Dodaj do ulubionych

Dzwoneczki dla psa

23.07.07, 16:55
Witam,
podoba wam sie jak piesek ma przyczepiony do obrozy dzwoneczek? Spotkaliscie
sie kiedys z tym? Ja tak i przyznam szczezrze ze bardzo mi sie podoba:)
Pieski ktore spotkalam z tym dzwoneczkiem sa bardzo radosne i szaleja:) Mam
malego pieska wiec mysle ze moglabym mu taki sprawic:) Tylko powiem szczerze
ze nigdy nie spotkalaam sie z takim "cudem" w zadnym sklepie. Widzieliscie
takie dzwoneczki??
Obserwuj wątek
    • filip_marlowe Re: Dzwoneczki dla psa 23.07.07, 16:59
      Najpierw zawieś sobie sama dzwoneczek na szyi i pochodź tak z tydzień. Jeśli
      dojdziesz do wniosku, że to nie jest denerwujące, to znaczy że jesteś
      niesłysząca. I niech Cię ręka boska broni od krzywdzenia psa!
      • annie.m1 Re: Dzwoneczki dla psa 23.07.07, 17:09
        Popieram przedmówcę. Pies to nie owca, chociaż i tej, myślę, nie specjalnie
        podoba się taki wisiorek...
        • chelsea122 Re: Dzwoneczki dla psa 23.07.07, 17:37
          Oj, widze ze nie jestescie przekonani do tego dzwoneczka:D Ale on jest taki
          malutki i dzwoni tak leciutko i delikatnie:) Milaby go tylko na spacerze,
          oczywiscie nie w domu i nie caly dzien:) Te psy ktore widzialam z tym
          dzwoneczkiem nie wygladaly na nieszczesliwe, wrecz przeciwnie:)
    • majenkir Re: Dzwoneczki dla psa 23.07.07, 17:35
      chelsea122 napisała:
      > podoba wam sie jak piesek ma przyczepiony do obrozy dzwoneczek?

No baaarrrdzoo nam sie podoba. Takie dzwoneczki sa super! a do tego jakis cud
      slicznosci sweterek i buciki. No i koniecznie torebke, coby pieska na spacerki
      wynosic :P.

A na powaznie: jedyne, co pies potrzebuje to obroza z identyfikatorem i smycz.
      A jak masz jakies nadwyzki kasowe, to lepiej wplac na schronisko, zamiast
      kupowac pierdoly, ktore tylko unieszczesliwia zwierza.
      • chelsea122 Re: Dzwoneczki dla psa 23.07.07, 17:41
        Ok, ok, bez przesady:D Mam pieska Shih tzu, oczywiscie moge ubierac mu ubranka,
        buciki i inne tego typu rzeczy, ale nie chce, bo uwazam ze nie jest mu to
        potrzebne i moim zdaniem pies + ubrani to niezbyt pasuje:/ Ale nie krytykuje
        tych ktorzy ubieraja swoje pieski itp. gdyz ktos te rzeczy wyprodukowal i
        widocznie nie sa takie zle bo nie robia krzywdy zwierzetom. Niech kazdy robi co
        uwaza, ja w kazdym badz razie psa ubierac nie bede.

A co do dzwonka, to bez przesady z tymi nadwyzkami kasowymi, bo taki dzwonek
        kosztuje ok. 2 zlotych:)
    • dwa_ruchy_i_suchy Świetny pomysł. Mój pies ma dwa dzwoneczki 23.07.07, 18:31
      i jeszcze przywiązałem mu do ogonka pustą puszkę po paprykarzu szczecińskim,
      bardzo fajny dźwięk powstaje jak piesek biegnie po chodniku.
      • ddb2 Re: Świetny pomysł. Mój pies ma dwa dzwoneczki 23.07.07, 18:42
        Niektore psy sa wiazane na lancuchach, nawleczonych na rozciagniety wzdluz
        podworka drut. Gdy biegaja, lancuch przesuwa sie po drucie, cichutko
        pobrzekujac. Ten cichy brzek, ale za to przy kazdym ruchu psa (tak jak z
        dzwoneczkiem) powoduje, ze te psy traca sluch.
        Pies ma wielokrotnie bardziej wrazliwy sluch niz czlowiek. Zeby uslyszec to, co
        pies, majacy dzwoneczek, musialabys miec przy uchu donosny dzwonek na sluzbe.
        Czy tego chcesz dla swego przyjaciela?
        • chelsea122 Re: Świetny pomysł. Mój pies ma dwa dzwoneczki 23.07.07, 19:08
          O jejku...Ale wy jestescie. Po prostu sie zapytalam co sadza o tym inni, tylko
          tyle. A wy potraktowaliscie mnie jak jakies dziwadlo ktore chce skrzywdzic
          swojego psa i na dodatek kpicie sobie ze mnie:/:/ Przyznam ze nie tego
          oczekiwalam:/ Nie wiedzialam o tym o czym napisala ddb2. To znaczy wiem ze psy
          maja wrazliwszy sluch, ale nie wiedzialam ze az tak:/ Tylko czegos nie
          rozumiem...Przeciez te dzoneczki sa malutenki, a po za tym ktos je produkuje,
          wlasnie dla psow. Czy nie wie ze sa AZ takie szkodliwe?? A wy w ogole wiecie o
          jakie mi dzwoneczki chodzi?? Jesli ktos nie wie a jest zaintersowany to podam
          wam link do strony gdzie mozna je zobaczyc : www.tatrapet.com/tp.php?
          t=3&m=11&ka=4&pka=23. Trzeba znalezc dzwoneczek. Dziwie sie bo wiele psow
          posiada takie dzwoneczki i sa takie szczesliwe, w ogole im nie przeszkadzaja.
          Czyzby wydobywaly halas wikszy niz ten co psy slysza na co dzien:>??
          • filip_marlowe Re: Świetny pomysł. Mój pies ma dwa dzwoneczki 23.07.07, 19:31
            Wiele psów je szeroko reklamowaną karmę Pedigree i żyją 10 lat, a nie 15. Czy
            chcesz unieszczęśliwić psa tylko dlatego, że coś jest produkowane i że są takie
            biedaki, które muszą to nosić?

Ponawiam apel: sama zawieś sobie dzwonek na szyi i chodź tak przez tydzień.
            Potem sama stwierdzisz, czy chcesz zrobić coś takiego swojemu psu.
          • majenkir Re: Świetny pomysł. Mój pies ma dwa dzwoneczki 24.07.07, 02:15
            chelsea122 napisała
            > O jejku...Ale wy jestescie. Po prostu sie zapytalam co sadza o tym inni,
            tylko
            > tyle. A wy potraktowaliscie mnie jak jakies dziwadlo ktore chce skrzywdzic
            > swojego psa i na dodatek kpicie sobie ze mnie:/

Nie ma sie co od razu tak obrazac ;).
            Spytalas, a pare osob wyrazilo swoje zdanie.
            Oprocz tego, ze taka "dekoracja" moze psu po prostu przeszkadzac, to jeszcze w
            przypadku shih tzu jest calkowicie bez sensu - w dlugiej siersci i tak nie
            bedzie tego dzwoneczka widac. Bedzie sie za to pieknie wplatywal w dlugie wlosy.
            Shih tzu sa na tyle sliczne, ze nie trzeba ich bardziej upiekszac :))).
            • ddb2 Re: Świetny pomysł. Mój pies ma dwa dzwoneczki 24.07.07, 07:50
              Słuch psowatych jest doskonały, nawet jeśli jedne drapieżniki słyszą lepiej od
              innych. Malżowinę porusza siedemnaście mięśni, które umożliwiają ustawianie i
              kierowanie ucha tak, aby wychwytywało i rejesterowało źrodło każdego dźwięku.
              Słuch psa może rejestrować 35 000 herców (w porównaniu z 20 000 herców u
              człowieka i 25 000 herców u kotów). Oznacza to, że pies słyszy dźwięki, które
              są daleko poza granicami możliwości ludzkiego ucha. Słuch psa jest tak
              wrażliwy, odróżni dwa zegary, gdy jeden z nich tyka sto razy, a drugi
              sześćdziesiątdziewieć razy na minute.

Ucho psa slyszy 10 razy lepiej niz czlowieka.
          • magdajeden Re: Świetny pomysł. Mój pies ma dwa dzwoneczki 24.07.07, 10:01
            a może te psy, które ty uważasz za szczęśliwe, dostały juz świra od tego
            ciągłego dzyńdzania i po prostu wyglądają na szczęśliwe a tak na prawdę złapały
            schizę? przecież nie mówiły ci, że są szczęśliwe? :P
    • cytryna_ax Re: Dzwoneczki dla psa 24.07.07, 09:28
      Chelsea122 a jestes pewna, ze to sa dzwoneczki? Moze to są takie małe puszeczki-
      identyfikatory, ktore brzęczą o obroze? Nastraszyliscie mnie... moja psina ma
      medalik od szczepien, ktory wlasnie dzwoni o sprzączki w obrozy :((( Efekt
      dzwiekowy niemal identyczny jak dzwoneczkow :(
      • chelsea122 Re: Dzwoneczki dla psa 24.07.07, 17:22
        Te dzwoneczki nie sa takie typowe. To sa takie kuleczki z jeszcze jedna
        kuleczka w srodku i one wydaja taki delikatny dzwiek. Ale to nie sa typowe
        dzwonki. No wlasnie, wiele osob zaklada swoim psom adresowki ktore rowniez
        wydawaja charakterystyczny dzwiek. Wiem, bo mojej sasiadki pies ma taka
        adresowke i az z okna slysze kiedy on idzie, dzwiek tej adresowki jest
        silniejszy niz dzwiek tego malego "dzwoneczka":/.
        Nie wydaje mi sie zeby te psy byly nieszczesliwe z powodu dzwoneczka. To sa
        rowniez Shih tzu albo Yorki lub inne male pieski. Przeciez pies nie slyszy tego
        bez przerwy. Taki dzonwk dzwoni raz na jakis czas, a poza tym ma go tylko na
        spacerze. Zabawki piszczace produkowane dla psow wydaja silniejsze dzwieki:D
    • titta Re: Dzwoneczki dla psa 25.07.07, 18:41
      Dzwoneczek ma jedno jedyne uzasadnienie: kiedy wlasciciel jest niewidomy.
    • blue.berry po co? 25.07.07, 22:09
      a czy ktos moze mi wytlumaczyc PO CO wiesza sie psom dzwonki na sobrozy lub
      smyczy? i czemu ma to sluzyc?
      bo identyfikator sluzy pomoca kiedy pies sie zagubi
      migoczaca lampka swetnie sprawdza sie wieczorami kiedy pies biega bez smyczy
      a dzwonek?
      (pomijam kwestie osob niewidomych)
      czemu sluzy dzwonek??????
    • jenna17 Re: Dzwoneczki dla psa 27.07.07, 12:01
      no cóż wyżej wspomniane dzwoneczki - leżą na półce w zoologicznym z
      podpisem 'dzwoneczek dla kota'. chociaż kotom też pewnie są potrzebne jak świni
      siodło. pozdrawiam - właścicielka Shih Tzu bez dzwoneczka
      • po.prostu.ona Re: Dzwoneczki dla psa 27.07.07, 12:37
        Dla kota dzwoneczek kupiła moja koleżanka. Ma ona kocurka, którego wypuszcza do
        ogrodu przy domu. Ponieważ kotek polował na ptaszki, dostał obróżkę z
        dzwonkiem, którego dźwięk płoszy je.
        Dodam, że jest to dobrze pilnowany piecuch domowy i powieszenie się na obróżce
        mu raczej nie grozi. Obróżkę ma zakładaną tylko podczas wypuszczania do ogrodu.
        O dzwoneczkach dla psa nie słyszałam i trudno mi sobie wyobrazić sens
        takiej "ozdoby". Mój pies, gdy był jeszcze nie do końca ułożonym młodziakiem,
        miał przypięty breloczek z diodą, którą włączałam, gdy nocą spuszczałam go ze
        smyczy i chciałam widzieć w jakim kierunku się oddala. Gdy pies zakończył
        szkolenie, światełko powędrowało do szuflady.
        Nie mam shih-tzu, ale malutkie długowłose "cóś". :-)
    • matuszczakg Re: Dzwoneczki dla psa 29.07.16, 13:15
      SUPER UBAWIŁEM SIĘ Waszymi postami. Moja Żonka właśnie sprawiła taką obroże dla Naszego Yorka i za nic w świecie nie chciała słyszeć o głupocie właścicieli, dopiero po przeczytaniu forum poddała się. SUPER
      Dziękuję i pozdrawiam Grzegorz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka