bszalacha 03.12.07, 13:32 ok dwa lata temu ucieczka zakończyła się mu kontuzją tylnej łapy.W przeswietlaniu wykluczyli złamanie ale teraz widzę,że ma jedną częsc biodra wyżej.Trudno mu siadać,wstawać.Co ja mam robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avasawaszkiewicz Re: 16 letni wyżeł 03.12.07, 14:17 Owszem zapewne owa ucieczka miała duże znaczenie aczkolwiek Twój psiak jest już w takim wieku, że spodziewać się u niego można wiele problemów związanych ze stawami. Czy na pewno ostatnio nie było żadnych dodatkowych problemów - upadek, itp - czy owe objawy nasilały się z czasem czy jest to sytuacja, która pojawiła się z dnia na dzień? Dobrze by było ową sytuację z biodrami skontrolować u lekarza czy oby nie doszło do zwichnięcia biodra czy w stawie nie ma zmian zwyrodnieniowych lub innych problemów? Nie zależnie od przyczyny dobrze by było troszkę psa "podreperować" ale bez diagnozy nic nie wskóramy. Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: 16 letni wyżeł 03.12.07, 15:20 Dziękuję za szybką odpowiedż.Owszem,upada co pewien czas/lód,schody/,mateż zwyrodnienie,jest stary.Weterynarz -proszę wybaczyć-bierze pieniądze za kilkakrotnwe prześwietlania,wyklucza urazy.Więc to,co ja widzę jest,czy nie jest konsekwencją zaniedbania.Jestem w okropnym stresie,bo nie wiem,czy go uśpić,czy znosić te koszty,ten koszmar/czasami robi mi kupę w mieszkaniu choć wychodzi regularnie,trzykrotnie.Przepraszam za swoją napastliwośc,jest wyrazem mojej bezradności,finansowej też.Gotowałam kurze lapki na galaretę-jeden weterynarz zalecił,ten wyśmiał.Co mu podawać?Proszę mnie jakoś wesprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: 16 letni wyżeł 03.12.07, 21:25 16-letni pies jest psem leciwym i ma prawo miec problemy z ukladem kostnym. Nie wiem, czy jest sens przeswietlac co chwile. Jesli pies jeszcze jest w miare sprawny, chce zyc, to nie wypada go uspic. Ze paskudzi w mieszkaniu - moze sie zdarzyc w takim wieku. Mnie tez mowiono, zeby podawac galarete, ale to bylo w okresie rekonwalescencji mojego psa po zlamaniu. Pozdrawiam Ciebie i psa. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara7 Re: 16 letni wyżeł 03.12.07, 22:03 Pies ma prawo pod koniec życia być niesprawny. Sprzątnięcie po nim raz na jakiś czas chyba nie jest dużym problemem, jeśli rzeczywiście ten pies był i jest dla Ciebie ważny. A myślę, że jest, bo po tylu latach trudno chyba byłoby się nie przywiązać do stworzenia. Nasza wyżlica żyła tylko połowę tego wieku, którego dożył Twój pies. Gdyby żyła dalej, mogłabym po niej sprzątać nawet przez pięć lat i kilka razy dziennie. Ale niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: 16 letni wyżeł 04.12.07, 20:56 barbara7 napisała: > Sprzątnięcie po nim raz na jakiś czas chyba nie jest dużym > problemem Cokolwiek by mowic, to wielki problem nie jest, ale jednak jest w ogole. Potrzeba na to troche czasu i nie tylko... > Gdyby żyła dalej, mogłabym po niej sprzątać nawet przez pięć > lat i kilka razy dziennie. Ale niestety... Eh, tez w pewnym momencie zaczelabys miec rozne mysli. Ja tak mama, kiedy kolejny raz sprzatam po kocie. Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: 16 letni wyżeł 03.12.07, 22:10 Bardzo żałuję,że nie mamtakich osób obok siebie.Przecież nie jestem psychopatką,by odbierać życie.Powiem Ci,ze nawet moi klienci,których przyjmuję w mieszkaniu jako psycholog mają dla tej psiny wiele serca.To inni ludzie zaszczepili we mnie poczucie,że jestem głupia.Pogubiłam się bo muszę pracować,a jak wiadomo,pies nie zarabia.Dziękuję,chcę wierzyć,że nie tylko stare babcie mają dla zwierząt serca.Basia Odpowiedz Link Zgłoś
tropzon Re: 16 letni wyżeł 05.12.07, 12:08 Tego roku w kwietniu straciłam też 16 letniego wyżła.Wiem przez co przechodzisz.Mój jak miał problemy z kupką dostawał enteramid w tabl.i trzeba było bardzo pilnować co je-odrobina przypraw(np.z kawalątka parówki),surowe mięso-powodowało biegunkę.Zanim wszystkigo nie sprawdziłam zdażały nię sensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
monikawet Re: 16 letni wyżeł 05.12.07, 15:40 Jeśli uraz jest wykluczony zatem dobrze byłoby pomóc psu w inny sposób. Jest na rynku wiele środków odbudowujących chrząstkę stawową.Zwykle w takich przypadkach podaje się też leki z grupy niesterydowych przeciwzapalnych(dla zwierząt,nie ludzkie...).Są specjalistyczne karmy z gatunku "Mobility" przeznaczone dla psów z problemami kostno-stawowymi.Kurze łapki nie zaszkodzą,ale i niewiele pomogą... Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: 16 letni wyżeł 06.12.07, 11:30 Tak jak napisała Monikawet jest wiele możliwości wspomożenia jego stanu nawet od sterydów, przez środki niesteroidowe przeciw-zapalne, wspomagacze odbudowy chrząstki po homeopetię i działania fizjoterapeutyczne. Niektóre owszem kosztowne inne wcale nie. Na Twoim miejscu na pewno bym spróbowała i dalsze postępowanie uzależniła od efektów - oczywiście w tym musi Ci pomóc lekarz weterynarii. Nie ma już co naciągać Cię znowu na kolejne zdjęcia rtg no chyba, że naprawdę coś się stanie. Co do opinii na temat pokarmów. Kurze łapki na pewno nie zaszkodzą a mogą nawet pomóc podobnie jak karmu typu Mobility - nie wiem czemu według niektórych jedne mają zadziałać inne nie. Każdy organizm troszkę inaczej funkcjonuje. Jedne organizmy przyswajają wszelkie potrzebne im składniki na inne to nie działa. Podobnie wynika z badań --> że brane zarówno przez psy jak i przez ludzi środki mające wspomóc odbudowę chrząstki niby nie wchłaniają się i nie trafiają do kości jak wcześniej myślano a jednak pomagają. Wciąż są ogromne spory na ten temat, jedni udawadniają, że właśnie, że trafiają do stawów, drudzy, że nie. Dla mnie najważniejsze jest aby było lepiej. Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: 16 letni wyżeł 09.12.07, 01:15 Kochana Pani Avo i wszystkie inne Panie: zrobili mu kolejne przeswietlenie,nie ma anomalii w biodrze/choć jedna polowa jest wyżej od drugiej/.Jest żle z kolanami.Dostał 3 zastrzyki,mam propozycję lasera ,ale: on moim zdaniem pogorszył się.jeszcze zobaczę przez kilka dni i napiszę.Czy możliwe,żeby niesterydowe zastrzyki miały wpływ na nietrzymanie stolca?gubi kupy,jak nigdy dotąd,nie mówiąc już że zsikał się po pierwszym zastrzyku.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: 16 letni wyżeł 09.12.07, 12:26 Podejrzewam, że owe gubienie stolca nie jest związane z niesterydowymi lekami ale raczej z dysfunkcją zwieraczy zarówno tą związana zapewne z wiekiem, zwyrodnieniami kręgosłupa jak i związaną ze stresem (to w przypadku nieutrzymania moczu podczas pierwszego zastrzyku)! A powiedz proszę jak wygląda u psiaka prostata - czy ktoś ją badał, czy Twój pies jest kastrowany? Co dokładnie źle jest z kolanami? Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: 16 letni wyżeł 09.12.07, 20:20 Pani Avo,pies nie jest kastrowany,prostaty nie badano.co do kolan-są znaczne ubytki w chrząstce i zwyrodnienia/zgrubienia.dostał 3 zastrzyki,teraz scanodyl w tabletkach 1xdziennie.nie mam juz chyba nadziei.Kupy i sikanie sie skończyły. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: 16 letni wyżeł 13.12.07, 00:38 Szczerze powiem,że sądząc z opisu może lepiej niż na laser pieniądze wydać na inne rzeczy dające psu ulgę taką szybszą. A czy jest choć troszkę lepiej po tych zastrzykach przeciwzapalnych??? Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: 16 letni wyżeł 14.12.07, 01:40 ..co Pani ma na myśli... Nie potrafię go uśpić.Dostał 3 zastrzyki,3 razy laser,6 tabletek/sześc dni/i wg.mnie to juz całkiem inny pies.Moze to działa...?te lasery są b.tanie/zaproponowała je "weterynarzowa",chyba nie po mysli swego męża ale nie mógł sie już wykręcić.5zł/jedna noga.As miał szczęscie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nona10 Re: 16 letni wyżeł 15.12.07, 23:52 Moja psica na problemy stawowe dostaje ludzki Arthrostop Rapid - 2x dziennie przy karmieniu. Zjada 180 tabletek i robię jej przerwę na 2-3 miesiące. Pomaga. Wypada taniej niż psie leki, lub karma specjalistyczna. Życzę zdrowia dla Asa Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: 16 letni wyżeł 16.12.07, 00:13 Jeśli tylko tyle płacicie za laser to nie ma problemu a wręcz przeciwnie KONIECZNIE go wykorzystajcie!!! Ogólnie laseroterapia jest bardzo dobra również w przypadku zwyrodnień sama zaczynam się tym bawić także gorąco popieram - myślałam, że mówimy o innych kosztach. Jeśli chodzi o inne rzeczy mówię o lekach wspomagających, homeopatycznych, lekach podawanych dostawowo (od sterydów po substytuty: kwas hialuronowy itp). Jest wiele możliwości - aż dreszcz mnie przeszedł,że ktoś mógł pomyśleć, że mówię o usypianiu. Są dobre środki przeciwbólowe, wspomagacze, które na pewno starałabym się wdrożyć (arthro-flexy, arthro wszystko :) jest ich na prawdę mnóstwo stąd nie wymieniam nazw. Uważam,że należy doprowadzić psa do najlepszego stanu jakiego się da i ciągnąć to tak długo aż będzie psu pomagać i poprawiać komfort jego życia. Tak też myślałam, że teraz po tej kuracji powinien poczuć się lepiej tym bardziej,że nic wcześniej nie było stosowane. Pozdrawiam z uśmiechem na sercu, że jest lepiej- Ava Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: 16 letni wyżeł 18.12.07, 00:43 Kochane!,on dzisiaj pędził mimo,że na smyczy!Nie mówię,że jest znów młody i sprawny ale cieszę się i z tego.Dostał 6 laserów na tylna łapę,którą powłóczył.Nie jestem zamożna ale czy nie przydałyby się też lasery na resztę łap? BARDZO,BARDZO WAM DZIĘKUJĘ!Poradzę,o ile zdołam także Waszym psom. basia Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: 16 letni wyżeł 21.12.07, 12:54 CUDOWNIE!!! Jeśli problemy dotyczą innych łap, są tam zwyrodnienia a raczej są to pewnie, że laseroterapia i tam się przyda - na pewno nie zaszkodzi. Na pewno próbowałabym na obydwie miedniczne ale ustal to z lekarzem prowadzącym. Taka poprawa to prezent świąteczny od niego :) Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Życzę Wszystkim Wesołych Świąt!!! 21.12.07, 22:17 ...razem ze swoimi zwierzakami.Po świetach zacznę leczyć pozostałe łapy.Pozdrawiam barbara Odpowiedz Link Zgłoś