10.09.06, 17:09
Mój 5-letni królik od jakiegoś czasu nadmiernie się ślini. Mozna by rzec, że
jest przez to cały mokry. Wyrywa futro pod pyszczkiem i ma nadmierny apetyt.
Sika tudzież 'bobi', gdzie popadnie, choć wcześniej mu się to nie zdarzało
(zawsze to robił do kuwety). Weterynarz uważał, że to z powodu zjadanej
sierści, która zalegała w pyszczku, jednak maść przepisana przez niego nie
zadziałała, a stan królika uległ znacznemu pogorszeniu. Im bardziej się ślini,
tym bardziej śmierdzi. Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • szklany.czlowiek Re: Królik. 10.09.06, 17:27
      Dodam jeszcze, że krolik nie leży już w pozycji 'zrelaksowanej' ja kto zwykle
      robił, a skurczony i spięty.
      • mania1119 Re: Królik. 10.09.06, 19:09
        Mam nadzieje,ze uda Ci sie go wyleczyc.Moj mial podobne objawy w 8-mym roku
        zycia z tym ze potem zaczal miec problemy z polykaniem (zadnego obrzeku nie
        bylo widac ani jakiejs mechanicznej przeszkody ,tylko jakby sprawy
        porazenne).Bardzo sie slinil,tak ze chwilami slina ciekla mu prawie
        strumyczkiem.Bylo po nim widac,ze czuje sie zle.Podskakiwal nerwowo,ciagle
        zmienial pozycje.Niestety rowniez schudl,zaczela mu bardzo wypadac siersc .Nie
        udalo mi sie go uratowac.(wczesniej dostawal antybiotyk i witaminy).Wiązalam to
        z procesami starczymi,ale Twoj krolik jest mlodszy to pewnie da sie jeszcze cos
        zrobic.Pozdrawiam.
        • mania1119 Re: Królik. 10.09.06, 19:17
          Ale moze Twoj ma cos z gruczolami zapachowymi, ktore sa ulokowane pod zuchwą?
          Moze ma w nich stan zapalny skoro wyrywa z tej okolicy siersc?Moze moga sie
          zatykac (tak jak np.zatoki u psa?)?Przypomnialam sobie,ze moj wczesniej
          cierpial na zapalenie chyba kanalikow łzowych (czy tak to nazwac u krolika?)
          (albo spojowek),straszliwie lzawily i ropialy mu oczy,a jak wet nacisnal te
          okolice,to strumyk wydzieliny wylecial naprawde wysoko.Wtedy antybiotyk na
          jakis czas pomogl (masc do oka i zastrzyki).
          Z tym,ze ,potem,jak bylo to slinienie,to nigdzie stanu zapalnego nie bylo widac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka