Dodaj do ulubionych

żółw wodno - lądowy

13.03.03, 14:29
witam,
mój żółw od kilku miesięcy nie otwiera oczu i nie je. Zaczynam się martwić.
Czy żółwie tego typu zapadają w sen zimowy czy może powinnam udać się z
Teodorem do weterynarza? I jeszcze jedna sprawa: czy takie żółwie można
często wyjmować z akwarium czy powinny stale znajdować się w wodzie? Dziękuję
i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • katherina Re: żółw wodno - lądowy 16.03.03, 22:33
      moje nie spały w zimie ,ale cały czas nic nie jadły i rzadko chodziły -pływały
      po akwarium.
      tez czekam na odp specjalisty
    • penutka Re: żółw wodno - lądowy 17.03.03, 14:04
      Hoduję dwie żółwice czerwonolice i one przez zimę nie spały i jadły normalnie, może trochę mniej niż w pozostałe
      pory roku. Z tego, co wiem, a przeczytałam na ten temat kilka książek, są też specjalne strony w internecie na temat
      ich hodowli, żółwie takie w wypadku, kiedy nie są zimowane, powinny mieć normalne oświetlenie i ogrzewanie,
      inaczej tracą aktywność. A takie przebywanie w półśnie nie jest dla nich dobre i może spowodować szkody dla ich
      zdrowia. Swoje żółwice hoduję już ponad sześć lat, jest to już ich szósta zima u mnie i przez ten czas nigdy nie
      spały. Są zdrowe, a jedna z nich corocznie znosi jajka na wiosnę. Nie wiem, co odpowie pan Ekspert, ale wg mnie
      powinny w zimie mieć albo ciepło (temperatura wody ok. 25 stopni), albo zimować w niskiej temperaturze, w
      odpowiednich warunkach.
      --
      Tyle do zrobienia, a tak niewiele czasu.
    • adam.pietron Re: żółw wodno - lądowy 17.03.03, 18:25
      Sam jestem szczęśliwym choć nie do końca zamierzonym właścicielem żółwia (
      znalazłem go latem w trakcie drogi przez trawnik na moim osiedlu). Żółw jest
      żółwiem iberyjskim i odkąd go mam zmieniłem zdanie o żółwiach ale oczywiście
      nie w tym rzecz.
      Zimowanie bo takie zadano mi pytanie – nie jest łatwym do wykonania w
      warunkach domowych i by żółwie dobrze je zniosły potrzebne jest spełnienie
      kilku warunków – często trudnych do spełnienie – odpowiednia wilgotność ,
      stale kontrolowana temperatura ale nie tylko.
      Nie jest ono wcale konieczne do życia żółwi w naszych domach , spokojnie można
      wydłużyć okres aktywności używając sztucznego oświetlenia i ogrzewania . Mój
      żółw nie idzie spać na zimę i całkiem mu z tym dobrze – wsuwa sobie ulubiona
      cykorię , pomidory , jajko w skorupkach i wołowinkę .
      Co do pytania o żółwia wodno-lądowego , jak sama nazwa wskazuje nie jest on
      zwierzęciem tylko wodnym powinien mieć dostęp do stałego lądu w akwarium , ,
      jeśli tak długo nie je może to znaczyć że niestety zebrało mu się na sen i
      należałoby już przerwać tę hibernację.
      Myślę że powinnaś pokazać go lekarzowi i spróbować obudzić , podnieś
      temperaturę w akwarium , zmień wodę i dogrzewaj go lampą – przydałaby mu się
      także wizyta w solarium gdyż promieniowanie UV jest bardzo potrzebne do
      zdrowia tych zwierząt.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka