Dodaj do ulubionych

szynszylek i owoce

21.07.03, 12:06
Witam.
Mam pytanko dotyczace karmienia szynszyli owocami.
Dalam mojemu zwierzakowi do spróbowania kawałeczek wiśni i czerwoną przeczkę
i bardzo mu zasmakowaly. Nie wiem tylko czy moge dawac mu takie owoce co
jakiś czas, czy moze mu to zaszkodzić?? Chipsy i czekolada też mu bardzo
smakują- no ale tego to mu nie daje, chociaż czasem sam sobie ukradnie :-)

Acha, jeszcze jedno - czy podgryzanie farby ze ściany moze znaczyc, ze
brakuje szynszylowi czegoś? Wiem, ze gryzienie wszystkiego dookoła to natura
gryzonia, ale na wszelki wypadek daje mu od czasu do czasu pare kropelek
wapna w płynie(takie dla dzieci).

dziekuje z góry za odpowiedz
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wybredna Re: szynszylek i owoce 25.07.03, 09:43
      Swego czasu bardzo interesowałam się szynszylami(jako potencjalnym zwierzakiem
      domowym) i wiem,że im bardziej kaloryczne jedzenia tym krótsze życie tych
      zwierzaków.Organizm szynszyli jest przyzwyczajony do przyjmowania małych ilości
      wody,dużej ilości błonnika i małej ilości składników odżywczych.Jednym słowem-
      im bardziej uboga w tłuszcz,białko i pozostałe składniki dieta -tym lepiej(bez
      popadania w przesadę).
      Tygodniowo szynszyla może dostać do łyżki stołowej owoców(mówię o dorosłym
      osobniku),za to dużo siana(dobrej jakości) i gałązek.Nawet kupiona w sklepie
      karma dla szynszyli(w formie granulek) nie jest dobrze zbilansowana,ponieważ
      odpowiednia karma nie dałaby się uformować w granulki ze względu na dużą ilość
      błonnika.
      • kok.o Re: szynszylek i owoce 25.07.03, 13:40
        wybredna napisała:

> Swego czasu bardzo interesowałam się szynszylami(jako potencjalnym
        zwierzakiem
        > domowym) i wiem,że im bardziej kaloryczne jedzenia tym krótsze życie tych
        > zwierzaków.Organizm szynszyli jest przyzwyczajony do przyjmowania małych
        ilości
        >
        > wody,dużej ilości błonnika i małej ilości składników odżywczych.Jednym słowem-
        > im bardziej uboga w tłuszcz,białko i pozostałe składniki dieta -tym lepiej
        (bez
        > popadania w przesadę).
        > Tygodniowo szynszyla może dostać do łyżki stołowej owoców(mówię o dorosłym
        > osobniku),za to dużo siana(dobrej jakości) i gałązek.Nawet kupiona w sklepie
        > karma dla szynszyli(w formie granulek) nie jest dobrze zbilansowana,ponieważ
        > odpowiednia karma nie dałaby się uformować w granulki ze względu na dużą
        ilość
        > błonnika.

Dziekuje za odzew :-)
        Kurcze,chcialam jak najlepiej dla zwierzaka a tu sie okazuje ze skracam mu
        zycie :( No nic to, postaram sie powstrzymywac od rozpieszczania go.
        pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka