Dodaj do ulubionych

dziwne smakołyki

10.02.03, 12:57
Mój pies pogardził wczoraj świeżutkim surowym sercem wieprzowym. Za to z
upodobaniem wyjadał mi spod ręki... obierki kartoflane. Zanim się
spostrzegłam, zeżarł pół surowego ziemniaka. I nic mu nie było!

Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • aw100 Re: dziwne smakołyki 10.02.03, 14:04
      brakuje mu skrobi?
      moze jakies witaminki?
    • default Re: dziwne smakołyki 11.02.03, 12:30
      piasia napisała:

> Mój pies pogardził wczoraj świeżutkim surowym sercem wieprzowym.

Dajesz psu wieprzowe mięso???
    • asiekok_28 Re: dziwne smakołyki 11.02.03, 13:01
      Pies sasiadki tez jadl surowe ziemniaki, marchewke i inne warzywa. Moj to nawet
      jablka nie ruszyl. A z ta surowa wieprzowina to chyba nie za dobrze. Surowa
      wolowina jest ok, ale wieprzowine raczej trzeba gotowac. Pies moze sie nabawic
      jakiejs choroby, robaki i inne
      • piasia Re: dziwne smakołyki 12.02.03, 13:20
        ugotowałam, zjadł.

Z reguły karmię go kurczakami, a to serce to w braku czegoś innego -
        jednorazowy akt desperacji ;)

Tylko te obierki mnie zastanowiły. Przecież on nie krówka! Ale widzę, że nie
        jest odosobniony w swoich smakach.

pzdr
    • adam.pietron Re: dziwne smakołyki 14.02.03, 19:10
      Nie popadajmy w panikę z wieprzowiną – mięso dobre jak każde inne tylko trochę
      tłustsze , pamiętacie aferę z BSE i wołowiną ? , podobnie kiedyś było z
      wieprzowiną i włośnicą – bo to o nią najbardziej tu chodzi ale także o inne
      choroby pasożytnicze , które niestety nadal się zdarzają ale dzięki wnikliwej
      kontroli mięsa są bardzo silnie ograniczone.
      Moje psy uwielbiają surową wieprzowinkę , wołowinkę, drób o innych rzeczach
      także kartofelkach nie wspominając – choć ze surowymi radziłbym uważać –
      solanina czyli alkaloid w nich zawarty w większych ilościach może spowodować
      poważne zatrucie ale gotowane jak najbardziej – za wiele nie dadzą dla psiego
      apetytu – pies bardzo słabo radzi sobie ze skrobią ale jakie smaczne.
      Pozdrawiam

• daria.1 Re: dziwne smakołyki 17.02.03, 20:03
        Mój psiak uwielbia surową marchewkę. Bierze w łapki i chrupie jak królik.
        Często wykrada mi z siatki, gdy wracam z zakupów.
        • ania.ok Re: dziwne smakołyki 18.02.03, 10:36
          Mój pies natomiast uwielbia bułki - najlepiej mięciutkie kajzerki; jak jest
          głodny to zjada je sam natomiast jak ma się ochotę pobawić to przynosi
          domownikom bułkę i prosi żeby go pokarmić - ciamka przy tym ze smakiem.
    • default Re: dziwne smakołyki 18.02.03, 12:19
      Wiem, że włośnica teraz zdarza się rzadko, niemniej nie mam przekonania do
      karmienia psów wieprzowiną - wszak i ludziom tego mięsa się nie poleca, właśnie
      ze względu na jego tłustość i ciężkostrawność.
      A co do wegetariańskich upodobań to dla moich "dziewczyn" przebojem jest surowa
      kalarepka, po prostu dałyby się za nią posiekać. Zaraz potem marchewka, głąby z
      kapusty, kalafiora - ziemniaki surowe też by zjadły, ale nie daję - ze względów
      wymienionych przez Pana Doktora. Ponadto wszystkie rąbią orzechy jak wiewiórki,
      nawet nie potrzeba im łupać, radzą sobie doskonale same z wyłuskiwaniem ze
      skorupek (wszystkie - fistaszki, laskowe, włoskie...)
      Natomiast latem uwielbiają grube korzenie jakiegoś chwasta, co nie wiem jak się
      nazywa, ale one wyczuwają go nieomylnie, wygrzebują korzonek, otrzepują z ziemi
      i chrupią, aż miło. W zeszłym roku "przeorały" w ten sposób kawał łąki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka