podawania leków należy
          podejmować po konsultacji z lekarzem prowadzącym; ja niestety nie mogę nic w
          tym temacie doradzić, bo nie widzę pacjenta, wiec nie wiem czy jest na tyle
          duża poprawa, żeby można było już odstawić leki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka