Dodaj do ulubionych

zespół Cushinga

01.09.06, 09:20
Mam 2,5-letnia bokserke, alergiczke, u ktorej stwierdzono Zespol Cushinga.
Jest na diecie i przez dluzszy czas przyjmowala dexamethason, ale kiedy
wypadly jej wloski, weterynarz polecil odstawic ten lek i zastapic go
Eczekanem. Niestety, z biegiem czasu eczekan przestaje na nia dzialac i
biedactwo strasznie sie drapie. czy konieczny jest powrot do samego
dexamethasonu? strasznie boje sie,ze sunia znow wylysieje,a chcialabym jej
ulzyc - moze istnieje jakis inny lek? bede wdzieczna za rade.
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: zespół Cushinga 01.09.06, 18:02
      To ja muszę ustalić kilka kwestii.
      W jaki sposób objawia sie u Twojej suczki alergia i czy stwierdzono może jej
      przyczynę???
      Kiedy stwierdzoną u Twojej suczki Zespół Cushinga i czy pamietasz może czy
      przeprowadzano specjalistyczne testy potwierdzające ten zespół??? A czy
      przeprowadzano może badania krwi - jeśli tak czy masz może wyniki???
      Od jak dawna Twoja suczka przyjmuje deksametazon i czy nie stosowałaś lub czy
      też nie proponowano Ci nigdy wcześniej innych leków???
      Eczekan to lek, który łączy w sobie działanie DEKSAMETAZONU, silnego środka
      przeciwzapalnego, witamin z grupy B oraz aminokwasu (metioniny) regenerującego
      prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Jest więc poprostu lepszym wydaniem. Nie
      wiem jednak w jakiej dawce lek był przepisany i teraz jest podawany ani również
      jak długo go stosujesz i czy oby napewno na Zespół Cushinga.
      Lekiem najskuteczniejszym w leczeniu zachowawczym nadczynności kory nadnerczy a
      więc w Chorobie Cushinga jest Mitotan (Lysodren) - lek tzw: pierwszego rzutu.
      Jeśli jednak jest go brak w lecznicy do czasu jego zdobycia można zastosować
      Ketokonazol, który hamuje aktywnosć glikokortykosteroidów i działa
      antagonistycznie do kortyzolu, który to sam jest naturalny hormon steroidowy
      wytwarzany przez korę nadnerczy. Ale stosowanie tego leku to leczenie tylko
      objawowe. Ponadto jest mniej skuteczne niż stosowanie Mitotanu.
      Deksametazon to za to syntetyczny glikokortykosteroid o silnym i długotrwałym
      działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, immunosupresyjnym. Stosowany
      jest więc w przypadku min: alergii. Wśród jego przeciwskazań znajdziemy właśnie
      Zespół Cushinga.
      Stąd czuje się troszkę zagubiona w postawionym przez Ciebie pytaniu.

W chorobie Cushinga skóra jest pergaminowa, cienka, o obniżonej elastyczności,
      z czasem ciemniejąca. Na ogół pojawia się symetryczna utrata włosa, obejmująca
      całe ciało z wyjątkiem obwodowych części kończyn i głowy, które nigdy nie
      łysieją w tej chorobie. Jednak u bokserów typowym miejscem zmian skórnych jest
      okolica kłębowa i zmiany te nie muszą być symetryczne. U ras takich jak Twoja
      suczka, włos może ulec przerzedzeniu.
      Ponadto Zespół ten charakteryzuje sie przede wszystkim i to są te pierwsze
      obserwowane objawy - wzmożonym pragnieniem co wiąże ze sobą częste wydalanie
      moczu, obwisłym brzuchem - na skutek osłabienia i zaników mięśni, powiększonej,
      bolesnej wątroby a także otyłości w wyniku wzmożonego apetytu.
      Opisałam to wszystko aby nie doszło do pomieszania objawów zespołu Cushinga z
      alergią. Napisz mi więc proszę gdzie dokładnie dochodzi u Twojej suczki do
      utraty włosa. podejrzewam.
      Serdecznie pozdrawiam - ava
      • ania0701 Re: zespół Cushinga 04.09.06, 10:59
        Dzien dobry. Bardzo dziekuje za odpowiedz. poniewaz nie mam przy sobie
        ksiazeczki psiuni, a nie pamietam nazw wszystkich lekow i wynikow
        przeprowadzonych badan, przedstawie Pani Doktor szczegolowy przebieg choroby
        jeszcze dzis, lub jutro najpozniej.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka