ela9945 03.12.07, 11:25 Czy wykonanie posiewu moczu pieska poprzez złapanie go do pojemniczka wygotowaną łyżką daje wynik prawidłowy.? Czy musi być mocz pobrany poprzez cewnik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela9945 Re: Posiew moczu 03.12.07, 17:03 Właśnie odebrałam wynik: BRAK WZROSTU ! A w badaniu moczu 10-15 leukocytów. Reszta ok. Co mam z tym robic? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Posiew moczu 04.12.07, 22:13 ela9945 napisała: > Właśnie odebrałam wynik: BRAK WZROSTU ! A w badaniu moczu 10-15 leukocytów. Res > zta ok. Co mam z tym robic? Nic, cieszyc się! Taki wynik onacza, że nie ma bakterii w moczu, a więc wykluczone zostało bakteryjne zakażenie pęcherza. Cy pies ma obecnie jakies niepokojące objawy kliniczne, że zdecydowaliscie sie wykonac badanie moczu? Czy siusia często, czy cos sie zmienilo pod tym względem w ciągu ostatnego czasu? Jaki jest odczyn moczu? Odpowiedz Link Zgłoś
ela9945 Do Pani wet.! 05.12.07, 15:17 Bardzo dziękuję za odpowiedz.Piesek miał struwity i zakażenie układu moczowego.Juz jest ok ,ale w ogolnym badaniu moczu ciągle dużo leukocytow. Reszta ok. Czuje sie dobrze.Wet. chciał go cewnikowac ,ale nie zgodziłam się.I w posiewie nic nie wyrosło. Powtorzyłam dzis posiew ,aby sie upewnić.I mam pytanie: pieskowi trudno pobrac ze srodkowego strumienia ,umyc mu "siusiaczka " i nie dotknąć wyparzoną łyzka do siersci [ to miniaturowy sznaucer].Co może i w jakiej kolejnosci wyrosnać[oby nie] aby stwierdzic ,że to z drog moczowych? Z gory dziękuje! ela Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Do Pani wet.! 06.12.07, 00:24 W takim razie te leukocyty to jeszcze zapewne pozostałość po tych struwitach, pozostałość po zapaleniu pęcherza moczowego. Co może wyrosnąć? W zasadzie wszystko :) W drogach moczowych jest najczęściej E.coli, ale także pasterelle, klebsielle, paciorkowce, gronkowce, pseudomonas, proteus i caly szereg innych bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
wet1 Re: Do Pani wet.! 30.12.07, 09:11 Mocz ma posiew MUSI być pobrany jałowym cewnikiem. Cewnikowaie nie boli, bo cewnik pokrywa się przed wprowadzeniem Lignocainą U w żelu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet1 Re: Do Pani wet.! 30.12.07, 09:20 Przepraszam Panią Doktor. Odpowiedź była oczywiście nie do Pani, tylko do właścicielki psa. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ela9945 Re: Posiew moczu Do Wet 1 30.12.07, 16:34 Dlaczego? Trzykrotny posiew jest ok,więc nie rozumiem.Gdyby wyrosło kilka bakterii i nie wiadomo by bylo ,co jest w moczu a co np. ze skory itp -to rozumiem cewnikowanie. ale gdy posiew jest ok?Nie wierze ,że cewnikowanie jest obojętne. nie dosc ,że ręka usi być wprawna [mam psa miniaturke ]to jest to jakas ingerencja mechaniczna. Więc proszę o wyjasnienie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wet1 Re: Posiew moczu Do Wet 1 30.12.07, 21:36 Jeżeli rzeczywiście wszystko jest OK, to nie ma takiej potrzeby. Zapewniam Cię jednak, że nie jest to żadna ingerencja mechaniczna w zwierzę. My stosujemy cewniki pediatryczne dla niemowląt i małych dzieci i szczerze mówiąc więcej problemów mamy z przytrzymaniem kota przed cewnikowaniem, niż w trakcie. Pewnie dlatego, że kot się poddaje. Z psami jest łatwiej :) Najlepiej za jakiś czas ( np. 2 tygodnie ) powtórzyć badanie. I wtedy wszystko się wyjaśni. Nie wiem też, jak wykonywano posiew ( juz w laboratorium ). My wszystko odsyłamy do ludzkiego laboratorium i oni robią nam bakteriologię. Odpowiedz Link Zgłoś
ela9945 Re: Posiew moczu Do Wet 1 31.12.07, 11:10 Dziękuję! Szczesliwego Nowego Roku!! Odpowiedz Link Zgłoś