Dodaj do ulubionych

Ostra biegunka u kociaka!

27.10.06, 21:35
Bardzo proszę o pomoc! Mam młodego kociaka, 6 miesięcznego, który od 3
tygodni ma ostrą biegunkę. Kotka zabrałam tydzień temu do weterynarza, który
przez 3 dni aplikował mu zastrzyki z antybiotykami, po 3 zastrzyki na każdej
z 3 wizyt, które nie przyniosły poprawy oraz został odrobaczony. Dałam
również kał do zbadania, okazało się, że nie wykryto pasożytów, lekarz
stwierdził, że maluch nie toleruje ryby, która stanowi jego częste
pożywienie, przepisał specjalistyczną karmę Intestinę, której kociak nie chce
jeść a apetyt ma bardzo wielki, więc dostaje ryż z gotowaną piersią z
kurczaka. Wcześniej nie miał żadnych problemów z pożywieniem jakie mu dawałam
oraz pozostałym kotom. Biegunka jest strasznie męcząca dla małego kota, jest
cały obolały, boli go brzuszek, nie daje się po nim dotknąć, boli do odbyt,
jest on cały czerwony i nawet widać na nim krew, kociak jest bardzo
niespokojny. Ostanio znalazłam na posłaniu kotów 2 białe, cienkie jak nitki
jakieś robaki, ale nie wiem co to może być. Weterynarze niestety nie mogą
stwierdzić co dolega mojemu kotu. I jeszcze jedna ważna informacja, dzisiaj
zauważyłam biegunkę u kolejnego mojego kota. Bardzo proszę o pomoc, jeśli
ktoś miał podobny problem ze zwierzakiem.
Obserwuj wątek
    • madzialenka82 Re: Ostra biegunka u kociaka! 27.10.06, 22:55
      zrób badanie kału w kierunku grzybów, bakterii: salmonelli itd. Nie może być, że kotek aż tak długo miał biegunke. Jeżeli zaś drugi kot będzie miał podobne objawy to może być jakiś wirus. Osłonowo podawał mu lacid - to bakterie, które osiedlają sie w jelicie i chronią je.
      • nessie-jp Re: Ostra biegunka u kociaka! 27.10.06, 23:27
        Ponieważ przez weekend kotu nie zdołasz pomóc, to może zaaplikuj mu chociaż
        Smectę dla złagodzenia objawów biegunki?

Oczywiście Smecta niczego nie wyleczy, ale przynajmniej zwierzątko nie będzie
        tak cierpieć...

Ja podaję pół łyżeczki Smecty rozpuszczonej w mleku dla kotów albo w kwaśnej
        śmietance 12%.

Poradę tę wyczytałam właśnie na tym forum. Mojego 6-mies. kotka też męczy
        biegunka, ale jednak lekka i niedająca tak drastycznych objawów... Tyle że
        ciągnie się już kolejny tydzień.
        • mist3 Re: Ostra biegunka u kociaka! 28.10.06, 16:47
          białe nitkowate robaki to kocie glisty. kotka nalezy odrobaczyc.
          forum.miau.pl/viewtopic.php?t=22997
          forum.miau.pl/viewtopic.php?t=21033
          biegunka tak długo się utrzymująca moze prowadzic do odwodnienia.
          a nie dajesz mu czasem krowiego mleka?
          forum.miau.pl/viewtopic.php?t=15134
          • gonia722 Re: Ostra biegunka u kociaka! 29.10.06, 01:26
            jezeli kotek jest niewychodzacy itd. tak jak pozostale koty to raczej trudno
            zeby nagle dostał robaków, jest przeciez u Ciebie juz długo chyba
            chyba ze jest wychodzący
            antybiotyk nie podaje sie przez 3 dni ale przynajmniej przez 7 - oczywiscie
            zalezy jaki
            tak samo zalezy czym odrobaczyl go lekarz bo moze czyms co wcale nie dziala na
            dane robaki - jezeli chodzi o badanie kalu to jedno badanie nie wystarczy aby
            stwierdzic czy kotek ma robaki czy nie
            takie male nitki to moga tez byc człony tasiemca
            zmień weterynarza, i to szybko
            zrob kotkowi badania krwi moze tez
            podawaj koniecznie LAKCID - na osłonę jelit - kazdy kotek to powinien brac
            podczas podawania antybiotykow - nawet w zastrzyku

na brzuszek moze podaj mu siemienia lnianego
            a na sama biegunkę - taninę - moje panie weterynarz stosuja je z powodzeniem u
            kotkow - kupuje sie bez recepty w aptece - dla malego kociaka stosuje sie 1/4
            tabletki, dla wiekszego = jak twoj pol roczny mozna chyba wiecej
            w kazdym razie jest bardziej skuteczna od smecty i leczy jelitka

poczytaj sobie informacje na forum miau , znajdź dobrego lekarza i wybierz sie
            z kotami, opowiedz lekarzowi rowniez o tych robalach
            jezeli to glisty - to i tak najskuteczniejsze jest zwykle pyrantelum - ktore
            podaje sie jako pierwsze odrobaczenie kocietom malym

nie mozesz tez odrobaczac go ciagle jezeli jest w takim stanie ze ma
            podrazniony caly przewod pokarmowy bo to moze mu bardzo zaszkodzic
            tak czy inaczej kup i podawaj lakcid - to nie zaszkodzi
            z pewnoscia tez powinien miec podawana kroplowke i jakies witaminy
            no i koniecznie dobry weterynarz i to szybko
    • gonia722 Re: Ostra biegunka u kociaka! 29.10.06, 01:27
      co do ryby - jezeli ma pol roku i jadl rybę i nic mu nie bylo to trudno zeby
      nagle zaczął tak reagować na rybę

koniecznie idz do dobrego weterynarza,
      skad jestes?
    • anna.jozwik Re: Ostra biegunka u kociaka! 30.10.06, 13:23
      Czy kot był szczepiony na cokolwiek?
      Jełśi nie, to byc może jest to panleukopenia - choroba wirusowa, która właśnie
      objawia się ostrą biegunka zazwyczaj z dużą domieszką krwi. Aczkolwiek,
      panleukopenia zazwyczaj nie trwa dłużej niz 2 tygodnie, tak wiec może być to
      coś innego.
      Taka krwista biegunka u kotów może być wynikiem zarazenia kotów kokcydiami - są
      to pierwotniaki, które nie są wykrywane w rutynowym badabniu parazytologicznym.
      Poza tym piszesz, że na posłaniu odkryłas jakieś białe cienkie niteczki - moga
      być to rzeczywiscie glisty. Dlatego też moim zdaniem zdecydowanie należy
      badanie kału powtórzyć - już nie u jednego ale u wszytkich kotów. Na
      skierowaniu na badanie parazytologiczne powinno być też wyraźnie napisane, że
      nalezy w nim uwzględnić badanie w kierunku kokcydiozy.
      Jeśłi biegunka przeniosła się w późniejszym czasie także na pozostałe koty,
      błędy żywieniowe można raczej wykluczyć.
      Reasumując; jak najszybciej trzeba wykonac powtórne badanie kału; koty
      oczywiscie nadal wymagają leczenia; być mozę trzeba będzie zmienić antybiotyki;
      być moze trzeba będzie uwzględnić leki przeciwpierwotniacze.
      • asia.duda Re: Ostra biegunka u kociaka! 02.11.06, 20:01

Pani doktor,
        zrobiłam ponowne badanie kału mojego chorego kociaka, gdzie nie wykryto
        grzybów, ale stwierdzono escherichia coli oraz bardzo dużą ilość oocyst
        kokcydiów. Bardzo proszą Panią o radę jak w tym wypadku mam karmić koty,
        ponieważ choroba przeniosła się na 2 inne koty, czy powinnam podawać taninę,
        czy muszą mieć jakąś dietę, chciałabym się również dowiedzieć co jest przyczyną
        tej choroby, co weterynarz powinien zastosować, by wyleczyć z niej moje koty,
        czy to groźna dla nich choroba?
        • anna.jozwik Re: Ostra biegunka u kociaka! 03.11.06, 15:52
          W tej sytuacji nie ma sensu "leczyc" biegunki środkami działającymi jedynie
          objawowo (patrz tanina), bo to nie o to tu chodzi. Biegunka bedzie trwała
          dopóty, dopóki nie usuniesz przyczyny ja wywołującej, czyli kokcydii.
          Najlepiej będzie, abys z wynikiem badania poszła do lekarza weterynarii, który
          przepisze Ci na receptę leki działajace przeciwpierwotniaczo. Takie leki można
          kupic w aptece na receptę. Trzeba je podawać codziennie conajmniej przez 7 dni.
          Po 7 dniach radziłabym ponownie zrobić badanie kału aby przekonać się czy
          leczenie przyniosło oczekiwany skutek i kokcydie zostały zabite. Rutynowo
          stosowane leki odrobaczajace zazwyczaj nie zwalczają kokcydii, które sa
          pierwotniakami - czyli ani nie glistami, ani nie tasiemcami. Kokcydioza nie
          jest bardzo groźną chorobą, gdyż zazwyczaj nie doprowadza do smeirci
          zwierzęcia, natomiast na pewno utrudnia i pogarsza trawienie i przyswajanie
          substancji odżywczych z pokarmu, ponieważ zmieniona zapalnie śluzówka jelit nie
          przyswaja substancji odżywczych tak jak zdrowa. Dlatego takie koty są zazwyczaj
          wychudzone, charłaczne, mniejsze od równieśników.
          • asia.duda Re: Ostra biegunka u kociaka! 03.11.06, 21:08
            Ponownie byłam u weterynarza, który przepisał dla kotów lek o nazwie SULFATYF,
            mam go podawać 3 razy dziennie w odpowiednich dawkach. Poszłam również do
            innego lekarza i ten z kolei zastosowałby lek BAYROX raz na tydzień i powtórka
            w stosowaniu za tydzień. Nie mam pojęcia, który z weterynarzy ma rację, co Pani
            o tym sądzi? Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi.
            • jul-kot Re: Ostra biegunka u kociaka! 04.11.06, 00:26
              Witam,
              Jak widać zdania są podzielone. A ja zastanawiam się co przy biegunce jest
              lepsze: Czy spróbować leczyć w początkowym stadium objawowo, podając np.
              taninę, która jest łagodnym lekiem przeciwbiegunkowym i nie może zaszkodzić
              (oczywiście jeśli nie pomaga, trzeba sięgnąć po inne środki), czy od razu, bez
              stwierdzenia przyczyny biegunki (tutaj było zarobaczenie), ordynować w ciemno
              jeden, drugi, czasem trzeci antybiotyk, wyniszczające florę jelitową i
              ułatwiające rozwój szkodliwych beztlenowców i pasożytów, prowadzące do
              masywnego stanu zapalnego przewodu pokarmowego i infekcji innych zwierząt, jak
              w w/w przykładzie. I jedną, i drugą metodę stosują weterynarze ...
              Pozdrawiam, Juliusz.
    • asia.duda Re: Ostra biegunka u kociaka! 08.11.06, 18:35
      Mój kot potrzebuje pomocy, weterynarz w sobotę zaaplikował mu dawkę leku
      BAYCOX, powtórka czeka go jutro, ale nie widzę poprawy, nadal występuje ciężka
      biegunka, aż cieknie z małego. Co powinnam jeszcze zrobić, by mu pomóc,
      zastosowany lek nie wiem czy pomoże, powinna być już chyba jakaś poprawa od
      soboty a tu niestety nic z tego.
      • jul-kot Re: Ostra biegunka u kociaka! 08.11.06, 21:31
        Witam,
        Spróbuj dać mu sproszkowaną taninę (taninal) zawieszoną w kleistym wywarze z
        siemienia lnianego. Jest to łagodny lek przeciwbiegunkowy, sciągający jelita,
        działa przeciwzapalnie i pochłania toksyny. Ja stosuję to często i zwykle
        pomaga, ćwierć tabletki dwa razy dziennie dla małego kota, po pół dla
        średniego. U mnie biegunka kończy się czasem po kilku dawkach leku, chociaż
        podawać trzeba dłużej. Ten lek może być podawany z innymi lekami i nie może
        zaszkodzić. Podawaj też lakcid dla odtworzenia prawidłowej flory bakteryjnej w
        przewodzie pokarmowym. Też nie może zaszkodzić.
        Pozdrawiam, Juliusz.
      • anna.jozwik Re: Ostra biegunka u kociaka! 09.11.06, 09:26
        Sądzę, że jednorazowe zaaplikowanie tego leku niewiele tu pomoże. Skoro w
        badaniu parazytologicznym wyszła bardzo duża ilość kokcydii, to lek
        przeciwpierwotniaczy nalezy stosować czas dłuższy, aby mieć pewność, że
        wszystkie kokcydie zostały wybite, a nie tylko ich część.
        Rozumiem że lek zaaplikowany był doustnie? Na Twoim miejscu poprosiłabym weta o
        sprzedanie całego opakowania tego leku do stosowania domowego i podawałabym go
        kotu codziennie przez kilka dni, np. 5-6, az do uzyskania widocznej poprawy.
        Równocześnie można by zastosowac jakiś środek bakteriobójczy, odkażający
        świałtlo jelit, np. furazolidon albo nifuroksazyd. Wspomniana wcześniej Smecta
        też jest tu dobrym pomysłem, ponieważ działa osłaniajaco na śluzówkę przewodu
        pokarmowego. Kot powinien byc na diecie, dobry był wspomniany wcześniej
        intestinal, szkoda ze kot nie chce go jeść, w tej sytuacji rzeczywiscie
        pozosatje rozgotowany do kleiku ryż z piersią z kurczaka lub indyka. Aha! lek
        przeciwpierowtniaczy powinny dostać wszystkie koty, ponieważ jest duża szansa,
        że zakażają sie od siebie wzajemnie, i tak trwa błędne koło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka